Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης ο πρωθυπουργός
  • [02] "Η κυβέρνηση δεν εγγυάται τα δικαιώματα"
  • [03] "Προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά"
  • [04] Νταβός: Οι κλιματολογικές αλλαγές στο επίκεντρο

  • [01] Στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης ο πρωθυπουργός

    Στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο βρίσκεται ο πρωθυπουργός.Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ρενέ Βαν Ντερ Λίντεν και στη συνέχεια θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

    Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που οργανώνει προς τιμήν του κ. Βαν Ντερ Λίντεν., Στις 14.30 θα συναντηθεί με τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Τέρι Ντέιβις και στις 15.00 με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τ. Χάμμαρμπεργκ.

    Βελτίωση αναμένεται να παρουσιάσει στα επόμενα χρόνια η εικόνα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, μέσω των μεταρρυθμίσεων, που δρομολογεί ήδη η κυβέρνηση, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης, από τη Θεσσαλονίκη.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος -τα οποία «ανεβάζουν» το έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ, με τη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος να ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για αυτή την εικόνα- ο κ.Αλογοσκούφης σημείωσε: «το έλλειμμα από μόνο του δεν δημιουργεί άμεσο κίνδυνο, αφού χρηματοδοτείται ανέτως από αυτόνομες εισαγωγές κεφαλαίου. Βεβαίως, όμως, δεν μπορεί η χώρα συνεχώς να βασίζεται στην εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό». Για να αναστραφεί η κατάσταση, η κυβέρνηση προχωρά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, «στα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα βελτιώνεται, μέσα από μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική, γιατί έχουμε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που έρχεται από το μακρύ παρελθόν και πρέπει να γίνουν προσπάθειες για αρκετά χρόνια. Μιλάμε για μια αλλαγή πορείας, που έχει ξεκινήσει λιγότερο από τρία χρόνια τώρα. Θα χρειαστεί να περάσει και άλλος χρόνος, προκειμένου να φανούν πλήρως τα αποτελέσματα μιας πολιτικής μεταρρυθμίσεων, που έχει ως στόχο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα».

    [02] "Η κυβέρνηση δεν εγγυάται τα δικαιώματα"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου,θα συναντηθεί στις 10.30 το πρωί, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.

    Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να φέρει αποτελέσματα σε ότι αφορά στην ασφάλεια του πολίτη και στην εγγύηση των δημοκρατικών και ατομικών του δικαιωμάτων, τόνισε ο κ.Γ.Παπανδρέου μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    ΄Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Πέτρος Ευθυμίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως σε αυτή την ανικανότητα της κυβέρνησης οφείλεται η «επίθεση» κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά και εναντίον των πολιτικών κομμάτων.

    Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση και σύμφωνα με τον κ. Π. Ευθυμίου, με τις απόψεις του κ. Παπανδρέου συντάχθηκαν όλα τα μέλη του οργάνου.

    Και αποφασίσθηκε το ΠΑΣΟΚ να καταστήσει «κεντρικό πολιτικό μέτωπο» την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε θέματα ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

    «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι σκληρά επιθετικό» στα θέματα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου, κινούμενο σε δύο άξονες, τους οποίους προσδιόρισε ο Πρόεδρος του κόμματος.

    Πρώτο ότι οι έννοιες της ασφάλειας και των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων δεν είναι αντιτιθέμενες αλλά συμπληρωματικές.

    Δεύτερο ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι είναι δυνατή η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας απέναντι στο κοινό έγκλημα και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, παράλληλα με τον πλήρη σεβασμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να συγκαλύψει την αποτυχία της σε όλους τους τομείς και της καταλόγισε σαφή πρόθεση περιορισμού των δικαιωμάτων των πολιτών, εγκαθιδρύοντας μια θεσμικά ανεξέλεγκτη και αυταρχική κομματικοκρατούμενη εκτελεστική εξουσία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης,ότι η ΝΔ παίζει με τους θεσμούς και αποποιείται τις ευθύνες της, ενώ διέλυσε για κομματικούς λόγους την Αστυνομία.

