Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Δικαίωμα η αξιοπρεπής σύνταξη
  • [02] Στόχος η φορολογική συνείδηση
  • [03] Παιδεία: Κρίσιμες συναντήσεις

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Δικαίωμα η αξιοπρεπής σύνταξη

    "Η ΝΔ , στα τρία χρόνια διακυβέρνησής της, έχει καταφέρει να μειώσει παλιές συντάξεις, να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ανασφάλειας στο συνταξιούχο σε μια εποχή ακρίβειας, να δημιουργήσει και τεράστια ταλαιπωρία χωρίς σχεδιασμό αλλά και με υποσχέσεις που ποτέ δεν τήρησε. Αλλα έλεγε και άλλα κάνει", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών στους Αγίους Αναργύρους, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με συναλλασσόμενους και με εκπροσώπους των Σωματείων Εργαζομένων.

    "Δεν θα πληρώσει ο συνταξιούχος τα σπασμένα, θα είμαστε κοντά του στα προβλήματά του, όπως και σε μια κοινωνική πολιτική που θα εξασφαλίζει το δικαίωμά του για αξιοπρεπή σύνταξη", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου, μετέβη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στους Αγίους Αναργύρους, όπου θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Πάρκο, από τους Δημάρχους Αγίων Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού, οι οποίοι και το συνδιαχειρίζονται.

    Το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον. Στο επίκεντρο της συζήτησή τους βρέθηκαν τα ζητήματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η ουσιαστική προσφορά των σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων στα παγκόσμια προβλήματα και ιδιαίτερα το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Οπως είπε ο κ.Παπανδρέου εκείνο το οποίο συζητήθηκε κυρίως ήταν οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν οι σοσιαλιστές για το ζήτημα αυτό. Πολύ καλή χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον κ.Παπανδρέου, από τη μεριά του ο κ.Πέρσον, ο οποίος χαρακτήρισε το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως ένα από τα πλέον επικίνδυνα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα καθώς έχει επιπτώσεις στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

    Ο κ.Πέρσον υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν γρήγορα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τόνισε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από τις δυνάμεις της αγοράς αλλά απαιτούνται και πολιτικές.

    Ο κ.Πέρσον, τέλος, χαρακτήρισε ιδιαίτερα ικανοποιητική την πρωτοβουλία του κ.Παπανδρέου να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για το θέμα αυτό στους κόλπους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τόνισε ότι θα είναι στενή η συνεργασία του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στα επόμενα χρόνια.

    [02] Στόχος η φορολογική συνείδηση

    Να συμμετάσχει ενεργά η ΓΣΕΕ στην Εθνική Επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, από τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο πλευρές στο υπουργείο Οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση είπε ότι το κύριο ζητούμενο είναι η εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, όπου υπάρχει έλλειμμα.

    Το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής πρέπει να αντιμετωπιστεί, πρόσθεσε ο υπουργός, διότι είναι θέμα στοιχειώδους φορολογικής δικαιοσύνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να έχουμε δίκαιο φορολογικό σύστημα, ούτε να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η φτώχεια και δεν θα υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι πόροι που απαιτούνται για το ασφαλιστικό.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, είπε ότι η Συνομοσπονδία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Αλογοσκούφη για να συζητηθεί το θέμα της φοροδιαφυγής για δύο λόγους. Αφενός, γιατί ο διάλογος είναι αναντικατάστατο εργαλείο στη δημοκρατία και αφετέρου επειδή οι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που δεν φοροδιαφεύγουν και καλύπτουν πλήρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

    Ακούσαμε τον υπουργό, πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος και κάναμε και κάποιες παρατηρήσεις, όπως για παράδειγμα ότι και το κράτος δεν πρέπει να αναπαράγει συστήματα που καταλήγουν σε φοροδιαφυγή.

    Τέλος, με αφορμή παρατήρηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ότι το χρέος του ΙΚΑ στο τέλος του 2006 φθασε τα 4,280 δισ. ευρώ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στο διάλογο που ξεκινά με τον υπουργό Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδη θα συζητηθεί και το θέμα αυτό.

