Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης
  • [02] Γ.Παπανδρέου: Στρατηγικός ο ρόλος της ΔΕΗ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα θα έχει ο πρωθυπουργός στις 9.30 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Με αντικείμενο την ψηφιακή στρατηγική και την ευρυζωνικότητα, συνεδρίασε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης που είχε πριν από τη συνεδρίαση και κατ'ιδίαν συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει άλματα στο θέμα της ψηφιακής στρατηγικής και της ευρυζωνικότητας και από τη διείσδυση σε ποσοστό 0,1% που υπήρχε το 2004, εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί ως τα τέλη του 2007, για 7%.

    Είναι σημαντικό είπε ο κ. Αλογοσκούφης, και για την κοινωνία και για την οικονομία το γρήγορο Ιντερνετ, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας υπογράμμισε ότι η στρατηγική για την ψηφιακή σύγκλιση, προχωρά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, σημειώνοντας ότι στο υπουργείο του υλοποιούνται δυο σημαντικά προγράμματα στα οποία έχουν ενταχθεί 52.000 επιχειρήσεις.

    Επίσης ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι το κοινό πρόγραμμα των υπουργείων Παιδείας, Μεταφορών και Ανάπτυξης για γρήγορο και φτηνό Ιντερνετ στους φοιτητές προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, σημειώνοντας ότι στα τέλη του 2006 υποβλήθηκαν 29.800 αιτήσεις και ενεργοποιήθηκαν οι 17.700.

    Ο ρυθμός κατάθεσης των αιτήσεων από τους φοιτητές είπε ο κ. Σιούφας, φτάνει τις 150 την ημέρα και υπογράμμισε τη σημασία του γρήγορου Ιντερνετ για την κοινωνία της γνώσης.

    Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης τόνισε πως έχουν γίνει άλματα στον τομέα αυτό, σημειώνοντας ότι πρέπει να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Από 40.000 συνδέσεις που υπήρχαν το 2004 είπε ο κ. Λιάπης, τώρα υπάρχουν 500.000, ενώ σημείωσε ότι ήδη εφαρμόζεται πρόγραμμα με διαγωνισμούς ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ, για να καλυφθεί το 90% της χώρας και να προωθηθεί το γρήγορο Ιντερνετ στην περιφέρεια.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας οι δεσμεύσεις σήμερα φτάνουν τα 690 εκατομμύρια ευρώ, από 1,2 εκατ. ευρώ που ήταν όταν παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 904 που υπήρχαν στο Γ΄ΚΠΣ.

    Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι σημαντική και για την πάταξη της γραφειοκρατίας και για τη διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα όπως είπε οι πολίτες θα μπορούν να συναλλάσσονται με τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω των υπολογιστών τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει σχέδιο για αλλαγές των αδειών των δημοσίων υπαλλήλων σε περίπτωση λειψυδρίας, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε την ΑΔΕΔΥ για τη συνεργασία πάνω στο θέμα αυτό, αν και σημείωσε ότι δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο λειψυδρίας.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

    Στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ευρυζωνικότητας και της ψηφιακής στρατηγικής αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος.

    Ο κ.Αντώναρος έκανε λόγο για την επιτυχημένη στρατηγική της κυβέρνησης για την κάλυψη του τεράστιου χάσματος μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς επίσης και στις ανισότητες ανάμεσα στις γεωγραφικές περιοχές.

    Με το ψηφιακό άλμα, είπε ο κ.Αντώναρος, η προσαρμογή της χώρας σε αυτή τη σημαντική τεχνολογία γίνεται πραγματικότητα. Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στο δεύτερο εξάμηνο του 2006 παρουσίασε αύξηση κατά 44,5%, την υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο στόχος του 7% προβλέπεται ότι θα γίνει πραγματικότητα το 2007 αντί για το 2008 που αρχικά είχε υπολογιστεί. Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής είναι χειροπιαστά, είπε ο κ.Αντώναρος και πρόσθεσε ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες, κυρίως νέοι, αλλά και επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί προσαρμόζονται στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Σύντομα θα φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ, κατέληξε ο κ.Αντώναρος. Σε ερώτηση για το διαγωνισμό ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ για τα θέματα της ευρυζωνικότητας ο κ.Αντώναρος απάντησε ότι όλες οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης διακρίνονται από απόλυτη διαφάνεια.

    Στο μεταξύ, επεκτείνεται και στους εκπαιδευτικούς των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ΑΕΙ και ΤΕΙ, το πρόγραμμα "Δίοδος", που εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, παρέχοντας φθηνό Ιντερνετ στους φοιτητές.

