Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται στη βουλή η συζήτηση επι της πρότασης δυσπιστίας
  • [02] Στη σύνοδο των πρυτάνεων η Μ.Γιαννάκου
  • [03] Διήμερη επίσκεψη Ντ. Μπακογιάννη σε Ροδόπη και Ξάνθη

  • [01] Συνεχίζεται στη βουλή η συζήτηση επι της πρότασης δυσπιστίας

    Συζητείται στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Γ.Παπανδρέου ζήτησε τη διενέργεια εκλογών και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, εκ μέρους της κυβέρνησης δήλωσε ότι αρχίζει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση της δυσπιστίας, βάσει του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής. Η συζήτηση θα είναι τριήμερη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

    Με αιχμές περί τραυματισμού της συνταγματικής νομιμότητας εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και υπαινιγμούς για διερευνητέα οικονομικά σκάνδαλα, με πρωταγωνιστές στελέχη της ΝΔ, εμφανίστηκαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και Θεόδωρος Πάγκαλος, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε το κόμμα τους.

    Πρώτος εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Βενιζέλος, διαπίστωσε πως «η κυβέρνηση έχασε πλέον την πολιτική της νομιμοποίηση: Ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης της ΝΔ έκλεισε, καταγραφόμενος στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ως κοινωνικά άδικος και ταξικός».

    «Η κυβέρνηση παίζει με τους θεσμούς και το Σύνταγμα σε πάρα πολλά επίπεδα. Ταπεινώνει και ευτελίζει τις διαδικασίες», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. «Ζήσαμε προχθές μια απροκάλυπτη προσπάθεια νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος, εκβιασμούς και πιέσεις σε βάρος βουλευτών της ΝΔ που τόλμησαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Υπερασπιζόμαστε το κύρος της Βουλής και τα δικαιώματα των βουλευτών της ΝΔ. Τίθεται σήμερα, ζήτημα συνταγματικής νομιμότητας», είπε.

    Σε αντίστοιχους τόνους κινήθηκε κατά την εισήγησή του και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, βασικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

    «Μετά το Ββ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα πέρασε μεγάλες δοκιμασίες - και η Δημοκρατία, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες αντιμετώπισαν μεγάλες περιπέτειες. Σε όλη όμως αυτή την περίοδο, ουδέποτε εδοκιμάσθη η Δημοκρατία μέσα σβ αυτό το κτίριο, όπως έγινε προ 48 ωρών. Ουδέποτε σβ αυτό το κτήριο έγιναν ζαβολιές και παιχνίδια με την καταμέτρηση των ψήφων. Αντί να το αναγνωρίσετε και παραδεχθείτε, η κακιά η ώρα, λάθος συναδέλφων, έρχεστε να το καλύψετε», ανέφερε.

    Ο κ. Πάγκαλος άφησε υπαινιγμούς για οικονομικά σκάνδαλα και αναφέρθηκε στην εξαγορά τουρκικής τράπεζας και του ομίλου "Γερμανός", τα οποία, όπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει να ταφούν» και κατέληξε λέγοντας: «Ο κύβος ερρίφθη. Ο κος πρωθυπουργός πρέπει να σηκώσει ή όχι το γάντι. Η πολιτική της μελετημένης, ή χαλαρής ραστώνης, η πολιτική της αδιαφορίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί επί του προκειμένου. Να αναλάβετε την ευθύνη μιας δυναμικής εξόδου από την κρίση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τις εκλογές».

    Κανένα λόγο πέραν του να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα δεν είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής μετά τους κ.κ. Βενιζέλο και Πάγκαλο.

    Σύμφωνα με τον υπουργό η επίκληση από το ΠΑΣΟΚ της πρόσφατης διαδικασίας ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν δικαιολογεί την πρόταση μομφής, καθώς η καταμέτρηση κατέληξε στο γνωστό αποτέλεσμα, και χωρίς να προκαλέσει καμία αλλοίωση.

    Άλλωστε, σημείωσε, ο κ. Παυλόπουλος, οι αποφάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση λαμβάνονται από την ολομέλεια. Υπογράμμισε δε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε όχημα φυγής του από την όλη διαδικασία αναθεώρησης και να λυθεί το πρόβλημα της στάσης των βουλευτών του στο άρθρο 16. «Το ΠΑΣΟΚ φεύγει διότι η συζήτηση και η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα ήταν επώδυνη για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, ενώ υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές χωρίς να έχει καταρτίσει το προεκλογικό πρόγραμμά του.

