Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
  • [02] Αλ.Αλαβάνος: Να αποσυρθεί ο νόμος-πλαίσιο
  • [03] Παγκόσμια τάση για κατάργηση θανατικής ποινής

  • [01] Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

    Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας. Νωρίτερα, θα εγκαινιάσει το νέο Υπολογιστικό Κέντρο του TAXIS, στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στο Μοσχάτο.

    Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης λειτουργούν και δημιουργούν νέες προοπτικές για όλους, δήλωσε ο κ. Γ.Αλογοσκούφης, σε ομιλία του σε εκδήλωση στην Πάτρα με θέμα «Η ώρα της Περιφέρειας Επιχειρηματικότητα - Απασχόληση - Ανταγωνισμός.»

    O κ. Αλογοσκούφης τόνισε στην ομιλία του ότι η «η οικονομία μας σημειώνει σημαντική πρόοδο», ενώ όσον αφορά την περιφέρεια σημείωσε ότι η ανάπτυξη της Περιφέρειας βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι μεταρρυθμίσεις μας λειτουργούν και δημιουργούν νέες προοπτικές για όλους, τόνισε ο υπουργός.

    Έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση, όμως προχωρούμε με σιγουριά προς τα εμπρός. Και σε αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε για την οικονομία και την κοινωνία, αναζητούμε πάντοτε τη συναίνεση και τη συμφωνία της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που βλέπει και αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα αποδίδει. Και ότι αποδίδει για όλους.

    Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας υπογράμμισε ότι «με ένα πλέγμα δράσεων και μεταρρυθμίσεων έχουμε βάλει την οικονομία σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και προόδου.»

    Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι «με την προώθηση της νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων δεν στοχεύουμε στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά στην ενίσχυση του ανταγωνισμού - και ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, που για τις ελληνικές επιχειρήσεις η πρόσβαση σε καλύτερες και φθηνότερες τραπεζικές υπηρεσίες ήταν ένα πάγιο αίτημα».

    Μιλώντας για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «η Διυπουργική Επιτροπή έχει εγκρίνει έργα 800 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2007.» Μάλιστα ανακοίνωσε ότι «από τα 800 εκατομμύρια ευρώ τα 289,6 εκατομμύρια αφορούν τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου». Συγκεκριμένα όπως ανέφερε: «Τα 92 εκατομμύρια αφορούν την Πάτρα, και ειδικότερα το Δικαστικό Μέγαρο και το Διοικητήριο. Παράλληλα, εξετάζεται από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ σχέδιο για την υλοποίηση και λειτουργία Εγκατάστασης Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στον Νομό Ηλείας.»

    Ο υπουργός Οικονομίας μίλησε και για το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και όπως σημείωσε «το εξυγιάναμε και υπερδιπλασιάσαμε τους ρυθμούς απορρόφησης». Ανακοινώνοντας στοιχεία για την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο είπε: «Μέχρι τις 31/12/2006, οι ρυθμοί απορρόφησης ήταν στο 54% από 26% και στο 55% από 9%, αντίστοιχα. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Γβ ΚΠΣ, υλοποιείται ο Γ΄ Κύκλος Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού. Για τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο έχουν αξιολογηθεί θετικά σχέδια ύψους 67,3 εκατομμυρίων ευρώ.»

    Στη συνέχεια ο Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι «κάνουμε μεγάλο αγώνα κατά της φτώχειας με στοχευμένες κοινωνικές δράσεις.» Και πρόσθεσε: «Καταρχήν, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μας, ένας από τους κατεξοχήν αρνητικούς παράγοντες, η ανεργία, περιορίζεται. Και από 11,3% που ήταν τον Μάρτιο του 2004 μειώθηκε 8,3% το τρίτο τρίμηνο του 2006.» Επίσης ανακοίνωσε ότι από αυτόν τον μήνα, το επίδομα ανεργίας αυξάνεται κατά 18%., οι συντάξεις του ΟΓΑ κατά 22%. και το ΕΚΑΣ κατά 22%. Ενώ πρόσθεσε ότι αντίστοιχες θα είναι και οι αυξήσεις από το 2008.

    [02] Αλ.Αλαβάνος: Να αποσυρθεί ο νόμος-πλαίσιο

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος θα συναντηθεί το μεσημέρι με την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου, με θέμα το άρθρο 16, τον νόμο πλαίσιο και το άσυλο.

