Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Σέρρες αύριο ο Γ.Παπανδρέου
  • [02] Την παραίτηση του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ ζήτησε ο Σ.Τσιτουρίδης
  • [03] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι Πανεπιστημιακοί

  • [01] Στις Σέρρες αύριο ο Γ.Παπανδρέου

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου θα επισκεφθεί αύριο και την Δευτέρα τις Σέρρες.

    Αύριο, στις 7.00 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο των Σερρών (Kοιλάδα).

    Την Δευτέρα το πρωί, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί τον Νομάρχη Σερρών και στην συνεχεια αγροτικές περιοχές του Νομού (Κοινότητα Ορεινή, 1.00 μ.μ.) όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με αγρότες.

    Γ.Παπανδρέου: "Συνδικάτα σε ρόλο πρωταγωνιστή"

    "Εμείς οι Σοσιαλιστές θέλουμε τη συλλογική διαπραγμάτευση θέλουμε τα συνδικάτα σε ρόλο πρωταγωνιστή" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 33ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. "Στηρίζουμε την προσπάθεια και τους αγώνες των συνδικάτων. Θέλουμε ανάπτυξη με κέντρο και μέτρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον πολίτη" πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία και έκανε λόγο για "αποπνικτική οσμή σκανδάλου" στη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, κατηγορώντας τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη ότι δεν λειτούργησε την αρμόδια επιτροπή για περισσότερα από τρία χρόνια. Στις αγοραπωλησίες των ομολόγων, είπε, οι προμήθειες έφτασαν στο 400% και οι απώλειες είναι από χρήματα των εργαζομένων και όχι των υπουργών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία στην ανάπτυξη, μέσω της πολιτικής του υπερδανεισμού, της φτηνής εργασίας, των φοροαπαλλαγών για τα κέρδη και της εγκατάλειψης της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν, είπε, στην ανισοκατανομή εισοδήματος, στην εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και στην ακρίβεια. Ακόμα κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός πελατειακού κράτους που διαφθείρει τους πολίτες.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι υπάρχει λύση για μια δικαιότερη κοινωνία, που, όμως, προϋποθέτει ριζικές αλλαγές, με κυριότερη την πολιτική αναδιανομής του τεράστιου κοινωνικού πλούτου. Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ισχυρή νεοδεξιά στην Ελλάδα και παγκοσμίως, που με την πολιτική της συσσωρεύει τον πλούτο στα χέρια των ολίγων και ελέγχει τα ΜΜΕ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μια "δημοκρατική επανάσταση σε διεθνές επίπεδο", ενώ δεσμεύτηκε για πολιτική ενάντια στην κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, για την υπεράσπιση των Συμβάσεων Εργασίας και για τα συνδικάτα σε ρόλο πρωταγωνιστή.

    Ακόμα δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, στηριγμένο σε μια συμμαχία προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων και υποσχέθηκε πολιτική για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, το αξιοπρεπές εισόδημα, την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, αναπτύσσοντας και αρκετά σημεία του προγράμματος που το ΠΑΣΟΚ έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με τον γγ της ITUC

    Αμέσως μετά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ITUC) Γκί Ράιντερ (Guy Ryder) και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "στο πλαίσιο της αυτονομίας" των δύο Οργανώσεων, της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και της Συνδικαλιστικής Διεθνούς, συζήτησαν για το "πως θα συνεργαστούμε, πώς θα μάθουμε η μία Οργάνωση απβ την άλλη και πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα ισχυρό διεθνές κεφάλαιο, το οποίο σήμερα δεσπόζει παγκοσμίως".

    Και αυτο "για να μπορέσει να ακουστεί η φωνή του εργαζόμενου, η φωνή του πολίτη, η φωνή των λαών, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, που αντιμετωπίζει τα ζητήματα της φτώχειας, της αλλαγής του περιβάλλοντος και που διαμορφώνει συνθήκες ανάπτυξης και εργασίας για όλους".

    Καταλήγοντας τόνισε ότι προσβλέπει σε μιά πολύ στενή συνεργασία "με θετικά αποτελέσματα για να διαμορφώσουμε μια ισχυρή φωνή, προοδευτική, σε παγκόσμιο επίπεδο".

    Την Κυριακή και την Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί τις Σέρρες. Θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο των Σερρών και θα επισκεφθεί αγροτικές περιοχές του νομού, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με αγρότες.

