Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διώκονται 61 άτομα
  • [02] Συζήτησαν για τα προβλήματα της Αθήνας

  • [01] Διώκονται 61 άτομα

    Με δριμύτητα καταδίκασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τα χθεσινά επεισόδια στο Κέντρο της Αθήνας, κάνοντας λόγο για φαινόμενα φασισμού, από λίγους αλλά θλιβερούς πρωταγωνιστές αυτών των επεισοδίων, που καταδικάζονται από τους όλους τους δημοκράτες πολίτες.

    Ο Κ. Καραμανλής μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερώτηση για τα επεισόδια δήλωσε:

    "Κάποιοι έχουν την αντίληψη ότι το κράτος τους ανήκει. Είναι οι μειοψηφίες περιθωριακών που δεν σέβονται τη δημοκρατία. Το κράτος δεν ανήκει στη μειοψηφία, σε καμία ομάδα εξωκοινοβουλευτικής δράσης. Το κράτος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Δεν ανήκει στον Καραμανλή σήμερα, ή στο Σημίτη χθες. Το κράτος ανήκει σε όλους τους πολίτες, πολίτες που μοχθούν, διαβάζοντας, δουλεύοντας, κοπιάζοντας καθημερινά για να βελτιώσουν όχι μόνο την προσωπική τους ζωή αλλά και να ανεβάσουν την Ελλάδα ψηλότερα. Αυτοί οι όποιοι, λίγοι, αλλά θλιβεροί πρωταγωνιστές των επεισόδιων και οι ενεργειές τους καταδικάζονται από τους δημοκράτες πολίτες".

    Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι η Αστυνομία έχει να κάνει δύσκολη δουλειά και πρόσθεσε: "Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα φασισμού εξεγείρεται κάθε δημοκρατική συνείδηση στον τόπο. Η Αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες, πολύ δύσκολες συνθήκες, τις οποίες βλέπουμε όλοι, κάνει τη δουλειά της και καλό είναι να αποφεύγουν ορισμένοι την εύκολη ανέξοδη κριτική και τον λαϊκισμό".

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει θέμα με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι "τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Το ξεκαθαρίζω".

    Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν συνεχιστούν τα επεισόδια και τέτοια φαινόμενα έντασης, υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι "αυτά είναι θεωρίες, είναι απόψεις, αλλά εγώ έχω ξεκάθαρη άποψη και εμμένω σε αυτήν. Δεν πρόκειται να την επαναλάβω με λεπτομέρειες, καθώς την είπα πριν από 2-3 ημέρες (σ.σ. στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας).

    Τρείς δικογραφίες για τα χθεσινά επεισόδια

    Τρείς δικογραφίες σχηματίστηκαν για τα χθεσινά επεισόδια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητήριου, στο κέντρο της Αθήνας. Οι εισαγγελείς άσκησαν ποινικές διώξεις για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος σε βάρος συλληφθέντων χθες το απόγευμα.

    Συνολικά έχουν συλληφθεί 61 άτομα από τα οποία δώδεκα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή.

    Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους δώδεκα νεαρούς αφορούν τις κακουργηματικές κατηγορίες της παράβασης του νόμου περί εκρηκτικών κατοχής όπλων, καθώς και τις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και σύστασης και συμμορίας.

    Η δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά τους υπόλοιπους 49 συλληφθέντες και περιλαμβάνει τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της σύστασης και συμμορίας.

    Οι 49 νεαροί αναμένεται να οδηγηθούν στο αυτόφωρο.

    Η τρίτη δικογραφία στρέφεται κατ'αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, αφορά τις κατηγορίες της παράβασης του νόμου περί εκρηκτικών και της απόπειρας ανθρωποκτονίας και σχετίζεται με τα επεισόδια μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη.

    Από νωρίς το πρωί στην Ευελπίδων, είναι συγκεντρωμένοι δεκάδες νεαροί φοιτητές και φίλοι των συλληφθέντων, οι οποίοι με συνθήματα εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους, ενώ με δηλώσεις του καταγγέλλουν την αστυνομική βία και τονίζουν ότι οι νεαροί που συνελήφθησαν δεν έχουν σχέση με τα επεισόδια.

    Δήλωση Ε.Αντώναρου

    "Δεν αντιλαμβάνομαι πού υπάρχουν πολιτικές ευθύνες",δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς για την κριτική της αντιπολίτευσης προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης σχετικά με την αντιμετώπιση των χθεσινών επεισοδίων στο Κέντρο της Αθήνας και πρόσθεσε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί τον δρόμο προς την πόλωση,στον οποίο εμείς δεν θα την παρακολουθήσουμε».

