Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Αθηναίων
  • [02] Γ.Παπανδρέου:"Ανεύθυνοι οι χειρισμοί στην Παιδεία"

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Αθηναίων

    Με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, στις 11.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχε χθες ο κ. Κ.Καραμανλής και συζήτησαν για θέματα του υπουργείου του.

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι συζητήθηκε το πλέγμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Υγείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο για τις προμήθειες που, όπως είπε, θα βάλει τάξη σε ένα ακατάστατο περιβάλλον που υπάρχει εδώ και χρόνια, το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα, για τους φυσιοθεραπευτές και άλλα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσλήψεις και τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ βρίσκεται σε καλό δρόμο και έκανε λόγο για 6.000 προσλήψεις. Χίλιες επτακόσιες, είπε, θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, 1200 με 8μηνη σύμβαση και 3.000 μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ που θα είναι δόκιμοι για 1,5 χρόνο.

    Σε ό,τι αφορά τα Ψυχιατρεία, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα της αποασυλοποίησης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προκήρυξη του "Επαναστατικού Αγώνα" ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία είναι ισχυρά απέναντι σε κάθε τι που τα απειλεί. Υπάρχει ενιαίο μέτωπο υπογράμμισε, απέναντι σε ένα φαινόμενο που ξεπερνά τα εθνικά όρια της χώρας.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων και αποκαλύψεις για τα κρέατα από τηλεοπτική εκπομπή, μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι πέρα από τις ενέργειες του κράτους σημασία έχει και η συνείδηση των επιχειρηματιών, υπογραμμίζοντας ότι όλοι κρινόμαστε για τον επαγγελματισμό και τη συνείδησή μας.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση για την πορεία της υγείας του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος από χθες το βράδυ νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα επισκεφθεί τον κ. Έβερτ και ευχήθηκε να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

    [02] Γ.Παπανδρέου:"Ανεύθυνοι οι χειρισμοί στην Παιδεία"

    Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Ισμαήλ Τζέμ.

    Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει στον τομέα της Υγείας, άσκησε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αττικό" στο Χαϊδάρι, όπου, είχε συνομιλίες με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, τους Διευθυντές του Επιστημονικού, του Νοσηλευτικού, και του Διοικητικού κλάδου καθώς και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

    «Πολλά σημαντικά νοσοκομεία, όπως το "Αττικό" υπολειτουργούν», τόνισε ο κ.Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, και ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, με τη δημιουργία του Αττικού Νοσοκομείου, «είχαμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα κέντρο αριστείας, ένα άριστο νοσοκομείο για τη χώρα μας και βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και τις λαϊκές γειτονιές».

    Οι άνθρωποι του νοσοκομείου κάνουν μιά πολύ μεγάλη προσπάθεια, με αυτοθυσία, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση αυτά τα τρία χρόνια έχει αφήσει πίσω το νοσοκομείο, δεν έχει προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, με αποτέλεσμα σημαντικές υποδομές να μην αξιοποιούνται, άρα τεράστιες δυνατότητες για το δημόσιο σύστημα υγείας να μη γίνονται πράξη». Ακόμη τόνισε ότι η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας «έχει τρία χρόνια χαμένα, τρία χρόνια χωρίς την απαραίτητη στήριξη της υποδομής με ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις, ενώ κοιτάζει αλλού, όπως με την αγροφυλακή, να πάρει δικά της κομματικά στελέχη. Είναι απαράδεκτο αυτό, γιατί έτσι απαξιώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως «εμείς εγγυόμαστε την υποστήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας. Εγγυόμαστε να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία και της περιφέρειας, αλλά και του κέντρου, όπως βεβαίως και τα νοσοκομεία "Παίδων", καθώς και για τους ψυχικά ασθενείς, όπου βλέπουμε πρόσφατα ότι υπάρχουν πολλά σημαντικά προβλήματα». Και προς τούτο, όπως ανακοίνωσε , «θα πάρουμε πρωτοβουλίες και αυτές τις μέρες για τα θέματα υγείας, αλλά και αύριο ως κυβέρνηση, η υγεία, θα είναι βασική προτεραιότητά μας για μια δίκαιη κοινωνία».

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του Υπουργού Υγείας περί προσλήσεων στον τομέα της Υγείας ο κ. Παπανδρέου είπε: «Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που καταθέτει και που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία, δείχνει ποιες είναι οι προθέσεις της. Και δεν έχει κανένα ουσιαστικό κονδύλι για προσλήψεις στην υγεία. Άρα όλα αυτά είναι απλώς προεκλογικές εξαγγελίες τις οποίες ακούμε όλο και περισσότερο, αλλά πια δεν είναι αξιόπιστη κυβέρνηση. Τρία χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Τώρα δεν μπορεί να μας μιλά για το μέλλον. Το μέλλον είναι του ελληνικού λαού και θα είναι μια δίκαιη κοινωνία την οποία εκπροσωπούμε».

