Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: "Βίβλος Αναξιοπιστίας" της κυβέρνησης
  • [02] Στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος-πλαίσιο
  • [03] «Οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

  • [01] ΠΑΣΟΚ: "Βίβλος Αναξιοπιστίας" της κυβέρνησης

    Με τη διατύπωση του ερωτήματος αν ο έλληνας πολίτης είναι καλύτερα σήμερα απ΄ότι πριν από τρία χρόνια, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης παρουσίασε μαζί με το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος Δημήτρη Ρέππα και τον επρόσωπο Τύπου του Κινήματος Πέτρο Ευθυμίου την τρίτη και "τελευταία", όπως είπε, "Βίβλο Αναξιοπιστίας" της κυβέρνησης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από τις εκλογές του 2004.

    Ο Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι η ΝΔ γιόρτασε σήμερα την τρίτη επέτειό της, αλλά ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να γιορτάζει την εξαπάτησή του για όσα υφίσταται από την κυβέρνηση.

    Στη βίβλο, για την οποία ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου είπε ότι "αποτελεί την αλήθεια του απολογισμού και όχι τη φενάκη του κ. Κώστα Καραμανλή", καταγράφονται, κατά κοινωνική κατηγορία, οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί.

    Στο εξώφυλλο μάλιστα είναι αποτυπωμένη φράση του πρωθυπουργού στις 5 Μαρτίου του 2004, δύο μέρες πριν τις εκλογές, ο οποίος σε δήλωσή του είχε αναφέρει: "Δεν είπα τίποτα, μα τίποτα, το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε".

    Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, φέτος δεν εκδόθηκε πολυσέλιδη βίβλος (πέρσι η Βίβλος είχε καλύψει 160 σελίδες) όχι διότι η ΝΔ υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των υποσχέσεών της, αλλά διότι με τον ίδιο τρόπο φέτος θα χρειάζονταν ένας τόμος εγκυκλοπαίδειας προκειμένου να καταγραφούν η αθέτηση των υποσχέσεων και τα προβλήματα που δημιούργησε η κυβερνητική πολιτική. Γι΄αυτό και, όπως είπε, επελέγησαν οι εξήντα βασικές προεκλογικές υποσχέσεις οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.

    Βασικό μότο στη βίβλο είναι η λέξη εξαπάτηση η οποία αναφέρεται στον τίτλο κάθε κεφαλαίου της.

    Ταυτόχρονα έχει εκδοθεί λεπτομερής βίβλος ανά τομέα, η οποία έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για να ξαναθυμηθεί ο Ελληνας πολίτης, όπως ανέφερε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, με ποιον τρόπο τον εξαπάτησε η ΝΔ.

    Στο εξώφυλλο υπάρχει ένα κολάζ από πρωτοσελιδα φιλικών προς την ΝΔ εφημερίδων, με τίτλους που χρησιμοποίησαν λίγο πριν τις εκλογές του 2004.

    Ο Νίκος Αθανασάκης τόνισε ότι ακόμη και τις φιλικές της εφημερίδες εξαπάτησε η ΝΔ οι οποίες την πίστεψαν και χρησιμοποίησαν τους συγκεκριμένους τίτλους. Χαρακτήρισε τη βίβλο τελευταία για τη ΝΔ, θεωρώντας ότι μετά τις εκλογές στην κυβέρνηση θα είναι το ΠΑΣΟΚ.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, απαντώντας ο ίδιος στο βασικό ερώτημα που έθεσε για το αν σήμερα ο πολίτης είναι καλύτερα απ΄ ότι τρία χρόνια πριν, η απάντηση είναι αυτονόητη και είναι μία. "Φθάνει πια, εκλογές τώρα".

    Και σχολιάζοντας την φράση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους ανέφερε ότι η ώρα των εκλογών είναι τώρα, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας ήταν πιο κατηγορηματικός ζητώντας "εκλογές εδώ και τώρα".