    Επικρίσεις Π. Ευθυμίου για την κατάσταση στην Παιδεία

    «Η ΝΔ είχε προσέλθει με ένα Πρόγραμμα Παιδείας που είχε παρουσιάσει στον ελληνικό λαό τον Μάιο του 2003. Απβ αυτό το πρόγραμμα, τρία χρόνια μετά το μόνο που έχει προκύψει είναι η διάλυση της ελληνικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο Πέτρος Ευθυμίου επεσήμανε ότι επί μία τριετία δεν έχει κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση στα πανεπιστήμια στην υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης στην Παιδεία,ο Πέτρος Ευθυμίου είπε ότι «Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως οι θέσεις του για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος στην ανώτατη εκπαίδευση που να περιβάλλει με κανόνες, αρχές, πιστοποίηση και την περιοχή που ορίζει το άρθρο 16, ως περιοχή δηλαδή των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, είναι μια πρόταση σταθερότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, μια πρόταση προοπτικής».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι την ανώτατη παιδεία διαταράσσει η προχειρότητα και η αντιφατικότητα της ΝΔ της οποίας η «πραγματική πρόθεση είναι να μεταθέσει το κόστος της εκπαίδευσης από το δημόσιο χαρακτήρα στην ιδιωτική εκπαίδευση».

    «Αυτό έζησε η ελληνική οικογένεια αυτά τα τρία χρόνια με την κατάργηση του ολοήμερου, με τη βάση 10 που σπρώχνει τα παιδιά υποχρεωτικά, είτε στο εξωτερικό, είτε στα ιδιωτικά κολέγια», είπε.

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι το άρθρο 16 δεν οριοθετεί την περιοχή, αντίθετα την οριοθετεί ως απαγορευμένη περιοχή, ο κ. Π. Ευθυμίου είπε ότι «περιγράφω την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης του ΠΑΣΟΚ όπως έχει κατατεθεί γραπτά, όπως αναλύθηκε στη Βουλή για τα περιεχόμενα της αλλαγής του άρθρου 16 όπως βλέπει το ΠΑΣΟΚ αυτή την αναθεώρηση. Μιλάω απβ τη σκοπιά του ΠΑΣΟΚ, των θέσεων του ΠΑΣΟΚ».

    Έντονη κριτική από τον Αλέκο Παπαδόπουλο για την πολιτική της κυβένησης στον τομέα της ασφάλειας

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα της ασφάλειας και την ΕΛΑΣ άσκησε με δηλώσεις του ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως "μόλις σε 3 χρόνια η ΝΔ κατέστησε τη χώρα ανασφαλή, με καλπάζουσα εγκληματικότητα, φόβο και αμφισβήτηση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών".

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ αποξήρανε την Αστυνομία και εν γένει τα Σώματα Ασφαλείας απο την δυνατότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα αντιμετώπισης του εγκλήματος για λόγους κυνικά κομματικούς και πελατειακής εξυπηρέτησης ημέτερων κομματικών», είπε ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Και έκανε λόγο για "εκδίωξη ικανών στελεχών από καίριες θέσεις και μετατροπή της Αστυνομίας σε άσυλο βολεμένων, με την αύξηση στελεχών της που υπηρετούν σε πολυτελείς υπηρεσίες, όπως Βουλή, Γενικό Επιτελείο και Αντιτρομοκρατική, προκειμένου να περνάνε καλά».

    Ευθυμίου για δημοπρασία οίκου Κριστις

    «Είναι αδιανόητο ο πατροκτόνος να προσφεύγει και να ζητά επιείκεια γιατί είναι ορφανός και αυτό συμβαίνει στην περίπτωσή μας με την βασιλική περιουσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι ενέργειες του Υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη σχετικά με την αυριανή δημοπρασία αντικειμένων της βασιλικής περιουσίας συνιστούν επικοινωνιακό τρύκ.

    «Η φυγάδευση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας έγινε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη και έγινε με όλα τα χαρακτηριστικά που συνιστούσαν μια επιχείρηση εις βάρος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος»,είπε ο Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο κ. Ευθυμίου έκανε λόγο για «νυχτερινή επιχείρηση με κονταίηνερς» και πρόσθεσε ότι «όλες οι μεταγενέστερες έρευνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προσέκρουσαν στην φύση αυτής της φυγάδευσης, που έγινε με πλήρη συνέργεια, ηθική και πολιτική ευθύνη της τότε κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, της οποίας ο κ. Βουλγαράκης ήταν μέλος».

    «Προκαλεί, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον εντύπωση ότι οι συνεργοί τότε στη φυγάδευση έρχονται σήμερα, εκ των υστέρων, να παρουσιαστούν ως προστάτες αυτού που συνήργησαν να απωλεσθεί από το ελληνικό εδάφος και τον ελληνικό δημόσιο έλεγχο. Είναι ένα απόλυτα χαρακτηριστικό στοιχείο της υποκρισίας που διέπει τις πολιτικές της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα θέματα», κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

    [03] "Προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά"

    "Το υπουργείο Πολιτισμού συστηματικά, μεθοδικά και σχεδιασμένα προσπαθεί να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή την ιστορία μας, δήλωσε ο κ. Γ.Βουλγαράκης αναφερόμενος στη δημοπρασία αντικειμένων της περιόδου του Γεωργίου Α' από τον οίκο "Christie's", που γίνεται σήμερα στην βρετανική πρωτεύουσα.

