Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το 2008 ξεκινάει η κατασκευή του ελληνο - ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου
  • [02] Συνεχής η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας

  • [01] Το 2008 ξεκινάει η κατασκευή του ελληνο - ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου

    Με τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός δέχθηκε τον ιταλό υπουργό Ανάπτυξης Π.Μπερσάνι, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας ύστερα από πρόσκληση του κ. Δημήτρη Σιούφα.

    Προηγήθηκαν συνομιλίες των δύο υπουργών και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή Πρωτοκόλλου υποστήριξης κατασκευής του ελληνο - ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου.

    Η κατασκευή του αγωγού προβλέπεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2008 και το 2011 αναμένεται η ολοκλήρωσή του, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας, μιλώντας στην τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την εξαίρεση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού από την πρόσβαση τρίτων, προκειμένου, όπως τόνισε ο κ.Σιούφας, να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της επένδυσης. Η εξαίρεση τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία αναμένεται να δοθεί τον Απρίλιο) και θα ισχύει για 25 χρόνια.

    Ο ελληνο - ιταλικός αγωγός αποτελεί συμπλήρωμα του ελληνο - τουρκικού αγωγού αερίου και στοχεύει στη μεταφορά αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τη Δύση μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Ο ελληνο-τουρκικός αγωγός είναι υπό κατασκευή, προβλέπεται να λειτουργήσει εφέτος το καλοκαίρι και έχει μεταφορική ικανότητα 11,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο. Ο ελληνο-ιταλικός αντίστοιχα θα μπορεί να μεταφέρει 8 - 8,8 δισ. κυβικά μέτρα. Με τη διαφορά των δύο ποσοτήτων θα τροφοδοτείται η ελληνική αγορά, αλλά και (όπως ανέφερε ο κ.Σιούφας) η αγορά της Αλβανίας και των Σκοπίων, ενώ ενδιαφέρον τροφοδοσίας μέσω Ελλάδας εξέφρασε πρόσφατα και η Βουλγαρία.

    Το χερσαίο τμήμα του αγωγού (Κομοτηνή - Θεσπρωτία) θα έχει μήκος 590 χλμ. και προβλέπεται να κοστίσει περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ, ενώ το υποθαλάσσιο (Θεσπρωτία - Οτράντο) θα είναι 217 χλμ. και το κόστος εκτιμάται σε 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η συνολική επένδυση θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα δοθούν από τα κονδύλια του Δβ ΚΠΣ.

    Με τον αγωγό, τόνισε ο κ.Σιούφας, ενισχύεται η θέση της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison στην αγορά της ευρύτερης περιοχής, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις τροφοδοσίας της Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου με φυσικό αέριο, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια και αναδεικνύεται η χώρα σε δίαυλο μεταφοράς φυσικού αερίου. Για την Ελλάδα ο ελληνο - τουρκικός αγωγός θα αποτελεί την τρίτη πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο, πέρα από τον κεντρικό αγωγό από Βουλγαρία που μεταφέρει ρωσικό αέριο και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας όπου εισάγεται υγροποιημένο αέριο από την Αλγερία.

    Ο κ.Μπερζάνι τόνισε ότι η συμφωνία αποτελεί «καλή είδηση» για το γενικότερο πλαίσιο οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και προσκάλεσε τον κ.Σιούφα να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες, πέρα από τα ενεργειακά, και σε θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Στην ερώτηση από πού θα προέρχεται το αέριο που θα διέρχεται από τον αγωγό, ο κ.Σιούφας ανέφερε ότι για το ζήτημα αυτό θα συνεργαστούν οι δύο εταιρίες και θα καταβάλουν προσπάθεια να εξασφαλίσουν την πληρότητα του αγωγού, ενώ ο κ.Μπερζάνι είπε ότι ο αγωγός αυτός «μπορεί να σημάνει και διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού». Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και για το διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

    [02] Συνεχής η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας

    Στο 9,8% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος η αξία των ελληνικών εξαγωγών σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη,ο οποίος άνοιξε τις εργασίες της 10ης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

    Ο κ.Αλογοσκούφης, είπε επίσης, ότι θα σημειωθεί και το 2007 άνοδος της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ, ενώ αναφερόμενος στο 2006, είπε ότι η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ ήταν 8,8%, πρόσθεσε δε, ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, διότι το ποσοστό του 9,8% είναι χαμηλότερο από εκείνο του 2000.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη 10η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2006 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν προς τη Ρωσία κατά 20,6%, προς την Τουρκία κατά 24,7%, προς τη Βουλγαρία κατά 31,6%, τη Ρουμανία κατά 46,8%, την Ιαπωνία 60,8% και την Κίνα 65%.

    Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ινδία. Ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι σε διεθνές επίπεδο οι καταναλωτές ζητούν διαφοροποιημένα και ποιοτικά προϊόντα και ότι προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να καταβληθούν κι άλλες προσπάθειες διότι έχουμε σχετική έλλειψη ελληνικών επωνύμων προϊόντων.

