Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι προτεραιότητες για την Αθήνα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Αθηναίων
  • [02] Η θανατική ποινή δεν έχει θέση στη δημοκρατία
  • [03] "Τα εμβόλια κάνουν θαύματα"

  • [01] Οι προτεραιότητες για την Αθήνα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Αθηναίων

    Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα το μεσημέρι.

    Ο κ. Κακλαμάνης συζήτησε με τον πρωθυπουργό για θέματα που αφορούν γενικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την Αθήνα. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της Αθήνας, έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά των ΟΤΑ και έχουν να κάνουν με την απόδοση του φόρου από το ζύθο, αλλά και την αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό από 5% που είναι σήμερα σε 7%.

    Και για τα δύο θέματα, είπε ο κ. Κακλαμάνης, ο πρωθυπουργός συμφώνησε κατ' αρχήν και θα τα συζητήσει με τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, που θα προκύψει από τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν εντός του Απριλίου.

    Σε ερώτηση για το εάν θα διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΚΕ, δήλωσε ότι είναι νωρίς για κάτι τέτοιο.

    Για την Αθήνα ο δήμαρχος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία της διπλής ανάπλασης στην περιοχή του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

    Παράλληλα, ζήτησε να ανοιχτεί άμεσα κωδικός στον προϋπολογισμό, για τη συνέχιση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", που λήγει τον Μάιο.

    Επιπλέον, ζήτησε να μεταφερθούν οι πόροι που διαχειρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ και αφορούν τα φρεάτια στους δήμους της Αττικής, οι οποίοι από 1/1/2008 θα έχουν την ευθύνη καθαρισμού τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δήλωσε ότι αναμένεται η απόφαση για το Γραμματικό, ενώ εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη Φυλή και την Κερατέα.

    Μέχρι να γίνει αυτό, είπε, θα προχωρήσει το ''ενδιάμεσο κύτταρο'', που είναι μια μεγάλη δαπάνη, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Είπε ακόμη ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην χαθεί άλλος χρόνος και μέσα στην επόμενη τετραετία να ξεκινήσει η κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας των απορριμμάτων.

    Σε ερώτηση για την εκποίηση από τον τέως βασιλιά μέρος των κειμηλίων , είπε ότι "αν ήμουν στη θέση του τέως ακόμα και αν μου ανήκαν, θα τα είχα αφήσει στο κράτος για το καλό των παιδιών μου. Νομίζω ότι ήταν μεγάλο λάθος, ανεξάρτητα από το εάν του ανήκαν ή εάν δεν του ανήκαν".

    [02] Η θανατική ποινή δεν έχει θέση στη δημοκρατία

    Την ενεργή υποστήριξη της πρωτοβουλίας του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι για την κατάργηση της θανατικής ποινής ζητά από τους αρχηγούς των κομμάτων-μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σ.Δ. Γιώργος Παπανδρέου

    «Σας παροτρύνω να υποστηρίξετε τη συνεχιζόμενη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι και της ιταλικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προς μια καθολική διακοπή της θανατικής ποινής ενόψει της ολοκληρωτικής κατάργησής της» αναφέρει ο κ.Παπανδρέου σε επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και υπογραμμίζει πως βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Πρόντι και συνεργάζεται στενά μαζί του γι' αυτή την πρωτοβουλία.

    «Η θανατική ποινή δεν έχει θέση σε δημοκρατικές κοινωνίες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθώς «το δικαίωμα στη ζωή ως το πρώτο και κύριο ανθρώπινο δικαίωμα αποτελεί θεμελιώδη αξία» και υποστηρίζει ότι «οι κυβερνήσεις και τα δικαστικά συστήματα θα έπρεπε να αγωνίζονται για δικαιοσύνη αντί για εκδίκηση, για συμφιλίωση αντί για κατηγορία».

    Ο κ.Παπανδρέου χαρακτηρίζει τη θανατική ποινή ως νομιμοποιημένη και "αμετάκλητη πράξη βίας εκ μέρους της πολιτείας" και καταλήγει: «Η Σοσιαλιστική Διεθνής ξεκίνησε εκστρατεία για την κατάργηση της θανατικής ποινής, ήδη από το 2000. Παραμένουμε προσηλωμένοι σ' αυτό το σκοπό και θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση σε κάθε χώρα του κόσμου, όπου τα κόμματα-μέλη μας είναι ενεργά. Είμαι πεπεισμένος, ότι το να θέσουμε τέλος στη θανατική ποινή πρέπει να αποτελεί μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες των διεθνών προσπαθειών μας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στην κηδεία του Ισμαήλ Τζέμ.

    Αύριο ο κ.Παπανδρέου θα πάει στην Ινδία, προκειμένου να μιλήσει στο Συνέδριο που διοργανώνει το "Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου", στις 28 και 29 Ιανουαρίου, στο Νέο Δελχί, με θέμα «Ενδυνάμωση των Πολιτικών για την Ειρήνη και τη Μη Βία, Η Φιλοσοφία του Γκάντι στον 21ο Αιώνα».

    Το Συνέδριο, που διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την δημιουργία του Κινήματος της Μη Βίας, από τον Μαχάτμα Γκάντι, θα εξετάσει τις παρουσιάσεις διαπρεπών μελετητών στα θέματα επίλυσης συγκρούσεων και ειρήνης, καθώς και την φιλοσοφία του Γκάντι, για την καταπολέμηση της φτώχειας, την ενδυνάμωση των λαών και τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών, κυβερνητικά στελέχη, διαπρεπείς προσωπικότητες και νομπελίστες, εκπρόσωποι κομμάτων, αλλά και κορυφαίες διεθνώς Οργανώσεις, που εργάζονται για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Από την Ελλάδα την κυβέρνηση και τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο πρώην πρωθυπουργός Τζανής Τζανετάκης. Θα συμμετέχει αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κινήματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου.

    Κατά την παραμονή του στο Νέο Δελχί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί μεταξύ άλλων, με την πρόεδρο του Κόμματος του Κογκρέσου, Σόνια Γκάντι και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Σρι Πρανάμπ Μουκχερζί.

    [03] "Τα εμβόλια κάνουν θαύματα"

    Η εκστρατεία εμβολιασμού στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει σώσει τη ζωή 2,3 εκατομμυρίων παιδιών, ανακοίνωσε σήμερα η παγκόσμια Συμμαχία για τους εμβολιασμούς και την ανοσοποίηση (Gavi) στο φόρουμ του Νταβός.

    "Τα εμβόλια κάνουν θαύματα",, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς το ίδρυμα του οποίου υποστηρίζει την Gavi.

    Η συμμαχία αυτή ανακοίνωσε ότι από την ίδρυσή της στο Νταβός το 2000 έχει εμβολιάσει για διάφορες ασθένειες 138 εκατομμύρια παιδιά.

    "Η Gavi και οι εταίροι της πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη αλλαγή όσον αφορά την παιδική υγεία", δήλωσε η σύζυγος του Γκέιτς, Μελίντα.

    "Το 73% των παιδιών που έχουν γεννηθεί στην Αφρική είναι σήμερα εμβολιασμένα", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Gavi.

    Το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει χορηγήσει το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Gavi και έχει υποσχεθεί ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 January 2007 - 13:30:21 UTC