Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής : «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν τη στήριξη των πολιτών»

  • [01] Κ. Καραμανλής : «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν τη στήριξη των πολιτών»

    Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, θα έχει συνομιλίες ο πρωθυπουργός, στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, θα έχει συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Δεν υπάρχουν περιθώρια για ακινησία και τέλμα. Οι πολίτες, οι νέοι και οι οικογένειες τους θέλουν τις αλλαγές", τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τον νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. "Είναι η ώρα των αποφάσεων", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ώριμες τις μεταρρυθμίσεις για μια ώριμη κοινωνία. "Εξαντήσαμε όλα τα περιθώρια για διάλογο", είπε ο κ.Καραμανλής, σημειώνοντας ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν μειοψηφίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Η κυβέρνηση αναζήτησε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, είπε και σημείωσε πως κάποιοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να μη συμμετάσχουν σ`αυτή τη διαδικασία.

    "Είναι η ώρα των αποφάσεων, οι πολίτες απαιτούν να προχωρήσουν οι αλλαγές, που είναι συνετές και ταυτόχρονα τολμηρές, οι συνθήκες είναι ώριμες για τις μεταρρυθμίσεις", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων με πραγματικό αυτοδιοίκητο, με πτυχία κύρους και τους πτυχιούχους να μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας, ισάξιες με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

    Δεν μπορούμε, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τα πανεπιστήμια να μείνουν πίσω με δεδομένα παρελθόντος, όταν τα άλλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό τρέχουν πιο γρήγορα.

    Η μεταρρύθμιση, όπως είπε ο κ.Καραμανλής, κινείται σε τέσσερις άξονες, που αφορούν στην οργάνωση των πανεπιστημίων με σύγχρονες μεθόδους, τα οποία θα έχουν αυτοδιοίκητο και αυτοτέλεια, ενώ όπως τόνισε, η χρηματοδότησή τους θα γίνεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα για αυτόνομη κατάρτιση τετραετούς προγραμματισμού, με τη συνδρομή γραμματέα τον οποίο θα επιλέγουν τα ίδια τα ιδρύματα.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για ενίσχυση των φοιτητών μέσω υποτροφιών και άτοκων φοιτητικών δανείων με ευνοϊκούς όρους ώστε να στηρίζονται οι οικονομικά ασθενέστεροι και αναφέρθηκε στην εναρμόνιση των πρακτικών με τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα.

    Σε ό,τι αφορά το άσυλο, ο κ. Κ.Καραμανλής είπε ότι δεν καταργείται και υπογράμμισε ότι παραμένει στην ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημειώνοντας, όμως, πως όταν συντελούνται εγκληματικές πράξεις θα αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο και όχι η σύγκλητος, καθώς, όπως είπε, το όργανο αυτό είναι πιο ευέλικτο.

    Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ρυθμίζεται το θέμα με τους "αιώνιους" φοιτητές,έκανε λόγο για αποκομματικοποίηση στις εκλογές των πρυτάνεων,καθώς θα εκλέγονται πλέον με καθολική ψηφοφορία από τους φοιτητές,καθώς και για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων μέσα από επιτροπές κύρους.

    Η μεταρρύθμιση, είπε ο κ.Καραμανλής, εκφράζει την κοινή λογική και τις ανάγκες της κοινωνίας,σημειώνοντας ότι πρόκειται για αλλαγές που υπηρετούν τον τόπο και τους πολίτες,σημείωσε δε πως γνωρίζει ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από μειοψηφίες.

    Το σχέδιο νόμου

    Το τελικό σχέδιο νόμου για τη δομή και λειτουργία των πανεπιστημίων παρουσίασε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Το τελικό σχέδιο, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση, βασίζεται, όπως είπε η υπουργός, στην αρχή της αυτοτέλειας και επιδιώκει να προσδώσει πραγματική αυτονομία στα πανεπιστήμια, αποτελώντας στην ουσία ένα περίγραμμα μεταρρύθμισης, ένα πλαίσιο αναφοράς.

    Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που αφορά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ επιτυγχάνονται:

    Διασφάλιση οικονομικής και διοικητικής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ με τη σύνταξη τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα προσδιορίζει τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές ανάγκες τους και θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών ζητημάτων.

    Κάθε χρόνο η υπουργός Παιδείας θα καταθέτει στη Βουλή προς ενημέρωση και συζήτηση, ετήσια έκθεση για την κατάσταση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την πορεία του τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος. Έτσι επιτυγχάνεται η κοινωνική λογοδοσία των ΑΕΙ. Με την παροχή δυνατότητας λειτουργίας των πανεπιστημίων μέσω εσωτερικών κανονισμών επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.

    Σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο, το Πρυτανικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο για τα ΤΕΙ αντίστοιχα θα είναι αρμόδια για την άρση του ασύλου, παρουσία εκπροσώπου δικαστικής αρχής. Το ακαδημαϊκό άσυλο, τόνισε η υπουργός, είναι για να υπηρετεί την ανεξαρτησία των ιδεών και όχι για να διευκολύνει την παραβατικότητα. Η πολιτεία δημιουργεί συνθήκες ευελιξίας ώστε οι πανεπιστημιακές αρχές που έχουν την ευθύνη, να μπορούν αυτόνομες να προστατεύουν το πραγματικό άσυλο, τους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν απρόσκοπτα, τα δημόσια πανεπιστήμια που είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

    Η υπουργός τόνισε ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια θα καθορίσουν τους χώρους που θα ισχύει το ακαδημαϊκό άσυλο.

