Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού
  • [02] «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν τη στήριξη των πολιτών»
  • [03] «Επικοινωνιακό τέχνασμα ο νόμος για τα ΑΕΙ»
  • [04] Απορρίπτουν το νόμο-πλαίσιο ΚΚΕ και ΣΥΝ

  • [01] Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

    Η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, όπως και οι διαγραφόμενες προοπτικές αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, οι εξελίξεις στο επίπεδο της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά την προσαρμογή της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όσο και αναφορικά με τον εκκρεμούντα κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, αλλά και το θέμα της διαδικασίας ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνάρτηση με τις απειλές της Αγκυρας, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη μακρά συνάντηση -διάρκειας δυο περίπου ωρών - του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών Ντόρας Μπακογιάννη και Γιώργου Λιλήκα.

    Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε λόγο για "παρελκυστική τακτική" από την πλευρά της Τουρκίας, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

    Αναφορικά δε με την προσαρμογή της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα εργάζεται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση, "αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε πρόοδο εκεί που δεν υπάρχει", επισημαίνοντας ότι τα συμπεράσματα του περασμένου Δεκεμβρίου δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η γειτονική χώρα για να συνεχίσει ομαλά την ευρωπαϊκή πορεία της.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε χρήσιμες τις συνομιλίες, τις οποίες ενέταξε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών και της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, επισημαίνοντας ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά που ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα των πετρελαϊκών ερευνών, ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη "αλλά θα ήταν αφύσικο να μη συζητηθεί", επισημαίνοντας ότι ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός "για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα".

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Κύπρος ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, προσθέτοντας ότι οι περαιτέρω χειρισμοί, εάν και εφόσον βρεθεί πετρέλαιο, θα αποφασιστούν αργότερα.

    Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, "όπως κάθε κυρίαρχο κράτος μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά της με βάση το Διεθνές Δίκαιο", ενώ σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις επανέλαβε ότι η Αθήνα επιδιώκει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, "αλλά από κει και πέρα η Τουρκία κρίνεται από τη συμπεριφορά της", υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία δεσμεύεται και στο ευρωπαϊκό επίπεδο να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας και να μην καταφεύγει στην ένταση και στις απειλές.

    Ερωτηθείς εάν ισχύει η δεδηλωμένη θέση του σύμφωνα με την οποία η Κύπρος δεν επιθυμεί να επιβαρύνει την Ελλάδα με δικά της προβλήματα και εάν αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε η Αθήνα για την υπογραφή συμφωνίας με το Λίβανο για τον ορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι οι συζητήσεις με το Λίβανο που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί η ελληνική πλευρά αμέσως μετά την υπογραφή.

    "Αποτελεί πάγια θέση μας και με κανένα τρόπο δεν επιθυμούμε να επιβαρύνουμε την Ελλάδα με τα δικά μας προβλήματα". Διερωτώμαι - σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος - εάν είναι πιο εύκολο να επιβαρυνθεί η θέση της Ελλάδας έτσι ή όχι".

    Ερωτηθείς για τον εκκρεμούντα κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος εργάζεται συστηματικά για να επιτευχθούν οι στόχοι της απόφασης της 24ης Απριλίου 2004, δηλαδή η ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και η οικονομική ολοκλήρωση που θα οδηγήσει στην ενοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στο ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν πρέπει να εμβαθύνει τη διχοτόμηση, αλλά να γίνεται με ένα τρόπο που να ευνοεί την επανένωση του νησιού και τόνισε πως "η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων είναι αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής".

    Τέλος, σε ερώτηση εάν γίνονται συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά και τον ορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο ο Κύπριος πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός απάντησαν ότι μεταξύ των δυο κυβερνήσεων συζητώνται όλα τα θέματα και ανταλλάσσονται απόψεις. Ο δε Κώστας Καραμανλής σημείωσε από την πλευρά του ότι "όλα αυτά τα θέματα τα προωθούμε, αλλά βεβαίως συνυπολογίζονται και όλοι οι άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τα θέματα αυτά.