    Αναφερόμενος στις κοινοβουλευτικές καταμετρήσεις επί ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα αποτελούν διαρκές στίγμα τα έγχρωμα ψηφοδέλτια που ευτέλισαν το κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Εκεί ήταν η αστυνόμευση και η αλλοίωση της βούλησης του βουλευτή», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Εξ άλλου, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα του αναχωρητισμού και του «στρίβειν διά του αρραβώνος», καθώς -όπως είπε- αποχώρησε από την ψήφιση του συντάγματος του 1975, από τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ, ενώ προτίμησε τις πρόωρες εκλογές το 1996, τινάζοντας στον αέρα την τότε συνταγματική αναθεώρηση.

    Εμείς, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, θα συνεχίσουμε κανονικά και θα ολοκληρώσουμε αυτή τη φάση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και μετά τις εκλογές, που θα γίνουν στη ώρα τους, θα κρίνει εκείνη η εκλογική πλειοψηφία, το αποτέλεσμα της αναθεώρησης.

    Ο υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι το μόνο που κατάφερε ο κ. Παπανδρέου με την πρότασή του ήταν «να χαλάσει το Σαββατοκύριακο των βουλευτών του και να σπείρει τέτοια αγωνία, που δεν έχω ξαναδεί ποτέ στην αίθουσα. Ο αρχηγός τους παίζει με την αγωνία τους για να λύσει τα δικά του προβλήματα».

    Όσο για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι για το θέμα θα απαντήσει ο πρωθυπουργός, αλλά, όπως τόνισε, «εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς».

    Τα μεγάλα πολιτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ εκφράζει η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και μεγάλου μέρους του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας «εκφράζει το κλίμα εσωστρέφειας, κατήφειας, ηττοπάθειας και το εσωκομματικό άγχος που διακατέχει την αξιωματική αντιπολίτευση». Κατά τα λοιπά, πρόσθεσε η πρόταση «δεν σημαίνει τίποτα: Απόδειξη, τα κενά έδρανα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα, που κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας είναι απόν» σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με τον υπουργό, όλα όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ περί συναίνεσης και αναγκαιότητας των μεταρρυθμίσεων για την Παιδεία ήταν προσχηματικά ενώ «όσα έλεγε για τη συνταγματική αναθεώρηση, για το άρθρο 16 και για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ήταν υποκρισίες».

    Ο κ. Αλογοσκούφης αφού επανέλαβε ότι η ΝΔ μίλησε εξαρχής για τις δυσκολίες και τις προσπάθειες που απαιτούνται, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί «στο ακέραιο» τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, και ειδικότερα, για το πρόβλημα της ανεργίας, είπε ότι μειώθηκε κατά 3%, στο 8,3%, ωστόσο «η αντιμετώπισή του θα παραμένει πάντοτε η πρώτη προτεραιότητά μας, διότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι».

    Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η πολιτική της κυβέρνησης είναι βαθιά κοινωνική καθώς «δεν υλοποιήσαμε μόνο δράσεις και μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε οικονομική πρόοδο αλλά και σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, αποκαθιστώντας αδικίες ετών με την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, τη ρύθμιση για τα πανωτόκια και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.

    Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνοντας ότι αυξήθηκαν από τον Ιανουάριο οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το Επίδομα Ανεργίας «σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας».

    Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είπε ότι αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες κατά 2 δισεκ ευρώ, σταδιακά μέσα στην πενταετία, ενώ γίνεται καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών.

    «Πραγματοποιούμε και υλοποιούμε όλα όσα είπαμε. Καλώ τους συναδέλφους από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνουν ευθεία αντιπαραβολή των όσων είπαμε και των όσων υλοποιούμε. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε σύγκριση. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας από το βήμα της Βουλής, την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για διαδικασία που θα εξελιχθεί σε φιάσκο.