    Ερευνα για πρόσβαση στο διαδίκτυο σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών

    Το 67,3% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο το πρώτο τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με την "Ερευνα χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας από τα νοικοκυριά, έτος 2006".

    Σύμφωνα με την έρευνα η πλειοψηφία των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το διαδίκτυο από το χώρο της εκπαίδευσης ή από την κατοικία τους.

    Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είναι για να "φορτώσουν" και να παίξουν παιχνίδια, να ακούσουν μουσική ή να "κατεβάσουν" εικόνες.

    Η έρευνα απέδειξε επίσης ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο κατανέμεται σχεδόν ομοιόμορφα στα δύο φύλα των παιδιών με μικρή διαφορά υπέρ των αγοριών. Η χρήση του διαδικτύου έγινε κατά 50,3% από αγόρια και κατά 49,7% από κορίτσια.

    Τέλος το 60% των παιδιών που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το διαδίκτυο, κάνουν χρήση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αλλά όχι κάθε ημέρα.

    Η έρευνα διενεργήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα σε τελικό δείγμα 4.896 ιδιωτικών νοικοκυριών και ισάριθμα μέλη αυτών με κριτήριο την ύπαρξη ενός τουλάχιστον μέλους ηλικίας 16-74 ετών σε κάθε νοικοκυριό.

    Επιπλέον συμμετείχαν στην έρευνα 324 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

    Ευθυμίου για ευρυζωνικότητα

    «Η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για την ευρυζωνικότητα, έδωσε ακόμα μια ευκαιρία στον κ. Καραμανλή να συγχαρεί την κυβέρνησή του για το ανύπαρκτο έργο της» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει πως «η ευρυζωνικότητα είναι ένα μεγάλο πεδίο ευθύνης και παραλείψεων της κυβέρνησης, αλλά έχουμε επισημάνει ότι στο σκέλος της ευρυζωνικότητας που αφορούσε την συμμετοχή του ΟΤΕ, ένα πλήρες σχέδιο που ήταν στην διάθεση του ΟΤΕ το 2004 δεν αξιοποιήθηκε, αποτελώντας προφανώς τμήμα της συνειδητής πολιτικής απαξιοποίησης του οργανισμού έτσι ώστε να μπορεί να εκποιηθεί φθηνότερα».

    «Η κυβέρνηση έχει βαριά ευθύνη γιατί σε ένα κρίσιμο τομέα δεν παράγει έργο, ώστε η χώρα να είναι επισήμως ουραγός στην ευρυζωνικότητα στην ΕΕ», κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

    ΚΚΕ

    "Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για το Ίντερνετ και την ευρυζωνικότητα υπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και την παραπέρα χρησιμοποίηση και αξιοποίηση του διαδικτύου για τις ανάγκες της αστικής τάξης'', αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του.

    "Αυτή η επιδίωξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δικαίωμα της νεολαίας και των εργαζομένων να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο δωρεάν και ανεμπόδιστα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους στην επικοινωνία, στην ενημέρωση, στη μόρφωση, στην πολιτιστική ανταλλαγή", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    ΣΥΝ

    Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ αναφέρει ότι "το χάσμα στη διείσδυση του διαδικτύου μεταξύ των ευπορότερων και των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων και μεταξύ των αστικών κέντρων και της περιφέρειας παραμένει και διευρύνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες".

    Ο ΣΥΝ, αναφέρει ο κ. Στρατούλης, "καλεί τον πρωθυπουργό να σταματήσει να συγχαίρει τον εαυτό του και να πάρει επιτέλους άμεσα μέτρα για τη μείωση των τιμών των ευρυζωνικών συνδέσεων τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου όρου στην Ε.Ε. «των 15», για την άρση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στην ανάπτυξή της ευρυζωνικότητας και για την ουσιαστική εμπλοκή του ΟΤΕ σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας διαδικασία".

