Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το ν/σ για τα ΑΕΙ
  • [02] «Συνέχιση της οικονομικής πολιτικής με συναίνεση»
  • [03] Τον Μάρτιο η διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΝ
  • [04] Πολιτική κρίση στην Ιταλία

  • [01] Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το ν/σ για τα ΑΕΙ

    Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με το θέμα αυτό.

    Η καταψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου.

    Μέχρι την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη του Κινήματος να αναδεικνύουν όλο το φάσμα των συντηρητικών πρακτικών και λογικών της ΝΔ, παράλληλα με την κατάθεση των θέσεων του Κινήματος.

    Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο ενέταξε την όλη υπόθεση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια στην αντίληψη που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες τις συντηρητικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

    Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οι συντηρητικές κυβερνήσεις επιλέγουν θέματα που κινητοποιούν τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της κοινωνίας (ανέφερε το παράδειγμα του Προέδρου Μπους) με στόχο να ορίζουν εκείνες στην ατζέντα, γι΄αυτό, όπως πρόσθεσε, η επιλογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν είναι τυχαία, πολύ περισσότερο που οι ρυθμίσεις του δεν αφορούν θέματα πρώτης προτεραιότητας για την παιδεία.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ερωτήματα που τίθενται στους πολίτες εν είδει μετρήσεων των διαθέσεων της κοινής γνώμης.

    Το ναί ή το όχι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να είναι οδηγός και οι μετρήσεις αυτές δεν έχουν καμία αξία, είπε. Αυτό που έχει σημασία είναι να αποκαλύπτουμε συστηματικά την επικοινωνιακού και λαϊκιστικού χαρακτήρα πολιτική της κυβέρνησης, πρόσθεσε.

    Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρέπει να διαπαιδαγωγούμε τα μέλη μας αλλά και την κοινωνία για τα ποια είναι τα πραγματικά διακυβεύματα.

    Αναφέρθηκε στις θέσεις που είχε αναπτύξει κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και τη διάθεση για συναίνεση που είχε επιδείξει τότε, τονίζοντας ότι η εξέλιξη στα θέματα της παιδείας έδειξε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε πράσινο φως στην κυβέρνηση.

    Ανάλυσε, επίσης, τη διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της ανώτατης παιδείας θέτοντας την αυτοτέλεια ως το βασικό σημείο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

    Είναι μία κρίσιμη παράμετρος και η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό με την κυβέρνηση είναι πλήρης, είπε.

    Σχετικά με το θέμα του ασύλου διερωτήθηκε για το ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στα πανεπιστήμια.

    Ο αρμόδιος από το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο για θέματα Παιδείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε ότι το νομοσχέδιο στην ουσία διευθετεί κάποια θέματα λειτουργίας του πανεπστημίου, αλλά δεν αναφέρεται στα ζητούμενα και τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο.

    Οπως είπε ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης το νομοσχέδιο δεν δίνει απαντήσεις σε θέματα, όπως η αυτοτέλεια και η αυτοδιοίκηση, η αξιολόγηση, η έρευνα και η χρηματοδότηση.

    Στα τέσσερα αυτά σημεία στηρίζεται και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και η οποία, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, είναι σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση της κα Γιαννάκου.

    Οπως επίσης ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο κόσμος περίμενε από μία νομοθετική πρωτοβουλία για τα πανεπιστήμια ,δύο πράγματα: Πρώτον να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, τα οποία παραμένουν κλειστά με επιλογή της κυβέρνησης. Οι επιλογές της κυβέρνησης, είπε, διευρύνουν την ένταση. Δεύτερον να δοθεί απάντηση στο μεγάλο ζήτημα των πτυχίων με αξία και τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιος να πει ναι σε κάτι που δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και είναι σε πλήρη διάσταση με τη θέση του ΠΑΣΟΚ.