    «Είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να ασκήσει το δικαίωμα αυτό, αλλά θα είναι μεγάλο φιάσκο. Θα γίνει μία μεγάλη συστηματική προσπάθεια για να κυριαρχήσει σε 24ώρη βάση το εκβιαστικό δίλημμα μεταρρυθμίσεις ή χανόμαστε από τη μια και από την άλλη πλευρά εκλογές ή χανόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα. Και πρόσθεσε: «Είναι ευκαιρία να προβληματιστούν ο λαός, ο αγρότης, ο συνταξιούχος, αυτοί που βρίσκονται στους αγώνες, να ασκήσουν πίεση μαζική, δυναμική, να δημιουργήσουν καταστάσεις μαζικής αντεπίθεσης. Σ' αυτή τη διαδικασία, όταν ο κομματισμός φουντώνει, το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι η παρέμβαση του λαού. Γιατί όταν τα λαϊκά προβλήματα είναι μόνο ταμπέλα, το ελπιδοφόρο είναι οι αγώνες».

    Στη συνέχεια η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι «η ΝΔ με πολύ μεγάλη συνέπεια πραγματοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις», ενώ χαρακτήρισε την αντιπολίτευση που κάνει το ΠΑΣΟΚ «ανέκδοτο», στη προσπάθεια του, όπως είπε, "να γλυστρίσει από τις δεσμεύσεις του για να υπηρετήσει τις επιλογές του κεφαλαίου και να συγκαλύψει ότι συμφωνεί στα βασικά με τη κυβέρνηση".

    «Η ΝΔ βλέπει το λαό πίτα, το ΠΑΣΟΚ το ίδιο, παίρνουν ένα μαχαίρι για να δουν πως θα τη μοιράσουν. Δεν μπορώ να διαλέξω ποιος είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος του κεφαλαίου», κατέληξε η κα Παπαρήγα.

    «Η πρόταση δυσπιστίας είναι κορυφαία κοινοβουλευτική πράξη. Από την πλευρά του κόμματος μας θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε ώστε αυτή η διαδικασία να κρατηθεί στο επίπεδο που της αρμόζει. Διεκδικούμε το δικαίωμα να λέμε τις απόψεις μας". Αυτά τόνισε στην παρέμβασή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Και πρόσθεσε ότι "δεν επιτρέπουμε να μας ταυτίζει κανείς με κανένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις απόψεις του δεν τις θέτει υπό την κρίση άλλου κόμματος, δεν μας ενδιαφέρει τι εκτιμά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δεν μας ταυτίζει κανένας».

    Γ.Παπανδρέου: Η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της

    Το πρωί, καταθέτοντας τη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο κ Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για'' ανικανότητα, αναξιοπιστία και υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών θεσμών.''

    Παράλληλα, ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ ζήτησε εκλογές τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ώρα να μιλήσει ο ελληνικός λαός αν θέλει μια κυβέρνηση που αντιμάχεται τους θεσμούς, μια κυβέρνηση που έκλεισε το κύκλο της. Μια κυβέρνηση που είναι ήδη εκτεθιμένη στον ελληνικό λαό. Μια κυβέρνηση που θα κλείσει το κύκλο της στις εκλογές με τη θέληση του ελληνικού λαού για να ανοίξουμε το δρόμο για το αύριο και την ελπίδα».

    Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον, ο κ. Γ. Παπανδρέου υποστήριξε πως η κυβέρνηση «είπε ψέματα στον ελληνικό λαό» στις εξαγγελίες της.

    Στην οικονομία, είπε, «παίρνει από τους πολλούς και τους ασθενέστερους για να ευνοεί τους λίγους και τους ισχυρότερους», «εκποιεί και αφελληνίζει τον εθνικό και δημόσιο πλούτο» και «με το νέο κόλπο της κυβέρνησης Καραμανλή της πλαστής αύξησης του ΑΕΠ, όλοι οι Έλληνες θα πληρώσουν 4 δις ευρώ».

    Στην υγεία, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση «απαξίωσε το ΕΣΥ», στην παιδεία, «με αυταρχισμό και κομματισμό διαλύει και απαξιώνει τη δημόσια εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο ως τα πανεπιστήμια», στο ασφαλιστικό σύστημα «ταλαιπωρεί τον συνταξιούχο με κινήσεις χωρίς σχεδιασμό», στη δημόσια διοίκηση, «καταπατά κάθε έννοια αξιοκρατίας και αξιών».