    [02] «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν τη στήριξη των πολιτών»

    "Δεν υπάρχουν περιθώρια για ακινησία και τέλμα. Οι πολίτες, οι νέοι και οι οικογένειες τους θέλουν τις αλλαγές", τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τον νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. "Είναι η ώρα των αποφάσεων", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ώριμες τις μεταρρυθμίσεις για μια ώριμη κοινωνία. "Εξαντήσαμε όλα τα περιθώρια για διάλογο", είπε ο κ.Καραμανλής, σημειώνοντας ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν μειοψηφίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Η κυβέρνηση αναζήτησε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, είπε και σημείωσε πως κάποιοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να μη συμμετάσχουν σ`αυτή τη διαδικασία.

    "Είναι η ώρα των αποφάσεων, οι πολίτες απαιτούν να προχωρήσουν οι αλλαγές, που είναι συνετές και ταυτόχρονα τολμηρές, οι συνθήκες είναι ώριμες για τις μεταρρυθμίσεις", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων με πραγματικό αυτοδιοίκητο, με πτυχία κύρους και τους πτυχιούχους να μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας, ισάξιες με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

    Δεν μπορούμε, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τα πανεπιστήμια να μείνουν πίσω με δεδομένα παρελθόντος, όταν τα άλλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό τρέχουν πιο γρήγορα.

    Η μεταρρύθμιση, όπως είπε ο κ.Καραμανλής, κινείται σε τέσσερις άξονες, που αφορούν στην οργάνωση των πανεπιστημίων με σύγχρονες μεθόδους, τα οποία θα έχουν αυτοδιοίκητο και αυτοτέλεια, ενώ όπως τόνισε, η χρηματοδότησή τους θα γίνεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα για αυτόνομη κατάρτιση τετραετούς προγραμματισμού, με τη συνδρομή γραμματέα τον οποίο θα επιλέγουν τα ίδια τα ιδρύματα.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για ενίσχυση των φοιτητών μέσω υποτροφιών και άτοκων φοιτητικών δανείων με ευνοϊκούς όρους ώστε να στηρίζονται οι οικονομικά ασθενέστεροι και αναφέρθηκε στην εναρμόνιση των πρακτικών με τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα.

    Σε ό,τι αφορά το άσυλο, ο κ. Κ.Καραμανλής είπε ότι δεν καταργείται και υπογράμμισε ότι παραμένει στην ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημειώνοντας, όμως, πως όταν συντελούνται εγκληματικές πράξεις θα αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο και όχι η σύγκλητος, καθώς, όπως είπε, το όργανο αυτό είναι πιο ευέλικτο.

    Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ρυθμίζεται το θέμα με τους "αιώνιους" φοιτητές,έκανε λόγο για αποκομματικοποίηση στις εκλογές των πρυτάνεων,καθώς θα εκλέγονται πλέον με καθολική ψηφοφορία από τους φοιτητές,καθώς και για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων μέσα από επιτροπές κύρους.

    Η μεταρρύθμιση, είπε ο κ.Καραμανλής, εκφράζει την κοινή λογική και τις ανάγκες της κοινωνίας,σημειώνοντας ότι πρόκειται για αλλαγές που υπηρετούν τον τόπο και τους πολίτες,σημείωσε δε πως γνωρίζει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από μειοψηφίες.

    Το σχέδιο νόμου

    Το τελικό σχέδιο νόμου για τη δομή και λειτουργία των πανεπιστημίων παρουσίασε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Το τελικό σχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή προς ψήφιση, βασίζεται, όπως είπε η υπουργός, στην αρχή της αυτοτέλειας και επιδιώκει να προσδώσει πραγματική αυτονομία στα πανεπιστήμια, αποτελώντας στην ουσία ένα περίγραμμα μεταρρύθμισης, ένα πλαίσιο αναφοράς.

    Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που αφορά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ επιτυγχάνονται:

    Διασφάλιση οικονομικής και διοικητικής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ με τη σύνταξη τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα προσδιορίζει τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές ανάγκες τους και θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών ζητημάτων.

    Κάθε χρόνο η υπουργός Παιδείας θα καταθέτει στη Βουλή προς ενημέρωση και συζήτηση, ετήσια έκθεση για την κατάσταση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την πορεία του τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος. Έτσι επιτυγχάνεται η κοινωνική λογοδοσία των ΑΕΙ. Με την παροχή δυνατότητας λειτουργίας των πανεπιστημίων μέσω εσωτερικών κανονισμών επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.

    Σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο, το Πρυτανικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο για τα ΤΕΙ αντίστοιχα θα είναι αρμόδια για την άρση του ασύλου, παρουσία εκπροσώπου δικαστικής αρχής. Το ακαδημαϊκό άσυλο, τόνισε η υπουργός, είναι για να υπηρετεί την ανεξαρτησία των ιδεών και όχι για να διευκολύνει την παραβατικότητα. Η πολιτεία δημιουργεί συνθήκες ευελιξίας ώστε οι πανεπιστημιακές αρχές που έχουν την ευθύνη, να μπορούν αυτόνομες να προστατεύουν το πραγματικό άσυλο, τους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν απρόσκοπτα, τα δημόσια πανεπιστήμια που είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

    Η υπουργός τόνισε ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια θα καθορίσουν τους χώρους που θα ισχύει το ακαδημαϊκό άσυλο.

    Ένα άλλο σημείο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και δραστηριότητας των πανεπιστημίων. Έτσι, θα εφαρμοστεί η αρχή της δημοσιότητας της λειτουργίας τους και θέσπισης υποχρέωσης των πανεπιστημίων να παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με μορφωτικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα και μέσω διαδικτύου έτσι ώστε η λειτουργία των πανεπιστημίων θα είναι πλέον προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

    Όσον αφορά τους "αιώνιους" φοιτητές, προβλέπεται η θέσπιση ανώτατης διάρκειας σπουδών. Έτσι δίδεται η δυνατότητα διπλασιασμού του χρόνου που θα πάρει ένας φοιτητής το πτυχίο του, δηλαδή αν οι σπουδές του είναι τετραετείς δίνονται άλλα τέσσερα χρόνια, ενώ δίδεται επίσης η δυνατότητα παράτασης κατά δύο, το πολύ, εξάμηνα.

    Αυτό θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο για τους νέους φοιτητές ενώ για τους ήδη φοιτούντες, μετά το πέρας των σπουδών τους δίδεται επιπλέον και μια πενταετία. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να διακόψει κάποιος τις σπουδές του και να επανέλθει όποτε εκείνος θελήσει.

    Οι πρυτανικές εκλογές θα γίνονται με καθολική ψηφοφορία και όχι δια αντιπροσώπων. Σ΄αυτό το σημείο η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση, η οποία έχει τη μεγαλύτερη φοιτητική παράταξη, συμπεριφερόμενη θεσμικά καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία (σ.σ. δεδομένου ότι η ΔΑΠ ήθελε να εξακολουθήσει να ισχύει η ανάδειξη των πρυτανικών αρχών δια αντιπροσώπων των φοιτητών).

    Η εκλογή και ο διορισμός των μελών ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) θα γίνεται αποκλειστικά με πράξεις των οργάνων των πανεπιστημίων και το υπουργείο Παιδείας θα κάνει τον έλεγχο νομιμότητας μετά την έκδοση των σχετικών πράξεων.

    Δωρεάν χορήγηση ενός συγγράμματος ανά μάθημα και υποχρέωση παροχής βιβλιογραφίας και οδηγών μελέτης από διδάσκοντες σε κάθε μάθημα.

    Οι νέοι φοιτητές θα στηρίζονται ιδιαίτερα με παροχή οικονομικής συνδρομής, δηλαδή άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια που θα δίνονται σε όσους προέρχονται από ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα αλλά και ανταποδοτικές υποτροφίες για όσους παρέχουν έργο στα πανεπιστήμια.

    Επίσης θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ομαλή μετάβαση των πρωτοετών φοιτητών από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με το νόμο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα ρυθμιστούν ζητήματα φοροαπαλλαγών για δωρεές προς τα πανεπιστήμια, κατ΄αναλογία προς τα πολιτιστικά ιδρύματα.

    Η υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση πρόκειται με θέμα την παιδεία να πάει για εκλογές απάντησε: "Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται θεσμικά, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πάει στις εκλογές με αυτό το θέμα".

    Σε άλλη ερώτηση αν ελπίζει ότι θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια και θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις, απάντησε ότι επί τρία χρόνια έγινε διάλογος, πολλοί πήραν μέρος στο διάλογο, κάποιοι δεν θέλησαν να συμμετάσχουν όπως η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού), όμως δεν θα πάνε πίσω οι προγραμματισμοί μας.