    [03] Παιδεία: Κρίσιμες συναντήσεις

    Με πανεπιστημιακούς καθηγητές, ο οποίοι με παρέμβασή τους ζητούν τον τερματισμό των καταλήψεων και την πραγματοποίηση μαθημάτων αλλά και της εξεταστικής περιόδου, συναντήθηκε η κα Μ.Γιαννάκου.

    Η ΠOΣΔΕΠ έχει κηρύξει τριήμερη απεργία (από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή). Αύριο θα συγκληθεί εκ νέου η Διοικούσα Επιτροπή της Oμοσπονδίας, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την απεργία διαρκείας, ενώ οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις.

    Η υπουργός Παιδεία μιλώντας χθες σε ημερίδα εξέφρασε την άποψη ότι η πλειονότητα των καθηγητών αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να απέχει και να αποκλίνει από τα καλά πανεπιστήμια της Ευρώπης» εξήγησε.

    Παράλληλα προανήγγειλε ότι στη Σύνοδο των Πρυτάνεων το Σάββατο θα υποστηρίξει τις θέσεις της για ενίσχυση της αυτοτέλειας των πανεπιστημίων με κοινωνική λογοδότηση.

    Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία των 1.000 καθηγητών, ανέφερε πως δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στο υπουργείο Παιδείας, πολλές από τις οποίες τις έχει λάβει υπ' όψιν.

    Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει την Παιδεία. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση και η αναβάθμιση της παρεχομένης δημόσιας παιδείας, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ.Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Παιδείας.

    Στο μεταξύ, την αναθεώρηση του άρθρου 16 (για την οποία έχουν καταθέσει προτάσεις, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ) υπερψήφισαν οι βουλευτές των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, πλην των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Σωκράτη Κοσμίδη (που καταψήφισαν, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ) και του Ανδρέα Λοβέρδου που δήλωσε «παρών».

    Συζήτηση για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από το ΕΛΙΑΜΕΠ

    Τι σημαίνει αυτοτέλεια και τι αυτή συνεπάγεται; Για τι ακριβώς μιλά το άρθρο 16 και ποια είναι η σχέση και οι διαφορές ανάμεσα στην θεωρεία και την πράξη; Σε αυτά τα ερωτήματα με οδηγό την διοικητική πείρα τους κλήθηκαν χθες να απαντήσουν εξέχοντες πανεπιστημιακοί ευρύτερου ιδεολογικού φάσματος. Την δημόσια συζήτηση διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με την συμμετοχή του πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Κίττα, του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Σωκράτη Κάτσικα, του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του πρώην αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Λευτέρη Παπαγιαννάκη και του Γ. Γραμματέα του Υπ. Παιδείας Ανδρέα Καραμάνου.

    Όλοι μιλάμε για περισσότερη αυτοτέλεια αλλά ο σωστός όρος είναι "αυτοδιοίκηση" είπε ο κ. Καραμάνος κάνοντας μία αναφορά στο άρθρο 16 και αναπτύσσοντας προτάσεις για την βελτίωση της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Πρώτο βήμα για την βελτίωση, όπως εξήγησε, είναι η καθιέρωση 4ετούς εκπαιδευτικού προγράμματος για κάθε ίδρυμα. Βασική είναι η κατάργηση του ελέγχου σκοπιμότητας των δαπανών, αλλά και η κατάρτιση αναθεώρηση εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας που θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος για την καλή λειτουργία των ιδρυμάτων και τέλος η εκλογή των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων από το σύνολο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

    Καθώς η Παιδεία είναι εθνικό κεφάλαιο κάθε αλλαγή πρέπει να είναι προϊόν ευρύτατης συναίνεσης, τόνισε ο κ. Κίττας επισημαίνοντας ότι ο διάλογος πρέπει να αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης γιατί η μία επηρεάζει την άλλη.

