Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι οιωνοί για τον τουρισμό φαίνονται καλοί για τη χρονιά που διανύουμε»
  • [02] ΠΑΣΟΚ: «Νέες προτεραιότητες για την Ελλάδα»
  • [03] Ψηφίστηκε επί της αρχής ο νόμος-πλαίσιο
  • [04] Εντεκα νέα έργα μέσω ΣΔΙΤ

  • [01] «Οι οιωνοί για τον τουρισμό φαίνονται καλοί για τη χρονιά που διανύουμε»

    Συνεργασία με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη- Πετραλιά είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Η κ. Πετραλιά ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου που αρχίζει σε λίγες ημέρες. "Εμείς ως υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης παρουσιάζουμε περιφερειακά τη ''χάρτα'' για τον τουρισμό, καθώς θεωρούμε ότι είναι στόχος και σκοπός για κάθε περιφέρεια, κάθε νομό και κάθε δήμο, αφού αποτελεί στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης κάθε περιοχής", υπογράμμισε η κ. Πετραλιά και πρόσθεσε "οι οιωνοί φαίνονται καλοί για τη χρονιά που διανύουμε".

    Επίσης η κ. Πετραλιά είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την πρωτοβουλία που αρχίζει σιγά - σιγά να υλοποιείται και αφορά τα 35 χιλιόμετρα ποδηλάτου και περιπάτου από το ΣΕΦ μέχρι τη Βάρκιζα. "Η Αθήνα, το λεκανοπέδιο πρέπει να βγει στη θάλασσα και πρέπει να αναπνεύσει, είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο το οποίο προγραμματίζουμε και το επόμενο διάστημα θα συναντηθώ και με τους δημάρχους εκείνων των περιοχών, ώστε να έχουμε την οριστική μελέτη και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση", δήλωσε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών η κ. Πετραλιά είπε "η εκλογολογία βλάπτει τον πολιτικό μας βίο και όλες αυτές οι συζητήσεις δεν συνιστούν παρά ένα πολιτικό κουτσομπολιό. Η κυβέρνηση έχει πολύ βαριά ατζέντα και πολλά πράγματα να κάνει, αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό πρέπει να τα υλοποιήσουμε".

    Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή βαδίζει και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με βασικό στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και συμπλήρωσε "άρα το πρόγραμμά μας είναι για τη φετινή θερινή περίοδο αλλά και για το φθινόπωρο και για το χειμώνα".

    Συνάντηση πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής

    Για το κοινοβουλευτικό έργο, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με την πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα σε συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου .

    Η κ. Μπενάκη δήλωσε ότι "συνεννοηθήκαμε για το κοινοβουλευτικό έργο των αμέσως προσεχών μηνών , ''κλείσαμε'' κάποιες ημερομηνίες και συζητήσαμε για την πορεία του νομοθετικού έργου''.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Μπενάκη ανέφερε "τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι το κοινοβουλευτικό έργο είναι προγραμματισμένο, από εκεί και πέρα θα έχουμε νέα συνάντηση για το επόμενο διάστημα".

    Σε άλλη ερώτηση αν μετά θα διεξαχθούν εκλογές, η κ. Μπενάκη ανέφερε "αυτό, ούτε συζητήθηκε, ούτε αφορά τον πρόεδρο της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής προγραμματίζει την τετραετία του".

    Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι τώρα συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, θα ακολουθήσουν μερικά ακόμη που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα η προ ημερησίας συζήτηση που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί η δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. "Επομένως έχουμε ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα", σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής.

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα είναι υποψήφια βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η κ. Μπενάκη απάντησε "δεν είναι δικό μου θέμα αυτό".

    [02] ΠΑΣΟΚ: «Νέες προτεραιότητες για την Ελλάδα»

    Τις βασικές αρχές του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου στη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού και του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Προγράμματος.

    «Το ΠΑΣΟΚ θέτει σήμερα νέες προτεραιότητες για την Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία του ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι στοίχημα του ΠΑΣΟΚ είναι να δώσει δημοκρατική δύναμη στον πολίτη και να εξασφαλίσει την ισονομία και την ισοπολιτεία, σιγουριά και προστασία

    Το πρόγραμμα είναι στραμμένο στο μέλλον, έχει έντονο κοινωνικό χρώμα και απευθύνεται στην πλατιά κοινωνική συμμαχία, η οποία παραδοσιακά στήριξε το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική του διαδρομή και το ανέδειξε πέντε φορές κυβέρνηση της χώρας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες του προγράμματος, κάτι που έκανε στη συνέχεια η υπεύθυνη της Επιτροπής Άννα Διαμαντοπούλου.

    Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε δέκα αδιαπραγμάτευτες, όπως είπε, θέσεις, για τις οποίες ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά τη δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν, όταν το ΠΑΣΟΚ επανέλθει στην κυβέρνηση.

    Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης, η αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, η καθιέρωση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης με βασική σύνταξη 950 ευρώ για το ζεύγος των ανασφάλιστων συνταξιούχων και 550 ευρώ για τον μεμονωμένο ανασφάλιστο. Τα ίδια ποσά θα δοθούν και στους συνταξιούχους αγρότες. Παράλληλα θα διευρυνθεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ για να καλύψει 300.000 επιπλέον συνταξιούχους. Επίσης, για κάθε παιδί που θα γεννιέται θα χορηγείται στην οικογένεια ποσό 2.000 ευρώ ως ενίσχυση,ενώ θα κατατίθεται ποσό 1.000 ευρώ, για κάθε παιδί,σε προθεσμιακό επενδυτικό λογαριασμό. Για τους νέους προβλέπεται απασχόληση 4ετούς διάρκειας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη,ενώ το επίδομα ανεργίας θα φθάσει το 70% του βασικού μισθού σε βάθος 4ετίας.

    Επίσης, προτεραιότητα θα δοθεί στο περιβάλλον, με τη δημιουργία χωριστού υπουργείου και παραγωγή του 10% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2012.

    Επίσης θα χρηματοδοτηθεί η λειτουργία σχολής συνεταιριστικών στελεχών σε τριτοβάθμιο επίπεδο.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, η οποία, όπως τόνισε, "αποτελεί εμπόδιο για την ανάκτηση μιας δυναμικής πορείας της Ελλάδας". Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "δημιουργεί παντού πολώσεις και συγκρούσεις, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

    Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο για να διαμορφώσει τη δική του εισήγηση για το Πρόγραμμα, προς το Εθνικό Συμβούλιο, ενσωματώνοντας απόψεις και παρατηρήσεις που θα διατυπωθούν και θα συμφωνηθούν στην κοινή συνεδρίαση.

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει το Σάββατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα δώσει την τελική μορφή στο «πλαίσιο Προγράμματος», το οποίο, με τη σειρά του θα τεθεί σε διάλογο στην κομματική βάση και στην κοινωνία.

    Η τετραήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί, με πανηγυρικό τρόπο, την Κυριακή το πρωί, με ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, στην οποία θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Η τελευταία φάση για την κατάρτιση του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθεί με το Προγραμματικό του Συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Μαϊου.

    [03] Ψηφίστηκε επί της αρχής ο νόμος-πλαίσιο

    Με την κατ' άρθον συζήτηση συνεχίζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του νόμου-πλασίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χθες, το προτεινόμενο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

    Τα περί μείωσης του αριθμού των εισαγομένων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ως συνέπεια των ρυθμίσεων του νόμου-πλαίσιου δεν είναι ακριβή, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος επαναλαμβάνοντας σημερινή τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου.

    Με το ισχύον σύστημα σήμερα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο αριθμός των εισαγομένων καθορίζεται από κοινού από το Υπουργείο Παιδείας και τα αντίστοιχα ιδρύματα, εξήγησε ο εκπρόσωπος.

    Ο κ. Αντώναρος συνέχισε λέγοντας πως τα πανεπιστήμια κάνουν εισηγήσεις, αυτές πηγαίνουν στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο. Το Υπουργείο μέχρι τώρα εγκρίνει αριθμό σημαντικά υψηλότερο από αυτόν αυτόν που περιλαμβάνουν οι εισηγήσεις των ιδρυμάτων, είπε.

    Από τούδε και στο εξής αυτό θα γίνεται επί τη βάσει του προγραμματισμού της τετραετίας και της συμφωνίας που θα συνάπτουν τα ιδρύματα με το Υπουργείο Παιδείας, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι θα γίνονται προτάσεις στο Υπουργείο,το οποίο και θα έχει τον τελικό λόγο για τον αριθμό των εισαγομένων.