    «Είχαμε προειδοποιήσει. Το ποτάμι δεν θα το σταματήσει η κυβέρνηση. Ούτε με τα όμορφα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ούτε με την αστυνομική βία, ούτε με το παρακράτος και τις μολότωφ. Ούτε και με το μίσος που προσπαθεί σήμερα να ενσπείρει ανάμεσα στους φοιτητές, τόνισε χθες ο κ.Αλ.Αλαβάνος κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τελείως το νομοσχέδιο για το νόμο-πλαίσιο, να μην αγγίξει το άσυλο και να εγκαταλείψει την προσπάθεια τροποποίησης του άρθρου 16.

    Κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να συμπορεύεται με την κυβέρνηση, να στηρίξει το δημόσιο Πανεπιστήμιο και το άρθρο 16 κι έτσι θα καταρρεύσει και θα γελοιοποιηθεί όλη η πολιτική της Ν.Δ. σ΄ αυτόν τον τομέα.

    Μπορούμε εύκολα να γυρίσουμε στην πλήρη λειτουργία των Πανεπιστημίων, ξεκινώντας ένα διάλογο με βάση τις προτάσεις των Πανεπιστημιακών, της ΠΟΣΔΕΠ και των φοιτητικών συλλόγων, υπογράμμισε ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    [03] Παγκόσμια τάση για κατάργηση θανατικής ποινής

    Ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο οποίος κατηγορήθηκε στην αρχή της θητείας του για το γεγονός ότι "χαλάρωσε" την αντίθεση του Οργανισμού στην εσχάτη των ποινών, δήλωσε ότι υποστηρίζει την παγκόσμια τάση για κατάργηση της θανατικής ποινής.

    "Η ζωή είναι εξαιρετικά πολύτιμη και κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια. Η ζωή των ανθρώπινων υπάρξεων πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται", δήλωσε ο Μπαν στις Βρυξέλλες όταν ρωτήθηκε για την ιταλική πρωτοβουλία για ένα παγκόσμιο μορατόριο για την θανατική ποινή.

    Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει "μια αυξανόμενη τάση" στην διεθνή κοινότητα, το διεθνές δίκαιο και μεταξύ των κρατών, για να καταργηθεί η θανατική ποινή.

    "Προσωπικώς ενθαρρύνω την τάση αυτή", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν επιτρέπει τη θανατική ποινή.

    Ο νοτιοκορεάτης Μπαν-Κι-Μουν, στο πρώτο του ταξίδι εκτός Αμερικής από την στιγμή που ανέλαβε την γενική γραμματεία του ΟΗΕ, την 1η Ιανουαρίου, προκάλεσε αναταραχή τη δεύτερη ημέρα της θητείας του δηλώνοντας ότι η εσχάτη των ποινών επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους.

    Η δήλωση προκάλεσε κύμα επικρίσεων από οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναγκάζοντας τον εκπρόσωπό του να προσθέσει αργότερα ότι ο Μπαν πιστεύει στην ανάγκη για προσπάθεια κατάργησης της θανατικής ποινής , παρόλο που γνωρίζει ότι η προσέγγιση του κάθε κράτους στο θέμα ήταν διαφορετική.

    Αμέσως μετά την κριτική αυτή, ο Μπαν-Κι-μουν άσκησε πίεση για να ανασταλούν οι εκτελέσεις των δύο υπασπιστών του Σαντάμ Χουσείν, οι οποίοι παρ' όλα αυτά θανατώθηκαν.

    Ο Μπαν πρόσθεσε από τις Βρυξέλλες πως ελπίζει ότι ενώ το θέμα της θανατικής ποινής συζητείται, όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας θα σεβαστούν και θα συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

    Η Ιταλία, η οποία μόλις κατέλαβε μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ξεκινήσει εκστρατεία στα Ηνωμένα Έθνη για παγκόσμια απαγόρευση της θανατικής ποινής. Έχει ως στόχο να κινητοποιήσει 85 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, που υπέγραψαν τον Δεκέμβριο μία μη δεσμευτική διακήρυξη κατά της θανατικής ποινής , να ασκήσουν πίεση για την απαγόρευση της εσχάτης των ποινών.

    Περίπου 68 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Νότια Κορέα, διατηρούν το δικαίωμα επιβολής της θανατικής ποινής, παρ' όλο που πολλά από αυτά δεν έχουν εκτελέσει κανέναν τα τελευταία χρόνια και η Σεούλ σκέφτεται να την καταργήσει.

    Ο προκάτοχος του Μπαν-Κι-μουν, Κόφι Αναν, είχε αντιταχθεί στην θανατική ποινή, μαζί με πολλούς άλλους ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 January 2007 - 7:30:15 UTC