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ακόμα ένα ερώτημα με ποια αξιοπιστία και με ποιο πρόγραμμα, το οποίο αναζητούμε πια, θα εμφανιστεί η ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

    Ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στην σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού τη χαρακτήρισε απολογία και ομολογία αποτυχίας. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση σήμερα δεν κρίνεται από το ψέμα των αντιπολιτευτικών της λόγων, αλλά από την αλήθεια των όσων έκανε ή δεν έκανε. Και αναφερόμενος σε συγκεκριμένα θέματα τόνισε ότι μετεκλογικά οι συμβασιούχοι πήραν από μία κάρτα ανεργίας, οι αγρότες έχουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά ή κυβέρνηση αγρόν αγοράζει, η ακρίβεια έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί κάθε οικογένεια με 245 ευρώ το μήνα, το δημόσιο χρέος από 183 δισ. ευρώ να εκτοξευτεί στα 234 δισ., ενώ για την ανατίμηση του ΑΕΠ κατά 25% τόνισε ότι η ενέργεια αυτή υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.

    Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η απογοήτευση είναι διάχυτη σε όλους τους Ελληνες πολίτες και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν έχει ούτε όραμα, ούτε σχέδιο, ούτε πολιτική, ούτε βούληση.

    Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που άσκησε σήμερα ο πρωθυπουργός στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και για το αν υπάρχει πλειοδοσία εξαγγελιών, ο Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται την σύγκριση των 18 ετών στα οποία ήταν κυβέρνηση της χώρας, με αυτά της ΝΔ, για να δούμε -όπως είπε- τί παρέλαβε και τί παρέδωσε ο καθένας.

    Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Κ. Καραμανλής σήμερα επανέλαβε όλο το πακέτο των προεκλογικών εξαγγελιών και ομιλιών του, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως την χειρότερη μετά την μεταπολίτευση, που ξεπέρασε -πως είπε- και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

    Σχετικά με την κριτική που δέχεται το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ για τη χρηματοδότηση του προγράμματός του, ο Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει πρώτα να καταλήξει με ποια τελικά γραμμή θα αντιμετωπίσει τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε ότι χρήματα υπάρχουν, αλλά πηγαίνουν στα συμφέροντα που εξυπηρετεί η ΝΔ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών, που ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι λαμβάνεται υπόψη, πρόσθεσε όμως ότι είναι πρωτοφανές να δημιουργούν εκλογικό κλίμα οι υπουργοί, να προτείνουν δημόσια στον πρωθυπουργό ημερομηνίες εκλογών και να έρχεται στη συνέχεια ο ίδιος και να λέει όσα λέει. Υπάρχει κρίση στη χώρα, τόνισε, και το μήνυμα από τον κόσμο είναι "φθάνει πια".

    Σε ερώτηση για το ασφαλιστικό και αν πρέπει να ανοίξει ο διάλογος πριν τις εκλογές, ο Νίκος Αθανασάκης απάντησε ότι το ασφαλιστικό μπορεί και πρέπει να λυθεί, καθώς και ότι ένα από τα διλήμματα που θα τεθούν προεκλογικά είναι ποιον εμπιστεύεται ο λαός για να λύσει το πρόβλημα.

    Ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ήταν ο εισηγητής του βασικού νόμου που ισχύει για το ασφαλιστικό, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση στη Βουλή τώρα ισχυρίζεται ψευδώς ότι εφαρμόζει το νόμο.

    Υπάρχει, πρόσθεσε, μια προϊούσα κρίση στο ασφαλιστικό, η οποία είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και είναι επιλογή της κυβέρνησης να προκαλέσει κρίση στην ασφάλιση, στην υγεία και στην παιδεία ώστε, με επίκληση της κρίσης που η ίδια προκαλεί, να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις στους τρεις αυτούς τομείς.

    Σχετικά με τη μη αναφορά της βίβλου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ.Αθανασάκης τόνισε ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορούν να μπουν στα κουτάκια μιας βίβλου, αλλά το πρόβλημα -όπως είπε- είναι με ποιες θέσεις κινείται η κυβέρνηση στα θέματα αυτά.

    Προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, είπε, η εμφανιζόμενη στον Τύπο διαφορά απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και της υπουργού Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι το χειρότερο για μια χώρα θα ήταν να διαφωνούν για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών. Κάτι τέτοιο, ανάφερε, το ζήσαμε την περίοδο '89 - '93 με τις δύο γραμμές των κ.κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν "γαλάζιες μίζες" στην υπόθεση της Χρηματιστηριακής εταιρίας "Ακρόπολις", ο κ. Νίκος Αθανασάκης απάντησε ότι στην συγκεκριμένη αγοραπωλησία υπήρξαν συγκεκριμένες προμήθειες σε πολύ υψηλά ποσοστά, αλλά, όπως ανέφερε, δεν γνωρίζει αν αυτή η προμήθεια πήγε σε έναν ή περισσότερους. Παράλληλα είπε ότι είναι προφανής η πολιτική ευθύνη του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη.

    Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της παράνομης μεταφοράς αιχμαλώτων με αεροσκάφη της CIA και ποιος είχε δώσει άδεια από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να γίνουν αυτές οι πτήσεις, ο Νίκος Αθανασάκης τόνισε ότι κανένας δεν έδωσε άδεια και ότι οι περίπου επτά πτήσεις που έγιναν επί ΠΑΣΟΚ δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης. Έθεσε δε το ερώτημα τί έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ για να ερευνήσει το θέμα από την ώρα που έγινε γνωστό. Δεν έκανε τίποτα, τόνισε.

    Σχετικά με την "παράγκα συμφερόντων", που ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπως η άρση των ορίων ηλικίας των πλοίων στη ναυτιλία, η απελευθέρωση των ναύλων, τα μονοπύθμενα και η αλλαγή της σύνθεσης των πληρωμάτων. Αναφέρθηκε επίσης σε ρυθμίσεις, όπως είπε, της κυβέρνησης υπέρ των φαρμακοβιομηχανιών, των ξένων καπνοβιομηχανιών, των τραπεζών, με τη μείωση του ποσοστού φορολόγησης στα κέρδη τους, στα μεγάλα πολυκαταστήματα με τις ρυθμίσεις για το ωράριο, καθώς και στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

    Εμείς, πρόσθεσε, δεν κάνουμε επιλογή συμφερόντων, θέλουμε κανόνες που να ισχύουν για όλους.

    Σε ερώτηση για το αν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν "σικέ", ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν γνώρίζει κάτι σχετικά. Εκείνο που γνωρίζω, είπε, είναι ότι οι αγρότες έχουν δει δραματική μείωση του εισοδήματός τους τα τελευταία τρία χρόνια.

    Τέλος κληθείς να σχολιάσει την αναγγελία ίδρυσης κόμματος από τον κ. Παπαθεμελή, τόνισε ότι ο πολιτικός στίβος είναι ελεύθερος για όλους.

    Δήλωση Θ. Ρουσόπουλου

    «Αρμόζει στο ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα με μακρόχρονη εξειδίκευση στην αναξιοπιστία, να εκδίδει βίβλους, όπως η σημερινή. Άλλωστε μεγαλύτερη απόδειξη αναξιοπιστίας και ανευθυνότητας από την πρόσφατη υπαναχώρηση του κ. Παπανδρέου στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 δύσκολα μπορεί κανείς να βρει, όσο κι αν ψάξει», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    [02] Στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος-πλαίσιο

    Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του.

    «Ο νόμος είναι αυτός που χρειάζεται: Κάνει όσα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, με πολύ περισσότερες ελευθερίες και δημοκρατικές διαδικασίες και μέχρι εκεί που χρειάζεται για να δουλέψει και να λειτουργήσει», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, παρουσιάζοντας το ν/σ.

    Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κατευθυντήριες γραμμές της ευρωπαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης, επικαλέστηκε στην αγόρευσή της, η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για να στηρίξει την αντίθεση του κόμματός της στο νόμο - πλαίσιο.

