Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κούλουμα με παραδοσιακά εδέσματα και χαρταετό

  • [01] Κούλουμα με παραδοσιακά εδέσματα και χαρταετό

    Με τα παραδοσιακά εδέσματα και το πέταγμα του χαρταετού γιορτάστηκε σε ολόκληρη τη χώρα η Καθαρά Δευτέρα. Στην Αθήνα χιλιάδες κόσμου συνέρευσαν τόσο στο λόφο του Φιλοπάππου όσο και στους λόφους Σκουζέ και Στρέφη για να πετάξουν το χαρταετό τους, να γευτούν σαρακοστιανά εδέσματα αλλά και για να γλεντήσουν, καθώς από νωρίς έχουν στηθεί λαϊκά γλέντια με τραγούδια και χορούς.

    Στο λόφο του Φιλοπάππου βρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Οι δημότες επιφύλαξαν στο δήμαρχο θερμή υποδοχή, ο οποίος χόρεψε μαζί τους δημοτικούς χορούς και αντάλλαξε ευχές για καλή Σαρακοστή.

    Ο κ. Κακλαμάνης, δεσμεύθηκε σε δηλώσεις του ότι, έως το τέλος της 4ετίας θα διατεθεί στους δημότες ένας καινούργιος χώρος 30 στρεμμάτων πρασίνου, που θα προκύψει από την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια.

    Τόνισε ακόμη ότι ένιωσε τη διαφορά μεταξύ της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι την αγάπη που εισπράττει ως δήμαρχος δεν την νιώθουν οι πολιτικοί.

    Η άπνοια καθήλωσε τον χαρταετό του νομάρχη

    Απέτυχε, το εγχείρημα του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, να πετάξει τον τεράστιο χαρταετό της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, μεγέθους 30 τ.μ. από τη θάλασσα, στην παραλία της πόλης, στο ύψος του αγάλματος Μ. Αλεξάνδρου. Παρά τη συνδρομή ενός σκάφους του λιμενικού, ο χαρταετός, όπως και πέρσι, παρέμεινε μόνο για λίγα δευτερόλεπτα στον αέρα και στη συνέχεια έπεσε στη θάλασσα.

    Σε... "σαμποτάζ" το απέδωσε, χαριτολογώντας, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Τόνισε, ωστόσο, ότι του χρόνου, θα προσπαθήσει πάλι να τον πετάξει. "Οι αιθέρες κάποτε, θα κατακτηθούν από το νομάρχη", αστειεύτηκε. Η άπνοια, που επικράτησε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ματαίωσε όμως και τις προσπάθειες των μικρών παιδιών να πετάξουν το χαρταετό τους στο Σέιχ Σου και σε άλλα σημεία της πόλης.

    "Διασκεδάζουμε με χορό, τραγούδι, λαγάνες και χαλβά, αλλά τους χαρταετούς, τους έχουμε λιγάκι κρατημένους, επειδή ακόμη δεν έχει καλό άνεμο", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο κεντρικός δήμος στο Σέιχ Σου.

    Με σύμμαχο τον καιρό στα Χανιά

    Ο καιρός ήταν ο καλύτερος σύμμαχος για τους Χανιώτες πουβρέθηκαν στην ύπαιθρο του νομού για να γιορτάσουν τα κούλουμα. Νωρίς το πρωί στην δημοτική αγορά των Χανίων η κίνηση ήταν αυξημένη καθώς πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν εκεί για τις ανάγκες του τραπεζιού της σαρακοστής.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καταστηματαρχών της δημοτικής αγοράς Γιώργο Τραχαλάκη η κίνηση ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα προσφερόμενα είδη ήταν σε καλές τιμές και πολύ καλής ποιότητας.

    Στην λίμνη της Αγιάς, στην λίμνη του Κουρνά στην Γεωργιούπολη, στην Παλαιόχωρα και τον Ομαλό είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, ενώ πόλο έλξης για πολλούς αποτέλεσαν οι εκδηλώσεις που οργάνωσαν ο Δήμος Χανίων στην πλατεία «Τάλως», ο Δήμος Νέας Κυδωνίας στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, ο Δήμος Ακρωτηρίου στην παραλία του Σταυρού, ο Δήμος Σούδας στην αρχαία «Απτέρα» καθώς και ο δήμος Πελεκάνου στο « Γραμμένο».

    Από το πρωί εκατοντάδες χαρταετοί βρίσκονται στον ουρανό, ενώ λόγω της αυξημένης κίνησης η τροχαία έχει πάρει έκτακτα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο.-

    Λαγάνα 50 κιλών

    Λαγάνα βάρους 50 κιλών και διαστάσεων 2 μ. επί 1,5 μ. κατασκεύασε στον φούρνο του, στον Ταυρωνίτη Χανίων, ο αρτοποιός Βαγγέλης Καρακατσάνης. Όπως δήλωσε, η λαγάνα κατασκευάσθηκε με τον παραδοσιακό τρόπο. Για υλικά χρησιμοποιήθηκαν 35 κιλά αλεύρι και 15 κιλά προζύμι ενώ χρειάσθηκαν 2,5 ώρες δουλειάς από 4 άτομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 February 2007 - 13:30:11 UTC