    Νεολαία ΠΑΣΟΚ

    Στην τελική ευθεία για το Συνέδριο Επανίδρυσης της Νεολαίας μπήκε το ΠΑΣΟΚ. Την Κυριακή, χιλιάδες νέοι και νέες από 16 μέχρι 28 χρονών ψηφίζουν για τους 3.000 συνέδρους που εκλέγονται από την βάση. Ήδη οριστικοποιήθηκαν οι Δήμοι που θα γίνουν οι εκλογές. Σε όλη τη χώρα θα στηθούν 513 κάλπες και θα ψηφίσουν δεκάδες χιλιάδες άτομα. Το συνέδριο όπως είναι γνωστό, θα διεξαχθεί από τις 29 έως τις 31 στην Αθήνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    [02] Την παραίτηση του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ ζήτησε ο Σ.Τσιτουρίδης

    Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, αφού παρέλαβε το πόρισμα του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου σχετικά με τις συναλλαγές του ΤΕΑΔΥ με την εταιρία ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΥ απέστειλε το πόρισμα στον εισαγγελέα που διενεργεί τη σχετική προανάκριση και ζήτησε ταυτόχρονα την παραίτηση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΑΔΥ.

    Σημειώνεται ότι στο ΔΣ του ταμείου συμμετέχουν ο πρόεδρος, έξι εκπρόσωποι υπουργείων, πέντε εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και ένας εκπρόσωπος του συλλόγου συνταξιούχων.

    Το πόρισμα υπογραμμίζει τα εξής:

    1. Στην απόφαση του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ δεν καταγράφονταν τα όρια εντός των οποίων θα έπρεπε να κινηθούν η αγορά και η πώληση των συγκεκριμένων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Οι εντολές που εδόθησαν, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, στη χρηματιστηριακή εταιρία δεν είχαν και αυτές όρια αγοράς και πώλησης.

    2. Από τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε προκύπτει ότι ενώ η διακύμανση της μέσης τιμής του συγκεκριμένου ομολόγου στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων ήταν από 99,93 έως 100,05, το ομόλογο αυτό πωλήθηκε από τη χρηματιστηριακή εταιρία στο συγκεκριμένο ταμείο με τιμή 106,75.

    Β.Παπανδρέου για "κρυφό" ομόλογο

    "Υπάρχει σε εξέλιξη ένα πάρτι σε βάρος των ασφαλισμένων. Το πάρτι αυτό γίνεται με γνώση της κυβέρνησης και με την κάλυψη της κυβέρνησης. Ωστόσο η οσμή του σκανδάλου είναι αποπνικτική και δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν περισσότερο την ένοχη σιωπή τους", δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το «κρυφό» ομόλογο.

    "Το ΠΑΣΟΚ έκανε δάνεια, όπως γίνονται συνεχώς από το Δημόσιο, με έκδοση ομολόγων. Όμως γινόταν με διαφάνεια και όχι με απευθείας αναθέσεις, όπως έγινε σήμερα. Και επιπλέον, εάν το Δημόσιο ήθελε να εκδώσει ομόλογα προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αυτό μπορεί να γίνει κατευθείαν και όχι μέσω αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας που εμπεριέχει τεράστιες προμήθειες", ανέφερε η κ.Παπανδρέου.

    "Η έκδοση ομολόγων από το Γενικό Λογιστήριο γινόταν μόνο για κοινά ομόλογα σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου. Γι΄αυτά τα σύνθετα, τα ειδικά προϊόντα, τα δομημένα προϊόντα, γίνονταν η έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ που έχει το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό. Σήμερα η έκδοση αυτή έγινε χωρίς να ενημερώσουν ή να συμβουλευτούν τον ΟΔΔΗΧ. Έγινε από το Γενικό Λογιστήριο, από στελέχη τα οποία δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις. Έγινε όμως με γνώση και με κάλυψη της κυβέρνησης για ευνόητους λόγους", πρόσθεσε.

    [03] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι Πανεπιστημιακοί

    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΠΟΣΔΕΠ και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Λάζαρος Απέκης, αποφασίσθηκε να συνεχισθεί η απεργία μέχρι και την επόμενη Παρασκευή. «Οι Πανεπιστημιακοί θα συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, ενώ θα παρασταθούν στις δίκες των φοιτητών που προσδιορίστηκαν για την Τετάρτη. Οι φοιτητές είναι θύματα της αστυνομικής βίας με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση το εκπαιδευτικό κίνημα. Σε συνεργασία άλλωστε με τους φοιτητές οι Πανεπιστημιακοί θα προχωρήσουν σε μέτρα και ενέργειες για την ακύρωση στην πράξη του νέου νόμου», τόνισε ο κ. Απέκης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 March 2007 - 5:30:15 UTC