Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Ανταγωνιστικότητα, το κλειδί της ανάπτυξης
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Συνδικάτα σε ρόλο πρωταγωνιστή"
  • [03] Την εκλογική τακτική του αποφασίζει ο ΣΥΝ
  • [04] Συνεδριάζει η ΠΟΣΔΕΠ για τις κινητοποιήσεις

  • [01] Κ.Καραμανλής: Ανταγωνιστικότητα, το κλειδί της ανάπτυξης

    Συνέχεια με επιμονή και τόλμη, στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σήμερα στο 33ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

    Ταυτόχρονα μίλησε για "ρόλο και λόγο" των συνδικάτων σε αυτή την πολιτική, θέτοντας ως στόχους την ανάπτυξη και την πρόοδο, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη διασφάλιση ενός δικαιότερου, αλλά και βιώσιμου ασφαλιστικού Συστήματος.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η εποχή απαιτεί "στοχευμένες μεταρρυθμίσεις" υπογραμμίζοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια στις πολιτικές της ατολμίας, που οδήγησαν την ανεργία σε εφιαλτικά επίπεδα" και σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, έκανε λόγο για "αγκυλώσεις και ιδεολογήματα ξεπερασμένων εποχών που αφήνουν τους νέους και τις νέες, τους πτυχιούχους των πανεπιστημίων μας αβοήθητους απέναντι στο φάσμα της ανεργίας...."

    Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης ο κ.Καραμανλής έκανε λόγο για "εφαρμογή με ξεκάθαρους όρους" που σήμερα έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα "μετρήσιμα και ενθαρρυντικά".

    Ανέφερε, συγκεκριμένα, τη μείωση των ελλειμμάτων, την ανάπτυξη που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, την αύξηση των εξαγωγών και του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στα ζητήματα απασχόλησης, υπογραμμίζοντας ότι "δεν υπάρχει τίποτα πιο πιεστικό από το αίτημα του άνεργου για μια θέση δουλειάς".

    Προς αυτήν την κατεύθυνση αναφέρθηκε στο τρίπτυχο "εκπαίδευση-ανάπτυξη-απασχόληση" υπογραμμίζοντας τις πολιτικές αναβάθμισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, ενίσχυσης της κινητικότητας, αλλά και τις ευεργετικές πολιτικές απασχόλησης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

    Ο κ.Καραμανλής χαρακτήρισε την ανταγωνιστικότητα ως έννοια-κλειδί για την ανάπτυξη στη Νέα Εποχή.

    Υπογράμμισε όμως προς τους συνδικαλιστές ότι στη συζήτηση για τις αλλαγές του εργατικού δικαίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο (πράσινη βίβλος), η κυβέρνηση θα στηρίξει τη θέση προάσπισης "του ευρωπαϊκού πλαισίου για την απασχόληση, βασική πτυχή του οποίου συνιστούν τόσο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όσο και η προστασία των όρων και των συνθηκών εργασίας. Ο συνδυασμός ευελιξίας και ασφάλειας είναι σταθερός στόχος. Το Εργατικό Δίκαιο είναι και θα παραμείνει ως το δίκαιο του αδυνάμου πόλου της εργασιακής σχέσης που είναι, βέβαια, η εργασία..."

    Ως προς το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός μίλησε για "εμπέδωση της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης στο Δημόσιο Σύστημα", σημειώνοντας ως ορίζοντα αλλαγών την επόμενη 4ετία, με προϋποθέσεις την πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας (των νόμων του 1999 και 2002) αλλά και την ακριβή αποτύπωση του αναλογιστικού ελλείμματος του συστήματος.

    Ο κ.Καραμανλής σημείωσε τις ταχύτατες αλλαγές στην Ευρώπη και τον κόσμο, ζητώντας "διορατικότητα και προσαρμογή".

    Απαιτείται, είπε, βαθειά συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης, σύνθεση προτάσεων και ιδεών, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, βιώσιμη και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, ενεργοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό".

    Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός, τόνισε: "Απαντούμε με προοδευτικές επιλογές, με σύνεση και τόλμη, απέναντι στο συντηρητισμό της αδράνειας και της απραξίας... Σε αυτή την πορεία δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο. Θέλουμε συμμετόχους όλους τους πολίτες.

    Θέλουμε τη συμμετοχή του μεγάλου κοινωνικού φορέα των εργαζομένων, της ΓΣΕΕ. Ολοι έχουμε ευθύνες και υποχρεώσεις. Ολοι έχουμε ρόλο και λόγο στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

    Το όφελος είναι για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες".

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη. Στη συνέχεια, θα δεχθεί τον καθηγητή του ΜΙΤ Νίκολας Νεγκρεπόντε. Στη συνάντηση θα μετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας , ο υφυπουργός Ι. Παπαθανασίου, ο γγ Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Ι. Τσουκαλάς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας ακαδημαϊκός, καθηγητής Δ. Νανόπουλος. Το πρωί, κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχη Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Συνδικάτα σε ρόλο πρωταγωνιστή"

    "Εμείς οι Σοσιαλιστές θέλουμε τη συλλογική διαπραγμάτευση θέλουμε τα συνδικάτα σε ρόλο πρωταγωνιστή" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 33ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. "Στηρίζουμε την προσπάθεια και τους αγώνες των συνδικάτων να διεκδικήσουν. Θέλουμε ανάπτυξη με κέντρο και μέτρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον πολίτη" πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της International Trade Union Confideration (ITUC), Γκι Ράιντερ.

    Την Κυριακή και την Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί τις Σέρρες. Θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο των Σερρών και θα επισκεφθεί αγροτικές περιοχές του νομού, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με αγρότες.

    Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο πρακτορείο Ρόϊτερς

    Φορολόγηση των πλουσίων και διάθεση περισσότερων κονδυλίων για τα κοινωνικά προγράμματα, υπόσχεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόϊτερς.

    "Οι πιο πλούσιοι πρέπει να φορολογηθούν περισσότερο" αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "έχει επιφέρει πλήγμα κατά του απλού λαού", ενώ παρατηρεί ότι "υπάρχει μεγάλη φτώχεια στην Ελλάδα".

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του πρακτορείου, ο κ. Παπανδρέου, αναφέρει στη συνέντευξή του, ότι θα εφαρμόσει πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αλλά θα ακολουθήσει πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με μια σταθερή πολιτική κοινωνικής ευημερίας.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ο Πρόεδρος του Κινήματος, θα καθιερώσει τη φορολογία στα κέρδη των κεφαλαίων, ως ένα από τα μέτρα για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, "χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι τέτοιες που θα οξύνουν περισσότερο τις ανισότητες".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται και πάλι υπέρ των πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας τη φράση "όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο", και εκφράζει αισιοδοξία ότι "τις εκλογές αυτές θα τις κερδίσουμε".

    Νεολαία ΠΑΣΟΚ

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΣτην τελική ευθεία για το Συνέδριο Επανίδρυσης της Νεολαίας μπήκε το ΠΑΣΟΚ. Την Κυριακή, χιλιάδες νέες και νέοι από 16 μέχρι 28 χρονών ψηφίζουν για τους 3000 συνέδρους που εκλέγονται από την βάση.

    Ήδη οριστικοποιήθηκαν οι Δήμοι που θα γίνουν οι εκλογές. Σε όλη τη χώρα θα στηθούν 513 κάλπες και θα ψηφίσουν δεκάδες χιλιάδες άτομα.To sυνέδριο, όπως είναι γνωστό, θα διεξαχθεί από τις 29 έως τις 31 στην Αθήνα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    [03] Την εκλογική τακτική του αποφασίζει ο ΣΥΝ

    Συνέδριο με θέμα την εκλογική τακτική και την προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο 17-18 Μαρτίου ο ΣΥΝ.

    Στο Συνέδριο αναμένεται να οριστικοποιηθούν η εκλογική τακτική, το προγραμματικό πλαίσιο και η συγκρότηση των βασικών ψηφοδελτίων του κόμματος, ενόψει των επικείμενων εκλογών.

    Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 1.138 σύνεδροι και αναμένεται να πραγματοποιηθούν πάνω από 100 ομιλίες. Σημειώνεται ότι δεν έχουν προσκληθεί αντιπροσωπείες άλλων κομμάτων ή σχημάτων. Ωστόσο το συνέδριο θα είναι ανοικτό σε όποιον επιθυμεί να το παρακολουθήσει.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μιλήσει στο σώμα των συνέδρων την Κυριακή το μεσημέρι.

    «Ο ΣΥΝ κατηγορηματικά τάσσεται υπέρ της μετατροπής των συγκεκριμένων απαράδοτων συμβάσεων απασχόλησης σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με πλήρη ισότιμα δικαιώματα, όπως αυτά ισχύουν στο υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό της ΟΑ. Δεν θεωρούμε ότι για ακόμη μια φορά οι συμβασιούχοι πρέπει να μετατραπούν σε «δεξαμενή ψηφοθηρίας», σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Για το λόγο αυτό θα πάρουμε κάθε αναγκαία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία προκειμένου να δικαιωθούν στην πράξη όλη αυτή η κατηγορία των εργαζομένων στην ΟΑ.», τόνισε ο κ. Αλέκος σε συνάντηση που είχε με το Σωματείο συμβασιούχων Ιπταμένων-Φροντιστών των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μιλήσει στο 33ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

    [04] Συνεδριάζει η ΠΟΣΔΕΠ για τις κινητοποιήσεις

    Χωρίς ένταση και επεισόδια πραγματοποιήθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, που ήταν το πρώτο μετά την ψήφιση του νόμου πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φοιτητές και σπουδαστές, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του πανεπιστημίου στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης και εξέφρασαν για ακόμη μία φορά την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και στο νόμο-πλαίσιο.

    Στη συνέχεια και λίγο πριν τις τρεις το απόγευμα, συγκρότησαν πορεία στην οποία τέθηκε επικεφαλής το μπλοκ του Πολυτεχνείου, ενώ εκπαιδευτικοί που φορούσαν περιβραχιόνια πήραν θέση στα πλαϊνά της πορείας για την περιφρούρησή της. Επίσης, συμμετείχαν και δικηγόροι-μέλη της επιτροπής Υπεράσπισης Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Η πορεία κατευθύνθηκε προς τη Βουλή όπου οι διαδηλωτές σταμάτησαν για λίγη ώρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στη συνέχεια η πορεία προχώρησε προς τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διαλύθηκε το μεγαλύτερο τμήμα της, ενώ μέρος της προχώρησε προς την Πλατεία Ομονοίας, για να διαλυθεί τελικά εκεί.

    Πολυτεχνείο: Αναστολή απεργίας

    Την αναστολή από τη Δευτέρα της απεργίας των καθηγητών αποφάσισε η γενική συνέλευση του Συλλόγου του Διδακτικού Προσωπικού του Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

    Η ΠOΣΔΕΠ θα συνεδριάσει σήμερα για να μελετήσει τις εξελίξεις και να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την απεργία διαρκείας και την επόμενη εβδομάδα ή θα επιλέξει ηπιότερες μορφές αντίδρασης όπως οι προσφυγές στο ΣτΕ και η μη εφαρμογή προβληματικών διατάξεων του νέου νόμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 March 2007 - 11:30:20 UTC