Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Παιδεία

  • [01] Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Παιδεία

    Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

    Με την ολοκλήρωση του Νόμου-Πλαισίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, εντός της τετραετίας, για δύο συναφή ζητήματα, που τελούν σε εκκρεμότητα: τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας πως τα δύο αυτά θέματα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση της παιδείας, και πρόσθεσε ότι για την έρευνα θα διατεθούν περί τα 420 εκατ. ευρω από το Δ΄ΚΠΣ.

    Ως προς τις αλλαγές για την αποσύνδεση του Λυκείου από το Πανεπιστήμιο, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε αυτή την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση τόσο της Ανώτατης όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προς τούτο παρέπεμψε ενδεικτικά σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ ενός «ποιοτικότερου Λυκείου».

    Ο Θ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση προ διετίας κατήργησε τις εξετάσεις στη Β΄Λυκείου και σημείωσε ότι το μέτρο αυτό κατευθύνεται «στην αυτονόμηση του Λυκείου - καθώς το Λύκειο πρέπει να αποκτήσει την αυταξία του. Το επόμενο βήμα θα είναι η ολοκληρωτική αυτονόμηση του Λυκείου από την γνωστή διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, παράλληλα, ότι «οι όποιες αλλαγές γίνουν και όταν γίνουν, θα είναι γνωστές στους μαθητές και τις οικογένειές τους πολύ νωρίτερα (τουλάχιστον τρία χρόνια πριν) ώστε να μην αιφνιδιαστούν. Αυτό το λέμε,διότι κατά την άποψή μας η Παιδεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται χάριν αιφνιδιασμού».

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την κατάργηση των εξετάσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να γίνεται άνευ εξετάσεων. Τα Πανεπιστήμια ορίζουν τον αριθμό των φοιτητών που δέχονται ανά τμήμα και η βάση του 10 έγινε δεκτή ως μέτρο αξιολόγησης της ποιότητας της παιδείας, είπε.

    «Δεν μπορούμε να δεχτούμε, όμως, ότι όλοι θα μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που είχαν στο Λύκειο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα είδος εξεταστικής διαδικασίας, διότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο Πανεπιστήμιο που να μην ζητά από τους υποψήφιους φοιτητές του να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις»,σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν «μετά από τις επόμενες εκλογές, αφού πιστεύουμε ότι θα είμαστε και πάλι κυβέρνηση, και μετά από μακρύ διάλογο. Θα πρέπει δε, το κράτος να εγγυάται την αντικειμενικότητα των εξετάσεων».

    Συμπερασματικά, ο Θ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι ο νόμος για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων που έχει ψηφιστεί, ο νόμος-πλαίσιο, τα μεταπτυχιακά και η έρευνα, είναι «τα τέσσερα στοιχεία που ενισχύουν και δίνουν μια τελείως διαφορετική προοπτική στα ελληνικά Πανεπιστήμια».

    Απάντηση Μιχ. Χρυσοχοΐδη

    Ο υπεύθυνος Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου για την Παιδεία ανέφερε πως "η κυβέρνηση, πανικόβλητη από την κατακραυγή που ξεσήκωσαν η προχειρότητα και οι ελλείψεις του νόμου-πλαισίου, αποφάσισε επιτέλους, έστω και στον τέταρτο χρόνο της θητείας της, να ασχοληθεί με θέματα μεταπτυχιακών και έρευνας".

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε πως "είναι βέβαιο πως η όποια κυβερνητική πρωτοβουλία θα αποτελέσει, για άλλη μια φορά, μνημείο προχειρότητας, αποσπασματικότητας και εντυπωσιοθηρίας" και πρόσθεσε ότι "τα απροκάλυπτα ψεύδη, στα οποία κατέφυγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδεικνύουν την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα Παιδείας". Και πρόσθεσε :

    "Ο κ. Ρουσόπουλος τολμά, επίσης, να ισχυρίζεται πως δεν επιτρέπεται αιφνιδιασμός στα θέματα της Παιδείας, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η «βάση του 10» νομοθετήθηκε από τη ΝΔ σε μια νύχτα, αιφνιδιάζοντας δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Με περισσό θράσος, μάλιστα, μιλώντας εξ ονόματος των πολιτών και των ακαδημαϊκών, ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έγινε δεκτή ως «μέτρο αξιολόγησης της ποιότητας της παιδείας». Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει στην εικονική πραγματικότητα της ΝΔ, δυστυχώς όμως γιβ αυτήν, η ελληνική κοινωνία έχει βιώσει την συγκεκριμένη αυταρχική ρύθμιση ,ως άλλο ένα μέτρο αποκλεισμού και κοινωνικής διάκρισης".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 February 2007 - 21:30:11 UTC