Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού

  • [01] Στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού

    Στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού θα "κινηθούν" και φέτος αρκετές περιοχές της Ελλάδας, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών. Εμπνευσμένες από την ιστορία, την παράδοση αλλά και τη σύγχρονη ζωή είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται και φέτος, με παρελάσεις αρμάτων, αναβίωση εθίμων, μεταμφιέσεις, φαγοπότι και ξεφάντωμα ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Το καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη διοργάνωση σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις πληθαίνουν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και κορυφώνονται με το "Κάψιμο του Τζάρου" στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

    Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο "Τζάρος" ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Μετά την ολοκλήρωση του εθίμου ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα.

    Την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσουν οι Μουντζούρηδες στον Πολύσιτο Ξάνθης, ο Θρακιώτικος Γάμος στον οικισμό Μυρωδάτο και η Καμήλα στη Σταυρούπολη.

    Στη Νάουσα, θα αναβιώσει και φέτος το παραδοσιακό έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες, οι ρίζες του οποίου χάνονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι Γενίτσαροι φορούν φουστανέλες, τσαρούχια, μάλλινες μακριές κάλτσες και γιλέκο, ενώ στο πρόσωπο φέρουν κερωμένο πανί με ζωγραφιστό μουστάκι. Στο κεφάλι, στη μέση και στο χέρι τους δένουν από ένα μαντήλι, ενώ στο λαιμό κρεμούν σταυρό και αλυσίδα με φυλακτό.

    Οι Μπούλες είναι επίσης άνδρες, ντυμένοι με γυναικεία ρούχα και στο πρόσωπο φορούν βαμμένες μάσκες. Σύμφωνα με το έθιμο, τα χρόνια της τουρκοκρατίας οι αρματολοί έβρισκαν στις Απόκριες την ευκαιρία να κατέβουν στην πόλη μασκαρεμένοι και να γλεντήσουν με συγγενείς και φίλους, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι.

    Στην Κοζάνη θα "ζωντανέψει" το έθιμο του Φανού, τον οποίο ανάβει ο δήμαρχος στο κέντρο της πόλης και γύρω του στήνονται οι χοροί. Ακολουθούν φωτιές και σε άλλα 13 σημεία. Κάτοικοι και επισκέπτες χορεύουν υπό τους ήχους των χάλκινων πνευστών και τραγουδούν τα "Ξιανέντραπα" αλλά και τραγούδια κλέφτικα, της αγάπης και της ξενιτιάς. Η γιορτή κορυφώνεται τα ξημερώματα της Καθαρής Δευτέρας, οπότε βραβεύονται οι καλύτεροι Φανοί.

    Στο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης εμφανίζονται οι Κουδουνοφόροι, κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας. Με τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, χορεύουν στους δρόμους και τις πλατείες. Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την Καθαρά Δευτέρα παρασκευάζονται γλυκές πίτες και μοιράζονται στη γειτονιά. Πρόκειται για μια "αναίμακτη θυσία στους νεκρούς", ενώ οι εκδηλώσεις της Απόκριας κλείνουν με το έθιμο των μετανοιών. Οι μεγαλύτεροι δίνουν άφεση αμαρτιών στους μικρότερους που με πολύ σεβασμό επισκέπτονται τους μεγαλύτερους, τους φιλούν το χέρι και τους προσφέρουν ένα πορτοκάλι.

    Στην Καστοριά, την τελευταία Κυριακή της Απόκριας, οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις "Μπουμπούνες", και γύρω τους στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών τοπικών σχημάτων. Στο τέλος, οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη θράκα. Έθιμο της ίδιας βραδιάς είναι και ο "χάσκαρης". Στην άκρη ενός πλάστη δένεται μία κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αβγό. Ο αρχηγός της οικογένειας κρατά τον πλάστη και τον κατευθύνει στα στόματα των μελών, οι οποίοι προσπαθούν να το "χάψουν".

    Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού τα τελευταία χρόνια πήραν τη μορφή πολυήμερων εκδηλώσεων, κυρίως λαογραφικού χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια αυτών προσφέρονται δωρεάν άφθονο ντόπιο ρακί και κρασί, λουκάνικα, παραδοσιακός χαλβάς και χωριάτικες πίτες, ενώ μουσικές συναυλίες, χορευτικά σχήματα, εκδηλώσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, αποκριάτικων στολών, χειροτεχνίας κ.α. δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στο καρναβάλι.

