Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι σκληρά επιθετικό»

  • [01] «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι σκληρά επιθετικό»

    Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να φέρει αποτελέσματα σε ότι αφορά στην ασφάλεια του πολίτη και στην εγγύηση των δημοκρατικών και ατομικών του δικαιωμάτων, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    ΄Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Πέτρος Ευθυμίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως σε αυτή την ανικανότητα της κυβέρνησης οφείλεται η «επίθεση» κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά και εναντίον των πολιτικών κομμάτων.

    Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη σημερινή συνεδρίαση και σύμφωνα με τον κ. Π. Ευθυμίου, με τις απόψεις του κ. Παπανδρέου συντάχθηκαν όλα τα μέλη του οργάνου.

    Και αποφασίσθηκε το ΠΑΣΟΚ να καταστήσει «κεντρικό πολιτικό μέτωπο» την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε θέματα ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

    «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι σκληρά επιθετικό» στα θέματα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου, κινούμενο σε δύο άξονες, τους οποίους προσδιόρισε ο Πρόεδρος του κόμματος.

    Πρώτο ότι οι έννοιες της ασφάλειας και των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων δεν είναι αντιτιθέμενες αλλά συμπληρωματικές.

    Δεύτερο ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι είναι δυνατή η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας απέναντι στο κοινό έγκλημα και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, παράλληλα με τον πλήρη σεβασμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να συγκαλύψει την αποτυχία της σε όλους τους τομείς και της καταλόγισε σαφή πρόθεση περιορισμού των δικαιωμάτων των πολιτών, εγκαθιδρύοντας μια θεσμικά ανεξέλεγκτη και αυταρχική κομματικοκρατούμενη εκτελεστική εξουσία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης,ότι η ΝΔ παίζει με τους θεσμούς και αποποιείται τις ευθύνες της, ενώ διέλυσε για κομματικούς λόγους την Αστυνομία.

    Αύριο ο κ.Παπανδρέου θα έχει συνάντηση, στο Γραφείο του στη Βουλή, με τις Ενώσεις των Αστυνομικών, ύστερα από αίτημά τους, ενώ τα στελέχη του Κινήματος θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για συναντήσεις με δικηγορικούς συλλόγους και άλλους φορείς σε όλη τη χώρα.

    Επικρίσεις Π. Ευθυμίου για την κατάσταση στην Παιδεία

    «Η ΝΔ είχε προσέλθει με ένα Πρόγραμμα Παιδείας που είχε παρουσιάσει στον ελληνικό λαό τον Μάιο του 2003. Απβ αυτό το πρόγραμμα, τρία χρόνια μετά το μόνο που έχει προκύψει είναι η διάλυση της ελληνικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο Πέτρος Ευθυμίου επεσήμανε ότι επί μία τριετία δεν έχει κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση στα πανεπιστήμια στην υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης στην Παιδεία,ο Πέτρος Ευθυμίου είπε ότι «Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως οι θέσεις του για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος στην ανώτατη εκπαίδευση που να περιβάλλει με κανόνες, αρχές, πιστοποίηση και την περιοχή που ορίζει το άρθρο 16, ως περιοχή δηλαδή των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, είναι μια πρόταση σταθερότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, μια πρόταση προοπτικής».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι την ανώτατη παιδεία διαταράσσει η προχειρότητα και η αντιφατικότητα της ΝΔ της οποίας η «πραγματική πρόθεση είναι να μεταθέσει το κόστος της εκπαίδευσης από το δημόσιο χαρακτήρα στην ιδιωτική εκπαίδευση».

    «Αυτό έζησε η ελληνική οικογένεια αυτά τα τρία χρόνια με την κατάργηση του ολοήμερου, με τη βάση 10 που σπρώχνει τα παιδιά υποχρεωτικά, είτε στο εξωτερικό, είτε στα ιδιωτικά κολέγια», είπε.

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι το άρθρο 16 δεν οριοθετεί την περιοχή, αντίθετα την οριοθετεί ως απαγορευμένη περιοχή, ο κ. Π. Ευθυμίου είπε ότι «περιγράφω την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης του ΠΑΣΟΚ όπως έχει κατατεθεί γραπτά, όπως αναλύθηκε στη Βουλή για τα περιεχόμενα της αλλαγής του άρθρου 16 όπως βλέπει το ΠΑΣΟΚ αυτή την αναθεώρηση. Μιλάω απβ τη σκοπιά του ΠΑΣΟΚ, των θέσεων του ΠΑΣΟΚ».