    Δεν είμαι κλειδοκράτορας, κατέληξε. Η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνά.

    Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

    [03] «Επικοινωνιακό τέχνασμα ο νόμος για τα ΑΕΙ»

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Νωρίτερα ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΑΒF (Επιμορφωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Σουηδίας), Κarl-Peter Thorwaldsson. Το απόγευμα θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    "Επικοινωνιακό τέχνασμα στο χώρο της παιδείας με το οποίο η κυβέρνηση κλείνει τη θητεία της", χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου το νόμο-πλαίσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ σήμερα συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος για να ασχοληθεί αναλυτικά με το θέμα αυτό.

    Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απέδειξε και σε αυτό το σημαντικό θέμα, ότι δεν έχει τίποτα να προσφέρει. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι εγγυητής μιας προοδευτικής και ουσιαστικής πρότασης αλλαγών για τη δημόσια παιδεία.

    Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, όπως ανέφερε, τις παρακολούθησε με πολύ μεγάλη προσοχή, εξέφρασε τη λύπη του διότι, όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν τόλμησε και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Κ. Καραμανλή ελάχιστα απαντούν στα σημερινά σοβαρά προβλήματα.

    Επίσης εξέφρασε τη λύπη του γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον διάλογο που προηγήθηκε και δεν επεδίωξε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος ήταν έτοιμος να συμβάλει εάν η κυβέρνηση είχε τολμήσει.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε πρόχειρες και αποσπασματικές τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

    Ειδικότερα αναφερόμενος στο θέμα της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει την τομή και συνεχίζει τη λογική του κρατικιστικού ελέγχου.

    Για τις πρυτανικές εκλογές ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό σχέδιο αναδιοργάνωσης των πανεπιστημίων και χωρίς αυτό, όπως πρόσθεσε, μπορεί να οδηγηθούμε σε πλήρη κομματικοποίηση του πανεπιστημίου και σε ρουσφετολογική σχέση μεταξύ καθηγητών και φοιτητών. Με τον τρόπο αυτό, είπε, μεταβάλλει τα πανεπιστήμια σε πεδίο κομματικών πειραματισμών.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση σχετικά με τα δάνεια και τις υποτροφίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν απαντά στην ανάγκη ενός δίκαιου συστήματος φοιτητικής μέριμνας, ενώ σε σχέση με το θέμα των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών ανέφερε ότι το νομοσχέδιο παραπέμπει το θέμα στην αιωνιότητα.

    Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα για τον εργαζόμενο φοιτητή, εκείνον που για να τελειώσει τις σπουδές του πρέπει να εργάζεται. Ούτε και το άσυλο αντιμετωπίζει σοβαρά και ολοκληρωμένα η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το μέλλον της χώρας εξαρτάται από την παιδεία και το μέλλον της νέας γενιας θα κριθεί από τη δυνατότητα να αλλάξει το σύστημα παιδείας, διασφαλίζοντας ισότιμη παιδεία για όλους, ανεξάρτητα από καταγωγή και οικονομική θέση.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος νωρίτερα είχε προεδρεύσει συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, τέλος, ότι δεν χρειάζεται η ΝΔ να ταλαιπωρεί τα πανεπιστήμια και τη νέα γενιά με αυτό το πρόχειρο νομοσχέδιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο, το υποχρηματοδοτεί και χειρίζεται τα θέματά του με αυταρχισμό και επιβάλλει τον κομματισμό.

    Θ. Ρουσόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος τονίζει ότι «Ο κύριος Παπανδρέου, αφού επί μήνες και σε κάθε δυνατό επίπεδο διατράνωνε τη βούλησή του να στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16, επέλεξε τελικά την εύκολη και συνήθη για το ΠΑΣΟΚ λύση της απουσίας». «Eνώ η Κυβέρνηση καταθέτει υπεύθυνα το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ΠΑΣΟΚ, αφού επί μήνες απείχε από το διάλογο, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως ούτε αυτή την ώρα έχει συγκεκριμένη πρόταση να συνεισφέρει. Οι πολίτες σε κάθε περίπτωση εξάγουν τα συμπεράσματά τους», καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Ρουσόπουλος.