    Ο Ευ. Αντώναρος παρατήρησε ότι «η Αστυνομία,σε δύσκολες περιστάσεις, επιτελεί το έργο της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα γεγονότα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη,ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «ο χώρος ιεράς μνήμης της χώρας μας,δεν φυλάσσεται εδώ και πολλές δεκαετίες.Ουδέποτε κάποιος διανοήθηκε να τον βεβηλώσει.Είναι ντροπή,αυτοί οι λίγοι διαδηλωτές να κάνουν κάτι τέτοιο». Και πρόσθεσε ότι η απομάκρυνση των τσολιάδων από το χώρο κρίθηκε αναγκαία για λόγους ασφαλείας.

    Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή εικόνα του Κέντρου της Αθήνας,ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ωραιοποιήσει την κατάσταση,διότι "ασφαλώς ήταν δυσάρεστες εικόνες".

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "η χώρα μας,όμως,είναι απολύτως ασφαλής όπως κρίνουν τα πολλά εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται στη χώρα μας και περνούν πολύ καλά χάρη στην ελληνική φιλοξενία",σημείωσε δε ότι "η συμπεριφορά πολύ λίγων δεν μπορεί να αμαυρώσει τη γενική εικόνα που έχουν οι ξένοι για τους έλληνες και την Ελλάδα".

    Αναφορικά, εξ άλλου,με τη θέση ορισμένων καθηγητών των ΑΕΙ για μη εφαρμογή του Νόμου για τα ΑΕΙ,ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση,παρατήρησε ότι «ο νόμος πλαίσιο εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή με ξεκάθαρη πλειοψηφία και θα εφαρμοσθεί».

    Τέλος ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι από τις αντιδράσεις αναδεικνύεται μία «αντίφαση που αγγίζει τα όρια της παραδοξότητας".

    Και εξήγησε:

    "Πριν από λίγες μέρες κάποιοι επέκριναν με δριμύτητα την Αστυνομία διότι δεν προχωρούσε στις προσαγωγές - συλλήψεις όσων φέρονται να εμπλέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές.Χθες η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός σημαντικού αριθμού ατόμων,που φέρονται εμπλεκόμενοι σ΄αυτά τα γεγονότα. Βλέπουμε,ωστόσο,να επικρίνεται η Αστυνομία επειδή έκανε τη δουλειά της,αλλά και γιατί φέρεται να μην την έκανε.Αυτό είναι εντελώς παράδοξο και πάντως δεν μπορεί να επικρίνεται η Αστυνομία επειδή χθες συνέλαβε άτομα,για τα οποία - βάσει ορισμένων στοιχείων -θα κριθεί η εμπλοκή τους στα επεισόδια".

    Α.Παπαρήγα για τα επεισόδια

    Η Αλέκα Παπαρήγα ερωτηθείσα για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας δήλωσε ότι "δυστυχώς, για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο και μην ξεχνάμε ότι το ζούμε μακροχρόνια" και πρόσθεσε ότι "τα γεγονότα αυτά έχουν σχέση με κάποιον σχεδιασμό συκοφάντησης των αγώνων και, αν θέλετε, όχι μόνο υπονόμευσης του ασύλου, αλλά και γενικότερα την εδραίωση στη συνείδηση της κοινής γνώμης ότι χρειάζεται κρατική καταστολή. Φαίνεται ότι υπάρχουν, επίσης, πολλοί κύκλοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάποια οφέλη, να κερδίσουν κάτι από αυτά τα γεγονότα".Η ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο: "Αναμφισβήτητα εμείς δεν στηρίζουμε ούτε την κρατική καταστολή ούτε τους κουκουλοφόρους. Μας ενδιαφέρει όμως ποιοι ωφελούνται από αυτά τα γεγονότα και πέρα από τον σχεδιασμό κυβέρνησης και κουκουλοφόρων ποιοι άλλοι ενθαρρύνουν και στηρίζουν αυτόν τον σχεδιασμό", είπε.

    O N.Κακλαμάνης για τα επεισόδια

    "Δεν μπορώ να είμαι χαρούμενος, ανεξάρτητα ποιος φταίει ή ποιος δε

    φταίει, για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη, αλλά και για την οικονομική

    επιβάρυνση και δεν αναφέρομαι στην εμπορική ζωή, αναφέρομαι στο τι ακολουθεί

    μετά για να παρουσιαστεί η πόλη το πρωί ευπρεπής", δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Ν.Κακλαμάνης.

