Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ασφαλιστικό στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ανοιξε τις πύλες της η Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου

  • [01] Το ασφαλιστικό στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Η διαχείριση της περιουσίας των Tαμείων και γενικότερα το ασφαλιστικό συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ως "πολιτικά και απόλυτα υπεύθυνο για το 'γαλάζιο σκάνδαλο' στο Επικουρικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων, που φέρνει στο προσκήνιο το σοβαρό ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων", το ΠΑΣΟΚ θεωρεί τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό η υπεύθυνη του Τομέα Μαρία Δαμανάκη, υποβάλλοντας παράλληλα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή το ερώτημα εάν παρέχει κάλυψη στον κ.Τσιτουρίδη.

    Η κ.Δαμανάκη, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων από την χρηματιστηριακή εταιρία "Ακρόπολη", επισήμανε ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξει σχετική επερώτηση στην Βουλή, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί το θέμα στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής.

    Η κ.Δαμανάκη κάλεσε τον κ.Τσιτουρίδη να απαντήσει εάν ο διορισμένος πρόεδρος του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων γνώριζε ότι στην εταιρία Ακρόπολη έχει επιβληθεί πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για πλασματικές εγγραφές και γιατί δεν προτιμήθηκε συνεργασία με μια από τις εταιρίες επενδύσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επίσης κάλεσε τον κ.Τσιτουρίδη να απαντήσει στο ερώτημα εάν η συναλλαγή ΤΕΑΔΥ και Ακρόπολης ΕΧΕΠΕΥ ήταν σε γνώση του αρμοδίου για το συντονισμό των Ασφαλιστικών Ταμείων, Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης και στενού συνεργάτη του υπουργού, Ευγένιου Παπαδόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ επίσης άσκησε κριτική γιατί δεν λειτουργεί η συσταθείσα με νόμο του 99 Επιτροπή για τη διαχείριση των ταμείων.

    Μιλώντας γενικότερα για το ασφαλιστικό, η κ.Δαμανάκη τόνισε ότι εάν είχε εφαρμοσθεί πλήρως ο νόμος Ρέππα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ασφαλιστικό σύστημα θα είχε μεσοπρόθεσμη επιβίωση τουλάχιστον μέχρι το 2020, ενώ σήμερα από όλους τους σοβαρούς αναλυτές, όπως είπε, εντοπίζονται άμεσοι κίνδυνοι με ορίζοντα το 2008-2010. "Το ασφαλιστικό σύστημα την τελευταία τριετία βρίσκεται σε μια συνεχή πορεία επιδείνωσης. Πρόκειται για μια συνειδητή κυβερνητική επιλογή με μετεκλογικό ορίζοντα και στόχο την κατεδάφιση του Δημοσίου Ασφαλιστικού Συστήματος προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης και τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωματων των εργαζομένων", ανέφερε η κ.Δαμανάκη.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου τόνισε ότι το ασφαλιστικό θα αναδειχθεί τελικά σε ένα από τα κρίσιμα ζητήματα στην εκλογική αναμέτρηση, επισημαίνοντας ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρέχει εγγύηση τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος και πλήρη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων, σε αντίθεση με το πρόγραμμα της ΝΔ που υπονομεύει την τριμερή χρηματοδότηση.

    Απάντηση Σ. Τσιτουρίδη

    Η κυβέρνηση θωρακίζει και εκσυγχρονίζει το σύστημα διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και τη μετρήσιμη αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    "Κατανοώ ότι υπάρχουν πολλοί που θίγονται από την πολιτική μας αυτή", τόνισε ο υπουργός. "Οι πράξεις όμως μιας χρηματιστηριακής εταιρείας και των όποιων ενδεχομένων ευθυνών προκύψουν, δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι σε όσους θέλουν ή σκοπεύουν να ευτελίσουν και να ματαιώσουν τη θωράκιση που ξεκίνησε, στέλνοντας βορά την περιουσία των ασφαλισμένων σε συμφέροντα που καραδοκούν. Αυτό θα ήταν το σκάνδαλο."

    Ειδικότερα για την εμπλεκόμενη χρηματιστηριακή εταιρεία "Ακρόπολη", ο κ. Τσιτουρίδης σημείωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε τη λειτουργία της, το υπουργείο Απασχόλησης έδωσε εντολή για κατεπείγοντα διαχειριστικό έλεγχο και το ΤΕΑΔΥ προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Τα αποτελέσματα των ελέγχων, είπε ο υπουργός, θα δημοσιοποιηθούν και, εφόσον υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

    Ο κ. Τσιτουρίδης προκάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "να δείξουν έστω και ένα βήμα που αυτοί έκαναν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που να μπορεί να συγκριθεί με το άλμα διαφάνειας", που, όπως είπε, πραγματοποιείται σήμερα, κάνοντας λόγο για "αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και πολιτικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης".

    Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε επίσης λόγο για προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντίες σε βάρος του, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν θα σταματήσουν την πολιτική που ήδη έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Απασχόλησης.

    [02] Ανοιξε τις πύλες της η Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου

    Η "ώρα της αλήθειας", της συνειδητοποίησης δηλαδή ότι η ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη δεν μπορεί να αφήσει στο απυρόβλητο κανέναν τομέα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, έφτασε και στο "Διεθνές Χρηματιστήριο Τουρισμού" (ΙΤΒ), όπως ονομάζεται η μεγαλύτερη παγκοσμίως διεθνής έκθεση τουρισμού. Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της την Τρίτη στο Βερολίνο, "σπάζοντας" για ακόμη μία φορά όλα τα αριθμητικά ρεκόρ με τη συμμετοχή 184 χωρών και σχεδόν 11.000 εκθετών σε 160.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου.

    Παρούσα από ελληνικής πλευράς είναι η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά που έφτασε στη γερμανική πρωτεύουσα, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Δημήτριο Λαμπαδάριο, βουλευτές και άλλους παράγοντες. Η κ. Πετραλιά θα παραβρέθηκε στην καθιερωμένη δεξίωση έναρξης της ΙΤΒ, που παραθέτει ο κυβερνήτης δήμαρχος του Βερολίνου, ενώ την Τετάρτη θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους διεθνών τουριστικών φορέων.

    Πέρυσι ήταν η Ελλάδα τιμώμενη χώρα, φέτος είναι η Ινδία, αλλά στην πραγματικότητα την "τιμητική" της στη φετινή ΙΤΒ έχει η αμηχανία αντιμετώπισης του προβλήματος της γενικότερης κλιματικής αλλαγής και της απειλής του φαινομένου του θερμοκηπίου, δυο εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, που έχει σαν κύριο αντικείμενο ακριβώς τον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης και της εκπομπής ρυπογόνων αερίων, προκειμένου να αποτραπεί το χειρότερο.

    Τα εκατομμύρια των τουριστικών αεροπορικών πτήσεων (τσάρτερ και μη) και τα εκατομμύρια των ΙΧ αυτοκινήτων που εξορμούν για διακοπές, μολύνοντας εκ των πραγμάτων την ατμόσφαιρα, βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία, χαλώντας τη διάθεση των -"πρωταθλητών" σε τουριστικές αναζητήσεις- Γερμανών, αλλά και -σε μεγάλο βαθμό- του τουριστικού κλάδου.

    Οι προοπτικές για μια δραστική αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων (της τάξης του 40%), με τη φορολόγηση της κηροζίνης και την επιβολή πρόσθετων τελών στα αεροδρόμια, η κυοφορούμενη αλλαγή επί το αυστηρότερον της φορολογίας των αυτοκινήτων, με μέτρο την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακος, το οποίο σημαίνει πρακτικά ένα πολλαπλάσιο φόρου για τα μεγάλα αυτοκίνητα με συμβατική τεχνολογία - που δημοσιοποίησαν ως "σκέψεις" και προθέσεις οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βόλφγκανγκ Τίφενζε - δίνουν μια πρόγευση των επερχόμενων προβλημάτων για τη διαμόρφωση τιμών και προσφορών για μακρινούς τουριστικούς προορισμούς.

    Ταυτόχρονα, οικολογικές οργανώσεις και περιβαλλοντικά Ινστιτούτα έχουν ήδη ξεκινήσει διαφωτιστικές καμπάνιες σχετικά με τον καταστροφικό - για το κλίμα - χαρακτήρα των προσφορών για διακοπές "Σαββατοκύριακου" με αεροπλάνο ή με εκκλήσεις του τύπου "κάντε διακοπές στη Γερμανία και αποφύγετε τα μεγάλα ταξίδια, αν θέλετε να κάνετε κάτι για το κλίμα".

    Το αν και "πως " θα επηρεάσουν οι παράγοντες αυτοί αφενός τις επιλογές των πολιτών - καταναλωτών και αφετέρου τις συμπεριφορές του τουριστικού κλάδου, είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα στη φετινή έκθεση ΙΤΒ. Εκπρόσωποι των τουριστικών μεγαθηρίων, όπως η "Thomas Cook " και η "TUI", αναγνώρισαν ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες "διορθωτικές κινήσεις", συνέστησαν όμως ψυχραιμία και αποφυγή υπερβολών.

    "Αυτοί που αντιδρούν σαν τη στρουθοκάμηλο, δεν έχουν μέλλον", δήλωσε στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΙΤΒ Μάρτιν Μπουκ, προβλέποντας ότι ο βαθμός της συνειδητοποίησης των πολιτών - καταναλωτών σχετικά με το κλίμα είναι ο κατ΄εξοχήν παράγοντας που θα καθορίσει και τη μελλοντική φυσιογνωμία του τουρισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 March 2007 - 21:30:17 UTC