Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

  • [01] Πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

    Μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ έστειλε από το βήμα της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου μίλησε, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της γείτονος και επισημαίνοντας ότι σ' αυτή τη διαδικασία "δεν έχουν θέση μονομερείς προκλητικές ενέργειες".

    "Στο πλαίσιο της επιδίωξης ισχυρών διμερών σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες, αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα υποστήριξε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αποδώσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ. Αυτή η υποστήριξη δεν είναι ανεπιφύλακτη. Η ΕΕ έχει θέσει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Σε αυτά τα προαπαιτούμενα, η Ελλάδα, ως γειτονική χώρα, δίνει ιδιαίτερη σημασία. Συνεπάγονται, ακόμη, την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, μέσω των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σβ αυτήν τη διαδικασία δεν έχουν θέση μονομερείς προκλητικές ενέργειες", τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

    Στην ομιλία του στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα επιδιώκει να έχει ενεργό, πολυδιάστατη και εποικοδομητική παρουσία σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και πρόσθεσε ότι στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, είπε, υποστηρίζουμε την ευρω-ατλαντική προοπτική των γειτονικών χωρών και, επίσης, ενισχύουμε τη διμερή συνεργασία με τους γείτονές μας σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, θεωρούμε την εφαρμογή όλων των κριτηρίων και των προαπαιτουμένων υψίστης σημασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών, το κράτος δικαίου, την ανοχή και τη συμφιλίωση, καθώς και, βεβαίως, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

    Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του Ρενέ Βαν ντερ Λίντεν. Στην ομιλία του ήταν παρούσα και η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, στάθηκε δε ιδιαίτερα στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Πρόκειται γιά ένα μοναδικό θεσμικό όργανο στην ιστορία της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας που εξελίχθηκε αξιοσημείωτα σε έναν αποτελεσματικό και ευρείας κλίμακας όργανο της Δικαιοσύνης", τόνισε.

    Ωστόσο, επεσήμανε, είναι εξαιρετικά επείγον να δρομολογηθεί μία καλά οργανωμένη διαδικασία μεταρρύθμισης, η οποία "θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία και την επιτυχία του Δικαστηρίου στον 21ο αιώνα. Αυτός είναι ο λόγος που είναι αναγκαίο να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες επικύρωσης του Πρωτοκόλλου 14".

    Να εφαρμόζονται οι αποφάσεις

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Δικαστήριο, πρέπει να γίνεται πλήρης εφαρμογή των αποφάσεών του στις χώρες μας. Αυτό, είπε, μπορεί να είναι κάποιες φορές δύσκολο για οιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά αποτελεί και τη μόνη οδό για την αποτελεσματική προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που η Επιτροπή Υπουργών οφείλει να συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά την εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου, οι οποίες δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση και υπό οιεσδήποτε συνθήκες, να γίνονται αντικείμενο διαπραγματεύσεων, ούτε να συνοδεύονται από επιφυλάξεις, οιασδήποτε μορφής και με οιοδήποτε πρόσχημα, υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος δε στην προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κράτος Δικαίου, τόνισε ότι "αποτελεί υπέρτατο καθήκον μας να φροντίσουμε να εφαρμοστούν, απβ άκρου εις άκρον στην ήπειρό μας, οι ίδιες αξίες και τα ίδια πρότυπα. Μόνον έτσι θα εξασφαλίσουμε την ακλόνητη αξιοπιστία του Οργανισμού μας τα επόμενα χρόνια".

    Στην ομιλία του στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελληνική υποστήριξη στο θεσμό του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στις σχετικές προτάσεις που περιέχονται στην Έκθεση του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Η καταπολέμηση της Τρομοκρατίας

    Αναφερόμενος στην προσπάθεια καθιέρωσης και περαιτέρω διεύρυνσης του διαπολιτισμικού διαλόγου και του διαλόγου μεταξύ θρησκειών, καθώς και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε:

    "Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί, περισσότερο από ποτέ, αναπόδραστη προτεραιότητα. Συνταχθήκαμε, συνεπώς, με τις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και συμβάλαμε στη σύνταξη της πρόσφατης Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταστολή της τρομοκρατίας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπισθεί το θέμα με συντονισμένη δράση και, προπαντός, με τρόπο, ο οποίος διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία μας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο σεβασμός και η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και του διαλόγου μεταξύ θρησκειών έχει προφανή σημασία, δεδομένου ότι πολλές άκριτες ενέργειες οφείλονται σε άγνοια και έλλειψη γνώσης για τους άλλους πολιτισμούς και θρησκείες. Συνεπώς, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να ενισχύουμε τα προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα, και καλούμε όλα τα κράτη μέλη να πράξουν ενεργώς το ίδιο".

    Το Κυπριακό

    Στην ομιλία του στο Στρασβούργο, ο Κώστας Καραμανλής έθεσε και το θέμα του Κυπριακού επισημαίνοντας πως "η μεταμόρφωση της Ηπείρου μας θα παραμένει ατελής όσο το τελευταίο τείχος που διαιρεί την Ευρώπη στέκεται στην Κύπρο".

    Η Κύπρος, τόνισε ο πρωθυπουργός, αποτελεί πρωταρχικά, ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτημα που αφορά το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Και εξήγησε:"Περιουσίες δημεύτηκαν. Πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης με σκοπό την επανένωση της Κύπρου, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστικό στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης. Από κάθε άποψη, αυτό αποτελεί το πλαίσιο, όπου οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστές, όπου οι σχέσεις καλής γειτονίας και η αποκήρυξη της βίας είναι αναπόσπαστες".

    Το Κόσοβο

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το θέμα του Κοσόβου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως "ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει σημαντικά τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, είναι ο καθορισμός του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην από τον Φεβρουάριο του 2006 προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης από τον ΟΗΕ με επικεφαλής τον Μάρτι Αχτισάαρι.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: "Και οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά. Όμως, είναι μεγάλης σημασίας, πραγματικά αναγκαίο για την ειρήνη στην περιοχή, η λύση να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

    Η Ελλάδα έχει συστηματικά υποστηρίξει ότι μία τέτοια λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, με σεβασμό για τον πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Κοσσυφοπεδίου, με υποστήριξη για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική προοπτική της Σερβίας, καθώς και με σεβασμό και διαφύλαξη της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο".

    Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στην "οικονομική διάσταση" της ελληνικής εμπλοκής στην περιοχή και στο Οικονομικό Πρόγραμμα για την ανασυγκρότησή της, που στοχεύει στη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών και την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    "Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Οι ελληνικές επενδύσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών της περιοχής. Συνολικά 3.000 ελληνικές επιχειρήσεις επένδυσαν 14 δισεκατομύρια ευρώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια δημιουργώντας πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας. Στον τραπεζικό τομέα, ο αριθμός των καταστημάτων ελληνικών τραπεζών που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην περιοχή ξεπερνάει τα 1.000. Ως προς το εμπόριο, ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και χωρών της ΝΑ Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας- υπερβαίνει τα 6 δισεκατομύρια δολάρια και η τάση είναι ανοδική", σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

  • ** Αύριο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, το πρωί στην Αθήνα, με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 January 2007 - 15:30:22 UTC