Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Είναι ώρα να μιλήσει ο λαός»

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Είναι ώρα να μιλήσει ο λαός»

    Οι εκλογές δεν κερδίζονται με τις δημοσκοπήσεις, κερδίζονται με το λαό και με τον ενθουσιασμό του τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργιος Παπανδρέου σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην Καστοριά και παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το σύνολο της πολιτικής της ΝΔ.

    "Η κυβέρνηση δουλεύει για τους ισχυρούς και τους ημετέρους, δεν ενδιαφέρεται για το μέσο πολίτη", είπε στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε τον κύκλο της κάνει ζημιά πλέον στη χώρα και ζήτησε να γίνουν άμεσα βουλευτικές εκλογές.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τους θεσμούς και έφερε ως παράδειγμα την "παρωδία", όπως είπε, με τη συνταγματική αναθεώρηση. Για το ζήτημα της Παιδείας σημείωσε πως η κυβέρνηση αντί να παρουσιάσει μια σοβαρή πρόταση απειλεί και με την πολιτική της οδήγησε τα πανεπιστήμια στη σημερινή κατάσταση με τους φοιτητές να χάνουν εξεταστικές περιόδους και χρονιά.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, όταν έρθει στην εξουσία, θα ξεκινήσει τη συνταγματική αναθεώρηση και θα κάνει διάλογο με τη νεολαία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Παιδεία.

    Στα τρία χρόνια που πέρασαν με την κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες είδαν την ακρίβεια, την αύξηση των φόρων, να περνάει ο έλεγχος ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένα κέντρα αποφάσεων, είδαν την Τουρκία να γίνεται και πάλι επιθετική, τα Σκόπια να ειρωνεύονται, να ευτελίζεται το κοινοβούλιο και η διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος. Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του συντάγματος μίλησε για "εκτροπή" της κυβέρνησης.

    Ο κ.Παπανδρέου σημείωσε ότι σ΄αυτά τα τρία χρόνια διαψεύστηκαν και οι ελπίδες όσων ψήφισαν τη ΝΔ. "Τώρα προσπαθούν να τους χορτάσουν με μεταχρονολογημένες υποσχέσεις αλλά οι πολίτες δεν τους πιστεύουν", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Ο κυβερνήτης δεν ασχολείται με την ουσιαστική κατεύθυνση της χώρας αλλά με ειδικότερα συμφέροντα και την εξυπηρέτηση ημετέρων. Μπήκαμε όμως σε μια νέα πολιτική περίοδο, φτάνει πια η κοροϊδία φτάνει πια η απαξίωση, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία. Φτάνει πια στην κοινοβουλευτική και συνταγματική εκτροπή. Δεν θα αφήσουμε τα αδιέξοδα του κυρίου Καραμανλή και της ΝΔ να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο. Η λύση είναι οι εκλογές. Είναι ώρα να μιλήσει ο λαός. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό για τη νίκη".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τους υπουργούς της ΝΔ ότι στρογγυλοκάθισαν στις καρέκλες τους για να φάνε από τα έτοιμα. Σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε δηλώσει από την αρχή ότι θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση για να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που είχε το 2004, ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να προχωρήσει σ΄αυτή την κατεύθυνση για να είναι ασύδοτος.

    Για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη παρατήρησε ότι με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 25% εκποιούν την αξιοπιστία της χώρας. Η κίνηση αυτή μπήκε στις μεγαλύτερες οικονομικές γκάφες της χρονιάς και το κόστος της θα είναι τεράστιο για τους έλληνες πολίτες καθώς θα φτάσει τα 4 δις ευρώ.

    Χαρακτήρισε αισχροκέρδεια την μεγάλη κερδοφορία των τραπεζών και τα υψηλά επιτόκια και κάλεσε τις τράπεζες να σταματήσουν πια να επενδύουν στο κέρδος και να επενδύσουν στην ανάπτυξη και τον άνθρωπο.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε πως στις αρχές του Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και όπως είπε χαρακτηριστικά "το πρόγραμμα θα λέει πως θα κυβερνήσω". Για το συνέδριο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτό θα σημάνει και την επανίδρυση της νεολαίας του κινήματος.

    Τέλος, αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν το νομό Καστοριάς όπως η ανεργία, τα προβλήματα στη γούνα και την εκπαίδευση και κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι έχει εγκαταλείψει το νομό.

    «Η κυβέρνηση απαξίωσε τη ΔΕΗ»

    Για εγκληματική πολιτική στην ΔΕΗ κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επισκέφθηκε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς στην Πτολεμαϊδα και είχε συναντήσεις με τη διοίκηση του σταθμού και τους εργαζόμενους.