    Ένα άλλο σημείο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και δραστηριότητας των πανεπιστημίων. Έτσι, θα εφαρμοστεί η αρχή της δημοσιότητας της λειτουργίας τους και θέσπισης υποχρέωσης των πανεπιστημίων να παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με μορφωτικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα και μέσω διαδικτύου έτσι ώστε η λειτουργία των πανεπιστημίων θα είναι πλέον προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

    Όσον αφορά τους "αιώνιους" φοιτητές, προβλέπεται η θέσπιση ανώτατης διάρκειας σπουδών. Έτσι δίδεται η δυνατότητα διπλασιασμού του χρόνου που θα πάρει ένας φοιτητής το πτυχίο του, δηλαδή αν οι σπουδές του είναι τετραετείς δίνονται άλλα τέσσερα χρόνια, ενώ δίδεται επίσης η δυνατότητα παράτασης κατά δύο, το πολύ, εξάμηνα.

    Αυτό θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο για τους νέους φοιτητές ενώ για τους ήδη φοιτούντες, μετά το πέρας των σπουδών τους δίδεται επιπλέον και μια πενταετία. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να διακόψει κάποιος τις σπουδές του και να επανέλθει όποτε εκείνος θελήσει.

    Οι πρυτανικές εκλογές θα γίνονται με καθολική ψηφοφορία και όχι δια αντιπροσώπων. Σ΄αυτό το σημείο η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση, η οποία έχει τη μεγαλύτερη φοιτητική παράταξη, συμπεριφερόμενη θεσμικά καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία (σ.σ. δεδομένου ότι η ΔΑΠ ήθελε να εξακολουθήσει να ισχύει η ανάδειξη των πρυτανικών αρχών δια αντιπροσώπων των φοιτητών).

    Η εκλογή και ο διορισμός των μελών ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) θα γίνεται αποκλειστικά με πράξεις των οργάνων των πανεπιστημίων και το υπουργείο Παιδείας θα κάνει τον έλεγχο νομιμότητας μετά την έκδοση των σχετικών πράξεων.

    Δωρεάν χορήγηση ενός συγγράμματος ανά μάθημα και υποχρέωση παροχής βιβλιογραφίας και οδηγών μελέτης από διδάσκοντες σε κάθε μάθημα.

    Οι νέοι φοιτητές θα στηρίζονται ιδιαίτερα με παροχή οικονομικής συνδρομής, δηλαδή άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια που θα δίνονται σε όσους προέρχονται από ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα αλλά και ανταποδοτικές υποτροφίες για όσους παρέχουν έργο στα πανεπιστήμια.

    Επίσης θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ομαλή μετάβαση των πρωτοετών φοιτητών από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με το νόμο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα ρυθμιστούν ζητήματα φοροαπαλλαγών για δωρεές προς τα πανεπιστήμια, κατ΄αναλογία προς τα πολιτιστικά ιδρύματα.

    Η υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση πρόκειται με θέμα την παιδεία να πάει για εκλογές απάντησε: "Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται θεσμικά, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πάει στις εκλογές με αυτό το θέμα".

    Σε άλλη ερώτηση αν ελπίζει ότι θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια και θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις, απάντησε ότι επί τρία χρόνια έγινε διάλογος, πολλοί πήραν μέρος στο διάλογο, κάποιοι δεν θέλησαν να συμμετάσχουν όπως η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού), όμως δεν θα πάνε πίσω οι προγραμματισμοί μας.

    Δεν είμαι κλειδοκράτορας, κατέληξε. Η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνά.

    Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Δηλώσεις υπουργών για τον νόμο πλαίσιο

    Μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι "ήταν καιρός πλέον να έρθει το νομοσχέδιο και εκφράζει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων". Ο Γ. Σουφλιάς ανέφερε ότι πάντα όταν γίνονται αλλαγές υπάρχουν αντιδράσεις, εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι δεν θα επηρεαστεί ο χρόνος των εκλογών.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι ο νόμος πλαίσιο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των δημόσιων πανεπιστημίων,σημειώνοντας ότι "οι φοιτητές δικαιούνται καλύτερα πανεπιστήμια".

    Ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, σημειώνοντας ότι πλέον αναλαμβάνουν όλοι την ατομική τους ευθύνη, τον κοινωνικό έλεγχο,σημείωσε δε ότι ο χρόνος του διαλόγου ήταν υπεραρκετός. Η κυβέρνηση, είπε,δεν συγκρούεται με κανέναν και πρόσθεσε πως είναι ώριμες οι συνθήκες να προχωρήσουν αυτά τα ζητήματα, εκτιμώντας ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τις επιλογές αυτές.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για αυτό που δεν νοιάστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί και απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμη ότι με την πρόταση της κυβέρνησης για τη μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, θα σταματήσει και το κακό της κερδοσκοπίας που έχει φτάσει και στο χώρο των πανεπιστημίων με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Απαντώντας σε ερώτηση για το μπαράζ δηλώσεων υπουργών, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, και αν αυτό αποτελεί στήριξη προς την υπουργό Παιδείας, ο κ.Παυλόπουλος ανέφερε ότι "δεν χρειάζεται στήριξη η κ Γιαννάκου, η οποία έχει και την ευθύνη του υπουργείου της, καθώς ότι αποφασίζει η κυβέρνηση, αποφασίζεται συλλογικά".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η ομόφωνη απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής είναι μια απόφαση που στηρίζει την αναβάθμιση της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης, με τρόπο αποτελεσματικό και ουσιαστικό που επιτρέπει στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να μπουν στη νέα εποχή με δυναμισμό και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την πιο σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας,που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και ιδίως οι νέοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 February 2007 - 5:30:12 UTC