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή, με τους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Κίττα, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη, του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρο Κουμπιά και με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σταύρο Πανά.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης .

    "Με τον κατήφορο που έχει πάρει η κυβέρνηση υπάρχει ο υπαρκτός φόβος να γίνει η ζημιά που θα πάει την Παιδεία πολλά χρόνια πίσω. Οχι μόνο θα χάσουν οι φοιτητές και πάλι τη χρονιά τους, αλλά θα χάσουν και τα δημόσια πανεπιστήμια το τρένο του εκσυγχρονισμού και της ποιότητας. Κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν από σημαντικά ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση, την έρευνα, το μέλλον της οικονομίας και τον πολιτισμό", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ζήτησε τη συνάντηση με τους πρυτάνεις των τεσσάρων μεγαλυτέρων πανεπιστημίων με αφορμή την "πραγματική κραυγή αγωνίας τους για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει η κυβέρνηση την τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    Επέκρινε την κυβέρνηση για ανεύθυνο και καιροσκοπικό χειρισμό των θεμάτων της παιδείας από την κυβέρνηση ο οποίος τις τελευταίες μέρες "άρχισε να γίνεται και επικίνδυνος".

    "Η κυβέρνηση προκαλεί με τη στάση της και τις δηλώσεις, καλλιεργεί την ένταση και ενσπείρει την ανασφάλεια στους πολίτες. Προκαλεί κοινωνικές εντάσεις για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες και προκαλεί πόλωση για να καλύψει την αποτυχία της σε όλους τους τομείς", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση μιλάει για διάλογο, αλλά κάθε μέρα ακούγονται διαφορετικές και αλλοπρόσαλες προτάσεις που ποτέ δεν κατατίθενται και ποτέ δεν συζητούνται.

    "Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπήρξε διάλογος που να περιλαμβάνει τα πανεπιστήμια, όπως είπαν και οι τέσσερις πρυτάνεις", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως το κόμμα του κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις έγκαιρα, ολοκληρωμένα και υπεύθυνα για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου που είναι η βάση για ουσιαστικές αλλαγές και ευρύτατη συναίνεση.Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και θα συνεργαστεί τόσο με την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και με την ελληνική οικογένεια, τόνισε.

    Στη διάρκεια της συναντησης ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και όπως ανέφερε "βρήκα από τους πρυτάνεις ουσιαστική συμφωνία για αυτονομία, αξιολόγηση και πιστοποίηση του πανεπιστημίου" και πρόσθεσε ότι "είναι καιρός να επιτραπεί στα πανεπιστήμια να απελευθερωθούν, να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους και να έχουν την ευθύνη για τα ακαδημαϊκά πράγματα χωρίς κρατικές, πελατειακές, γραφειοκρατικές και κομματικές παρεμβάσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η παιδεία είναι εθνικό θέμα και το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της παιδείας. Και υπογράμμισε ότι οι προτάσεις των τεσσάρων πρυτάνεων (σσ. για προσωρινό πάγωμα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων) είναι σοβαρές και υπεύθυνες, είναι βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να βρεθεί μια σοβαρή συναίνεση με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

    "Είναι ανάγκη η κυβέρνηση αντί να υπηρετεί την όξυνση και να επιδιώκει την πόλωση, να αρχίσει επιτέλους να ακούει την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Την ευρύτατη δυνατή συναίνεση στα προβλήματα που μαστίζουν την ανώτατη παιδεία ζήτησε από τη μεριά του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας μετά τη συνάντηση των πρυτάνεων με τον κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως δεν υπάρχει Ελληνας που να μην ασπάζεται την άποψη του προέδρου της Δημοκρατίας ότι η παιδεία είναι μείζον εθνικό θέμα. Και υπό το πρίσμα αυτό η ιστορία έχει διδάξει ότι όταν υπάρχει συναίνεση μπορούμε να τα επιτύχουμε όλα και να βγούμε από τα αδιέξοδα.

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου στον Γ.Παπανδρέου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο κ. Παπανδρέου και με τις σημερινές του δηλώσεις αποδεικνύει ότι μπροστά στο πρόσκαιρο κομματικό όφελος - όπως ο ίδιος λανθασμένα το αντιλαμβάνεται - δεν διστάζει να θυσιάσει σοβαρότητα και υπευθυνότητα ακόμη και στο εθνικό θέμα της Παιδείας.Όσο το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του συνεχίζουν να αναζητούν θέσεις, η Κυβέρνηση προχωρά σταθερά στην αναγκαία μεταρρύθμιση που εξασφαλίζει ποιοτικά και ανταγωνιστικά Δημόσια Πανεπιστήμια. Όλα τα άλλα παρέλκουν.»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 January 2007 - 5:30:12 UTC