    Μέρος αυτής της ιστορίας είναι αναντίρρητα και τα αντικείμενα τα οποία ο οίκος "Christie's" επιθυμεί να δημοπρατήσει, τόνισε ο υπουργός.

    "Παρά το γεγονός ότι η λίστα αντικειμένων είναι μεγάλη και λεπτομερής δεν έχει δημοσιοποιηθεί, η ακριβής προέλευσή τους και ο τρόπος με τον οποίο περιήλθαν στον οίκο δημοπράτησης", ανέφερε.

    Ο κ. Βουλγαράκης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν σαφείς και αναλυτικές εξηγήσεις και γι' αυτό το υπουργείο ζήτησε να αποσυρθούν από τη δημοπρασία τα αντικείμενα έως ότου φωτιστεί κάθε εκκρεμότητα.

    Τέλος η ελληνική πολιτεία διαμηνύει προς τους μετέχοντες στη δημοπρασία ότι θα γίνει χρήση όλων των νομίμων δικαιωμάτων.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά από εντολή του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, η ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου ανέθεσε χθες σε έμπειρο δικηγορικό γραφείο της Βρετανίας να επιδώσει στον οίκο δημοπρασιών Christie's, το ελληνικό αίτημα να μην πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο η δημοπράτηση των 850 αντικειμένων της συλλογής του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου του Α', ή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε νομική ενέργεια προκειμένου να σταματήσει την αυριανή δημοπρασία.

    Το υπουργείο Πολιτισμού καθιστά υπεύθυνους τους αρμόδιους του Οίκου Δημοπρασιών Κρίστι΄ς , καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά η δημοπρασία.

    Απαντώντας στην ανακοίνωση του Οίκου , το ΥΠΠΟ μέσω των δικηγόρων του τονίζει ότι προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί αν και δεν υπάρχει πιστοποίηση ότι όλα τα αντικείμενα της συλλογής περιλαμβάνονταν στην άδεια εξαγωγής του έτους 1991.

    Ειδικότερα, απαντώντας στην ανακοίνωση του οίκου δημοπρασιών Christie's, το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων του, απέστειλε προς τον οίκο την εξής επιστολή:

    "Επειδή αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με το περιεχόμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας προχωρείτε στην αυριανή δημοπρασία αποκλειστικά και μόνο με δική σας ευθύνη. Ειδικότερα, δεν πιστοποιήσατε ότι όλα τα αντικείμενα της συλλογής περιλαμβάνονταν στην άδεια εξαγωγής του έτους 1991, αυτό δε μας προκαλεί μεγάλη κατάπληξη δεδομένου ότι οι δικηγόροι σας αναφέρουν στην επιστολή που μας απηύθυναν σήμερα, ότι ήσασταν άμεσα εμπλεκόμενοι στην συσκευασία των αντικειμένων για αποστολή στην Αγγλία από το πρώην βασιλικό ανάκτορο του Τατοΐου.

    "Οι πελάτες μας έχουν την ισχυρά πεποίθηση ότι αντικείμενα εκ των δημοπρατουμένων αύριο ενδέχεται να ανήκουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και/ ή έχουν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα. Παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα της τέως βασιλικής οικογενείας της Ελλάδας όπου εμφανίζεται να αποδέχονται ότι κάποια εκ των δημοπρατουμένων αντικειμένων δεν περιλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο με την αναφορά στη φράση "απ' όσο γνωρίζουμε πολλά από τα δημοπρατούμενα αντικείμενα είναι καταχωρημένα στις καταστάσεις της οικοσκευής η οποία εξήχθη από την Ελλάδα με την επιμέλεια και την άδεια των αρμοδίων αρχών το έτος 1991".

    "Κατόπιν των ανωτέρω, σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους ώστε να επιβεβαιώσετε ότι όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές τελούν εν γνώσει του περιεχομένου της επιστολής αυτής όπως και για τις ισχυρές επιφυλάξεις των πελατών μας.

    "Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος των πελατών μας

    "Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι".

    Απάντηση του Οίκου "Christie's"

    Ο Βρετανικός Οίκος δημοπρασιών "Κρίστις" σε ανακοίνωσή του, που αποτελεί απάντηση στο εξώδικο του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού (με το οποίο ζητείται η ματαίωση της δημοπρασίας αντικειμένων του βασιλιά Γεωργίου του Α'), αναφέρει ότι η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματισθεί .

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η δημοπρασία έχει προσελκύσει πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και εκφράζεται η έκπληξη του Οίκου, καθώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση αυτή, η δημοπρασία είχε αναγγελθεί πριν από οκτώ εβδομάδες στις 30 Νοεμβρίου 2006 και αυτό, όπως σημειώνει, το γνώριζε καλά η ελληνική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό ενισχύεται και από τη γραπτή δήλωση του κ. Γ. Βουλγαράκη στη Βουλή, στις 3 Ιανουαρίου 2007 στην οποία αναφέρει ότι αντικείμενα τα οποία αποτελούσαν μέρος της οικοσκευής του τέως βασιλιά περιλαμβάνονται στον κατάλογο της δημοπρασίας.

    Ο Οίκος Κρίστις, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση, έκανε το δικό του έλεγχο και προσθέτει ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού εγείρει τώρα θέμα για τη δημοπρασία.

    Η ανακοίνωση του Οίκου Κρίστις καταλήγει: "Παρά την ασαφή ανακοίνωση του κ. Βουλγαράκη δεν βλέπουμε λόγο για να μην πραγματοποιηθεί η δημοπρασία αύριο, όπως έχει προγραμματισθεί. Η δημοπρασία έχει προσελκύσει εξαιρετικά μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και αναμένουμε το διήμερό της".

    Εξάλλου, η ομάδα των Βρετανών νομικών στους οποίους η ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου έχει αναθέσει την υπόθεση πρόκειται να αποφασίσει αν θα υπάρξει άλλη ενέργεια από την πλευρά της Ελλάδας στην προσπάθεια για τη ματαίωση της δημοπρασίας.

    [04] Νταβός: Οι κλιματολογικές αλλαγές στο επίκεντρο

    Η πιο "πράσινη" ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) θα ξεκινήσει σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας, καθώς το θέμα των κλιματολογικών αλλαγών αναμένεται να κυριαρχήσει στις συναντήσεις που θα διεξαχθούν στην ελβετική πόλη.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνάντησης του Φόρουμ θα κηρύξει -με ομιλία της- η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία την περίοδο αυτή διατηρεί τόσο την προεδρία του "G8" (τα οκτώ πιο αναπτυγμένα κράτη του κόσμου), όσο και την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη συνάντηση -η οποία θα διαρκέσει ως τις 27 Ιανουαρίου- αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 2.400 αντιπρόσωποι (πολιτικοί επιχειρηματίες, στελέχη διεθνών οργανισμών) από 90 διαφορετικές χώρες.

    Ενόψει της συνάντησης, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε πως "η παγκοσμιοποίηση προσφέρει στους πολίτες παντού μεγάλες ευκαιρίες για μεγαλύτερη ελευθερία και ευημερία. Για να απελευθερώσουμε τις θετικές δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, θα πρέπει να μειώσουμε τις ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και το εμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε νέα μονοπάτια, τόσο σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας με αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, όσο και στον διάλογο με την Αφρική για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτά θα εστιάσουν οι γερμανικές προεδρίες, τόσο στο Β¨G8Β¨ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το έτος. Μια άλλη πρόκληση αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση της προμήθειας ενέργειας. Σχετικά με αυτά απαιτείται μια αποτελεσματική ενεργειακή πολιτική, η οποία θα προωθεί την οικονομική χρήση των ενεργειακών πηγών σε όλον τον κόσμο. Δεν έχω αμφιβολία ότι, με την εφαρμογή των κατάλληλων κανόνων, όλοι οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την παγκοσμιοποίηση".

    Εξάλλου, ο επικεφαλής των Πρωτοβουλιών για το Περιβάλλον στο Φόρουμ, Ντομινίκ Βόγκχρεϊ, σημείωσε πως "υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τα μέλη μας να θέσουμε την αλλαγή του κλίματος και τα θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας, στην καρδιά του προγράμματος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ". Όπως τόνισε, "οι εταιρίες που εκπροσωπούνται στην ετήσια συνάντηση, έχουν από κοινού τζίρο της τάξης των 10 τρισ. δολαρίων -περίπου το 1/4 του παγκόσμιου ΑΕΠ-, συνεπώς με το να δράσουμε καταλυτικά για τη βαθύτερη ανάμειξη τους σε αυτό το ζήτημα, μπορεί να αποτελέσει μόνο κάτι καλό για όλους μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 January 2007 - 7:30:17 UTC