    Και συνέχισε λέγοντας: «Εδώ και τρία χρόνια, απβ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, σε κάθε δημόσια υπηρεσία και οργανισμό, οικοδομείται συστηματικά ένα παράλληλο κομματικό κράτος, ένα παρακράτος που γίνεται θερμοκοιτίδα της διαφθοράς. Στην κορυφή των κυβερνητικών επιλογών βρίσκεται η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, που γίνεται πάντα στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ή αδικαιολόγητες εξαγορές που γίνονται πάντα στην υψηλότερη δυνατή τιμή. Η κυβέρνηση θεωρεί φυσικό να συλλαμβάνονται επβ αυτοφώρω οι «κουμπάροι», αλλά να μην υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και να μην παραιτείται κανείς από τους υπεύθυνους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να συγκαλύπτει το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο - των υποκλοπών».

    «Εμείς θα τα αποκαλύψουμε όλα. Ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Κινούμενος στο ίδιο κλίμα,ο κ.Παπανδρέου στράφηκε και κατά της Προέδρου της Βουλής, Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, υποστηρίζοντας πως ανέχεται τα «αλλεπάλληλα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα της κυβέρνησης», με αποκορύφωμα τα «χθεσινά και προχθεσινά πρωτοφανή γεγονότα, με την επιχείρηση αλλοίωσης και παραχάραξης των ψηφοφοριών στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος».

    Άλλο τόσο, είπε, «η χώρα διασύρεται καθημερινά σε διεθνές επίπεδο - απογραφή, βασικός μέτοχος, FYROM, ελληνοτουρκικά, ευρωτουρκικά, κυπριακό, ενεργειακό».

    «Η κυβέρνηση έχει μπει στη δίνη της προεκλογικής λογικής. Δεν κάνει τίποτε πια. Είναι επιβλαβής για τη χώρα. Εμείς λέμε, φτάνει πια!», τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Η κυβέρνηση έχει έργο να ολοκληρώσει

    «Ο κ. Γ. Παπανδρέου σε μία προσπάθεια να ξεφύγει απο τα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα και εμφανώς ευρισκόμενος σε θέση αδυναμίας, αρνείται την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θυσιάζει σε κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, δίνοντας μιά πρώτη κυβερνητική απάντηση στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

    Η κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Αντώναρος, προσέρχεται στη συζήτηση με τη σοβαρότητα που επιβάλλει ο σεβασμός στους θεσμούς και στους πολίτες.

    Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα του κ. Γ. Παπανδρέου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει έργο να ολοκληρώσει και πρόσθεσε ότι ισχύουν οι προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

    Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι θέση υπευθυνότητας προς τους Ελληνες πολίτες, είπε.

    Ερωτηθείς για την διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος και για την δήλωση Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει απο τη διαδικασία, ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σε αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα, με τα οποία, όπως σημείωσε, δεν πρέπει κανείς να παίζει για προσωπικούς και κομματικούς λόγους.

    Και τόνισε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου με τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις κομματικές σκοπιμότητες στις οποίες καταφεύγει.

    «Νομίζω ότι είναι μία αντανάκλαση των προσωπικών και πολιτικών αδιεξόδων, που αντιμετωπίζει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσέλθει στη Βουλή και να αναδείξει το έργο της, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της τετραετίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ.Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας πληροφορήθηκαν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

    ΣΥΝ: Το εκπαιδευτικό κίνημα έσπασε τη δικομματική συναίνεση

    «Μία μόνο πρόταση μομφής υπάρχει, έχει υπερψηφιστεί και φέρνει αποτελέσματα: του εκπαιδευτικού κινήματος για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», ήταν το σχόλιο του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στην πρόταση δυσπιστίας.