    Στη συνεδρίαση ορισμένα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου διατύπωσαν προβληματισμό σχετικά με το αν θα έπρεπε να συζητηθούν ή και να ψηφιστούν ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που αφορούν, όπως αναφέρθηκε, θέματα "κοινής λογικής", χωρίς, ωστόσο, να επιμείνουν στον προβληματισμό τους.

    Το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Το όραμα του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της Ελλάδας συνδέεται άρρηκτα με ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Στην απόφαση ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται ότι απαξιώνει συνειδητά τη δημόσια εκπαίδευση, την υποχρηματοδοτεί, την αντιμετωπίζει με κομματισμό και αυταρχισμό και έχει βάλει συνδιαχειριστή στα θέματα παιδείας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Κατηγορείται, επίσης, η κυβέρνηση ότι επέλεξε την πόλωση και αγνόησε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ για συναίνεση ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και ότι διαίρεσε την κοινωνία.

    Η κυβέρνηση Καραμανλή, αναφέρεται, επίσης, δεν αξιοποίησε το δημόσιο διάλογο, δεν τόλμησε και παρουσίασε ρυθμίσεις αποσπασματικές και πρόχειρες. Τίποτα από όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τονίζεται, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, αλλά είναι συντηρητικές επιλογές και απλές διευθετήσεις για το πανεπιστήμιο του χθες και όχι μεταρρύθμιση για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος.

    Επίσης, η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν έριξε όλο το βάρος της στο άνοιγμα των πανεπιστημίων και επιλέγει την τακτική της έντασης.

    Αντίθετα, τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει τα πανεπιστήμια ανοικτά και είναι ο εγγυητής μιας πραγματικά προοδευτικής και ουσιαστικής πρότασης αλλαγών για μια ποιοτική δημόσια παιδεία.

    Στο κείμενο της απόφασης αναφέρονται και οι βασικές αρχές της εκπαιδευτικής πολιτικής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Όπως αναφέρεται αιχμές της πρότασης του ΠΑΣΟΚ είναι η πραγματική αυτοδιοίκηση και αυτοτέλεια, η αυξημένη χρηματοδότηση, η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών, η αξιολόγηση και ο κοινωνικός έλεγχος και η ενίσχυση της έρευνας και τονίζεται ότι σε τίποτα από όλα αυτά δεν απαντά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

    Εξειδικεύοντας τις βασικές αρχές του Κινήματος, το κείμενο αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα οποία θα έχουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση, αλλά και ισχυρούς μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας και υποδείγματα διαφάνειας. Επίσης, θα υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου των αποτελεσμάτων της λειτουργίας των πανεπιστημίων, διασφάλισης και συνεχούς βελτίωσης της ποιότητάς τους.

    Τα τριτοβάθμια ιδρύματα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα έχουν ισχυρή, ευέλικτη και δυναμική διοίκηση και θα λειτουργούν με διαφανείς δημόσια ελεγχόμενους οργανισμούς και εσωτερικούς κανονισμούς.

    Αναφορά γίνεται και στο σκέλος της χρηματοδότησης των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς τονίζεται ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται, εγγυάται τη συνεχή αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία για να γίνει πράξη ο στόχος του 5% του ΑΕΠ, αλλά και η δέσμευση πόρων από το Δ΄ ΚΠΣ σε ποσοστό 40%.

    Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τη δέσμευση από τον πρώτο χρόνο αφότου αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

    Αναφορικά με την χρησιμοποίηση των πόρων με τα οποία θα χρηματοδοτούνται τα τριτοβάθμια ιδρύματα το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι πρέπει η λειτουργία τους να γίνεται με διαφάνεια και με βάση τα αποτελέσματα της λειτουργίας τους σε στόχους που έχουν θέσει τα ίδια και έχουν συμφωνηθεί με την πολιτεία. Επίσης, γίνεται αναφορά σε κίνητρα που θα δίνονται στα ιδρύματα, καθώς και στην άντληση πρόσθετων πόρων από άλλες πηγές με διαφάνεια και κανόνες ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Το κάθε πανεπιστήμιο, τονίζεται επίσης, θα αξιολογείται με βάση τους στόχους που έχει το ίδιο δημοσιοποιήσει και έχει συμφωνήσει με την πολιτεία.

    Αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή, τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μέρος σε αυτή, "με τις θέσεις και τις προτάσεις του για την αυτοτέλεια, τη χρηματοδότηση και την αξιολόγηση και θα καταψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης".

    Τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

    Την 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Προγράμματος και του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και θα συζητηθεί το πρόγραμμα του Κινήματος.

    Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και το μεσημέρι της 2ας Μαρτίου.

    Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο θα προετοιμάσει την εισήγηση για το Εθνικό Συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου θα γίνει την επομένη στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Στις 4 Μαρτίου, στον ίδιο χώρο, θα γίνει ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με ομιλία του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θα δώσει το στίγμα της πορείας προς τις εκλογές.

    [02] «Συνέχιση της οικονομικής πολιτικής με συναίνεση»

    To 2007 θα είναι χρονιά συνέχισης της εφαρμογής του προγράμματος της κυβέρνησης και περαιτέρω προώθησης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, που διοργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η συνέχιση της πολιτικής αυτής επιδιώκεται με τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε το προηγούμενο έτος, το 2006, ως πολύ σημαντική και κρίσιμη χρονιά για την οικονομία, καθώς κατά τη διάρκεια του έτους αυτού προχώρησε η δημοσιονομική προσαρμογή, επιταχύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη και μειώθηκε η ανεργία. Ο συνδυασμός αυτός δεν είναι κάτι που παρατηρείται συχνά και, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αποδεικνύει τη σωστή κυβερνητική πολιτική.

    Η ελληνική προσπάθεια, πρόσθεσε, αποτελεί ένα υπόδειγμα για ολόκληρη την ευρωζώνη. Το υπόδειγμα αυτό στηρίζεται στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Επισήμανε, πάντως ο κ. Αλογοσκούφης ότι, παρά τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα, δεν βρισκόμαστε παρά "στη μέση του δρόμου, τα αποτελέσματα μας ικανοποιούν αλλά δεν μας αρκούν", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Συμπλήρωσε επίσης ότι το έλλειμμα μειώνεται, αλλά υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και κατέληξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό ή καθυστερήσεις.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, είπε ότι η προσπάθεια που καταβλήθηκε το 2006 στις αποκρατικοποιήσεις, συνδύαζε την εξυγίανση με την αλλαγή του τρόπου διοίκησης. Πέρυσι, έγιναν αλλαγές στο ασφαλιστικό των τραπεζών και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι, είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι στον ΟΤΕ έγιναν τα τελευταία χρόνια σημαντικές αλλαγές, καθώς άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η εθελουσία έξοδος προσωπικού και έγιναν οι απαραίτητες προσαρμογές.

    Έχουμε αποφασίσει, πρόσθεσε ο υπουργός, την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και αναζητείται στρατηγικός εταίρος, διότι έτσι θα επιτραπεί στον Οργανισμό να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και να έχει ισχυρούς συμμάχους. Θα μπορούσε ο ΟΤΕ να προχωρήσει και με ελληνικό μάνατζμεντ το ίδιο καλά, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης και συμπλήρωσε ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων, καταλήγοντας ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στρατηγική της κυβέρνησης.

    Η αναθεώρηση του ΑΕΠ

    Εξάλλου, απαντώντας ο υπουργός για το θέμα της αναθεώρησης του ΑΕΠ, υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτικό για τη χώρα μας, αλλά και για τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, να γίνεται αναθεώρηση κάθε πέντε χρόνια. Η Ελλάδα προχώρησε στην τελευταία αναθεώρηση το 1994 και στηρίχθηκε στην απογραφή του 1981, λαμβάνοντας υπόψη και συμπληρωτικά στοιχεία του 1988.

    Έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον άλλη μία απογραφή, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και συμπλήρωσε ότι η προηγούμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ στοίχισε σε αύξηση εισφορών για τα έτη 1994 έως σήμερα περίπου 4 δισ. ευρώ και υποστήριξε ότι "χρωστάμε" άλλα 800 εκατ. ευρώ.

    Η αναθεώρηση του 2006 προχωρά και θα δούμε τι θα σημαίνει σε κόστος. "Ασφαλώς θα πληρώσουμε", είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παύσει να βλέπει την ΕΕ ως ταμείο και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής της ΕΕ, ενώ για την αναθεώρηση είπε ότι έγινε με άψογο τρόπο.

    Αναφερόμενος εξάλλου σε θέματα σχετικά με την ανεργία, την απασχόληση και τις επενδύσεις, είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως από το 2004 έως το γ' τρίμηνο του 2006 η ανεργία μειώθηκε από το 11,3% στο 8,3%, άρα μειώθηκε κατά 125 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση της απασχόλησης έφτασε τις 255 χιλιάδες. Από αυτές τις θέσεις εργασίας οι 200 χιλιάδες δημιουργήθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιπες 55.000 δημιουργήθηκαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αυξήθηκαν κατά 9,5% το 2006 και προήλθαν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά οι ξένες άμεσες επενδύσεις, όπως σημείωσε, ξεπέρασαν πέρυσι τα 4,3 δισ. ευρώ. Υπάρχουν, πρόσθεσε ο υπουργός, μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και τον τουρισμό και ως συγκριτικά πλεονεκτήματα χαρακτήρισε τις επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και τις επενδύσεις στις υπηρεσίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση διαφόρων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, είπε ότι για όλες τις επιχειρήσεις το ζητούμενο είναι να λειτουργούν με όρους ιδιωτικού τομέα. Έτσι πρέπει να λειτουργήσει και η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ προς το συμφέρον των μετόχων τους, τόνισε και πρόσθεσε ότι σε πολλές επιχειρήσεις χρειάζεται πρώτα η εξυγίανση και μετά η αποκρατικοποίηση.

    Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στην ΟΝΕ, είπε ότι η ένταξη της χώρας αυτής είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε, ότι τα κριτήρια για την ένταξη εξετάζονται πολύ αυστηρά, όπως έγινε με τη Σλοβενία και τη Λιθουανία. Πάντως, όλες οι ενδείξεις, όπως είπε, είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τα κριτήρια και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ θα ακολουθήσει η εξέταση του θέματος από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN).

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, προσθέτοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της "Επιτροπής Αναλυτή" και θα ζητηθούν και οι θέσεις των κομμάτων.

    Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς ευρεία συναίνεση. Τα κόμματα πρέπει να κάνουν την ιστορική υπέρβαση, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι, ενώ έγιναν μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση, δεν υπήρξε ούτε η συναίνεση ούτε έστω η ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα γίνει η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, είπε ότι θα γίνει την επόμενη τετραετία και ότι η κυβέρνηση θα μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα και τις λύσεις που θα προτείνει.

    Επίσης απαντώντας στο ερώτημα εάν πρόκειται να φορολογηθεί η υπεραξία στις μετοχές, είπε ότι στην παρούσα τετραετία δεν θα υπάρξουν άλλες πρωτοβουλίες φορολογικού χαρακτήρα.

    Για το ζήτημα της παιδείας, το οποίο χαρακτήρισε μεγάλο θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια συναίνεσης και αρχικά, ενώ στην αρμόδια επιτροπή συμμετείχαν τα κόμματα, στη συνέχεια αποχώρησαν. Το σχέδιο νόμου για την παιδεία το χαρακτήρισε πρωτοποριακό, αναγκαίο και απαραίτητο, το οποίο θα αλλάξει την κατάσταση στη δημόσια παιδεία.

