Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλαβάνος: Χρειάζεται κοινωνικό κράτος
  • [02] Επιστρέφουν αρχαιότητες από το Μουσείο Γκετί

  • [01] Αλαβάνος: Χρειάζεται κοινωνικό κράτος

    Ιδιαίτερα οξυμένα είναι τα προβλήματα των συνταξιούχων δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με τα προεδρεία των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΠΟΠΣ, ΕΛΤΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΤΑΕ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι "χρειάζεται μεγάλη στροφή στα ζητήματα του ύψους των συντάξεων, στα ζητήματα της εξέλιξης των συντάξεων, που να ακολουθούν τις συλλογικές συμβάσεις, στα επιδόματα τα οποία σήμερα μένουν στάσιμα, στη στήριξη της υγειονομικής περίθαλψης". Χρειάζεται, επομένως, κοινωνικό κράτος, πρόσθεσε.

    Εμείς, είπε ο κ. Αλαβάνος, «θα στηρίξουμε την κινητοποίηση που κάνουν οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων την Παρασκευή, ενώ μια σειρά ζητήματα θα τα φέρουμε στη Βουλή. Επίσης όσα θέματα σχετίζονται, θα τα θέσουμε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

    [02] Επιστρέφουν αρχαιότητες από το Μουσείο Γκετί

    Μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2007 θα επιστραφούν στην Ελλάδα οι δυο διεκδικούμενες από τη χώρα μας αρχαιότητες που φιλοξενούνταν στο Μουσείο Γκετί.

    Πρόκειται για το χρυσό στεφάνι της Μακεδονίας, καθώς και για την κόρη από παριανό μάρμαρο, τα οποία πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε ότι επιστρέφουν στην Ελλάδα.

    Το βράδυ της Τρίτης υπεγράφη η σχετική συμφωνία, ανάμεσα σε εκπροσώπους του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης του Μουσείου Γκετί.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης τόνισε ότι η επιστροφή των αρχαίων "επιβεβαιώνει το κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης, γεγονός που δημιουργεί νέες προοπτικές στις σχέσεις ανάμεσα στο Μουσείο Γκετί και το Υπουργείο Πολιτισμού".

    Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Μοναστηρακίου

    Μετά από αρκετά χρόνια και πολλές περιπέτειες (επεμβάσεις σε μνημεία, έργα κατασκευής σταθμού Μετρό) ξεκινά η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Μοναστηρακίου «με στόχο μια πλατεία γεμάτη ζωή και αντιθέσεις που θα συνθέτουν ένα ενιαίο σύνολο» ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, παρουσία του προέδρου της ΕΑΧΑ (Ενοποίησης Αρχαιολογικών χώρων) κ. Κυριάκου Γριβέα και του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Χρήστου Ζαχόπουλου.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι «υπάρχει βαρύτητα στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Πλάκας και στόχος είναι να μετεξελιχθεί η περιοχή αυτή σε πολιτιστικό κύτταρο».

    Η πλατεία θα παραδοθεί στο κοινό μέχρι το Νοέμβριο του 2007 ενώ οι εντατικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

    Η αρχιτεκτονική πρόταση περιλαμβάνει :

    - Διαμόρφωση όλης της έκτασης της πλατείας σβ ένα ενιαίο επίπεδο - λιθόστρωτο, με υλικά που παραπέμπουν στον ιστορικό της χαρακτήρα

    - Ανάδειξη του ναού της Παντάνασσας (βυζαντινός ναός του 10ου αιώνα, με διαμόρφωση ενός σημαντικού χώρου γύρω από το ναό σε χαμηλότερο επίπεδο από την πλατεία).

    Επίσης προβλέπεται να αναδειχθεί ο υπόγειος αρχαιολογικός χώρος με την διαμόρφωση αρχαιολογικής τομής, εγκάρσια στον ποταμό Ηριδανό.

    Στην θέση της ιστορικής κρήνης του «Κάτω Σιντριβανιού» θα κατασκευαστεί νέα Κρήνη, ενώ θα αναμορφωθούν οι απολήξεις των τριών αεραγωγών του Μετρό με κατασκευές- γλυπτά από ανοξείδωτο χάλυβα, ώστε να συμβαδίζουν με την αισθητική της πλατείας.

    Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.250.000 ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Γ΄ΚΠΣ.

    Η μελέτη έχει ήδη εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και από την Ενοποίηση Αρχαιολογικών χώρων.

    Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γιώργου Βουλγαράκη με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα, όπως τα τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες της Αθήνας, κ.α.

    Το Μοναστηράκι ήταν από παλαιά συγκοινωνιακός κόμβος, καθώς από την περιοχή ξεκινούσαν το 19ο αιώνα οι άμαξες για τον Πειραιά. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε το Μοναστηράκι ως πλατεία στο σχέδιο του 1860, μαζί με τις επίσης νέες πλατείες (τότε) Κάνιγγος, Αβησσυνίας και Κολωνακίου. Ο σταθμός του τρένου Αθηνών - Πειραιά έγινε όταν αποφασίστηκε η επέκταση της γραμμής από το Θησείο ως την Ομόνοια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 February 2007 - 17:30:13 UTC