    Στο Λιτόχωρο Πιερίας αναβιώνουν έθιμα που έχουν σκοπό τον εξαγνισμό των κακών πνευμάτων και τον εξοβελισμό της κακοτυχίας. Αυτό επιτυγχάνει ο Χορός των βωμολόχων που περιδιαβάζει όλο το χωριό με πειράγματα για όλους τους περαστικούς. Το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς ανάβουν τα κέδρα στις γειτονιές, γύρω από τις οποίες στήνεται ξέφρενο γλέντι.

    Στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, όπως κάθε χρόνο, θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο του γιαουρτοπόλεμου, που έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία.

    «ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2007» - Ραντεβού με το ξεφάντωμα μιας πόλης

    Ο Δήμος Ξάνθης και η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης καλούν φέτος τους χιλιάδες επισκέπτες του «Ξανθιώτικου Καρναβαλιού» να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας μέσα από τη 42η διοργάνωση των «Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών».

    Το Καρναβάλι της Ξάνθης, ίσως το μεγαλύτερο Καρναβάλι όχι μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα, που στις μέρες μας λίγες ανάλογες καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν, κι αυτές οι ιδιαιτερότητες είναι που το κάνουν πραγματικά ξεχωριστό.

    Στην Ξάνθη το Καρναβάλι είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την λαϊκή παράδοση, με τα βιώματα των ανθρώπων, με την ιστορία των γενιών που πέρασαν και με το έργο τους ανόρθωσαν αυτή τη πόλη.

    Αυτό φαίνεται εξάλλου και μέσα από την πληθώρα των πολύ αξιόλογων εκδηλώσεων που διοργανώνονται και χωρίζονται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες (Παρελάσεις, Συναυλίες, Εκθέσεις, Δρώμενα, Παράλληλες Εκδηλώσεις) και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης Μανώλη Φανουράκη επισημαίνει: «Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές τιμούν την παράδοση και τον πολιτισμό και δίνουν το ξεχωριστό στίγμα τους στο σήμερα. Χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών παίρνουν μέρος σε ένα ξέφρενο πανηγύρι ντυμένοι καρναβαλιστές σατιρίζοντας την επικαιρότητα ή αναβιώνοντας σκηνές από την μυθολογία και την ιστορία του τόπου».

    Σύμφωνα με τον κ. Φανουράκη στη φετινή Καρναβαλική Παρέλαση θα λάβουν μέρος 13.500 καρναβαλιστές, που θα επιλέξουν τις στολές τους ανάμεσα από τους 27 καρναβαλικούς συλλόγους που έχουν συσταθεί στην Ξάνθη και προετοιμάζονται κάθε μέρα του χρόνου για να έχουν την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο συμμετέχον στον καρναβαλικό σύλλογο να μην φορέσει τη καινούργια στολή του συλλόγου σε κανένα από τα δεκάδες αποκριάτικα πάρτι που διοργανώνονται, νωρίτερα από τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις των διοργανωτών αναφέρουν ότι ο αριθμός των επισκεπτών το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς θα φθάσει και ίσως ξεπεράσει τους 150.000, ενώ συνολικά 14 άρματα θα παρελάσουν στη διάρκεια της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης

    Όπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος οι ετήσιες εκδηλώσεις των «Θρακικών Λαογραφικών Εορτών» θα κορυφωθούν με την μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 18 Φεβρουαρίου 2007. Σε αυτή την εντυπωσιακή παρέλαση που πραγματοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία σαράντα δυο χρόνια, ακόμα και κάτω και από τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες,

    Οι φετινές «Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές» περιλαμβάνουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν:

    ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ Κυριακή, 11/02 20:30 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ

    ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ & ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ «ΛΟΞΗ ΦΑΛΑΓΓΑ» Τρίτη, 13/02 20:30ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ

    ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ Τετάρτη, 14/02 20:30ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ

    ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ LIVE Τετάρτη, 14/02 21:30 ΑΙΘΟΥΣΑ «ΑΡΙΩΝ»

    SOLEA FLAMENGO ANDALOUSIA Πέμπτη, 15/02 20:30 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ 2007

    . Στην «Αθηναϊκή Αποκριά» συμμετέχουν 25 καλλιτέχνες και τα συγκροτήματά τους, που θα δώσουν μουσικές, χορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις σε 11 πλατείες, στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, στο Ζάππειο και στη Βαρβάκειο Αγορά.