    Η ανακοίνωση της Επιτροπής την οποία κατέθεσε η κα Παπαρήγα και στα πρακτικά της συνεδρίασης, προκρίνει ως στόχο την «ανταγωνιστικότητα» των ευρωπαϊκών ΑΕΙ και προτρέπει σε «παροχή κινήτρων για εταιρικές σχέσεις των πανεπιστημίων με την επιχειρηματική κοινότητα», «αναγνώριση ότι οι σχέσεις των ΑΕΙ με την επιχειρηματική κοινότητα έχουν στρατηγική σημασία και αποτελούν μέρος της δέσμευσής τους να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον», «κριτική θεώρηση των διδάκτρων και των συστημάτων υποστήριξης των ΑΕΙ σε σχέση με την πραγματική αποτελεσματικότητα και ισότητά τους», «χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, περισσότερο για όσα πράττουν και όχι για ό,τι είναι», «διαφορετική βάση αξιολόγησης και χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με ενεργό ερευνητική δράση, σε σχέση με άλλα ΑΕΙ, που ενσωματώνουν φοιτητές από μειονεκτούσες ομάδες, ή προωθούν ενεργά την τοπική βιομηχανία των υπηρεσιών».

    «Τι έρευνα θα γίνεται;», αναρωτήθηκε η κα Παπαρήγα.

    «Θα γίνεται κατβ αρχήν έρευνα για προϊόντα με γρήγορη απόδοση της έρευνας, που παραγγέλνουν επιχειρηματίες, παρασκευή του προϊόντος και γρήγορο ξεπέταγμά του στην αγορά. Έρευνα που θα μελετήσει μια σειρά ζητήματα που πιθανόν να θέλουν 10-20 χρόνια (π.χ. AIDS, καρκίνος κλπ), δεν θα γίνεται. Και αυτή είναι διεθνής τάση μέσα στον καπιταλισμό», τόνισε.

    «Η αξιολόγηση, η απόδοση των πανεπιστημίων, θα γίνεται με βάση τις συμπράξεις με τις επιχειρήσεις», συνέχισε η ΓΓ του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

    «Θα αρχίσουν τα δίδακτρα από την πάνω οροφή και θα κατεβαίνουν σταδιακά, περιορίζοντας την δωρεάν παιδεία μόνον στην «ακραία φτώχεια», η οποία όμως δεν θα τελειώνει ούτε το λύκειο. Θα γίνεται διάκριση μεταξύ των πανεπιστημίων. Παραλλήλως, θα γίνεται κυνήγι εγκεφάλου, ώστε τα πανεπιστήμια να είναι σε θέση να προσελκύουν τους καλύτερους επιστήμονες και ερευνητές. Το κάθε πανεπιστήμιο θα κυνηγά τον εκάστοτε Ροναλντίνιο του κάθε κλάδου. Και εκείνο το μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας που δεν έχει πλήρη ταξική συνείδηση όσον αφορά την παιδεία, θα πέσει στη λούμπα, με ομαδοποίηση, μικρές εταιρείες, συνεργασίες. Ο ένας θα τρώει το μάτι του άλλου και μόνο στη μετάδοση γνώσης και στην ανάπτυξη της έρευνας δεν θα έχουν το μυαλό τους».

    Απάντηση της Υπουργού Παιδείας

    Η Υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου στην απάντησή της δέχθηκε ότι το κοινοτικό έγγραφο «πράγματι δίνει κάποιες κατευθύνσεις», αλλά τόνισε ότι «τα πανεπιστήμια έχουν σχέση και με την απασχόληση, η οποία έχει σχέση και με την ανάπτυξη».

    «Το έγγραφο τονίζει ότι τα ΑΕΙ πρέπει να αυτοδιοικούνται με κοινωνική λογοδοσία και περιγράφει γιατί δεν στέκονται πια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα αμερικανικά και ιαπωνικά πανεπιστήμια», τόνισε η Υπουργός Παιδείας.

