Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στο σωστό δρόμο τα δημόσια οικονομικά"
  • [02] "Απαράδεκτες οι αυξήσεις στους συνταξιούχους"

  • [01] "Στο σωστό δρόμο τα δημόσια οικονομικά"

    «Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται στο σωστό δρόμο», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για θέματα οικονομίας Χοακίμ Αλμούνια, αξιολογώντας το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας της περιόδου 2006-2009, ενώ παράλληλα κάλεσε την Ελλάδα να λάβει μέτρα για την περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους και τη στήριξη του συνταξιοδοτικού της συστήματος.

    Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Ελλάδα διόρθωσε το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμά της μέσα στο 2006, τονίζει όμως ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα, ώστε η οικονομία να επωφεληθεί από την ισχυρή ανάπτυξη και να μειωθεί ο κίνδυνος «υψηλότερων από το αναμενόμενο ελλειμμάτων» μετά το 2008.

    Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας για την περίοδο 2006-2009 έχει ως βασικό στόχο τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου Υπουργών και παράλληλα θέτει μεσοπρόθεσμους στόχους για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς με διαρθρωτικά μέτρα. Ως το 2009, προβλέπεται σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,25% του ΑΕΠ και του δημοσίου χρέους στο 91,25%, αναφέρει η Επιτροπή.

    Σε ό,τι αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από τη γήρανση πληθυσμού στα δημόσια οικονομικά, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι «αβέβαιες», διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το συνταξιοδοτικό κόστος στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Επιτροπή αναφέρει ότι λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους, αλλά και των σημαντικών συνταξιοδοτικών δαπανών που αναμένονται, η Ελλάδα εμφανίζει υψηλή επικινδυνότητα σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών της.

    Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή εκτιμά ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι συμβατό με το στόχο για διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2006, αλλά ο ρυθμός προσαρμογής τα επόμενα χρόνια, μετά το 2007, θα πρέπει να επιταχυνθεί με στόχο την πλήρη εκμετάλλευση της ισχυρής ανάπτυξης και τη μείωση του κινδύνου να εμφανιστούν ελλείμματα μεγαλύτερα από το αναμενόμενο, μετά το 2008.

    Με βάση τα ανωτέρω η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να απευθύνει τρεις συστάσεις στην Ελλάδα:

    (1) Η Ελλάδα να διασφαλίσει τη μείωση του δημοσίου χρέους, εκμεταλλευόμενη την καλή οικονομική συγκυρία.

    (2) Να συνεχίσει τη βελτίωση των δημοσιονομικών της στοιχείων, αυξάνοντας τη διαφάνεια, διευκρινίζοντας τη μακροχρόνια δημοσιονομική στρατηγική της και εφαρμόζοντας αποτελεσματικά τους μηχανισμούς που καταγράφουν και ελέγχουν τις πρωτογενείς δαπάνες.

    (3) Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό δημόσιο χρέος και την προβλεπόμενη αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, η Ελλάδα καλείται να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών της, ελέγχοντας τις δημόσιες δαπάνες για το συνταξιοδοτικό και για το ασφαλιστικό της σύστημα και εφαρμόζοντας με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης, η Ελλάδα καλείται να προβεί, το συντομότερο δυνατό, σε μακροχρόνιες προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές της δαπάνες.

    Γ. Αλογοσκούφης: Αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών

    «Με την αξιολόγηση του ελληνικού Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας μας: η μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, καθώς και η αποκατάσταση της διαφάνειας στα στατιστικά στοιχεία", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης με αφορμή την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    "Διορθώνουμε την κακή κατάσταση που παραλάβαμε και προχωρούμε σταθερά προς την επίτευξη ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών το αργότερο μέχρι το 2012", τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Επιτυγχάνουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση ενισχύοντας ταυτόχρονα τους ρυθμούς ανάπτυξης και αντιμετωπίζοντας την ανεργία. Ο ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ, φαίνεται ότι διαμορφώθηκε το 2006 στο 4,2% τουλάχιστον. Καθαρά πάνω από τους στόχους που είχαμε θέσει, τόσο στον Προϋπολογισμό όσο και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

    Η Κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ.Αλογοσκούφης, "παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων με απώτερους στόχους τη συνέχιση της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και την περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής".

    [02] "Απαράδεκτες οι αυξήσεις στους συνταξιούχους"

    «Οι αυξήσεις που η κυβέρνηση λέει ότι θα δώσει στους συνταξιούχους, από 0,50 ευρώ έως 1,2 ευρώ την ημέρα, είναι όχι μόνο εξευτελιστικές, είναι απαράδεκτες και δείχνουν ακριβώς την αντιλαϊκότητα της κυβέρνησης, δείχνουν ακριβώς ότι τα κροκοδείλια δάκρυα που έριξαν προεκλογικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν μόνο για την κάλπη», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη σύνάντηση που είχε με τις ομοσπονδίες συνταξιούχων.

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι «η δική μας θέση είναι όχι μόνο να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των συντάξεων, αλλά και ταυτόχρονα, εδώ και τώρα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε οι συνταξιούχοι να έχουν πλήρη και ουσιαστική περίθαλψη, πρόνοια στα θέματα της υγείας. Επιπλέον θεωρούμε ότι εδώ και τώρα - δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να πάει χαμένος - πρέπει να διασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, ένα σύστημα προστασίας των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να ζουν μόνοι. Να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση των λεγόμενων "οίκων ευγηρίας"».

    Παπαρήγα για δηλώσεις Πάγκαλου σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλου για το πανεπιστημιακό άσυλο η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι "μόνο κάποιος που αισθάνεται απέχθεια για κάθε μορφή αγωνιστικής κοινωνικής δραστηριότητας μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια θέση και μάλιστα να αγνοήσει το γεγονός ότι το λαϊκό κίνημα σε όλες του τις εκφράσεις - και το νεολαιίστικο - είναι σε θέση να αυτοπεριφρουρηθεί".

    "Το ζήτημα -πρόσθεσε- είναι ποιος μας περιφρουρεί από τους πολιτικούς εχθρούς του λαϊκού κινήματος".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 February 2007 - 15:30:20 UTC