Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ.Παπαρήγα: Αντιδραστικός ο νόμος-πλαίσιο
  • [02] Νέο φάρμακο για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ

  • [01] Αλ.Παπαρήγα: Αντιδραστικός ο νόμος-πλαίσιο

    Την Πάτρα επισκέπτεται σήμερα η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας του κόμματός της για την Παιδεία. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε η Αλέκα Παπαρήγα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων, η καμπάνια αυτή θα είναι συνεχής, ενώ το τρίμηνο έχει οριστεί ως χρόνος αποτίμησης των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

    Μιλώντας η Αλέκα Παπαρήγα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα για το άρθρο 16, καθώς και για το σχέδιο νόμου για την ανώτατη παιδεία σημείωσε ότι «επιβεβαιώνεται ένα διαχρονικό συμπέρασμα του ΚΚΕ, πως οι ανταγωνιστικές διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν όρια.» Επίσης ανέφερε ότι «τα δύο κόμματα εφαρμόζουν πλήρως τις αποφάσεις της Λισσαβόνας για την παιδεία, την επιστήμη και την έρευνα, που έχουν ως σκοπό να υπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του κεφαλαίου και των κερδών και να χειραγωγήσουν την εργατική τάξη», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ «πώς επειδή δεν μπορούσε να πει ούτε ναι ούτε όχι, βρήκε τη λύση χωρίς την συμμετοχή τη δική του».

    Η Αλέκα Παπαρήγα άσκησε κριτική και στην πολιτική που ασκεί ο Συνασπισμός λέγοντας πως «πατάει σε δύο βάρκες.»

    Η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ δεν αναφέρθηκε μόνο στο σχέδιο νόμου για την ανώτατη παιδεία, το οποίο όπως είπε «είναι αντιδραστικό, γιατί το πανεπιστήμιο γίνεται πελάτης των μονοπωλίων,» αλλά σε ολόκληρο το ζήτημα της Παιδείας.

    Συγκεκριμένα είπε ότι «με την καμπάνια του, το ΚΚΕ θέλει να αναδείξει συνολικά τα θέματα της Παιδείας, που ξεκινούν από την προσχολική αγωγή και φθάνουν μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση».

    Όπως υπογράμμισε, «το ΚΚΕ πιστεύει σε ένα γενικό σχολείο, όπου οι μαθητές θα έχουν πολύπλευρη μόρφωση και θα αποφασίζουν μετά τα 18, αν θα μπουν στο Πανεπιστήμιο ή θα επιλέξουν επαγγελματική εξειδίκευση.»

    Στη συνέχεια εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός της στην σημερινή μορφή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «μία κοινωνία χρειάζεται όλα τα επαγγέλματα» και πως «όλοι πρέπει να έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σωστή επαγγελματική εξειδίκευση μέσω μίας μεταλυκειακής σχολής».

    Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε σε αυτό το σημείο ότι «το ΚΚΕ θέλει την κατάργηση του ταξικού φραγμού στη μόρφωση,ένα γενικό σχολείο με δρόμους ανοιχτούς για όλους»,πρόσθεσε δε ότι «είναι ριζικά αντίθετο στη συνύπαρξη της δημόσιας και ιδιωτικής παιδείας,γιατί τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ένα σχολείο».

    Μάλιστα, όπως ανέφερε, «μία αναδιοργανωμένη παιδεία θα απορροφήσει το δυναμικό που υπάρχει σήμερα στην ιδιωτική παιδεία».

    Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις τόνισε ότι «μπορούν να συνεχιστούν με πάρα πολλές μορφές», συμπληρώνοντας πως «αυτές θα τις αποφασίσουν οι ίδιοι οι φοιτητές».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το άσυλο, η Αλέκα Παπαρήγα είπε πως «ο νόμος που ισχύει σήμερα μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα», ενώ χαρακτήρισε τις προτεινόμενες αλλαγές «ως μεθοδευμένο σχέδιο αστυνόμευσης της πανεπιστημιακής ζωής».

    Όσον αφορά στα πρόσφατα επεισόδια ανέφερε ότι «ήταν στημένα» και συμπλήρωσε πως «όταν υπάρχει αυτοπεριφρούρηση δεν γίνεται τίποτα».

    Στο μεταξύ σε σχετική ερώτηση που ετέθη στην κα Αλέκα Παπαρήγα για τον αν θα αποχωρήσει από την θέση της Γενικής Γραμματέως της Κ.Ε. του ΚΚΕ απάντησε: "Δεν αποχωρώ από κανέναν αγώνα. Ο καταμερισμός της δουλειάς αποφασίζεται από τα όργανα του κόμματος».

    Νωρίτερα η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε συγκεντρώσεις καθηγητών στο 2ο και 6ο ΤΕΕ της Πάτρας.