    «Αυτή τη στιγμή, η κοινωνία της γνώσης και οι εξελίξεις, είναι καταλυτικές. Είναι κακό να είμαστε στην πρωτοπορία στο χώρο της επιστήμης; Είναι κακό τα πανεπιστήμια να μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω της επιστημονικής γνώσης, πιο αναβαθμισμένες και υψηλές θέσεις για το λαό; Συμφωνούμε κι εμείς ότι ο κάθε πανεπιστημιακός δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με διάφορες επιχειρήσεις. Όμως, κάποιοι από τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν - και μάλιστα βιαίως - κάνουν πλήθος ερευνών σε διάφορα ιδρύματα και προσπορίζονται χρήματα που δεν τα διανέμουν όπως πρέπει. Εμείς τα διανέμουμε και με κανόνες?», ανέφερε η κα Γιαννάκου.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Ταλιαδούρος τόνισε πως με το νόμο-πλαίσιο αυξάνεται η ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εξορθολογίζονται οι πόροι για την ανώτατη εκπαίδευση.

    «Καλείται πλέον η ακαδημαϊκή κοινότητα να διαχειριστεί μόνη της τα του οίκου της. Μόνη της θα ορίζει τι θα περιλαμβάνεται στο άσυλο. Μόνη της θα καθορίζει τις λειτουργίες της. Μόνη της θα διαλέγει τα προγράμματα και τις έρευνες που την ενδιαφέρουν. Μόνη της η ακαδημαϊκή κοινότητα θα διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο, τους διαθέσιμους από την πολιτεία πόρους και θα αξιολογείται, βεβαίως, διότι οφείλει να λογοδοτεί στον ελληνικό λαό για τον τρόπο που αξιοποιεί τα χρήματά του», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας.

    Ο κ.Ταλιαδούρος δήλωσε ικανοποιημένος από την έκταση του διαλόγου που προηγήθηκε της κατάθεσης του νόμου-πλαισίου, υπογραμμίζοντας πως «ενεργοποίησε ομάδες πανεπιστημιακών που εμπλούτισαν το δημόσιο διάλογο, καλύπτοντας το κενό όσων προτίμησαν την αποχή από αυτήν την πρωτοφανή δημόσια διαβούλευση».

    Όσο για τις προτάσεις που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως «η μία (ανεξάρτητη αρχή για την αξιολόγηση) αποτελεί εδώ και δύο χρόνια νόμο του κράτους, ενώ άλλες έχουν ήδη περιληφθεί ως συγκεκριμένα άρθρα στο παρόν νομοσχέδιο και όχι ως γενικόλογες σκέψεις, απόψεις και κατευθύνσεις».

    Έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον των βουλευτών για το νομοσχέδιο, καθώς για τον σχολιασμό του, έχουν εγγραφεί πάνω από 130.

    Ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης διέκρινε «θεσμικό κενό», ανάμεσα στις επιταγές του νομοσχεδίου για αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων και την κεντρική εκπαιδευτική πολιτική που εκπορεύεται από το υπουργείο Παιδείας.

    «Προκαλέσατε μια άνευ προηγουμένου πόλωση. Νομοθετείτε με πείσμα και αλαζονεία και ταυτόχρονα με ελαφρότητα και επιπολαιότητα. Κάτι θέλετε να κάνετε, αλλά δεν ξέρετε, ούτε τι, ούτε το πώς» υποστήριξε ο Φίλιππος Πετσάλνικος για να αναρωτηθεί: «Πώς θα κάνει τον 4ετή προγραμματισμό του το πανεπιστήμιο, αφού δεν θα γνωρίζει ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης;»

    «Το νομοσχέδιο αποτελεί άθροισμα αυτονόητων ρυθμίσεων. Είναι μεταρρύθμιση, γιατί δυστυχώς, το αυτονόητο εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρό - είναι, όμως, μια πέτρα που τάραξε το τέλμα που μολύνει και πνίγει τα πανεπιστήμια».