    Για πρώτη φορά στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην πλατεία Συντάγματος, για δέκα μέρες θα ζωντανέψει η πόλη των παιδικών ονείρων μας, η «Καρναβαλοχώρα», με πρωταγωνιστές αγαπημένους ήρωες και με προσκεκλημένους όλους τους Αθηναίους, μικρούς και μεγάλους προκειμένου να παίξουν, να χορέψουν, να δημιουργήσουν και να χαρούν τις Αποκριές.

    Παράλληλα, θα στηθεί ο πύργος της μάγισσας, το μαγεμένο δάσος (με 2 τεράστιους πλάτανους), ο πύργος με τα 2 σπίτια του SHREK, το χρυσωρυχείο της Χιονάτης με τους 7 νάνους, το γνωστό ΣΤΡΟΥΜΦΟΧΩΡΙΟ με τα μανιταρόσπιτα και κουκλοθέατρο διαστάσεων 5Χ3Χ5, με μαριονέτες ύψους 1,80μ, στο οποίο θα εναλλάσσονται καθημερινά παιδικές παραστάσεις .

    Επίσης, για δύο Κυριακές (11 & 18/2) τα παιδιά θα διασκεδάσουν στο Ζάππειο σβ ένα μεγάλο παιδικό πάρτι με τις Μαγικές Σβούρες. Ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους και το κυνήγι του θησαυρού, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν εργαστήρια μάσκας και αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά.

    8-18 Φεβρουαρίου

    Πλατεία Συντάγματος Καρναβαλοχώρα (καθημερινά από 13.00-20.00)

    Για δέκα ημέρες στην πλατεία Συντάγματος θα στηθεί η Καρναβαλοχώρα που θα περιλαμβάνει κινούμενα καρναβαλικά στοιχεία, εξέδρα θεαμάτων και δραστηριότητες, όπως ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι, μεταμφιέσεις, χορό κουκλοθέατρο, ζογκλέρ, θέατρα δρόμου, παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα κλπ. πάντα με την καθοδήγηση έμπειρων εμψυχωτών.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) 13.00

    Παραδοσιακό γλέντι με την Στέλλα Κονιτοπούλου.

    Πανόρμου και Λαρίσης 13.00

    Μουσική και τραγούδια με τον Γιάννη Λογοθέτη (ΛΟΓΟ), τον Γιάννη Γιοκαρίνη και τη Νίκη Τσαϊρέλη.

    Πλατεία Κυψέλης (Κανάρη) 13.00

    Μουσικό Σεργιάνι με τραγούδια από όλη την Ελλάδα με το συγκρότημα ΜΠΟΕΜΙΣΣΕΣ.

    Πλάκα (Αέρηδες Αυρηλίου και Κυρρήστου) 19.30

    Συναυλία αφιερωμένη στο νέο κύμα με τους Μ. Βιολάρη, Λ. Παππά, Κ. Χωματά, Πόπη Αστεριάδη.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Ζάππειο 12.00

    Παιδικό πάρτι με τις Μαγικές Σβούρες. Ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, καρναβαλιστές dj για πολύ μουσική και χορό. Εργαστήρια μάσκας, καπέλων, αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά. Κυνήγι θησαυρού.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Πλατεία Αγ. Σώστη 19.00

    Λάτιν ρυθμοί και χορός με το συγκρότημα Sambaxe.

    Πλατεία Κολωνακίου 13.00

    Μουσική με τσιγγάνικα βιολιά από τους ADRIATICA.

    Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) 13.00

    Συναυλία με τον Γιάννη Ζουγανέλη και την παρέα του.

    Πλάκα 19.30

    Δημοτική Χορωδία και μαντολινάτα Νεαπόλεως-Εξαρχείων «Διονύσιος Λαυράγκας ερμηνεύει παλιές καντάδες στα δρομάκια της Πλάκας

    ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ

    Ζάππειο 12.00

    Παιδικό πάρτι με τις Μαγικές Σβούρες. Ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, καρναβαλιστές και dj για πολύ μουσική και χορό. Κυνήγι θησαυρού.

