Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφάσεις για τα διαθέσιμα των ταμείων

  • [01] Αποφάσεις για τα διαθέσιμα των ταμείων

    Τρεις βασικές αποφάσεις έλαβαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Σάββας Τσιτουρίδης «για τη θωράκιση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.»

    Με την πρώτη απόφαση συστήνεται επιτροπή, η οποία θα υποβάλει προτάσεις ως το τέλος Ιουνίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

    Η επιτροπή θα συσταθεί από το υπουργείο Απασχολήσης και θα μετέχουν σε αυτή και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του ΙΚΑ, του Χρηματιστηρίου κλπ.

    Η δεύτερη απόφαση αφορά την άμεση απαγόρευση (από σήμερα) στα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν σε παράγωγα ομολόγων.

    Με την τρίτη απόφαση θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε διαχειριστικό έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων από το 1998. Ο έλεγχος θα γίνει από το υπουργείο Απασχόλησης και με τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος, του υπουργείου Οικονομίας και του Χρηματιστηρίου.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο έλεγχος θα προχωρήσει σε βάθος, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρήθηκε το όριο του 23% που αφορά τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

    Η κυβέρνηση, δήλωσε ο κ.Αλογοσκούφης, έχει αποδείξει ότι σε θέματα διαφάνειας δεν κάνει καμιά έκπτωση και αναδεικνύει η ίδια τα προβλήματα.

    Επίσης ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι «η συκοφαντία και η λάσπη που προέρχεται από την αντιπολιτευση, δεν αλλάζει το γεγονός ότι παλαιότερα είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στο Χρηματιστήριο, όταν ήταν κυβέρνηση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.»

    Ο κ.Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα και οι αδυναμίες για το θέμα των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων είναι γνωστά από το παρελθόν και γι`αυτό ο νόμος ορίζει ότι τα ταμεία δεν μπορούν να επενδύουν πάνω από 23% σε μετοχές και ακίνητα.

    Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στρεφόταν σε ομόλογα του δημοσίου και χαμήλου ρίσκου. Ωστόσο, οι νέες χρηματοοικονομικές συναλλαγές οδήγησαν στην αγορά παραγώγων ομολόγων και σύνθετων χρηματοοικονομικών μέσων, υψηλού κινδύνου.»

    Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ.Αλογοσκούφης, είχε πει ότι θα αναμορφωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης είπε ότι "προχωρούμε σε ριζικές αλλαγές" και πρόσθεσε ότι αυτό «θα γίνει χωρίς να θιγεί η αυτονομία των ασφαλιστικών ταμείων.»

    Επίσης είπε, ότι η επιτροπή που συγκροτήθηκε με τη σημερινή απόφαση θα παρουσιάσει προτάσεις ως το τέλος Ιουνίου και πρόσθεσε ότι διακόπτεται από σήμερα η αγορά παραγώγων ομολόγων και ότι οι έλεγχοι θα γίνουν από εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρίες, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς.

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας μετείχαν: ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας, ο Υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Π. Θωμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΟ κ. Γ. Σιδηρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΟ κ. Γ. Κουρής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Α. Πιλάβιος και ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Καπράλος.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα αποθεματικά των ταμείων

    Η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε την έκδοση του «κρυφού ομολόγου». «Πάρτι κυβερνητικών στελεχών με ευθύνη της κυβέρνησης συνολικά», κατήγγειλε η Βάσω Παπανδρέου, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανή κακοδιαχείριση» και «συστηματική και συνειδητή υπονόμευση των ταμείων».

    Επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Γεωργακόπουλος αναφερόμενος στην πώληση και επαναγορά του ομολόγου ανέφερε ότι πρόκειται για « μια πορεία σαν εκείνες που ακολουθούν οι μαφιόζοι για το ξέπλυμα των χρημάτων, αλλά αντίστροφη».

    Το ΚΚΕ εδώ και καιρό είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι η σκανδαλώδης και επικίνδυνη εκμετάλλευση των αποθεματικών των ταμείων τους θα συνεχίζεται και θα δυναμώνει όσο αυτά θα παίζονται στο χρηματιστήριο ή σε διάφορα ομόλογα τραπεζών. Σε αυτό το έδαφος καλλιεργείται και η δίψα για προσωπικά κέρδη και οφέλη, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τις δικές της πολιτικές ευθύνες για την σκανδαλώδη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με το να κρύβεται πίσω από το ισχύον καθεστώς που θεσπίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή πίσω από το αίτημα Τσιτουρίδη για παραίτηση του Δ.Σ. του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσιών Υπαλλήλων, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 March 2007 - 9:30:12 UTC