    [02] Νέο φάρμακο για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ

    Ένα νέο φάρμακο που έχει τη μορφή διαδερμικού αυτοκόλλητου για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας από νόσο Πάρκινσον θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι στην Ευρώπη και την Αμερική και τον προσεχή Οκτώβριο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο με δραστική ουσία τη ριβαστιγμίνη, το οποίο θα επικολλάται σε ένα σημείο του σώματος του ασθενούς και θα τον απαλλάσσει από το να λαμβάνει δύο κάψουλες φαρμάκου την ημέρα. Αυτά ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Μάγδα Τσολάκη στο πλαίσιο του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νόσου Αlzheimer και Συναφών Διαταραχών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Μουσικοθεραπεία για ασθενείς με άνοια

    Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα μουσικοθεραπείας για ασθενείς με ήπια μορφή άνοιας και Αλτσχάιμερ, το οποίο είναι το μοναδικό του είδους στην Ελλάδα, πραγματοποιείται από το 2004 στο Κέντρο Ημέρας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ που λειτουργούσε στην οδό Φλέμινγκ στη Θεσσαλονίκη και από σήμερα λειτουργεί στη οδό Συνδίκα. «Το πρόγραμμα είναι μια μορφή μη φαρμακευτικής γνωστικής αποκατάστασης και αποσκοπεί τόσο στην άσκηση των γνωστικών ελλειμμάτων των ασθενών με τη μάθηση ενός εύκολου μουσικού οργάνου, όσο και στη διασκέδαση και ψυχική ικανοποίηση. Τα προγράμματα γνωστικής μουσικοθεραπείας είναι δύο: το ομαδικό που το παρακολουθούν ομάδες 4-5 ατόμων και το ατομικό. Ασκούν τα γνωστικά ελλείμματα του κάθε ασθενή και στοχεύουν στη βελτίωση της γνωστικής έκπτωσης», επισήμανε η υπεύθυνη του προγράμματος μουσικοθεραπείας, μουσικός και καθηγήτρια πιάνου Λέτη Παππά.

    Τα όργανα που χρησιμοποιούνται στο ομαδικό πρόγραμμα είναι ειδικά κατασκευασμένα για άτομα με άνοια ή ήπιες διαταραχές μνήμης ή για άνοια τύπου Αλτσχάιμερ στα πρώτα στάδια. Στο ατομικό πρόγραμμα χρησιμοποιείται ένα εύκολο όργανο (μεταλλόφωνο ή αρμόνιο) και ένα συγκεκριμένο χρώμα για κάθε νότα. Κάθε πλήκτρο του οργάνου είναι βαμμένο με χρώμα και ο ασθενής βλέποντας στο χαρτί τις νότες που συμβολίζονται η καθεμία με διαφορετικό χρώμα χτυπάει τα αντίστοιχα χρωματισμένα πλήκτρα και έτσι παίζει ένα μουσικό κομμάτι. Τόσο οι ομαδικές όσο και οι ατομικές συνεδρίες διαρκούν 40-45 και ασκούν τη μνήμη, την προσοχή και την κοινωνικότητα των μετεχόντων.

    Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν τρία Κέντρα Ημέρας (στο Χαρίσειο Γηροκομείο, η "Αγία Ελένη" στην οδό Συνδίκα και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων για βαριά περιστατικά σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης στην Πυλαία) τα οποία δέχονται άτομα που υποφέρουν από κάθε μορφή άνοιας. Οι ασθενείς προσέρχονται στα Κέντρα Ημέρας μόνοι ή με τη βοήθεια συγγενών και μετέχουν σε θεραπευτικά προγράμματα μεταξύ 9.00-14.00 από 1 έως 5 φορές την εβδομάδα. Τα θεραπευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν γνωστική άσκηση μνήμης και προσοχής, χαλάρωση, γνωστική κινησιοθεραπεία, προσανατολισμός στο χρόνο-τόπο, πρόκληση ευχάριστων αναμνήσεων, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, art-therapy, γυμναστική και άλλα.

    Επιδημιολογικά στοιχεία

    Σε 24 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων με άνοια σε όλο τον κόσμο και, όπως ανέφερε ο νευρολόγος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αττικής Δήμος Μητσικώστας, κάθε 7 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται ένα περιστατικό άνοιας ενώ κάθε 20 χρόνια ο αριθμό αυτός θα διπλασιάζεται. «Το σίγουρο είναι ότι σε 100 χρόνια θα είμαστε όλοι ανοϊκοί ηλικιωμένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να ζει 40 χρόνια και σήμερα ζει πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα να "ξεκλειδώνουν" οι μοριακοί μηχανισμοί, δηλαδή "γονίδια αυτοκτονίας" που καταστρέφουν τους νευρώνες του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την άνοια», πρόσθεσε ο κ Μητσικώστας.

    Υψηλά φαίνεται ότι είναι τα ποσοστά άνοιας στην Κύπρο, καθώς παρατηρείται σε ποσοστό 12,7% σε άτομα άνω των 60 ετών, ενώ διεθνώς το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 8-9%. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλτσχάιμερ Λεμεσού, Νίκος Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας στοιχεία δικοινοτικής έρευνας που έγινε στην Κύπρο, ο αριθμός των ανοϊκών στη χώρα αυτή των περίπου 700.000 κατοίκων ανέρχεται σε 14.000, ενώ οι 9.500 από αυτούς πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία για το λόγο που το ποσοστό άνοιας είναι υψηλότερο στην Κύπρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 February 2007 - 15:30:16 UTC