    Έντονη κριτική από τον Αλέκο Παπαδόπουλο για την πολιτική της κυβένησης στον τομέα της ασφάλειας

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα της ασφάλειας και την ΕΛΑΣ άσκησε με δηλώσεις του ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως "μόλις σε 3 χρόνια η ΝΔ κατέστησε τη χώρα ανασφαλή, με καλπάζουσα εγκληματικότητα, φόβο και αμφισβήτηση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών".

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ αποξήρανε την Αστυνομία και εν γένει τα Σώματα Ασφαλείας απο την δυνατότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα αντιμετώπισης του εγκλήματος για λόγους κυνικά κομματικούς και πελατειακής εξυπηρέτησης ημέτερων κομματικών», είπε ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Και έκανε λόγο για "εκδίωξη ικανών στελεχών από καίριες θέσεις και μετατροπή της Αστυνομίας σε άσυλο βολεμένων, με την αύξηση στελεχών της που υπηρετούν σε πολυτελείς υπηρεσίες, όπως Βουλή, Γενικό Επιτελείο και Αντιτρομοκρατική, προκειμένου να περνάνε καλά».

    «Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να καταστεί η Αστυνομία επιχειρησιακά ανεπαρκής με συνέπεια να στερείται ο ελληνικός λαός ένα εμπεδωμένο αίσθημα ασφάλειας»,είπε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι στην Ατττική "σε μάχιμες θέσεις είναι μόνο το 40% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων (ενώ) οι υπόλοιποι ειναι σε πολυτελείς θέσεις, στη δε περιοχή ευθύνης της ΓΑΔΑ λείπουν 3000 άντρες, ενώ στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών λείπουν 1000 περίπου απο την προβλεπόμενη δύναμη».

    Η ίδια κατάσταση υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο στο σύνολο της χώρας και πρόσθεσε ότι στους δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Πετρούπολης "είναι διαθέσιμο μόνο ένα περιπολικό ασφάλειας, όταν αυτό υπάρχει και δεν είναι απασχολημένο στην μεταγωγή κρατουμένων».

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στην ύπαιθρο από τους 4086 υπηρετούντες ως συνοριοφύλακες, οι 520 είναι αποσπασμένοι, με κριτηρια πελατειακά, σε αστυνομικά τμήματα και στις διευθύνσεις της Αστυνομίας.

    Ακόμη ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η ΝΔ στον βωμό εξυπηρέτησης πελατείας -μερικές φορές και αλληλοσυγκρουόμενης - θυσιάζει την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών και για να καλύψει αυτές τις αδυναμίες της, καλλιεργεί την εγκληματοφοβία, επαναφέροντας μνήμες, ιδεολογήματα, θεωρήματα και βερμπαλισμούς παλαιότερων εποχών περί ηθικής και τάξης που έχουν καταδικαστεί στην συνείδηση της κοινής γνώμης».

    Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «επικαλείται με έμμεσο ή άμεσο τρόπο τους κουκουλοφόρους και την αδυναμία αντιμετώπισής τους και μάλιστα συνδέοντάς τους με το άσυλο, ενώ υποχρεωσή της είναι, αφού η επιβάλλει στα Σώματα Ασφαλείας τάξη και πειθαρχία και τα καταστήσει επιχειρησιακά, να πράξει το καθήκον της και όχι να δημιουργεί εικόνες φόβου για τους έλληνες πολίτες και κυρίως να συνδράμει, ενδεχομένως και με άγνωστους σκοπούς, σε κλίμα φοβίας του ελληνικού λαού».

    Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί «άγνωστους σκοπούς», ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για «συγκεκριμένο γενικότερο κλίμα συντηρητικοποίησης, με λογικές που έρχονται από το παρελθόν, για τον περιορισμό και την παραβίαση βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων των ελλήνων πολιτών".

    «Εμείς πιστεύουμε στα ατομικά δικαιώματα χωρίς περιορισμό και ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι έννομο αγαθό, που δεν είναι σε διάσταση με το δίκαιο κράτος και την πολιτεία που λειτουργεί μέσα σε κράτος δικαίου», τόνισε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς για τις «επιθέσεις και κυβερνητικών στελεχών στο ΣΥΝ", είπε ότι αυτά αποτελούν «άλλοθι της αδυναμίας της ΝΔ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της αύξησης του εγκλήματος στην χώρα».

    Ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση πως η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τους κουκουλοφόρους, δήλωσε ότι ποτέ δεν ετέθη ζήτημα αμφισβήτησης κοινωνικών δικαιωμάτων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με ότι γίνεται σήμερα και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ "όλους αυτούς τους λεγόμενους κουκουλοφόρους τους αντιμετώπισε ως ένα βαθμό, ακόμα κάνοντας και εκτεταμένες συλλήψεις και μάλιστα σε μια περίοδο 400 ατόμων".

    Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση τι συνέβη τελικά σε όλους αυτούς που είχαν συλληφθεί, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «δεν θα πούμε εμείς ότι είναι εύκολη η αντιμετώπιση της κατάστασης, εφ όσον, όμως, κάποιος θέλει να συγκρίνει την περίοδο της ΝΔ με εκείνη του ΠΑΣΟΚ, απεδείχθη ότι τέτοιες σκηνές βίας και τέτοια ανικανότητα δεν είχε παρατηρηθεί επί ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μια προσχηματική στρατηγική της ΝΔ προκειμένου να καλλιεργήσει κλίμα φοβίας στον έλληνα πολίτη, προκειμένου επάνω σε αυτό να οικοδομήσει πολιτικές πρακτικές που φοβούμαι ότι θα δούμε στο επόμενο διάστημα».

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να καταθέσει μομφή εναντίον του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα διαλέγει τον τρόπο και το περιεχόμενο και θα ανακοινώσει αν θα κάνει πρόταση μομφής, καθώς η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία εξετάζεται κάθε φορά», ωστόσο, όπως είπε, «ζούμε το παράδοξο να υπάρχουν υπεύθυνοι υπουργοί και ανεύθυνος πρωθυπουργός».

    Ευθυμίου για δημοπρασία οίκου Κριστις

    «Είναι αδιανόητο ο πατροκτόνος να προσφεύγει και να ζητά επιείκεια γιατί είναι ορφανός και αυτό συμβαίνει στην περίπτωσή μας με την βασιλική περιουσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι ενέργειες του Υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη σχετικά με την αυριανή δημοπρασία αντικειμένων της βασιλικής περιουσίας συνιστούν επικοινωνιακό τρύκ.

    «Η φυγάδευση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας έγινε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη και έγινε με όλα τα χαρακτηριστικά που συνιστούσαν μια επιχείρηση εις βάρος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος»,είπε ο Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο κ. Ευθυμίου έκανε λόγο για «νυχτερινή επιχείρηση με κονταίηνερς» και πρόσθεσε ότι «όλες οι μεταγενέστερες έρευνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προσέκρουσαν στην φύση αυτής της φυγάδευσης, που έγινε με πλήρη συνέργεια, ηθική και πολιτική ευθύνη της τότε κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, της οποίας ο κ. Βουλγαράκης ήταν μέλος».

    «Προκαλεί, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον εντύπωση ότι οι συνεργοί τότε στη φυγάδευση έρχονται σήμερα, εκ των υστέρων, να παρουσιαστούν ως προστάτες αυτού που συνήργησαν να απωλεσθεί από το ελληνικό εδάφος και τον ελληνικό δημόσιο έλεγχο. Είναι ένα απόλυτα χαρακτηριστικό στοιχείο της υποκρισίας που διέπει τις πολιτικές της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα θέματα», κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

    Παπαδόπουλος για δημοπρασία οίκου Κρίστις

    «Ως Υπουργός των Οικονομικών αντιμετώπισα αυτό το ζήτημα, μετά τα κονταίηνερς τα οποία, κρυφίως τη νύχτα, με τη βοήθεια της ΝΔ, διέφυγαν με αυτά τα ασημικά, κατά παράκαμψη των τελωνειακών διαδικασιών και είναι άκρως υποκριτικό να κλαίει και να οδύρεται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ για την χαμένη τιμή των ασημικών της πάλαι ποτέ βασιλικής οικογένειας».

    Τη δήλωση έκανε ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αντιμετώπισε το ζήτημα σε επίπεδο διερεύνησης, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι όσα είχαν φύγει «είχαν καταγραφεί", σημείωσε δε ότι δεν θυμάται λεπτομέρειες.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν στην αυριανή δημοπρασία υπάρχουν και αντικείμενα που δεν είχαν καταγραφεί, είπε ότι από την διερεύνηση που έκανε τότε «επειδή δεν κατεγράφησαν αυτά, δεν γνωρίζει η ελληνική Πολιτεία, αν αυτά που δηλώθηκαν, ήταν αυτά μόνο ή και άλλα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 January 2007 - 17:30:36 UTC