    Ο κ. Αλαβάνος στη δήλωσή του τόνισε ότι «η πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η αποχώρηση από την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος σημαίνει ότι το εκπαιδευτικό κίνημα έσπασε τη δικομματική συναίνεση να περάσει με 180 ψήφους η αναθεώρηση του άρθρου 16, από την πρώτη ψηφοφορία. Το είχαμε πει: Το κίνημα του άρθρου 16, το κίνημα της γενιάς του άρθρου 16 θα γίνει ποταμός. Και έγινε. Θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Και τις καθορίζει».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι το κόμμα "αναδεικνύεται η δύναμη της σταθερής, μαχητικής, προγραμματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η δικομματική συναίνεση για μια μετεκλογική ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παραμένει. Αυτό φάνηκε και από τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ"

    Και κατέληξε: «Για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς η υπεράσπιση του άρθρου 16 αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα των επόμενων εκλογών. Ο αγώνας συνεχίζεται. Και θα έρθει η πλήρης νίκη»

    Τι προβλέπει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής

    Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρει ότι σε περίπτωση υποβολής πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η πρόταση αυτή πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από πενήντα τουλάχιστον βουλευτές.

    Η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση, όπως συμβαίνει τώρα, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

    Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας τελειώνει το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

    Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον του όλου αριθμού των Βουλευτών.

    Έτσι, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου άρχισε να συζητείται από σήμερα, με εισηγητές δύο εκ των βουλευτών που έχουν υπογράψει την πρόταση και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

    Προτάσεις δυσπιστίας κατά κυβερνήσεων και υπουργών μετά τη μεταπολίτευση

    Επτά φορές, μετά τη μεταπολίτευση, η Βουλή έχει κληθεί να συζητήσει προτάσεις δυσπιστίας κατά κυβερνήσεων ή υπουργών, οι οποίες απορρίφθηκαν όλες.

    Τέσσερις προτάσεις δυσπιστίας έχουν κατατεθεί κατά κυβερνήσεων, οι τρεις κατά κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου (Ιούνιος 1988, Μάρτιος 1989 και Ιανουάριος 1996) και η μία κατά κυβέρνησης του Κώστα Μητσοτάκη (Μάρτιος 1993).

    Προτάσεις δυσπιστίας κατά υπουργών έχουν κατατεθεί τρεις φορές.

    Η πρώτη, τον Ιανουάριο του 1999 κατά του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη, η δεύτερη, τον Ιανουάριο του 2001 κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου και η τρίτη, τον Ιούνιο του 2005 κατά του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της ΝΔ Γιώργου Αλογοσκούφη, την οποία η κυβέρνηση μετέτρεψε σε συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

    Επίσης, τρεις φορές η Βουλή κλήθηκε να ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση: α) του Α. Παπανδρέου (Μάιος 1987), β) του Κ. Μητσοτάκη (Απρίλιος 1992) και γ) του Κ. Σημίτη (Νοέμβριος 1997).

    [02] Στη σύνοδο των πρυτάνεων η Μ.Γιαννάκου

    Κρίσιμη για τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας, θα είναι η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων που πραγματοποιείται σήμερα στο Καστρί, και στην οποία αναμένεται να μετάσχει η υπουργός Παιδείας, κα Μαριέττα Γιαννάκου.

    Η υπουργός θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του διαλόγου για την Παιδεία.

    Φοιτητές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από το ξενοδοχείο, όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες της συνόδου.

    Σε απόσυρση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος, προχώρησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, όταν διαπίστωσε ότι στη θέση του προσήλθε να απαντήσει η υπουργός Παιδείας, κα Μαριέττα Γιαννάκου.

    [03] Διήμερη επίσκεψη Ντ. Μπακογιάννη σε Ροδόπη και Ξάνθη

    Διήμερη επίσκεψη στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα και την Τρίτη η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη μετά από πρόσκληση των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

    Ειδικότερα, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί τη Δευτέρα το πρωί στην Κομοτηνή, με το Μητροπολίτη, το Μουφτή, το Νομάρχη Ροδόπης καθώς και το Δήμαρχο της πόλης, ενώ στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Οργάνη, όπου θα έχει συνάντηση με τους φορείς της Κοινότητας. Το απόγευμα, θα μιλήσει σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κομοτηνής και αργότερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Το πρωί της Τρίτης, θα μεταβεί στην Ξάνθη όπου θα έχει συναντήσεις με τον Νομάρχη, τον Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο και τον Μουφτή, ενώ αργότερα θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε δήμους και κοινότητες του ορεινού όγκου. Το απόγευμα η κυρία Μπακογιάννη θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Επιμελητήριο της Ξάνθης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 February 2007 - 5:30:16 UTC