Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η νέα κοινωνική συμφωνία είναι πραγματοποιήσιμη»

  • [01] «Η νέα κοινωνική συμφωνία είναι πραγματοποιήσιμη»

    Η αύξηση των εσόδων του κράτους από την επιτάχυνση της ανάπτυξης, η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,η αποτελεσματική φορολόγηση του πλούτου (π.χ. μεγάλη ακίνητη περιουσία, φορολόγηση υπεράκτιων εταιριών, διανεμόμενων κερδών,κερδών από βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές), η μείωση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα από τη νέα δημόσια διαχείριση που προτείνεται και το "μέρισμα ειρήνης" από τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, αποτελούν τις πέντε πηγές από τις οποίες θα προκύψει το συνολικό κόστος των οικονομικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτοί περιγράφονται στο Προγραμματικό του Πλαίσιο, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Οι πηγές χρηματοδότησης και τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται σε κείμενο της Επιτροπής Προγράμματος, στο οποίο επικρίνεται ταυτόχρονα η ΝΔ για το σύνολο της οικονομικής της πολιτικής.

    Η υπεύθυνη της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου σε δήλωσή της μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ανέφερε πως ο διάλογος με τη ΝΔ "δεν μπορεί να γίνει με βάση τους αριθμούς που εκείνη θέλει. Έχουμε άλλη πολιτική πρόταση, άλλη πολιτική φιλοσοφία". Η 'Αννα Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι "το 1993 παραλάβαμε μία χώρα χρεοκοπημένη,που δεν μπορούσε να πληρώσει τους μισθούς και το 2000 η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων βελτιώθηκε κατά 10 μονάδες".

    Η κα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι "σήμερα η νέα κοινωνική συμφωνία είναι υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και απόλυτα πραγματοποιήσιμη. Οι πόροι φαίνονται καθαρά μέσα στο πρόγραμμά μας. Αφορούν την ανάπτυξη της χώρας, δηλαδή ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους. Αφορούν το νέο φορολογικό σύστημα που φορολογεί τον πλούτο. Αφορούν την φοροδιαφυγή, τον εξορθολογισμό των δαπανών και το μέρισμα ειρήνης".

    Σε ερώτηση αν είναι τόσο αισιόδοξη ότι με το πρόγραμμα μπορεί να μειωθεί η ψαλίδα που υπάρχει με τη ΝΔ, η κα Διαμαντοπούλου είπε πως "παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα που αφορά μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται σήμερα πραγματικές απαντήσεις στα προβλήματά του και όχι παραπολιτική και επικοινωνία".

    Σύμφωνα με το κείμενο, το Πλαίσιο Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ προβλέπει την εφαρμογή μέτρων σε τέσσερεις πυλώνες και συγκεκριμένα:

    1. Παιδεία, ανθρώπινοι πόροι και έρευνα.

    Στόχος είναι μέχρι το 2011 η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία να φτάσει σταδιακά από το σημερινό 3,5% στο 5% του ΑΕΠ και για την έρευνα από το 0,3% στο 0,9% του ΑΕΠ. Στον πυλώνα αυτό περιλαμβάνονται μέτρα, όπως η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαδικτύου,η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, η αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών κ.λπ.

    2. Υγεία.

    Στόχος είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία κατά 1% του ΑΕΠ στην τετραετία (από το 2,7% του ΑΕΠ σήμερα,σταδιακά στο 3,7% του ΑΕΠ έως το 2011). Με τις δαπάνες αυτές θα ενισχυθεί το σύστημα υγείας,π.χ. προσλήψεις 3000 νοσηλευτικού προσωπικού κάθε χρόνο,ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, κ.λπ.

    3. Κοινωνικό κράτος.

    Οι δράσεις αυτού του πυλώνα περιλαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης (με την παροχή κατώτατης σύνταξης ύψους 550 Ευρώ για κάθε άτομο και 950 Ευρώ για κάθε ζεύγος συνταξιούχων του ΟΓΑ ή ανασφάλιστων), την εφάπαξ παροχή 2000 Ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται,τη δημιουργία προθεσμιακού επενδυτικού λογαριασμού 1000 Ευρώ για κάθε παιδί, την προώθηση της απασχόλησης των νέων,χρηματοδότηση του ασφαλιστικού κ.λπ. Ως αποτέλεσμα θα αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά περίπου 1,7% του ΑΕΠ έως το 2011.

    4. Δημόσιες επενδύσεις.

    Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα αυξηθεί με στόχο να φτάσει το 5% έως το τέλος της τετραετίας, από 4,2% που είναι σήμερα. Από την αύξηση αυτή θα καλυφθούν μέρος των μέτρων των τριών παραπάνω πυλώνων,αλλά και πλήθος νέων δράσεων (π.χ. υποδομές μεταφορών, τουρισμού, τηλεπικοινωνιών, επιχειρηματικότητας κ.λπ.).

    Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, τα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ έχουν κοστολογηθεί συγκεκριμένα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας,ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ και σταδιακή αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

    "Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να αποτυπώσει τις επιλογές του στον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές",σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

    Σε ό,τι αφορά την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι "προσαρμόζει τους στόχους και τις φιλοδοξίες της στα μέτρα μίας περιοριστικής και άδικης οικονομικής πολιτικής".