    Π. Ευθυμίου: Πρόχειρος και αποσπασματικός ο νόμος

    «Η κυβέρνηση Καραμανλή, αφού επί τρία χρόνια χρησιμοποίησε τον "διάλογο" ως όχημα για να προωθεί επιλογές που ποτέ δεν είχε εισηγηθεί θεσμικά, με κορυφαία απόφαση την "βάση 10", και αφού επικαλείτο την συναίνεση μόνον όταν "έβρισκε τα δύσκολα", έδωσε στην δημοσιότητα έναν πρόχειρο και αποσπασματικό νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που δεν προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στους νέους της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεοδ. Ρουσόπουλου, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.

    Γ. Παπανδρέου: Συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική συνοχή

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, για την ανάπτυξη, την κοινωνική ειρήνη και συνοχή, ζητά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου.

    Με σχετική επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής 'Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ «έχει αποκαλυφθεί πλέον η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης, και, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, η πολιτική που ακολουθεί επιβαρύνει υπερβολικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ με πλήθος ευνοϊκών διατάξεων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και οικονομικά ισχυρών και οξύνει την κοινωνική ανισότητα».

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου,«η αύξηση των έμμεσων φόρων, οι αυξήσεις στα τιμολόγια δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων και η έλλειψη ελέγχου στην αγορά επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

    Προσθέτει δε ότι «η μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η συνειδητή απαξίωση των δημοσίων επιχειρήσεων και η εκχώρηση τους σε ξένα συμφέροντα οδηγούν σε συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε αύξηση της ανεργίας και υπονόμευση του ρόλου και της προοπτικής της χώρας».

    «Με την πολιτική της κυβέρνησης υπονομεύεται η κοινωνική συνοχή και οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια και αβεβαιότητα», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Για τους λόγους αυτούς, καταλήγει, «και επειδή οι εξελίξεις δεν γεννούν απλώς ανησυχία, αλλά έχουν προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την κοινωνική ειρήνη και συνοχή της χώρας μας, καθώς και στο επίπεδο διαβίωσης κάθε ελληνικής οικογένειας ζητάμε να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 143 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων».

    Πρόταση Νόμου για την προστασία καταναλωτών στις δανειακές συμβάσεις

    Την θέσπιση ανώτατου ορίου επιτοκίων στην καταναλωτική πίστη, την κατάργηση του ανατοκισμού στις καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, την κατοχύρωση δικαιώματος των καταναλωτών να υπαναχωρούν από την σύμβαση μέσα σε προθεσμία 14 ημερών από την σύναψη της και την υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν εγγράφως τους καταναλωτές στη βάση ενιαίου υποδείγματος για τους όρους, το κόστος καθώς και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των καταναλωτών στις τραπεζικές δανειακές συμβάσεις, που παρουσιάσθηκε σήμερα σε εκδήλωση από τους Τομείς Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ

    Ειδικότερα, το ανώτατο όριο επιτοκίων στην καταναλωτική πίστη ορίζεται σε τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο για τις πιστωτικές κάρτες και σε μια εκατοστιαία μονάδα για τα λοιπά καταναλωτικά δάνεια. Η πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ προβλέπει επίσης την ρύθμιση του δικαιώματος της πρόωρης εξόφλησης, την πρόβλεψη του ακατάσχετου της κύριας κατοικίας για απαιτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ, τη διεύρυνση, εξειδίκευση και οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος( ΤτΕ) σε θέματα διαφάνειας συναλλαγών και την αξιοποίηση του θεσμού της συλλογικής αγωγής από τις ενώσεις καταναλωτών ώστε να ικανοποιηθούν αξιώσεις αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν, εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν το όριο των μικροδιαφορών.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κα Βάσω Παπανδρέου, ανέφερε ότι τα κέρδη των τραπεζών στην Ελλάδα είναι υπερβολικά σε σχέση με την ΕΕ, γεγονός που οφείλεται μεταξύ άλλων στην φορολογική πολιτική της κυβέρνησης , που φορολογεί τις τράπεζες σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις καθώς και στις υψηλές προμήθειες επιβαρύνσεις και χρεώσεις σε κάθε είδους συναλλαγές, όπως αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα πλαίσιο περιορισμένου ανταγωνισμού.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης κ. Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη πιο αποτελεσματικής εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος και επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο θέμα με την διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στην Ελλάδα, εις βάρος των δανειοληπτών

