Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο όραμα του Γκάντι αναφέρθηκε ο Γ. Παπανδρέου

  • [01] Στο όραμα του Γκάντι αναφέρθηκε ο Γ. Παπανδρέου

    Η παγκόσμια κοινότητα τίμησε σήμερα, στο Νέο Δελχί, μια από τις εξέχουσες πολιτικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα, τον ιστορικό ηγέτη και ιδρυτή της σύγχρονης της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι, στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργάνωσε το Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου με θέμα «Ενδυνάμωση των Πολιτικών για την Ειρήνη και τη Μη Βία, Η Φιλοσοφία του Γκάντι στον 21ο Αιώνα».

    Στο Συνέδριο που διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την δημιουργία του Κινήματος της Μη Βίας, από τον Μαχάτμα Γκάντι, έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από ολόκληρο τον κόσμο.

    Από τους βασικούς ομιλητές στο Συνέδριο ήταν ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου,ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα του Μαχάτμα Γκάντι και στη διαχρονική αξία του και το οποίο συνδέεται στενά με τις αρχές και αξίες της Διεθνούς και τους αγώνες της στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

    Και υπογράμμισε ότι η ζωή του Γκαντι ήταν το παράδειγμά του ή, όπως έλεγε ο ίδιος,«η ζωή μου είναι το μήνυμά μου».

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου παρουσίασε ένα κοινό τρίπτυχο αρχών και στόχων που συνιστούν η Ειρήνη, η Ανάπτυξη και η Εκπαίδευση και όλα αυτά σε συνδυασμό με την εφαρμογή, ταυτόχρονα,των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το παγκόσμιο δημοκρατικό και προοδευτικό κίνημα οφείλει πολλά στον Μαχάτμα Γκάντι, η σκέψη του οποίου ταυτίζεται,σχεδόν,με τις αρχές του σύγχρονου σοσιαλιστικού κινήματος, όπως αυτό εκφράζεται από τη Σοσιαλιστική Διεθνή,καθώς ο Ινδός ηγέτης είχε μεγάλη διορατικότητα.

    Ο Μ.Γκάντι,ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έδωσε μεγάλη μάχη κατά της φτώχιας, θεωρώντας ότι αυτή υποβαθμίζει την ανθρώπινη υπόσταση και υποστήριζε ότι όλοι πρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή εργασία. Η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόσθεσε, έχει σήμερα αυτόν ακριβώς το στόχο.

    Ένα δεύτερο σημείο, το οποίο επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, αφορά στην πρόβλεψη του Ινδού ηγέτη περί ανατροπής της ισορροπίας στη φύση, εξαιτίας της αλόγιστης και ταχύρρυθμης βιομηχανικής ανάπτυξης.

    Σήμερα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βιώνουμε τις κλιματικές αλλαγές και έχει χτυπήσει συναγερμός σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σήμερα, ανέφερε,παλεύουμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Το τρίτο σημείο στο οποίο η διορατικότητα του Μ. Γκάντι είναι προφανής, αφορά στην αποξένωση των ανθρώπων, ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης, την οποία, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα με το διαδίκτυο και τις άλλες εξελίξεις στην τεχνολογία.

    Γιαυτό, τόνισε, η Σοσιαλιστική Διεθνής αναζητά νέους τρόπους δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών.Θέλουμε, πρόσθεσε τον ενεργό πολίτη,ως αντίδοτο στη συγκέντρωση του κεφαλαίου,στο φονταμεταλισμό, στον εθνικισμό, στο λαϊκισμό και την ξενοφοβία.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην σημασία που απέδιδε ο Μαχάτμα Γκάντι στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι αποτελεί τον πρώτο στόχο που έχει θέσει ο ίδιος για τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Ο κ.Παπανδρέου δεν περιόρισε το θέμα στη συστηματική σχολική εκπαίδευση, αλλά το επέκτεινε στη γενικότερη «παίδευση» των πολιτών, μέσω των θεσμών συμμετοχής. Γι αυτό και ανέφερε ότι για κάθε κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει σημασία πως θα εξουσιάσει τον πολίτη, αλλά πως θα τον εκπαιδεύσει για να συμμετέχει στα κοινά.

    Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, η Σοσιαλιστική Διεθνής, ιδρύει Ακαδημία,στην οποία θα μετέχουν εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο,καθώς και ακαδημαϊκοί και κάλεσε και τους συνέδρους να μετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

    Αναφερόμενος στην αρχή της «μη βίας», ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή δεν αποτελούσε μια αδυναμία της φιλοσοφία του Μ. Γκάντι, αλλά μια ισχυρή πρακτική.

    Και στάθηκε στη δική του πρωτοβουλία για την Ολυμπιακή εκεχειρία, η οποία εφαρμόσθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της Β.και της Ν.Κορέας και οι δύο χώρες να κατεβούν στους αγώνες κάτω από κοινή σημαία.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου,η λογική της "μη βίας" είχε αποτελέσματα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν ο ίδιος, ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο (ήδη εκλιπών Υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας) Ισμαήλ Τζεμ,αξιοποίησαν τη συγκυρία των σεισμών για να εφαρμόσουν μια πολιτική προσέγγισης των δύο χωρών,η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή πολλών διμερών συμφωνιών,αλλά και να ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Τουρκία.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου κάλεσε τους συνέδρους και μέσω αυτών το παγκόσμιο κίνημα για την ειρήνη,να αγωνιστούν για την κατάργηση των τριών τειχών που υφίστανται σήμερα και δεν είναι άλλα από τα τείχη της Λευκωσίας, της Παλαιστίνης και του Μεξικού.

    Επίσης τόνισε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι δεσμευμένη στον αγώνα για ειρήνη σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια,ο Καύκασος, η Λατινική Αμερική, η Ασία και η Αφρική.

    Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο Νεπάλ,όπου σε δέκα ημέρες θα διεξαχθεί,με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μεγάλη συνάντηση για την ειρήνευση στην περιοχή.

    Το πρωί ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε στο Νέο Δελχί με την ισχυρή κυρία της χώρας, την Πρόεδρο του Κόμματος Σόνια Γκάντι και αργότερα με τον υπουργό Εξωτερικών Σρι Πρανάμπ Μουκχρεζί. Στη συνάντηση με την κ. Γκάντι παραβρέθηκαν και πολλά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου της Ινδικής κυβέρνησης, αφού στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποδόθηκαν τιμές Πρωθυπουργού.

    Ως αποτέλεσμα των συζητήσεων, όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, προέκυψε η αναβάθμιση της συμμετοχής του Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου στη Σοσιαλιστική Διεθνή, κάτι που, όπως τόνισε, θα δώσει ευρύτερη φωνή στην Ινδία, αλλά, ταυτόχρονα θα δυναμώσει και τη φωνή της Διεθνούς.

    Ο κ.Παπανδρέου είχε, εξ άλλου, σήμερα, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Μανμόχαν Σινκ, ο οποίος είχε καθηγητή στο Μπέρκλεϊ τον Ανδρέα Παπανδρέου,ενώ η μια ανιψιά του σπουδάζει στην Αθήνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 January 2007 - 15:30:11 UTC