    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε τη ΔΕΗ κερδοφόρα και την έκανε ζημιογόνα. Τη διοικεί χωρίς αρχές χωρίς στόχους, χωρίς σχεδιασμούς την απαξίωσε και αυτό είναι τραγικό έγκλημα, είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι "με τέτοια πολιτική δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού." "Εδώ στην Καρδιά της ενεργειακής μας βιομηχανίας βλεπουμε την εγκληματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, την απαξίωση ενός δημόσιου οργανισμού που πιστεύω ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική, όπως ήταν ανταγωνιστική, δυστυχώς, σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια διαχείρισης της Νέας Δημοκρατίας έχει γίνει ελλειμματική", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε : "Εχει τεράστιες ευθύνες η Νέα Δημοκρατία, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρά σε δύσκολες συνθήκες" .

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι "υπάρχουν νέες προκλήσεις για την καθαρή ενέργεια, την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, για μια βαλκανική πολιτική ενέργειας που είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας για την αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων όπως του ερχόμενου καλοκαιριού. Εν τούτοις", πρόσθεσε, "η κυβέρνηση χωρίς αρχές και χωρίς σχεδιασμό ασχολείται με τις γαλάζιες συνεντεύξεις. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να σταματήσει αυτή η πολιτική ασυδοσίας και απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση και βεβαίως πρέπει να σταματήσει και αυτή η απαξίωση της ΔΕΗ".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στους αγώνες των εργαζομένων της ΔΕΗ για μια σοβαρή ενεργειακή πολιτική που αξίζει για τη χώρα μας, αλλά και που θα δημιουργήσει και μια νέα ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής.

    Στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ και εκπροσώπους των εργαζομένων, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος υπογράμμισε ότι είτε από σκοπιμότητες είτε από ανευθυνότητα, η ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευσή της και εξέφρασε την ανησυχία για τον κίνδυνο μπλακ άουτ το ερχόμενο καλοκαίρι. Κατήγγειλε ότι υπάρχει προνομιακή μεταχείριση ιδιωτών που ασχολούνται με την παραγωγή ενέργειας και σημείωσε ότι η ΔΕΗ δεν θέλει προνομιακή μεταχείριση αλλά να αφεθεί ελεύθερη να ανταγωνιστεί τους ιδιώτες στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να γίνουν και άλλες προσλήψεις από αυτές που έχουν προγραμματιστεί στη ΔΕΗ αλλά με κριτήρια αξιοκρατικά και με διαφάνεια. Για τη ΔΕΗ, πρόσθεσε, υπάρχουν τρεις προκλήσειες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει: η μία έχει σχέση με την εξάρτηση από το πετρέλαιο και τον προσανατολισμό σε άλλες πηγές ενέργειας, καθώς είναι και ένα θέμα εθνικής ασφάλειας. Δεύτερον, η κατανάλωση λιγνίτη έχει συμβάλλει στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου και γι' αυτό πρέπει να εφαρμόσει πιό καθαρές τεχνολογικές μεθόδους. Το τρίτο είναι ότι η ΔΕΗ πρέπει να δει πως θα συμβάλει ακόμα περισσότερο σε μια βιώσιμη ανάπτυξη απασχόληση και καλύτερη ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας.

    Διατύπωσε την πρόταση να δημιουργηθεί στους σταθμούς της ΔΕΗ, στην Κοζάνη, ένα κέντρο τεχνογνωσίας σε θέματα ενέργειας σε επίπεδο Βαλκανίων, το οποίο μπορεί να έχει διασύνδεση με πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

    Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκαν στην είσοδο του ατμοηλεκτρικού σταθμού εργαζόμενοι, βουλευτές και τοπικά κομματικά στελέχη καθώς και άνεργοι με ένα πανό που έγραφε "τσαλακώνουν την αξιοπρέπειά μας με τη συνέντευξη και το ρουσφέτι" .

    Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ ενημέρωσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι στην περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας παράγεται ενέργεια η οποία καλύπτει το 60% των αναγκών της χώρας. Τα αποθέματα λιγνίτη μπορούν να διαρκέσουν ακόμα για 35 με 40 χρόνια και ανέρχονται σε περίπου 1,8 δισεκατομύρια τόνους.

  • ** Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο περιοδεία στην Πτολεμαϊδα, την Καστοριά και την Κοζάνη, την Κυριακή το πρωί στις 11.30, θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στην Κοζάνη, στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα και στις 3 μ.μ.θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη της περιοχής.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 February 2007 - 21:30:11 UTC