    Ελληνική Ένωση Τραπεζών

    Η ΕΕΤ από την πλευρά, μέσω του γενικού της Γραμματέα Χρήστου Γκόρτσου, ανάφερε ότι οι τράπεζες είναι από τις επιχειρήσεις που ρυθμίζονται ιδιαίτερα αυστηρά σε ό,τι αφορά όλους τους τομείς δραστηριότητας τους, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας του καταναλωτή. Η υπερρύθμιση δεν λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή γιατί ανακόπτει την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί κόστος συμμόρφωσης. Το αυξανόμενο κόστος τελικά μετακυλιέται κατά ένα μεγάλο μέρος του στον καταναλωτή.

    Η ΕΕΤ, σχετικά με την ρύθμιση που προβλέπει η πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για θέσπιση ανώτατου ορίου επιτοκίων στην καταναλωτική πίστη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: "Σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν την πολιτική του Ευρωπαικού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών τα τραπεζικά επιτόκια διαμορφώνονται ελεύθερα. Συνεπώς ο διοικητικός καθορισμός ανωτάτου ορίου στα τραπεζικά επιτόκια και ο συσχετισμός τους προς το εκάστοτε ισχύον για τα εξωτραπεζικά επιτόκια ανώτατο όριο δεν είναι συμβατός με τα αρχές αυτές".

    [04] Απορρίπτουν το νόμο-πλαίσιο ΚΚΕ και ΣΥΝ

    «Ο νόμος πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που εκ νέου κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να απορριφθεί, όχι μόνο από τους φοιτητές και τους σπουδαστές, που η μεγάλη τους πλειοψηφία ήδη τον έχει απορρίψει αγωνιστικά, αλλά και από το σύνολο του λαού» αναφέρει σε δήλωσή του το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Αρβανιτάκης.

    «Οι 4ετείς συμφωνίες για κάθε Ίδρυμα χωριστά επισημοποιεί την επιδίωξη των μονοπωλιακών συγκροτημάτων να ελέγξουν πλήρως τα προγράμματα σπουδών και την έρευνα των πανεπιστημίων» εκτιμά ο κ.Αρβανιτάκης και σημειώνει πως «πρόκειται για καθαρή ιδιωτικοποίηση και υποβάθμισή τους», ενώ παράλληλα τονίζει ότι ο νόμος-πλαίσιο «επιχειρεί να πλήξει καίρια το ακαδημαϊκό άσυλο, το φοιτητικό κίνημα, την ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση».

    «Η απάντηση σπουδαστών - φοιτητών - εργαζομένων» καταλήγει «πρέπει να είναι η διαμόρφωση κοινού μετώπου και κλιμάκωση της πάλης για Ενιαία Δημόσια δωρεάν Παιδεία για πανεπιστήμια και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους».

    ΣΥΝ: Ο νόμος-πλαίσιο θα έχει την τύχη του άρθρου 16

    «Την ώρα που οι φοιτητές, οι διδάσκοντες, οι οικογένειες βλέπουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, μετά τη θετική εξέλιξη που είχαμε σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16, δυστυχώς ο Πρωθυπουργός λειτουργεί ως Νέρων, το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί κάτω από ένα σύνδρομο εκδικητικότητας, η κυβέρνηση λειτουργεί κάτω από το κόμπλεξ της ήττας και ανάβει νέα φωτιά στα Πανεπιστήμια».

    Τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στην απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής να προχωρήσει ο Νόμος - Πλαίσιο για την ανώτατη εκπάιδευση.

    Ο κ.Αλαβάνος ανέφερε ότι «εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νόμου-πλαίσιο, να ακούσει τη φωνή της λογικής, όπως αυτής των τεσσάρων πρυτάνεων των αρχαιοτέρων Πανεπιστημίων της χώρας, αλλά να γνωρίζει ότι, εάν θέλει αντιπαράθεση και εάν επιλέξει την αντιπαράθεση θα την έχει. Θα την έχει παντού και μέσα στο Πανεπιστήμιο και στην κοινωνία και στους δρόμους, και την ίδια τύχη που είχε το άρθρο 16 θα έχει και ο νόμος πλαίσιο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 February 2007 - 13:30:23 UTC