    Σχετικά με την "αυτοτέλεια"- η οποία σωστότερα θα έπρεπε να αποδοθεί ως "αυτοδιοίκηση"- που σημαίνει ότι κάθε ίδρυμα θα μπορεί να ρυθμίζει τα του οίκου του, απαιτούνται, όπως είπε, τέσσερις παράμετροι. Η αυτοδιοίκηση του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι ακαδημαϊκή (ορισμός του αριθμού εισακτέων από το κάθε ίδρυμα, όπως και των ερευνητικών του προγραμμάτων), διοικητική (κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού κάθε ιδρύματος, δυνατότητα οργάνωσης υπηρεσιών βάση ιδιαιτεροτήτων, αποκέντρωση εξουσιών), οικονομική (αυτόνομη διαχείριση των οικονομικών υπό τον έλεγχο της Πολιτείας) και τέλος πολιτική (απεμπλοκή από ποικίλες κομματικές εξαρτήσεις και σκοπιμότητες). Τα παραπάνω όπως εξήγησε ο ίδιος θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφείς κανόνες αυστηρού ελέγχου, διαφάνειας και λογοδοσίας σε ετήσια βάση, αρχής γενομένης από αυστηρούς εσωτερικούς ελέγχους του ιδίου του ιδρύματος.

    Το καταστρεπτικότερο σενάριο θα ήταν η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων χωρίς ταυτόχρονη αναθεώρηση της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου, τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος επισημαίνοντας ότι χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ειδικότερα των παραγράφων 5, 6 δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Βασική κατά την άποψή του είναι η απελευθέρωση του νομοθέτη και η αυτονομία του πανεπιστημίου.

    Χρειάζεται νέας μορφής πολυτυπία στα θεσμικά πλαίσια των διαφόρων πανεπιστημίων επισήμανε ο κ. Κάτσικας χαρακτηρίζοντας ως θετική την τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας για πλήρη αυτοτέλεια με κοινωνική λογοδοσία. Στο ερώτημα γιατί θέλουμε την αυτοτέλεια ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται για ελληνική πολιτική βούληση αλλά για οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς θεωρείται στην ΕΕ ότι σήμερα αφενός τα πανεπιστήμια πρέπει να αναπτύξουν μεταξύ τους συναγωνισμό και ευγενή άμιλλα και αφετέρου γιατί ο ρόλος των πανεπιστημίων έχει μετασχηματιστεί σοβαρά σε μοχλό ανταγωνιστικότητας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα σε απλά πράγματα όπως ο αριθμός των εισακτέων, σε παραδείγματα γραφειοκρατικών κωλυμάτων που επιβραδύνουν βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων και τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ρυθμίσεων στο Σύνταγμα που να λύνουν τα χέρια του νομοθέτη.

    Την βαθιά ανησυχία του εξέφρασε ο κ. Παπαγιαννάκης για την ακραία, όπως είπε, μικροκομματική διαχείριση του θέματος, η οποία αγγίζει τα όρια της κατασυκοφάντησης και οδηγεί σε ένα καταστροφικό αδιέξοδο.

    Με κοινό παρονομαστή, πρόσθεσε ο ίδιος, ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται αλλαγές, πρέπει να δούμε τι πανεπιστήμιο θέλουμε, πως και αν θα λειτουργεί.

    Ο κ. Παπαγιαννάκης τάχθηκε μεταξύ άλλων υπέρ της εισαγωγής της συνεχούς αξιολόγησης και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εφαρμογής της κινητικότητας τόσο για τα μέλη του ΔΕΠ ώστε να μπορούν να κάνουν και έρευνα, αλλά και αυτή των φοιτητών σε οριζόντια βάση. Πρέπει, τόνισε ο ίδιος, να προχωρήσουμε σε απογαλακτισμό του πανεπιστημίου από το Λύκειο, που το έχουμε καταστρέψει, και από τη σύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας με την οποία φορτώνουμε το πανεπιστήμιο με το πρόβλημα της ανεργίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 February 2007 - 11:30:15 UTC