Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας
  • [02] Η αυτοδιοίκηση στα πανεπιστήμια

  • [01] Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας

    Συζητήθηκε στη Βουλή, για δεύτερη ημέρα, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη διενέργεια εκλογών και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

    «Το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κόμμα που ζητά εκλογές, όχι για να λύσει τα προβλήματα του λαού, αλλά τα εσωτερικά του αδιέξοδα - και ο λαός το αντιλαμβάνεται», ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχείρησε να υπονομεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

    «Η πρότασή σας, ήταν και ένα μεγάλο πολιτικό βήμα προς τα πίσω, μια άτακτη οπισθοχώρηση, για να αντιμετωπιστεί το πολιτικό χάσμα που άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ η θέση για το άρθρο 16. Όλη την απόσταση όμως θα αναγκαστείτε να την διανύσετε μετά τις επόμενες εκλογές. Θα υποχρεωθείτε να ξανασυζητήσετε την αναθεώρηση σβ αυτήν την αίθουσα - και να κάνετε όλα τα βήματα που φοβάστε να κάνετε σήμερα», ανέφερε.

    Η κα Μπακογιάννη κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «μηδενιστικό λόγο» αντιπαραβάλλοντας στους εισηγητές της τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, ενώ, αναφερθείσα στην εξωτερική πολιτική, παρατήρησε πως χαρακτηρίζεται από συναίνεση και πως δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται εντάσεις και διαφορές εκεί που δεν υπάρχουν - «δεν ωφελεί τον τόπο να καταστήσουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ζητήματα κομματικής αντιπαράθεσης».

    Τέλος, η υπουργός υπενθύμισε πως η Ελλάδα στήριξε το «νέο ξεκίνημα» στο Κυπριακό - προκληθείσα δε, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι καμία απόφαση σε σχέση με την ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να επικυρωθεί ερήμην της Βουλής.

    Η μικρή αναφορά της κας Μπακογιάννη στο Κυπριακό, οδήγησε τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, να κάνει λόγο για «έλλειψη ενημέρωσης» σχετικά με τα τεκταινόμενα και να ζητήσει την κατάλληλη προετοιμασία, «προκειμένου να μην βρεθούμε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο».

    Την ομιλία της κας Μπακογιάννη, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, εγκαλώντας την για «εφησυχασμό» και παρατηρώντας ότι η υπουργός Εξωτερικών μίλησε λιγότερο για το δικό της χαρτοφυλάκιο και περισσότερο για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης συνολικά, «σαν να μιλούσε ο Κώστας Καραμανλής».

    «Λόγος μεγάλος και βαρύς για να ζητήσουμε προσφυγή στις κάλπες, είναι ότι ο Πρωθυπουργός πέταξε τις υποσχέσεις του στον κάλαθο των αχρήστων. Η μεγαλύτερη ανεντιμότητα ενός πολιτικού, είναι να υπόσχεται ελπίδες και προσδοκίες και μετά να τις φενακίζει» υπογράμμισε ο κος Καστανίδης, για να δεχθεί την απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Βασίλη Μαγγίνα: «Σε υποσχέσεις, αλλά και αθετήσεις τους, είστε πρωταθλητές, δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε μαζί σας».

    «Κανέναν εφησυχασμό δεν έχει η κυβέρνηση και δεν παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών γύρω από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση επαγρυπνεί, βρίσκεται σε εγρήγορση. Το θέμα είναι να αναλάβετε την ευθύνη και να συμμετέχετε στην προσπάθεια», συμπλήρωσε ο κος Μαγγίνας.

    «Η κυβερνητική πολιτική αποτελεί ένα ασταμάτητο και ανελέητο τεστ κοπώσεως για τον ελληνικό λαό. Εξαντλήσατε τα όπλα της προπαγάνδας σας, τις ελπίδες του λαού και τώρα τμήμα του αποθέματος ελπίδας του λαού για το μέλλον» ανέφερε στην ομιλία του ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας.

    «Δεν μπορείς να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο κοιτώντας μονίμως στον καθρέφτη. Αντί να αναδείξετε το τι αξίζει η Ελλάδα, θέλετε να αναδείξετε τι δεν αξίζει το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο κος Ρέππας.

    Ο επικεφαλής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προέβλεψε ότι ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του την Κυριακή θα απορρίψει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες, με βασικά επιχειρήματα ότι η κυβέρνηση σέβεται τους θεσμούς, ότι το μεταρρυθμιστικό της έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι δεν πρέπει να απασχολούν την κυβέρνηση τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ. «Είναι όμως υπεύθυνη μια κυβέρνηση που οδήγησε την Ελλάδα στην τραγωδία της απογραφής, όταν προεκλογικά, δεν δίσταζε να μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις;» αναρωτήθηκε.