    Εξάλλου, για την λεγόμενη "εκλογολογία", είπε ότι αυτή προέρχεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν νομίζει ότι έχει διαχυθεί στην κοινωνία. Ολοι περιμένουν, πρόσθεσε, η κυβέρνηση να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είπε ότι στόχος είναι η περαιτέρω διάθεση μετοχών στο Χρηματιστήριο και ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, ώστε να συμβάλει καλύτερα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

    Δήλωση Β. Παπανδρέου

    "Ο κ. Αλογοσκούφης ομολόγησε για πρώτη φορά ότι το μεγάλο κόλπο της αναθεώρησης του ΑΕΠ, η μεγάλη γκάφα κατά το CNN, έχει ένα τεράστιο κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός, δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, αναφερόμενη στη συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    "Ο κ. Αλογοσκούφης, όπως τώρα αναγκάστηκε να παραδεχτεί τον λογαριασμό για το κόλπο της αναθεώρησης του ΑΕΠ, θα αναγκαστεί σύντομα να παραδεχτεί τα αδιέξοδα της πολιτικής του", πρόσθεσε η κα Παναδρέου και τόνισε ότι "η κυβέρνηση, αδυνατεί να ελέγξει την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την ασυδοσία της αγοράς και παρά την αυστηρή λιτότητα που έχει επιβάλει και την φοροαφαίμαξη των εισοδημάτων των πολλών, ζητεί από τους εργαζόμενους να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι".

    Δήλωση Π. Λαφαζάνη

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολίασε: "Δεν φτάνει που πληρώσαμε, σύμφωνα με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, 4 δισ. ευρώ για την προηγούμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ, ενώ χρωστάμε ακόμα 800 εκ. ευρώ, η κυβέρνηση αποφάσισε να «φεσώσει» τον ελληνικό λαό με άλλα 4 δισ. ευρώ και πάνω και να τον επιβαρύνει ετησίως και εσαεί με τουλάχιστον 400 εκ. ευρώ, προκειμένου να αυξήσει παραπλανητικά κατά 25% το ΑΕΠ. Κιβ αυτό μόνο και μόνο για να εμφανίσει τεχνητά πλουσιότερους τους πολίτες και τη χώρα ότι συγκλίνει προς την Ε.Ε., με την αυθαίρετη ένταξη της παραοικονομίας στο επίσημο ΑΕΠ, από την οποία δεν προκύπτει ούτε 1 ευρώ πρόσθετος φόρος για το δημόσιο. Οι μεθοδεύσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη ξεπερνούν και την πιο οργιώδη φαντασία των πάλαι ποτέ αλχημιστών".

    Ο κ.Λαφαζάνης ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Γ.Αλογοσκούφης επέμεινε στην επβ αόριστον λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, εξήγγειλε την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων την επόμενη τετραετία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη γενικής ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων επιχειρήσεων.

    Απάντηση του υπουργείου Οικονομίας

    "Η κακή μνήμη αποτελεί προνόμιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και καλεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να "σταματήσουν επιτέλους να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και τον ελληνικό λαό". Το υπουργείο, "για την αποκατάσταση της αλήθειας", υπενθυμίζει στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "το 1994 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με Υπουργό Οικονομίας τον αείμνηστο Γ. Γεννηματά, αναθεώρησε κατά περίπου 25% το ΑΕΠ και πληρώσαμε ως σήμερα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 4 δισ. ευρώ, από τα οποία χρωστάμε ακόμα 800 εκατομμύρια ευρώ".

    Για «παραπληροφόρηση και παραπλάνηση των πολιτών», έκανε λόγο απαντώντας η υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου. «Η αναθεώρηση του ΑΕΠ το 1994, έγινε σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να πληρώσουμε αναδρομικά και χωρίς μείωση κοινοτικών πόρων που είχαν εγκριθεί, όπως συμβαίνει σήμερα», ανέφερε η κ. Παπανδρέου η οποία συμπλήρωσε ότι «για το κόλπο του κ. Αλογοσκούφη με το φούσκωμα του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πληρώσει για αντίστοιχη χρονική περίοδο πάνω από 10 δις. ευρώ και επιπλέον θα χάσει σημαντικούς κοινοτικούς πόρους».