    [02] Γ.Παπανδρέου: Στρατηγικός ο ρόλος της ΔΕΗ

    Υπό την προεδρία του κ. Γ.Παπανδρέου, συνεδριάζει στις 10.30 το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Για απουσία στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας και απαξίωση της ΔΕΗ κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματος, όπου συζητήθηκε το θέμα.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι ''υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την ενεργειακή της πολιτική αλλά και στη ΔΕΗ την οποία απαξιώνει με την έλλειψη σχεδιασμού αλλά και εγκληματικές υστερήσεις και παραλείψεις''. Μικρό τμήμα αυτών, πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου είναι οι αλλεπάλληλες αλλαγές στη διοίκηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι ''δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά διάφορα συμφέροντα'' και αναφερόμενος στη ΔΕΗ τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι μια δημόσια επιχείρηση με στρατηγικό ρόλο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

    Αναφορές έκανε ο κ.Παπανδρέου και στη σχέση ενεργειακής πολιτικής και της πολιτικής εθνικής ασφάλειας της χώρας, καθώς και στην έλλειψη στρατηγικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και περιβαλλοντικής αντίληψης από πλευράς της κυβέρνησης. Υπενθύμισε επίσης ότι ο ίδιος από το 1986 είχε θέσει θέμα χρησιμοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με την ηλιοφάνεια που έχει θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα.

    Οπως ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέλαβε πρωτοβουλίες διεθνώς για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πρόσφατα μάλιστα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Πέτρος Ευθυμίου, έστειλε επιστολές στον πρόεδρο Μπους, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο και στην πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι για το ίδιο θέμα.

    Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δεκάλεπτης διάρκειας συνάντηση με τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Νίκος Αθανασάκης ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στο κόμμα τονίζοντας ότι ''βρισκόμαστε σε μια νέα πολιτική περίοδο''.

    Επισήμανε επίσης ότι σε αυτή την περίοδο απαιτείται διαρκής εξωστρεφής δράση του Κινήματος με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, οργανωμένα και συστηματικά σε όλα τα επίπεδα.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αναφερόμενος στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να είχε πάρει μέρος από την αρχή σε αυτή τη συζήτηση.

    Συμφώνησε με την απόφαση για την αποχώρηση ύστερα από όσα συνέβησαν στη Βουλή, τονίζοντας ότι όλα αυτά απέδειξαν ότι ο κ.Καραμανλής χρησιμοποίησε την αναθεωρητική διαδικασία προσχηματικά προκειμένου να έχει έναν άσσο στο μανίκι του και να ισχυρίζεται ότι έκανε κάποια μεταρρύθμιση. Ζήτησε επίσης, να σταματήσει κάθε συζήτηση στο κόμμα για την Αναθεώρηση και η τελευταία να είναι αύριο στο Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του κ.Παπανδρέου.

    Απάντηση υπουργού Ανάπτυξης στις δηλώσεις κ. Γ.Παπανδρέου

    "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμη φορά, ατύχησε στην κριτική του απέναντι σβ αυτή την Κυβέρνηση. Πριν από λίγες ημέρες, εκτέθηκε με τα όσα τόνισε στη Βουλή, σχετικώς με τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Σήμερα, εκτίθεται ακόμη περισσότερο με όσα δηλώνει για την ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης. Δείχνει ότι είτε δεν παρακολουθεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και το νομοθετικό έργο της Βουλής, είτε ότι δεν τον πληροφορούν, σχετικώς με αυτά, οι συνεργάτες του", αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, απαντώντας στα όσα δήλωσε ο κ.Παπανδρέου.

    Το Μάρτιο του 2004, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ανερχόταν μόλις σε 400 MW, ενώ σήμερα υπερβαίνει τα 755 MW και μέσα στο 2007 θα υπερβούμε τα 1.100 MW, αναφέρει ο κ.Σιούφας, επισημαίνοντας επίσης ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε, με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις, το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μπορεί, πλέον, να διαχειριστεί φορτία της τάξης των 11.000 ΜW, όταν το καλοκαίρι του 2004 το σύστημα τέθηκε εκτός λειτουργίας στην πρώτη ώρα που η αιχμή του φορτίου υπερέβη τα 9.000 MW.

    Η κυβέρνηση αυτή, αναφέρει ο κ.Σιούφας, προώθησε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, αναβαθμίζοντας το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα εγχώρια δίκτυα φυσικού αερίου, επεκτείνοντας τη χρήση του στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδος, προώθησε τις μεγάλες διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πρωταγωνιστή στο νέο, υπό διαμόρφωση, χάρτη των ευρωπαϊκών αγωγών, αποσπώντας τη δημόσια αναγνώριση και τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

    "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ας μην προσποιείται ότι δεν γνωρίζει αυτό που γνωρίζουν όλοι σβ αυτή τη χώρα. Ότι το 2007 δεν είναι 1986. Δεν αρκούν απλώς οι ιδέες και οι προθέσεις. Χρειάζεται να υπάρχει στρατηγική, σχέδιο, συγκεκριμένες πολιτικές και παρεμβάσεις. Και σε τελική ανάλυση, έργα", επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 February 2007 - 5:30:14 UTC