    «Χρέος μας είναι να μην συνεργήσουμε στη διακωμώδηση των θεσμών και απευθυνόμαστε στην πηγή της κάθε εξουσίας, στον ελληνικό λαό. Εμείς εμπιστευόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού - αν δεν φοβάστε, να την εμπιστευτείτε κι εσείς» κατέληξε ο κος Ρέππας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εστιάστηκε στις ομοιότητες των πολιτικών των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, τις οποίες, όπως τόνισε, «το ΠΑΣΟΚ αρνείται να παραδεχθεί».

    «Τι ψήφο θα ζητήσετε; Ψήφο καταδίκης; Δεν έχετε το θάρρος να παραδεχθείτε ότι έχουμε την ίδια πολιτική, όπως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είμαστε μαζί σε πάρα πολλά γιατί επιζητούμε μια αξιόπιστη οικονομία. Πρώτοι εσείς μιλήσατε για ξένες επενδύσεις, το καταφέρνουμε εμείς και πρέπει να το παραδεχθείτε. Πιστεύουμε όλοι στο ρόλο του τουρισμού για την Οικονομία. Για την ανάγκη λήψης μέτρων για το περιβάλλον, για την αναμόρφωση της Παιδείας».

    «Υπεύθυνη αντιπολίτευση, είναι να κάνετε γενναίες κινήσεις με προτάσεις για λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα - δεν είναι η αντιπολίτευση αρνητισμού. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν «Γιώργο άλλαξέ τα όλα» - και, αντί γιβ αυτό, άλλαξε ο Γιώργος. Παρασύρατε κι αυτόν και άλλα γενναία πνεύματα στο κόμμα σας, σε κραυγές λαϊκισμού» κατέληξε ο κος Βαρβιτσιώτης.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αδράνεια, που το οδηγεί, όπως είπε, στην υπερβολή και στην απώλεια του μέτρου, και αυτό, αποδείχτηκε και με την πρόταση δυσπιστίας την οποία κατέθεσε κατά της κυβέρνησης.

    Η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης «δεν επρόκειτο για το γάντι της μονομαχίας αλλά για τη λευκή πετσέτα της παραίτησης που ρίχνουν οι προπονητές όταν χάνει ο πυγμάχος τους», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή λαμβάνει το επίγραμμα «προτροπάδην» δηλαδή «όπου φύγει-φύγει».

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια πολιτικής όξυνσης και έντασης προκειμένου, όπως είπε, να καλύψει τα εσωτερικά προβλήματα και αδιέξοδα του.

    Λέμε ναι στη μομφή κατά της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά λέμε ναι και στη μομφή κατά του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο βουλευτής Ββ Αθηνών του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος.

    Σύμφωνα με τον κ. Σκυλλάκο, η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί αγωνιώδη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φανεί διαφοροποιημένη από τις πολιτικές της ΝΔ, και επικαλούμενος τα δημοσιεύματα του Τύπου, είπε ότι διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ να στρεψοδικήσει σε σχέση με το «άρθρο 16».

    Επίσης, ο κ. Σκυλλάκος είπε ότι η διαδικασία ψήφισης των προς αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος «πλήγωσε» την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ωστόσο «το θέμα είναι η ουσία και όχι η διαδικασία».

    «Η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, το αίτημα του για εκλογές και η αποχώρηση του από την διαδικασία της Αναθεώρησης σημαίνει ότι το εκπαιδευτικό κίνημα και οι εργαζόμενοι έσπασαν τη δικομματική συναίνεση να περάσει το άρθρο 16. Εμείς το είχαμε πει ότι το κίνημα του άρθρου 16 θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και τις καθορίζει», τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε πολιτικό ελιγμό την πολιτική αυτή κίνηση του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι παραμένει η μετεκλογική συναίνεση για τα άρθρα 16 και 24 του συντάγματος, τα οποία, όπως είπε, για το κόμμα της θα παραμείνουν κεντρικά θέματα των εκλογών.

    Τέλος, σχολιάζοντας την διαδικασία αναθεώρησης, έκανε λόγο για επικοινωνιακή πολιτική αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης από τα μεγάλα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, που οξύνονται, όπως είπε.

    «Θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν συμφωνώ με την κυβερνητική πολιτική. Αλλά ταυτοχρόνως, θα ήθελα να πω στους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, ότι τα υπερβολικά και ηχηρά επιχειρήματα με τα οποία κάνουν αυτή την άσκηση τακτικής, δεν δίνουν απάντηση στα σοβαρά προβλήματα ιδεολογικής απροσδιοριστίας, πολιτικής μετατόπισης και κομματικής μετάλλαξης που έχει μπροστά του το ΠΑΣΟΚ».

    Τα παραπάνω δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, για να συμπληρώσει ωστόσο: «Τα επιχειρήματα στα οποία επιμένουν οι συνάδελφοι της ΝΔ, χρησιμοποιώντας την αντίπαλη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως άλλοθι, δεν πείθουν. Με επικοινωνιακές εντυπώσεις και κομματικές συνθηματολογίες, δεν κρύβεται η σοβαρή πολιτική κρίση» ανέφερε ο κος Κωνσταντόπουλος.