    «Πολύ σημαντική αρχή για την αναβάθμιση του δημοσίου διαταξικού πανεπιστημίου», χαρακτήρισε το νομοθέτημα ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια διαλόγου. Και αν περνούσε από την κυβέρνηση η ιδέα να κάνει πίσω, ή να ακολουθήσει βήμα σημειωτόν, έστω και ένα δευτερόλεπτο, αυτό που θα μας απέμενε, είναι να τα μαζέψουμε και να πάμε σπίτι μας. Η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία στη χείριστη εκδοχή της και η πυρπόληση των ελληνικών πανεπιστημίων και των εθνικών συμβόλων, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

    H βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, προέβλεψε πως «θα πάμε στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, όπου το πώς θα λειτουργεί εσωτερικά ο κανονισμός, θα παράγεται η έρευνα και θα μπαινοβγαίνουν οι φοιτητές, θα είναι απόφαση των σεκιουριτάδων που θα προστατεύουν το άσυλο του ιδιώτη χορηγού και χρηματοδότη».

    Αιτιολόγησε δε την απόφαση του ΚΚΕ να μην συμμετάσχει στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως «δεν έχει νόημα να συζητάμε ένα προς ένα τα άρθρα της φαλκίδευσης της ακαδημαϊκής, πνευματικής και πολιτισμικής ελευθερίας».

    «Το νομοσχέδιο επιχειρεί να ρηγματώσει με έναν πολιτικά πρωθύστερο τρόπο, το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου και να αναθεωρήσει εμμέσως το άρθρο 16 του Συντάγματος» υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης (ΣΥΝ).

    «Δεν συμφωνούμε με την δήθεν «απαράδεκτη» κατάσταση και με τις αναφορές περί δήθεν κατώτερης θέσης των ελληνικών πανεπιστημίων στην παγκόσμια κατάταξη. Τα στοιχεία αυτά, αξιοποιούν ένα στοιχείο: Τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά. Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη: Το πανεπιστήμιο δεν το θέλουμε εξαρτημένο από την αγορά - θέλουμε να έχει εξασφαλισμένη την ελευθερία του, η οποία δεν τελειώνει στο πανεπιστημιακό άσυλο - και να καθορίζει μόνο του το εκπαιδευτικό του αντικείμενο»,ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

    [03] «Οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

    Η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την πρωτεύουσα συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και την ανάγκη να βρεθούν μορφές μητροπολιτικής οργάνωσης και επίλυσης ζητημάτων που είναι έξω από τα όρια ακόμα κι ενός μεγάλου Δήμου, όπως είναι ο Δήμος της Αθήνας.

    Πιστεύουμε, είπε ο κ. Αλαβάνος, ότι'' ο Δήμος της Αθήνας, ένας Δήμος που δημοκρατικά εκλέγει την αρχή του, πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με τη δικτατορία των μεγάλων συμφερόντων που υπάρχουν, ειδικά στα θέματα γης στο χώρο αυτό''.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", το οποίο, όπως είπε, έχει σημασία ιδιαίτερα για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και για άτομα που βιώνουν δύσκολες οικογενειακές συνθήκες και χρειάζονται κοινωνική στήριξη. Βάλαμε επίσης σημείωσε, ένα θέμα που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, στην προσπάθειά μας να διευκολυνθεί η νεολαία το Σαββατοκύριακο, και προτείναμε να υπάρχουν βραδινά δρομολόγια τόσο του ΜΕΤΡΟ όσο και των συγκοινωνιών, προκειμένου να μειωθούν τα ατυχήματα αλλά και να έχουν έναν φτηνό και ασφαλή τρόπο να μετακινούνται οι νέοι άνθρωποι.

    Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι προσυπογράφει την ατζέντα των θεμάτων που έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε ότι σε πολλά από αυτά συμπίπτουν οι απόψεις μας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι "εγώ μιλάω σαν εκπρόσωπος πλέον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπενθυμίζω -και θα προσπαθήσω να το κάνω πράξη- ότι δεν θα είμαι βολικός δήμαρχος, επειδή σώνει και καλά ανήκω στη Ν.Δ. ή υπήρξα υπουργός της κυβέρνησής της".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 March 2007 - 19:30:19 UTC