    Με τον καινούργιο νόμο αυτό θα γίνεται με καλύτερο προγραμματισμό, αφού θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα μπορούν όλοι και τα πανεπιστήμια αλλά και οι υποψήφιοι να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό αφού θα ξέρουν πού να στοχεύσουν.

    Ο καθορισμός του αριθμού των εισαγομένων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ σχετίζεται με πολλούς παράγοντες και όχι μόνο με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από το κράτος, εξήγησε ο κ. Αντώναρος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και πρόσθεσε ότι ο νέος νόμος είναι ένα πλέγμα ρυθμίσεων όπου το ένα τμήμα συνδέεται με το άλλο, με τελικό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    Για το ότι ο αριθμός των εισαγομένων στα πανεπιστήμια καθορίζεται από διάφορους παράγοντες χρησιμοποίησε το περσινό παράδειγμα εκείνων που εισήχθησαν στα ΤΕΙ της χώρας. Ενώ ο αριθμός που είχε προβλεφθεί ήταν για 41.000 εισακτέους, τελικώς εισήχθησαν 28.000 υποψήφιοι που πέρασαν τη βάση του 10.

    Ερωτηθείς για την χθεσινή αποχώρηση από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του Προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρου Απέκη, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν σχολιάζει και πρόσθεσε ότι ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του.

    Σε άλλη ερώτηση σχετική με την πρόταση του πρύτανη του θεσσαλικού πανεπιστημίου για την καθιέρωση διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές και αν αυτό είναι θέση της κυβέρνησης, ο κ. Αντώναρος απάντησε αρνητικά και σημείωσε πως ο πρύτανης διατύπωσε την προσωπική του άποψη.

    Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φοιτητές, σπουδαστές και καθηγητές διαμαρτύρονται για ακόμη μία φορά για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, στις 12 το μεσημέρι, ενώ η πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή ξεκίνησε γύρω στις 2.30 το απόγευμα.

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε επίσης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

    [04] Εντεκα νέα έργα μέσω ΣΔΙΤ

    Εντεκα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, εντάχθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με απόφαση της αρμόδιας Διϋπουργικής Επιτροπής, που συνεδρίασε σήμερα.

    Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, η Διϋπουργική Επιτροπή αποφάσισε την ένταξη στις διατάξεις του νόμου 3389/2005 των ακόλουθων έντεκα έργων:

    -Νέο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

    -Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

    -Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

    -Ενδεκα νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

    -Ανέγερση Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας.

    -Ανέγερση Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας.

    -Ανέγερση Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων.

    -Ανέγερση Διοικητηρίου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας.

    -Ανακατασκευή κτιριακού συγκροτήματος "Δόμπολη" για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου.

    -Υλοποίηση 23 νέων σχολικών κτιρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

    -Εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων λειτουργίας σε 12 λιμένες για την κάλυψη των διεθνών κανονισμών ασφαλείας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι έως τώρα έχουν υπαχθεί έργα συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ στις διατάξεις του νόμου 3389/2005. Η εξέλιξη αυτή, πρόσθεσε, δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του νέου θεσμού, την ταχύτερη υλοποίηση υποδομών και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας είπε ότι η υπαγωγή έργων στις ΣΔΙΤ δείχνει την έγνοια για περαιτέρω στήριξη της περιφέρειας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε το υπουργείο Οικονομίας και τον ειδικό γραμματέα της Γραμματείας ΣΔΙΤ κ. Λεωνίδα Κορρέ και πρόσθεσε ότι με τις αποφάσεις θα δημιουργηθούν τα κτίρια που έχουν τεράστια σημασία για την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Κεφαλογιάννης είπε ότι εγκρίθηκε το πρόγραμμα ασφάλειας για τους λιμένες Αθηνών, Πάτρας, Κέρκυρας, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας κλπ. για την αναβάθμισή τους.

    Ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι εγκρίθηκαν τρία νέα νοσοκομεία και ότι το κόστος εκτιμάται σε 900 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Καλός είπε ότι εγκρίθηκε το τρίτο κατά σειρά πακέτο έργων στο πλαισιο των ΣΔΙΤ, που αφορά την υλοποίηση 23 νέων σχολικών κτιρίων, συνολικής προβλεπόμενης δαπάνης 77 εκατ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 March 2007 - 13:30:19 UTC