    Γενικεύοντας ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι εκτός από τις εξαγωγές, πάει καλά και ο τουρισμός, οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα, ενώ και τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται συνεχώς.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Ευρυπίδης Στυλιανίδης είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 20 επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, ότι πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε 48 χώρες και συνήλθαν 15 μικτές διυπουργικές επιτροπές.

    Πραγματοποιήσαμε, πρόσθεσε, τρία κορυφαία ανοίγματα, προς:

    - τη νοτιοανατολική Ευρώπη

    - τη Μαύρη Θάλασσα και

    - τον Αραβικό κόσμο

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών αναφέρθηκε ότι στο πρόγραμμα δράσης του, το 2007, συμπεριλαμβάνονται οι συμμετοχές σε 99 διεθνείς εκθέσεις και σε 45 επιχειρηματικές αποστολές.

    Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν ολοκληρωμένα προγράμματα προώθησης σε αγορές-στόχους, όπως το πρόγραμμα για τη συνδυασμένη προώθηση του κλάδου των δομικών υλικών και των κατασκευών και το πρόγραμμα για τη συνδυασμένη προώθηση προϊόντων μόδας (ένδυση, γούνα, υπόδηση, κόσμημα, καλλυντικά, αξεσουάρ, φυτικά καλλυντικά κλπ).

    Συνέντευξη Γ.Αλογοσκούφη για το συμβούλιο Ecofin

    Εντός των ημερών η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας θα στείλει την αναλυτική τεκμηρίωση των τρόπων αναθεώρησης του ΑΕΠ στην Eurostat, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης στη συνέντευξη για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του συμβουλίου Ecofin που έγιναν στις 29 και 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

    Ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα για την καθυστέρηση, καθώς η τεκμηρίωση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Επίσης, πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας θα γίνει με τα παλιά στοιχεία του ΑΕΠ και ότι απλώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να έχει εικόνα για το πως διαμορφώνονται τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας βάσει του αναθεωρημένου ΑΕΠ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στο μέλλον θα πρέπει να κάνουμε τις αναθεωρήσεις κάθε πενταετία για να μην έχουμε προβλήματα αναδρομικότητας. Με την αναθεώρηση του ΑΕΠ, συμπλήρωσε, διαπιστώσαμε ότι είμαστε πιο πλούσιοι από ό,τι υπολογίζαμε, γεγονός το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα πρέπει να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις μας. "Την αλήθεια δεν πρέπει ποτέ να τη φοβόμαστε", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Στο θέμα της φοροδιαφυγής ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και επισήμανε ότι η φοροδιαφυγή είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά. Απαντώντας σε ερώτηση για την διατηρησιμότητα του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, είπε ότι δεν τίθεται θέμα διατηρησιμότητας.

    Στο θέμα της άρσης της επιτήρησης της εθνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός είπε ότι στο πλαίσιο των συμβουλίων Eurogroup και Εcofin ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ.Χοακίν Αλμούνια είπε ότι μετά τη Γαλλία οι επόμενες αποφάσεις φέτος θα είναι για τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Μάλτα.

    Η Ελλάδα έχει δρόμο μπροστά της και δεν σταματάει εδώ η προσπάθεια, καθώς στόχος είναι ο ισοσκελισμένος ή ελαφρά πλεονασματικός προϋπολογισμός το 2012, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ενώ χαρακτήρισε την έξοδο από την επιτήρηση ως έναν ενδιάμεσο σταθμό στην προσπάθεια για την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Μάλιστα ο υπουργός είπε ότι θα συνεχίσουμε με ήπιο τρόπο τη δημοσιονομική προσαρμογή και θα προχωρήσουμε σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν.

    Για το θέμα των επιτοκίων ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι ιστορικά ποτέ δεν ήταν τόσο χαμηλά τα επιτόκια και είπε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το δανεισμό τους. Ο ανταγωνισμός, πρόσθεσε, είναι το κλειδί για τη διαφορά των επιτοκίων και η Επιτροπή Ανταγωνισμού από την πλευρά του κράτους, καθώς και ο εποπτικός ρόλος από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο υπουργός είπε ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στο θέμα αυτό, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολυτέκνων, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης υλοποιούνται στο ακέραιο, ενώ στο θέμα των αυξήσεων του 2007 στο δημόσιο τομέα είπε ότι θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό.

    Στα συμβούλια Eurogroup και Εcofin, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες για καλύτερο συντονισμό στα θέματα ενέργειας, όπως είναι η ασφάλεια των ενεργειακών αποθεμάτων, το πως θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και η προσφορά ενέργειας, καθώς και το πως θα επιβραδυνθεί η ζήτηση για ενέργεια παγκοσμίως. Παράλληλα, είπε ο υπουργός, διαπιστώθηκε στο συμβούλιο ότι δεν έχουμε φθάσει στο τέλος των μεταρρυθμίσεων για τους στόχους της Λισαβόνας και οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επανέλθουν στο ζήτημα αυτό και στις επόμενες συναντήσεις τους.

    Τέλος, ο υπουργός δήλωσε για το θέμα των εκλογών ότι η Ελλάδα έχει εκλογές το Μάρτιο του 2008.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 January 2007 - 13:30:13 UTC