Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής και την υπουργό Τουρισμού

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής και την υπουργό Τουρισμού

    Με την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός στις 10.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα έχει συνεργασία με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, είχε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, και ενημερώθηκε για τη Σύνοδο του ECOFIN.

    Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης στη Σύνοδο αξιολογήθηκε το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και "η αξιολόγηση είναι θετική. Αναγνωρίζεται η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας".

    Ο κ. Αλογοσκούφης ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα και γι' αυτό χρειάζεται να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και να γίνουν και άλλες μεταρρυθμίσεις.

    Σε ερώτηση για το χρόνο άρσης της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι το θέμα αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο για το χρόνο που θα λάβουν την απόφαση, σημειώνοντας πως "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει πότε θα κάνει την εισήγηση και σας παραπέμπω στις δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Χουακίν Αλμούνια".

    Ο κ.Αλαγοσκούφης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο ένα πόρισμα για το ασφαλιστικό απο την αρμόδια Επιτροπή και θα υποβληθεί για κοινωνικό διάλογο. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ως γενική κατεύθυνση, έχει τη διασφάλιση των δημοσίων οικονομικών. Για να προληφθούν, πρόσθεσε, τυχόν αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις απο τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, το Συμβούλιο ασχολείται με το θέμα. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

    Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι ο δημόσιος διάλογος για το ασφαλιστικό συνεχίζεται και ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι αποφάσεις της κυβέρνησης που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.

    Διευκρίνισε επίσης ότι με τον κ. Αλμούνια δεν έγινε συζήτηση για το θέμα εκλογών, διότι τα θέματα αυτά προβλέπονται απο το Σύνταγμα. Συναντήθηκα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, με τον κ. Αλμούνια και συζητήσαμε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο ασφαλιστικό θέμα. Η επόμενη κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό, κατέληξε ο υπουργός.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και βέβαια για την κατάσταση που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση.

    Είχαμε το 2004, πρόσθεσε, δύο στόχους. Τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης με την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών.

    Επίσης, τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι και η εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχει ήδη παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε το 3,7% το 2005, ενώ για το 2006 φαίνεται ότι θα κλείσει στο 4,3% έναντι στόχου 3,8%. Πετύχαμε, επίσης, αύξηση των εξαγωγών, αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.

    Στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, τις εξελίξεις στο κόστος εργασίας, την εσωτερική αγορά, τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης ορισμένων χωρών και τα προγράμματα σύγκλισης άλλων χωρών και προετοιμάστηκε το Εαρινό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαρτίου.

    Επίσης, συζητήθηκε η φορολογική πολιτική στην Ευρώπη και ειδικότερα οι προτάσεις για την ενοποίηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

    Επί του θέματος αυτού υπάρχουν πολλές διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει την αύξηση του φορολογικού ανταγωνισμού των νέων χωρών-μελών.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, είπε ακόμη, ότι με τα ποσοστά φορολογίας που ισχύουν για τις επιχειρήσεις "είμαστε ικανοποιημένοι".

    Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είπε ότι θα περιμένει τις εισηγήσεις των συμβούλων. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι το ενδιαφέρον ξένων εταιριών είναι γνωστό, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο στο θέμα και ότι ακόμα δεν είναι σίγουρο εάν πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους συμβούλους την επόμενη εβδομάδα.

    Δήλωση Π. Λαφαζάνη

    "Είναι βέβαιο πλέον ότι, σύμφωνα και με τις απαράδεκτες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΝΔ θα επαναφέρει μετά τις εκλογές - εφόσον τις κερδίσει - ένα αντιασφαλιστικό πακέτο μέτρων, ανάλογο με τα αλήστου μνήμης «μέτρα Γιαννίτση», για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την αύξηση των εισφορών και το δραματικό πετσόκομμα των συντάξεων, το οποίο πρώτβ απ΄όλα θα στρέφεται σε βάρος των νεότερων ηλικιών εργαζομένων", αναφέρει σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

    "Η νέα γενιά θα είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο θύμα της σχεδιαζόμενης αντιασφαλιστικής αντικοινωνικής «μεταρρύθμισης». Κατά τα άλλα, οι θριαμβολογίες του κ. Γ. Αλογοσκούφη για την πορεία της οικονομίας βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου και αγνοούν την κοινωνική κατάσταση, η οποία γίνεται οικονομικά όλο και πιο δύσκολη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα", αναφέρει ο κ.Λαφαζάνης.

    Συνεργασία Κ.Καραμανλή-Γ.Ορφανού

    Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό.

    Ο κ. Ορφανός δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι στο υφυπουργείο Αθλητισμού υπάρχουν δυο νομοθετικές εκκρεμότητες που αφορούν στον Κώδικα Αθλητισμού και σε θέματα του Ιπποδρόμου.

    Η Επιτροπή για τον Κώδικα Αθλητισμού δουλεύει και οι υποεπιτροπές έχουν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις, είπε ο κ. Ορφανός και πρόσθεσε, ότι η ρύθμιση αφορά "ομάδες, κίνητρα, τρόπο χρηματοδότησης και μια αναπτυξιακή και επιθετική προσέγγιση".

    Σε ό,τι αφορά τον Ιππόδρομο ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις ώστε να ανανεωθεί το δυναμικό που υπάρχει στο χώρο αυτό "γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλος χώρος ανάπτυξης".

    Ο κ. Ορφανός είπε ότι έγινε συζήτηση με τον πρωθυπουργό για θέματα που αφορούν την προσπάθεια για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, σημειώνοντας ότι "είμαστε στην τελική φάση βαθμολόγησης των τεχνικών προσφορών για δυο διαγωνισμούς και μέσα σε αυτό το μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία ώστε το νέο πρωτάθλημα να έχει όλα τα εργαλεία για να καταπολεμήσουμε ριζικά το θέμα της βίας".

    Ο κ. Ορφανός είπε πως ο πρωθυπουργός του ζήτησε "να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση", με στόχο να προωθηθούν όλες οι κυβερνητικές δράσεις για να ξαναγεμίσουν τα γήπεδα.

    Οι διατάξεις είπε ο κ. Ορφανός για ομάδες και φυσικά πρόσωπα είναι ιδιαίτερα αυστηρές και από το καλοκαίρι και μετά έχουμε πολλές καταδίκες και φυλακίσεις. "Οποιος είναι ένοχος με αυτόφωρη διαδικασία πάει φυλακή".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν τιμωρούνται και ομάδες, ο κ. Ορφανός είπε "ο νόμος προβλέπει μειωμένες ποινές καθώς ο φετινός ΚΑΠ δεν έχει ακόμα εγκριθεί από πλευράς νομιμότητας αλλά εμείς επαναφέραμε στο τραπέζι των συζητήσεων την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών και για τις ομάδες.''

    Σε άλλη ερώτηση για τα χρέη των ΠΑΕ, ο κ. Ορφανός είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη του ζητήματος, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα στοιχεία για τα επιμέρους χρέη των τριών εθνικών κατηγοριών. Σε ερώτηση για τα οικονομικά προβλήματα του Ηρακλή και αν έγινε συζήτηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ορφανός είπε ότι συζητήθηκαν γενικά τα οικονομικά των ομάδων, χωρίς εξειδίκευση και σημείωσε πως "η προσέγγιση θα είναι συνολική και όχι φωτογραφική".

    Στην ερώτηση αν θα αγοράσει ο γνωστός τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος τον Ηρακλή, ο κ. Ορφανός απάντησε "αν το αποφασίσει μπορεί να εξελιχθεί σε καλή λύση".

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Ορφανός είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 March 2007 - 5:30:11 UTC