    «Μεμφόμενο το ΠΑΣΟΚ την κυβερνητική πολιτική, είτε το ομολογεί, είτε όχι, μέμφεται και την έως τώρα δική του πολιτική, ως αντιπολίτευση - παράδειγμα το άρθρο 16» ανέφερε ο κος Κωνσταντόπουλος. Και, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, τόνισε:

    «Σας λέω απερίφραστα, ότι δυστυχώς και στις μέρες σας, το πολιτικό σύστημα ακινητεί και παραλύει, καθώς γύρω του παραμένει σφιχτή η θηλιά των πελατειακών σχέσεων, της διαπλοκής, της διάβρωσης και της διαφθοράς, η θηλιά των μηχανισμών εξουσίας των μμε».

    [02] Η αυτοδιοίκηση στα πανεπιστήμια

    "Ήταν μια σύνοδος εξαιρετικής σημασίας", ανέφερε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου στο τέλος της Συνεδρίασης των πρυτάνεων και πρόσθεσε ότι θα δοθεί στους πρυτάνεις ένας νόμος-πλαίσιο λιτός, με κατεύθυνση την πλήρη αυτοδιοίκηση αλλά και τετραετείς συμφωνίες που θα συνάπτουν τα Πανεπιστήμια με το Υπουργείο Παιδείας.

    Υποσχέθηκε ότι θα δοθούν μέσω του νόμου, οικονομική ευχέρεια, περισσότερες ελευθερίες και η δυνατότητα σύνταξης εσωτερικών κανονισμών από τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Η υπουργός Παιδείας τόνισε δε ιδιαίτερα ότι η κοινή απόφαση είναι για ανοικτά πανεπιστήμια που είναι και υποχρέωση της κυβέρνησης.

    Η κ. Γιαννάκου έκανε έκκληση να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου λέγοντας "ακόμη και αύριο το πρωί τους καλώ ξανά να προσέλθουν για συζήτηση". Η διαφωνία, είπε, είναι στο επίκεντρο της δημοκρατίας αλλά η ιστορία χρέωσε πάντα τους απόντες .

    Αναφερόμενη στο άρθρο 16 τόνισε ιδιαίτερα πως "ρόλος μας είναι η στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου, ενός καλού πανεπιστημίου που θα σημαίνει και αναδιανομή του εισοδήματος μας".

    Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Μπαγιάτης εξέφρασε την ικανοποίηση του από τις απαντήσεις της υπουργού για τις οποίες είπε χαρακτηριστικά "ήταν εξαιρετικά θετικές, ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας" και πρόσθεσε "ελπίζω ότι θα εξομαλυνθούν τα πράγματα στα Πανεπιστήμια γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να είναι ανοικτά τα Πανεπιστήμια.

    Μας είπε μάλιστα η υπουργός ότι θα δημοσιοποιηθεί το τελικό νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό, ανέφερε ο κ. Μπαγιάτης.

    Η Σύνοδος

    Νωρίτερα, η σύνοδος των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο στο Καστρί, κατέληξε σε μία απόφαση, την οποία ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία.

    Σύμφωνα με αυτήν, η Σύνοδος Πρυτάνεων εμμένει στις αποφάσεις των προηγουμένων συνόδων της Μυτιλήνης, καθώς και στις προτάσεις της για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ.

    Ζητεί από το Υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου και την έγκαιρη δημοσιοποίησή του στη Σύνοδο και τα Πανεπιστήμια, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, γιατί, όπως αναφέρεται, κάθε περαιτέρω συνέχιση της ασάφειας μόνο ζημιά προκαλεί στα πανεπιστήμια.

    Καταδικάζει απερίφραστα τις πράξεις βίας εντός των πανεπιστημίων ειδικότερα εναντίον πρυτανικών αρχών, συγκλήτων, μελών ΔΕΠ αλλά και φοιτητών, που, όπως σημειώνουν, ακυρώνουν στην πράξη την έννοια του ασύλου και καταρρακώνουν το κύρος των πανεπιστημίων μας.

    Η Σύνοδος, επίσης, καταδικάζει τα φαινόμενα δυσφήμισης του δημοσίου πανεπιστημίου και τις προσπάθειες συρρίκνωσης της κοινωνικής του εμβέλειας και προσφοράς.

    Και, τέλος, πιστεύει ακράδαντα ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και οι πρυτάνεις να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Την απόφαση προσυπέγραψαν ολοι οι πρυτάνεις, πλην του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, του Παντείου και των Πατρών, οι οποίοι ανέφεραν ότι αυτή η απόφαση θα έπρεπε να εκδοθεί στο τέλος των εργασιών της Συνόδου και αφού οι πρυτάνεις έχουν ακούσει την υπουργό Παιδείας.

    Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα οι καθηγητές Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου που ελήφθη την Παρασκευή, αρχίζουν απεργία διαρκείας, με τη μορφή πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 February 2007 - 23:30:12 UTC