Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε επί της αρχής ο νόμος για τα ΑΕΙ

  • [01] Ψηφίστηκε επί της αρχής ο νόμος για τα ΑΕΙ

    Με ψήφους 164 υπέρ και 117 κατά, υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής, ο νόμος - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και το χειροκρότημα των βουλευτών της πλειοψηφίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παρατήρησε πως «τα χειροκροτήματα δεν καλύπτουν τις μεγάλες αδυναμίες που έχει το νομοσχέδιο που συζητήσαμε».

    «Θα τις καλύψετε εσείς με την αποχώρησή σας», αντέδρασε ο Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ).

    «Αντί της συνεννόησης, η κυβέρνηση διάλεξε την πολιτική της οξύτητας και της πόλωσης», είπε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε ότι "στη διαδικασία της Βουλής, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι φανερό ότι το συνταγματικό αγαθό της Παιδείας, το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σε αντίθετη κατεύθυνση. Επειδή δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά περαιτέρω, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στη συζήτηση επί των άρθρων».

    Το λόγο έλαβε η Υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, η οποία τόνισε πως "παρά την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των συναδέλφων γιατί συμμετείχαν στη συζήτηση επί της αρχής με τις θετικές και αρνητικές τοποθετήσεις τους. Όμως, το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζουν το πώς έρχονται προτάσεις τροπολογιών. Αν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ επιθυμούσαν να συμβάλλουν δια προτάσεων, δεν θα έφερναν ένα γενικόλογο κείμενο, αλλά θα έφερναν ένα κείμενο με βάση τους κανόνες, εν είδει τροπολογιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε γενικές γραμμές αυτά που ελέχθησαν από το ΠΑΣΟΚ, έχουν την ίδια κατεύθυνση που έχει το δικό μας σχέδιο νόμου».

    Η κα Γιαννάκου πρόσθεσε ότι "η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήθελε να δώσει ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού και αλλαγών, αλλά να μην συμφωνήσει με το νόμο-πλαίσιο".

    «Το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς για το ίδιο, επαναλαμβάνει τον εαυτόν του για μια ακόμη φορά: Όπως πολλές φορές, έτσι και σήμερα φυγομαχεί», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας.

    «Αντί να συνεισφέρετε, κρύβεστε. Αντί να αναλάβετε τις ευθύνες σας αποχωρείτε. Δεν μας κάνει εντύπωση. Σε όλες τις κρίσιμες μεγάλες στιγμές, είστε απόντες. Τραβήξτε το δρόμο σας. Μείνετε στην απομόνωσή σας και μείνετε με την ψευδαίσθηση ότι ακόμα και το κομμάτι του λαού που σας τίμησε με την ψήφο του, επικροτεί τη στάση σας. Είστε καταδικασμένοι στη συνείδηση των Ελλήνων και μβ αυτήν την καταδίκη θα συνεχίσετε», συμπλήρωσε ο κος Μαγγίνας.

    Ανταπαντώντας, ο Μ. Παπαϊωάννου ανέφερε:

    «Ξεκινήσαμε το διάλογο πάρα πολλοί και σήμερα είμαστε εδώ. Τι είναι απομόνωση; Όταν είστε μόνοι σας και από την άλλη πλευρά όλα τα κόμματα και η κοινωνία; Το ποιοι είναι μόνοι τους θα φανεί την επόμενη ημέρα των εκλογών. Κοντός ψαλμός αλληλούια».

    Από πλευράς ΚΚΕ,ο Άγγελος Τζέκης δήλωσε πως το κόμμα του θα παλέψει ώστε «να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος-πλαίσιο της ΝΔ, αλλά και άλλες προτάσεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση».

    Ο κ. Τζέκης πρόσθεσε ότι "είχαμε πει ότι ο νόμος-πλαίσιο κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση. Δώσαμε τη μάχη, αναλύσαμε την τοποθέτησή μας. Είναι καλός νόμος για τα παιδιά των εχόντων και κατεχόντων. Για τα παιδιά όμως της λαϊκής οικογένειας, δεν είναι καλός. Τονίζουμε όμως για μια ακόμα φορά, πως ό,τι ψηφίζεται στη Βουλή, δεν είναι κατβ ανάγκη αποδεκτό και από την κοινωνία».

    Επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Με επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών σημαδεύτηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    Οταν η κεφαλή της πορείας έφθασε στο Σύνταγμα, ομάδα κουκουλοφόρων πέρασε μπροστά από τους φοιτητές και επιχείρησε να διασπάσει τον κλοιό των αστυνομικών γύρω από τη Βουλή, πετώντας πέτρες, μπουκάλια και "μολότοφ". Οι αστυνομικοί "απάντησαν" με χημικά. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών απομακρύνθηκε από την πλατεία Συντάγματος, ωστόσο ο "κλεφτοπόλεμος" μεταξύ αστυνομικών και ταραξιών συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, καθώς οι τελευταίοι συνέχισαν να πετούν προς τους αστυνομικούς πέτρες και άλλα αντικείμενα.

    Νωρίτερα, στη διάρκεια της πορείας, κουκουλοφόροι κατέστρεψαν κάμερα της Τροχαίας στα Χαυτεία και έσπασαν δύο μηχανήματα ΑΤΜ σε τράπεζες στις οδούς Σταδίου και Φιλελλήνων. Επίσης, πυρπόλησαν αστυνομικό φυλάκιο στον Αγνωστο Στρατιώτη.

    Στο μεταξύ, οι πανεπιστημιακοί που αντιδρούν στο νόμο-πλαίσιο συνεχίζουν την απεργία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 March 2007 - 15:30:16 UTC