    Ανακοίνωση του ΣΥΝ

    Η κυβέρνηση έχει πλήρη πολιτική ευθύνη για την επιχειρησιακή προετοιμασία του οργίου καταστολής στο οποίο επιδόθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Για μια ακόμη φορά οι δυνάμεις καταστολής «αξιοποίησαν», αντί να απομονώσουν, όσους προκάλεσαν ακραία φαινόμενα τυφλής βίας, με προφανή στόχο να διαλυθεί το μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και να δοθεί για μια ακόμα φορά στην ελληνική κοινωνία το μήνυμα της αστυνομοκρατίας και της μη ανοχής στους μαζικούς αγώνες.

    Σημειώνουμε ιδιαίτερα τις μαζικές συλλήψεις, αναίτια, φοιτητών και τους τραυματισμούς διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους, ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ και γνωστό στέλεχος του ΣΥΝ, Γρηγόρης Καλομοίρης.

    [02] Συζήτησαν για τα προβλήματα της Αθήνας

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε σήμερα στον Περισσό με το Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη προς τον οποίο, όπως δήλωσε, ανέπτυξε "ορισμένες σκέψεις και θέσεις για τον χώρο της Αθήνας και για τα προβλήματα των κατοίκων της".

    Η κα Παπαρήγα έθιξε το ζήτημα των Παιδικών Σταθμών, που "πρέπει να αυξηθούν, για τους εργαζόμενους σε αυτούς που δεν έχουν κανονικές συμβάσεις εργασίας, αλλά δελτία παροχής υπηρεσιών".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε επίσης ότι ενδιαφέρει το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και "ανεξάρτητα από τον περιορισμένο χαρακτήρα που είχε, λόγο των κονδυλιών της ΕΕ, είναι ένα πρόγραμμα που έδινε μια βοήθεια σε αυτούς που απευθύνεται και πρέπει η κυβέρνηση να το στηρίξει".

    Η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι το ΚΚΕ ζητεί τη διεύρυνση αυτού του προγράμματος διότι σήμερα ο αριθμός των ηλικιωμένων και των μοναχικών ανθρώπων που έχουν ανάγκη από βοήθεια μεγαλώνει πάρα πολύ και εξ αιτίας, όπως είπε, των αλλαγών του τρόπου ζωής και εξ αιτίας ότι οι συντάξεις είναι πάρα πολύ μικρές.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε επίσης ότι "μας ενδιαφέρει να κερδηθεί ο μικρότερος ή ο μεγαλύτερος ελεύθερος χώρος που υπάρχει. Η τσιμεντοποίηση τα τελευταία χρόνια είναι φοβερή, πολύ φοβόμαστε ότι θα συνεχιστεί σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Μας ενδιαφέρει η εκπόνηση έργων σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής, γιατί πλέον ο χώρος έχει γίνει ενιαίος. Χρειάζονται έργα παναττικά που ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες του μεμονωμένου δήμου, αντισεισμικής θωράκισης, πράσινο, προστασίας των δασών, ελεύθερων χώρων, του νερού, αποχέτευσης. Υπάρχουν, συσσωρευμένα προβλήματα που όταν δεν λύνονται οξύνονται ή όταν λύνονται μόνο στο επίπεδο του ενός δήμου αυτά συσσωρεύονται περιφερειακά".

    Εξ άλλου ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ως Δήμαρχος και σημείωσε ότι "οι ιδεολογικές διαφορές που έχουμε με το ΚΚΕ δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στο να βρεθούν κοινά σημεία σύγκλισης".

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι υπήρξαν θέματα στα οποία "είχαμε όντως διαφορετική προσέγγιση, υπήρξαν, όμως, και άλλα θέματα που υπήρξε σύγκλιση όπως, «Βοήθεια στο σπίτι» και Κοινωνική Μέριμνα γενικότερα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

    Ο Δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΚΚΕ θα βοηθήσει μέσα στην Βουλή για την οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τόνισε πως "στη

    βασική φιλοσοφία ,ότι δηλαδή πρέπει η Αττική να αποκτήσει μητροπολιτική

    οργάνωση έχουμε την ίδια άποψη".

    Καταλήγοντας ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι ο κ. Σπύρος Χαλβατζής που μετείχε στη συνάντηση στον Περισσό και είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, "χωρίς να σημαίνει αυτό ότι συμφωνούμε πάντα -το αντίθετο θα έλεγα- ηγείται μια παράταξης που την χαρακτηρίζει μεγάλη σοβαρότητα στις τοποθετήσεις της. Ακόμη και εκεί που εκείνος ψηφίζει όχι και εγώ ναι".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 March 2007 - 13:30:18 UTC