Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική και στον τομέα του τουρισμού"
  • [02] Ευθυμίου: Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα
  • [03] Μπακογιάννη: «Αδιαπραγμάτευτη η ισονομία»

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική και στον τομέα του τουρισμού"

    Ο τουρισμός είναι η κατ'εξοχήν βιομηχανία της ανάπτυξης και αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα του 1ου Φόρουμ για τον τουρισμό, που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής και στο οποίο παρουσιάζεται η ''Τουριστική Χάρτα'' για το 2007.

    Ανοίγοντας τις εργασίες του χώρου που οργανώνει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού που διασφαλίζει ευημερία και προοπτική.

    Είναι ανάγκη συνέχισε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική και στον τομέα του τουρισμού ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

    Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα του τουρισμού ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια και ειδικό χωροταξιακό σχεδιασμό που διασφαλίζει διαφάνεια στην Τουριστική Χάρτα.

    Νωρίτερα ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Δ. Δημητριάδη.

    Αύριο στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η Κυβερνητική Επιτροπή και θα ασχοληθεί με θέματα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος στη συνάντηση Καραμανλή-Παυλόπουλου

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε αργά το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι συζήτησαν για θέματα του υπουργείου του και ειδικότερα για τον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών που θα ψηφιστεί από αυτή τη Βουλή και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς και για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε ο κ. Παυλόπουλος, πέφτει στους ώμους της κυβέρνησης και της αριστεράς και χαρακτήρισε ηθικά και πολιτικά ανεύθυνη τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση εκλέγεται για τέσσερα χρόνια και πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της, σημείωσε πως οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου υπαγορεύθηκαν από τα εσωκομματικά του αδιέξοδα και σε άλλη ερώτηση εάν το υπουργείο είναι έτοιμο να κάνει εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως "το υπουργείο είναι έτοιμο να κάνει εκλογές, αλλά μη βγάζετε συμπεράσματα από αυτό".

    Διαδρομή περιπάτου και ποδηλάτου ανακοίνωσε η Φ.Πάλλη Πετραλιά

    Την ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας που θα συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής, ανακοίνωσε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά από το βήμα του "1ου Φόρουμ για τον Τουρισμό", που διοργανώνει το υπουργείο και στη διάρκεια του οποίου παρουσιάσθηκε η Τουριστική Χάρτα του 2007.

    Η υπουργός συγκεκριμένα ανακοίνωσε τη δημιουργία μια ενιαίας διαδρομής κατά μήκος της παραλίας, που θα συνδέει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) με τη Βάρκιζα, με στόχο την ανάδειξη της αισθητικής του θαλάσσιου "μετώπου", αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την τουριστική εικόνα της Αττικής. Πρόκειται για μια διαδρομή περιπάτου και ποδηλάτου μήκους 35 χιλιομέτρων, που μεταξύ άλλων θα προβλέπει και συνδέσεις με όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Η εν λόγω παρέμβαση στηρίζεται στο υπάρχον ΠΔ για την παραλιακή ζώνη της Αττικής, που βασίζεται στο σχεδιασμό του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και εντάσσεται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, στα πρότυπα καινοτόμα σχέδια ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού.

    Οπως είπε η υπουργός, με τη δημιουργία παραθαλάσσιας διαδρομής στην Αττική θα δίνεται η δυνατότητα στους τουρίστες που επισκέπτονται την Πλάκα ή συμμετέχουν σε κάποιο διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, να γνωρίσουν ένα άλλο πρόσωπο της πόλης, "απογειώνοντας" την εικόνα της Αττικής ως τουριστικού προορισμού. Αναφερόμενη στη χρονιά που "τρέχει", η κα Πετραλιά επεσήμανε ότι τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και επιτρέπουν περαιτέρω αισιοδοξία, ενώ εκτίμησε ότι το 2007 θα κλείσει με καλύτερα νούμερα αφίξεων από ό,τι το 2006.

    "Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα τρένα της ανάπτυξης να περνούν", σημείωσε με έμφαση η κα Πετραλιά. Η νέα εθνική τουριστική στρατηγική επικεντρώνεται στην ανανέωση, την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του παραδοσιακού μοντέλου "ήλιος και θάλασσα". Στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει 12μηνος τουριστικός προορισμός.