    [03] Τον Μάρτιο η διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΝ

    Η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού αποφάσισε την πραγματοποίηση του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος στις 17 και 18 Μαρτίου. Στο συνέδριο θα συζητηθεί η εκλογική προετοιμασία του κόμματος σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΚΠΕ.

    Στην απόφαση της πλειοψηφίας της Π.Γ. αντέδρασαν η Αριστερή Ανανέωση, η Ανανεωτική Συσπείρωση και η Παρέμβαση. Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η επιλογή της πλειοψηφίας της Π.Γ. να οδηγήσει το κόμμα σε Διαρκές Συνέδριο μέσα σε ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες (17-18 Μαρτίου) είναι απαγορευτική για ένα ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο με τη συμμετοχή των κομματικών μελών στις συνελεύσεις των οργανώσεων.

    Έτσι, προστίθεται στην ανακοίνωση, "περιφρονήθηκε η αναγκαία - και με χρονική άνεση - δημοκρατική διαδικασία προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα που προέκυψαν μετά την τελευταία ΚΠΕ και να αναζητηθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις για την κοινή πορεία του ΣΥΝ.

    Καμία, βέβαια, μεθόδευση δεν μπορεί να εμποδίσει την ανανεωτική πτέρυγα του κόμματος στην επικοινωνία της με τη βάση του κόμματος".

    Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, αποτελούμενη από το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Πάνο Τριγάζη, το μέλος της ΚΠΕ Σούλα Παναρέτου και το μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Καίτη Νικολάτου θα επισκεφθεί το μεσημέρι τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (Ταΰγετου 23, Παλαιό Ψυχικό), προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας.

    [04] Πολιτική κρίση στην Ιταλία

    Επαφές με τους πολιτικούς ηγέτες θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλίας για να διαπιστώσει εάν ο Ρομάντο Πρόντι, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ύστερα από εννέα μήνες στην εξουσία, μπορεί να εξακολουθήσει να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης.

    Ο Πρόντι παραιτήθηκε μετά την ήττα του στην Γερουσία για θέματα εξωτερικής πολιτικής, που ήταν μία μόνιμη πηγή τριβών μεταξύ των εννέα κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα πρέπει να βρει τρόπο εξόδου από την κρίση και να έχει διαβουλεύσεις με τους κομματικούς και κοινοβουλευτικούς ηγέτες, όπως και με τους πρώην προέδρους της χώρας.

    Τα βασικά σενάρια είναι τρια:

    Εάν ο Ναπολιτάνο διαπιστώσει ότι υπάρχει αρκετή υποστήριξη για τον Πρόντι μεταξύ των κεντροαριστερών κομμάτων, μπορεί να του ζητήσει είτε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, είτε να πάει στη Βουλή με την παρούσα κυβέρνηση και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Εάν την κερδίσει, τότε παραμένει στην πρωθυπουργία.

    Εάν η υποστήριξη προς τον Πρόντι δεν είναι επαρκής, ο Ναπολιτάνο μπορεί να ζητήσει από κάποιον άλλο να σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση, αναζητώντας υποστήριξη από τα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος. Μία πιθανή προσωπικότητα στην οποία θα μπορούσε να δώσει αυτή την εντολή είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Τζουλιάνο Αμάτο.

    Εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ο Ναπολιτάνο είναι υποχρεωμένος να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, παρόλο που αυτή η τρίτη εκδοχή δεν φαίνεται πιθανή αυτή τη στιγμή.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί υπό τον Ρομάνο Πρόντι θα είναι εξαιρετικά αδύναμη και ευάλωτη στις εσωτερικές τριβές μεταξύ των συμμάχων που θα την στηρίξουν, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 February 2007 - 7:30:19 UTC