    Ωρα 15.00 Αθηναϊκές Καντάδες και Τραγούδια της Παλιάς Αθήνας με τους λυρικούς καλλιτέχνες Δέσποινα Τσολάκη και Κωνσταντίνο Τζέμο

    ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ 12.00

    Παραδοσιακά τραγούδια , μουσική και χορός με τον Σάββα Σιάτρα και την παρέα του

    ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ 12.00

    Το παραδοσιακό σεργιάνι με τη Στέλλα Διαμαντή σε ένα πρόγραμμα από σμυρναίικα, νησιώτικα, δημοτικά και λαϊκά τραγούδια από όλη την Ελλάδα

    ΛΟΦΟΣ ΣΚΟΥΖΕ 12.00

    Η Πανελλήνια Ένωση Παραδοσιακής Μουσικής σε μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ. Και στους τρεις λόφους θα προσφέρονται λαγάνες, ελιές και χαλβάς.

    ΠΑΤΡΑ- ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ

    Μια ξεχωριστή ενότητα του Πατρινού Καρναβαλιού είναι το «Καρναβάλι των Μικρών», που φέτος κλείνει 12 χρόνια δράσης και απευθύνεται στους μικρούς φίλους του, οι οποίοι το καθιέρωσαν και το ανέδειξαν, σαν έναν ξεχωριστό θεσμό.

    Η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης και η Ομάδα Εργασίας του Καρναβαλιού των Μικρών, η οποία αποτελείται από παιδαγωγούς, μουσικούς, εικαστικούς και γενικότερα από ανθρώπους ευαισθητοποιημένους απέναντι στα παιδιά, διαμόρφωσε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

    Φέτος το θέμα που κυριαρχεί στις κατασκευές, όπως τα στοιχεία των Καρναβαλουπόλεων και τα άρματα της παρέλασης, αλλά και στις δράσεις, είναι το «παιχνίδι».

    Το Καρναβάλι των Μικρών ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου με την πρώτη Κινητή Καρναβαλούπολη, η οποία περιόδευσε σε πλατείες της Πάτρας και θα ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου με την Μεγάλη Παρέλαση των Μικρών, στην οποία εκτιμάται ότι θα λάβουν μέρος περίπου 7.000 παιδιά.

    Εκτός από την Κινητή Καρναβαλούπολη, το Καρναβάλι των Μικρών περιλαμβάνει και τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις. Την Γιορτή Τραγουδιού, όπου παρουσιάστηκαν δύο CD με καρναβαλικά τραγούδια συνθέσεις των μικρών από τα Φεστιβάλ Τραγουδιού του 2005 και 2006. Επίσης την Έκθεση με δημιουργίες που έχουν ετοιμάσει οι μικροί φίλοι του Πατρινού Καρναβαλιού με την παραδοσιακή τεχνική και τη χρήση υλικών κατασκευής καρναβαλικών στοιχείων, σε συνεργασία με το Καρναβαλικό Εργαστήρι των Μικρών. Τα εγκαίνια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του «Έσπερου».

    Ακόμη την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου αμέσως μετά την Μεγάλη παρέλαση, θα ανεβεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» η παιδική θεατρική παράσταση «Ο Σιμιγδαλένιος.»

    ΤΡΙΚΑΛΑ

    Οι δήμοι Καλαμπάκας και Γόμφων αναμένεται να "σηκώσουν" το μεγαλύτερο βάρος των φετινών Αποκριάτικων εκδηλώσεων στο νομό Τρικάλων, ενώ ο δήμος Τρικκαίων θα περιοριστεί σε ένα αποκριάτικο διήμερο το Σάββατο 10 και 11 Φεβρουαρίου που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός και περιλαμβάνει αποκριάτικο πάρτι και συναυλία.

    Για αλλαγή του όλου σκηνικού κάνει λόγο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Βύρων Μπουτίνας για τις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις λέγοντας: ''Σκοπός μας είναι να σμίξουμε τα παραδοσιακά δρώμενα με την σύγχρονη άποψη για τις Απόκριες. Να αναδείξουμε παλιά παραδοσιακά έθιμα και δραστηριότητες της Αποκριάς και να τα παντρέψουμε με αυτά που ζητάνε οι νεότερες ηλικίες στις οποίες προσπαθήσαμε να πιάσουμε τον σφυγμό τους".

    Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στολισμό της πόλης της Καλαμπάκας, στον οποίο θα συμμετέχουν τα παιδιά των σχολείων με δικές τους δημιουργίες και την επίβλεψη συμπολίτη ζωγράφου.

    Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου το βράδυ θα λάβουν χώρα σε γειτονιές της πόλης παραδοσιακά δρώμενα, ενώ κανταδόροι θα περιφέρονται σε όλη την πόλη τραγουδώντας και κερνώντας κρασί.

    Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μασκέ πάρτυ για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και νεανικό μασκέ πάρτυ με ξεφάντωμα στην πλατεία Δημουλά.

    Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, το βράδυ, όλη η πόλη ξεφαντώνει στην κεντρική πλατεία με λαϊκή και δημοτική ορχήστρα, άφθονο κρασί και τοπικά εδέσματα.

    Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου το πρωί το παλιό σμίγει με το νέο και οι ξυλοπόδαροι με τους ζογκλέρ συναντιώνται με τον Μπάρμα Γιάννη Κανατά! Υπάρχει επίσης και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού ενώ το μεσημέρι στην πλατεία του Δ.Δ. Διάβας θα λάβουν χώρα παραδοσιακά δρώμενα.

    Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου γλέντι για όλους τους πολίτες με παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα, κρασί, τραγούδι, χορό και διαγωνισμό χαρταετού.

    Με φιλοδοξία να προσελκύσει επισκέπτες από όλη τη Θεσσαλία πραγματοποιείται φέτος το καρναβάλι στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Γόμφων, του Δήμου Γόμφων. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο δήμο Γόμφων θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου στις 2:30 το μεσημέρι στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Γόμφων με την παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων. Συνολικά, θα παρελάσουν 15 άρματα και δεκάδες καρναβαλιστές. Τα θέματα των αρμάτων έχουν αντληθεί κυρίως, από την επικαιρότητα. Στον ίδιο χώρο θα διατίθενται και νηστίσιμα εδέσματα.

    Τέλος ένα αποκριάτικο διήμερο το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων με αποκριάτικο πάρτι και συναυλία. Να σημειώσουμε πως ανάλογες εκδηλώσεις αναμένεται να γίνουν και σε άλλους δήμους του νομού Τρικάλων.

    ΛΑΡΙΣΑ

    Σε αποκριάτικους ρυθμούς μπαίνει καιη Λάρισα με εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την Κυριακή της Αποκριάς και τις οποίες διοργανώνουν ο Δήμος, η Δημοτικής Πινακοθήκη Λάρισας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός.

    Μεταξύ των αλλων εκδηλώσεων ξεχωρίζει το παιδικά πάρτι, ο διαγωνισμός ζωγραφικής και χαρταετού ενώ την Κυριακή της Αποκριάς μετά από παιδικό πάρτι μασκέ θα γίνει η γιορτή της φωτιάς.

    Την Καθαρή Δευτέρα έχει προγραμματισθεί διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού και γλέντι με ζωντανό πρόγραμμα από μουσικοχορευτικά συγκροτήματα.

    ΚΡΗΤΗ

    Μπορεί το καρναβάλι του Ρεθυμνου να αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αποκριάτικών εκδηλώσεων στην Κρήτη, και πόλο έλξης για δεκάδες Κρητικούς από όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού, ωστόσο δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται και στα Χανιά.

    Στην αποκαλούμενη " νύφη" του Λυβικού την Παλαιόχωρα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Πελεκάνου και φορείς της περιοχής οργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, με την μεγάλη παρέλαση του βασιλιά καρνάβαλου και αρμάτων.

    Αποτελεί άλλωστε παράδοση για το νομό Χανίων το συγκεκριμένο καρναβάλι που ξεκίνησε το 1985 και από τότε διοργανώνεται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι 30 άρματα 800 καρναβαλιστες και εκατοντάδες πολίτες θα δώσουν και φέτος το παρών στην γιορτή. Η κατάληξη αυτού του καρναβαλιού είναι η βράβευση του καλύτερου άρματος και το γλέντι μέχρι πρωίας.