    Βάσει του αναπτυξιακού νόμου μέχρι το Δεκέμβριο του 2006 εγκρίθηκαν σε 12 περιφέρειες της χώρας 638 επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με βάση στοιχεία του ΕΟΤ, κατά την περίοδο 2005-2006 εγκρίθηκαν αρχιτεκτονικά σχέδια τουριστικών εγκαταστάσεων για 22 συνεδριακά κέντρα, δυο γήπεδα γκολφ, ένα χιονοδρομικό κέντρο και οκτώ κέντρα θαλασσοθεραπείας.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ζήτησε από τους ξενοδόχους να αντιμετωπίζουν ισότιμα τους Έλληνες με τους Ξένους τουρίστες, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να απολαμβάνουν οι τελευταίοι καλύτερες τιμές. Άλλωστε, πρόσθεσε ο κ.Σιούφας, το Ιντερνετ δίνει πλέον τη δυνατότητα και στους Έλληνες να πραγματοποιούν κρατήσεις από αλλοδαπές χώρες προκειμένου οι Έλληνες να πετύχουν ίδιες τιμές με το Γερμανό τουρίστα.

    Αφού τόνισε τη σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία γενικότερα, υπογράμμισε την πολύ καλή απορροφητικότητα του Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" και ειδικότερα των δράσεων που αναφέρονται στον τουρισμό. Το 2006 η απορροφητικότητα άγγιξε το 70%, όπως είπε, σημειώνοντας άνοδο 870% σε σχέση με το 2004.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος στάθηκε στη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προώθηση των τουριστικών δράσεων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σημαντικά βήματα που έχουν συντελεσθεί προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τη συμβολή των ΚΕΠ στη χορήγηση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού.

    Στις παρεμβάσεις τους οι φορείς του τουρισμού στάθηκαν στην πολύ καλή πορεία των τουριστικών μεγεθών τα προηγούμενα χρόνια και ζήτησαν εγρήγορση από την τουριστική πολιτική ηγεσία. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γεράσιμος Φωκάς ζήτησε την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο δε πρόεδρος του ΣΕΤΕ Σταύρος Ανδρεάδης ζήτησε λιγότερη γραφειοκρατία στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελέχωσή της από εμπειρογνώμονες του τουρισμού.

    Ερευνα για την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών

    Καλή θεωρεί το 52% των ερωτώμενων την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία Marc για λογαριασμό του ΕΟΤ, με στόχο την αξιολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών στην Ελλάδα. Το 37,4% τη θεωρεί μέτρια, ενώ το 8,8% τη θεωρεί μη ικανοποιητική.

    Συγκρίνοντας το επίπεδο των τουριστικών υπηρεσιών της Ελλάδας με το επίπεδο των άλλων χωρών της ΕΕ, το 42% πιστεύει ότι είναι εφάμιλλο, το 10,1% θεωρεί ότι είναι ακόμα καλύτερο και το 30,5% ότι είναι χειρότερο.

    Στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε σχέση με άλλους προορισμούς, οι απαντήσεις εντοπίστηκαν στη φυσική ομορφιά, τον ήλιο, τη θάλασσα, τα νησιά, τη φιλοξενία, το φιλότιμο, τα αξιοθέατα (ιστορικά μνημεία), τον πολιτισμό, τη νυχτερινή ζωή, την ελληνική κουζίνα, τις υποδομές και το αίσθημα ασφάλειας που νοιώθει ο επισκέπτης στην Ελλάδα.

    Για τα μειονεκτήματα αναφορές έγιναν στις τιμές, την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την έλλειψη τουριστικής συνείδησης, τη σχέση ποιότητας και τιμή, την καθαριότητα, τις μετακινήσεις, τη μη αξιοποίηση των τουριστικών αξιοθέατων κ.α.

    [02] Ευθυμίου: Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα

    Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, αναφέροντας ότι ο κ. Κ. Καραμανλής με τις πολιτικές του συνιστά πρόβλημα για τη χώρα.

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν μίλησε στη Βουλή για κανένα από τα θέματα ουσίας.

    Αναφερόμενος σε παλαιότερες εμφανίσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, τόνισε ότι η Ελλάδα ζούσε έναν Καραμανλή έμπλεο αλαζονείας και φιλαυτίας, όταν στα σοβαρά ζητήματα απαντούσε με παροιμίες ή ευφυολογήματα. Την Κυριακή, πρόσθεσε, η χώρα έζησε έναν έμφοβο πρωθυπουργό, ο οποίος απώλεσε αυτόματα την αλαζονεία, τη οίηση και την αυτοπεποίθηση, καθώς προσέκρουσε στην αλήθεια.

    Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών, ο Πέτρος Ευθυμίου συνεχίζοντας την αναφορά του περί έμφοβου πρωθυπουργού, είπε ότι ο φόβος οδηγεί σε σπασμωδικές ενέργειες και πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να δεχθεί την ευθεία πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Π. Ευθυμίου αναφερόμενος στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τόνισε ότι στη συζήτηση αυτή τεκμηριώθηκε η θέση του ΠΑΣΟΚ για εκλογές, ενώ σχετικά με την αναθεωρητική διαδικασία ανέφερε δύο λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε: Πρώτον ότι ήταν η πρώτη φορά που σε μία διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος δεν έγινε δεκτή καμία πρόταση της Αντιπολίτευσης. Δεύτερον, μίλησε για πρωτοφανείς στιγμές στα 33 χρόνια της μεταπολίτευσης και παραχάραξη ετυμηγορίας των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ψήφισαν κατά συνείδηση για το άρθρο 24 του Συντάγματος.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κατηγόρησε τον κ. Θ. Ρουσόπουλο ότι υποδύεται πως δεν κατανόησε όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να επικαλύψει τα πάντα με επικοινωνιακούς χειρισμούς.

    "Πενία τέχνας κατεργάζεται", ανέφερε επίσης ο κ.Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι η πενία του κ. Ρουσόπουλου οδηγεί σε γελοιοποίηση των επιχειρημάτων του.

    Επίσης, απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί στο ακέραιο τις θέσεις του, για τη συνταγματική αναθεώρηση τις οποίες και θα θέσει υπό την κρίση του ελληνικού λαού στις εκλογές, τονίζοντας ότι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία θα κληθεί να αποφανθεί ο λαός είναι το περιεχόμενο της αναθεώρησης και ποιος θα κάνει την αναθεώρηση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την τακτική που θα ακολουθήσει στο εξής το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την παρουσίαση του προγράμματός του, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει, με περισσότερη ένταση, στην ανάδειξη των θεμάτων με τα οποία, όπως είπε, δεν ασχολήθηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

    Αναφορικά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι θέμα ελάχιστου χρόνου η ανακοίνωσή του, ενώ η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η συζήτησή του στο Πολιτικό και το Εθνικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στο Προγραμματικό Συνέδριο, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

    Σε ερώτηση εξ άλλου σχετικά με τον διάλογο στη Βουλή του κ. Παπανδρέου με την κα Παπαρήγα και αν πρόκειται για κάτι στιγμιαίο ή για επιλογή του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Π. Ευθυμίου επανέλαβε τη φράση του προέδρου του Κινήματος, ότι, δηλαδή, το ΚΚΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι την Ελλάδα δεν κυβερνά κάποιος δικομματισμός αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ, οι πολιτικές της οποίας έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    [03] Μπακογιάννη: «Αδιαπραγμάτευτη η ισονομία»

    Ισονομία και ισοπολιτεία είναι για την κυβέρνηση απόλυτη και μη διαπραγματεύσιμη αρχή, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην Οργάνη, ορεινό μειονοτικό χωριό του νομού Ροδόπης όπου πραγματοποιεί περιοδεία.

    Αμέσως μετά η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: "Από την ορεινή Οργάνη στέλνω το μήνυμα ότι η Θράκη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση" και τόνισε ότι η περιοχή έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, μέσα στο ευρύτερο βαλκανικό περιβάλλον.

    Συνεχίζοντας είπε ότι στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι μία Θράκη με αδιαπραγμάτευτη ισονομία και ισοπολιτεία, μία Θράκη που θα έχει ως μεγάλη της δύναμη το ανθρώπινο δυναμικό, στην οποία η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερο βάρος.

    Η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Οργάνης και έγινε δεκτή με θερμές εκδηλώσεις από τους κατοίκους του χωριού. Την συνόδευαν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής Ιλχάν Ιλχάν, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος κ.α.

    Νωρίτερα στην Κομοτηνή η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με το νομάρχη Αρη Γιαννακίδη και το δήμαρχο Δημήτρη Κωτσάκη. Το απόγευμα θα εκφωνήσει λόγο στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και αύριο συνεχίζει την περιοδεία της στην Ξάνθη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 February 2007 - 19:30:16 UTC