    "Θυμίζουμε την πλήρη αναξιοπιστία των προεκλογικών της υποσχέσεων: τα 10 δις σπατάλης του δημοσίου που θα "εξοικονομούσε" κάθε χρόνο,την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ που μετατράπηκε σε μείωση σε 3 διαδοχικούς προϋπολογισμούς, τις ετεροχρονισμένες υποσχέσεις για αυξήσεις στις κατώτερες συντάξεις, τις υποσχέσεις για προσλήψεις στο σύστημα υγείας που ακόμα περιμένουν τα νοσοκομεία, τη βοήθεια στις πολύτεκνες οικογένειες που δεν ήρθε ποτέ, το επίδομα θέρμανσης που ποτέ δεν έδωσε",σημειώνεται στο κείμενο.

    Επίσης αναφέρεται ότι "τελικά, η ΝΔ βρίσκει χρήματα μόνο όταν θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα: όταν μειώνει το φόρο στα κέρδη και παραμελεί να εισπράξει τον ΦΠΑ που πληρώνει ο καταναλωτής χαρίζοντας έτσι δισεκατομμύρια ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, όταν θυσιάζει τις δημόσιες επενδύσεις γιατί δεν μπορεί να αναχαιτίσει τη σπατάλη, όταν κάνει χαριστικές ρυθμίσεις στους κακοπληρωτές αντί να κυνηγάει τη φοροδιαφυγή".

    Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει, επιπλέον, τέσσερα ερωτήματα στα οποία "η ΝΔ οφείλει να απαντήσει":

    1) Είναι ή δεν είναι απαραίτητη η αύξηση των δαπανών για την παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ για να χρηματοδοτηθούν οι σημερινές μεγάλες ελλείψεις;

    2) Είναι ή δεν είναι απαραίτητη η πρόσληψη νοσηλευτών στα νοσοκομεία και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και συνεπώς η αύξηση των δαπανών για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ;

    3) Είναι ή δεν είναι απαραίτητη η σημαντική ενίσχυση των κατώτερων συντάξεων για να μειώσουμε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό;

    4) Είναι ή δεν είναι αναγκαία η ενίσχυση της οικογένειας και των νέων ζευγαριών;

    "Σε αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα η ΝΔ έχει, ήδη, απαντήσει με τις πολιτικές της τα 3 χρόνια που πέρασαν", καταλήγει το κείμενο της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

    To Προγραμματικό Πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε στις διήμερες εργασίες του Πολιτικού, που ολοκληρώθηκαν σήμερα, και αύριο θα παρουσιαστεί ως εισήγηση και θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος. Επίσης στις αυριανές εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες μέχρι το Προγραμματικό Συνέδριο στο οποίο υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέρος περίπου 5000 σύνεδροι.

    Την εισήγηση για τις διαδικασίες του Συνεδρίου, η οποία συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, θα παρουσιάσει αύριο η υπεύθυνη για την οργάνωσή του, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και επιπλέον θα εκλεγεί η επιτροπή εκλογικών διαδικασιών για τις εθνικές εκλογές.

    Ε.Αντώναρος για το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει υπολογίσει το κόστος του προγράμματος που εξήγγειλε, διότι δεν έχει την πρόθεση να το εφαρμόσει, εφόσον γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το κόστος του προγράμματος που εξήγγειλε χθες το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Ευάγγελος Αντώναρος σημείωσε ότι «δεν πρόκειται περί προγράμματος, αλλά περί ιδεών ατάκτως ερριμένων» και παρατήρησε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ «μονίμως, κατά γενικόλογο τρόπο, υπόσχονται πολλά σε πολλούς και δεν δίνουν τη βασική απάντηση, που, δηλαδή,θα βρούν τα χρήματα για να κάνουν πράξη όσα υπόσχονται τόσο αποσπασματικά σε όλους".

    Ο επρόσωπος συμπλήρωσε τη δήλωσή του λέγοντας πως "δεν τη λένε (την απάντηση) διότι προφανώς, όταν και αν - μάλλον απίθανο - έρθουν στην εξουσία, σκέφτονται να επιβάλλουν υψηλούς φόρους και να φορολογήσουν άγρια τις ελληνίδες τους έλληνες. Το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ είναι ένα παρελθόν υψηλών φόρων, υψηλών χρεών και τεραστίων ελλειμμάτων,ένα παρελθόν αποτυχημένης διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών».

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Ευ.Αντώναρος παρατήρησε ότι «το κόστος των εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά τα 10 δις ευρω, τα οποία, προφανώς, θα αναζητήσει μέσω του διπλασιασμού των άμεσων φόρων».

    Σε άλλη ερώτηση σχετική με τις προτεινόμενες από το ΠΑΣΟΚ αυξήσεις για την Παιδεία,ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν αύξησε σημαντικά τα κονδύλια της Παιδείας επί 20 χρόνια που ήταν στην εξουσία,ούτε κάν όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν Υπουργός Παιδείας» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ,παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, στην κλίμακα της ΕΕ, ως ποσά που αφιερώνονται στην Παιδεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 March 2007 - 15:30:13 UTC