    Εκτός από την Παλαιόχωρα ο βασιλιάς καρνάβαλος κάθε χρόνο κάνει την εμφάνιση του στις Καλύβες του δήμου Άρμενων καθώς και στο Βατόλακο του Δήμου Μουσούρων όπου κάτοικοι και φορείς στήνουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς το δικό τους γλέντι.

    Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90 το καρναβάλι της Σούδας ήταν το ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τα Χανιά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν άλλο χαρακτήρα και χρώμα.

    Είναι ενδεικτικό ότι φέτος άρχισαν νωρίς με πρώτα τα παιδιά να δημιουργούν αυτοσχέδιες μάσκες, και να οργανώνουν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, ένα ξεχωριστό παιδικό πάρτυ.

    Το ίδιο βράδυ το δικό της πάρτυ οργανώνει και η νεολαία της περιοχής.

    Την σκυτάλη αμέσως μετά παίρνουν τα μέλη του ΚΑΠΗ Σούδας που γλεντούν αποκριάτικα ενώ όλοι μαζί προετοιμάζουν και τον παραδοσιακό χαρταετό.

    Η γιορτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με το κυνήγι του ''Χαμένου Θησαυρού'' στα Χανιά και την Παλαιόχωρα, ενώ στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται το αποκριάτικο πάρτυ που κάθε χρόνο οργανώνει ο δήμος Χανίων.

    Την Καθαρά Δευτέρα στο Γραμμένο του Δήμου Πελεκάνου στην Απτέρα του Δήμου Σούδας, στους Αγίους Αποστόλους του Δήμου Νέας Κυδωνίας και στην πλατεία Τάλως στα Χανιά το πέταγμα του χαρταετού συνοδεύεται από πολύ κέφι, χορό, και παραδοσιακά εδέσματα..

    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    Με αναβίωση εθίμων και τοπικών παραδόσεων, θα γίνει ο εορτασμός των φετινών Απόκρεων στην πόλη της Ρόδου, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, στην Πλατεία Ιπποκράτους της Παλιάς Πόλης της Ρόδου και την Καθαρή Δευτέρα, 19 του μηνός στην περιοχή Πευκάκια στο Ροδίνι, με την πρωτοβουλία και τον συντονισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ροδίων.

    Oι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το διήμερο αυτό, απευθύνονται σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε όλους όσους με την παρουσία και τη φαντασία τους θέλουν να ζήσουν μοναδικές στιγμές κεφιού, στις οικογένειες, τα παιδιά, τους φορείς, συλλόγους και ομάδες πολιτών.

    Την Κυριακή 18/02/07, ο εορτασμός θα ξεκινήσει στις 14:30 στη Μεγάλη Πλατεία της Παλιάς Πόλης και θα περιλαμβάνει δρώμενα εμπνευσμένα από τις παραδόσεις του Μεσαίωνα και ζωντανή μουσική σε λάτιν ρυθμούς, οπως απαιτεί η μέρα. Το μεγάλο ''Κυνήγι του Θησαυρού'', στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες πολιτών κάθε ηλικίας, θα ξεκινήσει με τις απαραίτητες οδηγίες από τους διοργανωτές. Η νικήτρια ομάδα θα βραβευθεί, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες θα διανεμηθούν αναμνηστικά για τη συμμετοχή τους. Σημειώνουμε ότι θα διανέμονται υφάσματα και πατρόν Μεσαιωνικών στολών στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ροδίων με τα οποία οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν τη στολή τους.

    Την Καθαρή Δευτέρα 19 του μήνα, το ξεφάντωμα θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, στις 10:00, στα Πευκάκια του Ροδινιού. Θα αναβιώσουν το αυθεντικό τοπικό έθιμο (τα γνωστά ''Κούλουμα''), με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και με το ''τρατάρισμα'' παραδοσιακών νηστίσιμων γλυκών της ημέρας, κρασιού και αναψυκτικών.

    Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε όλους σχεδόν τους δήμους της Δωδεκανήσου και στις εκδηλώσεις αυτές έντονο θα είναι το τοπικό χρώμα κάθε περιοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 February 2007 - 9:30:12 UTC