Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Γ.Αλογοσκούφη και Ν.Γκαργκάνα
  • [02] Ο ρόλος της σύγχρονης οικονομικής διπλωματίας

  • [01] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Γ.Αλογοσκούφη και Ν.Γκαργκάνα

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα, έχει ο πρωθυπουργός, στις 10.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον κ. Π.Μολυβιάτη.

    Την αποφασιστικότητά του στην προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που δρομολόγησε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

    «Το μέλλον του τόπου περνάει μέσα από τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι βασικός και άμεσος στόχος είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, η αναγέννηση του δημοσίου πανεπιστημίου και οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην παιδεία του μέλλοντος.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι άνοιξε ο δρόμος για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά και στο άρθρο 24, λέγοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας για το αύριο του τόπου η παρέμβαση για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Κινούμαστε, είπε, με βάση την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και με στόχο να εξασφαλίζεται η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η αξιοποίηση των εκτάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

    Παράλληλα,ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι αμείλικτος απέναντι στην τρομοκρατία, η Νέα Δημοκρατία είναι παράταξη του κοινωνικού κέντρου, ενώ προανήγγειλε στο εργασιακό καθεστώς του δημοσίου. Τόνισε ότι δεν παίζει το παιχνίδι του λαϊκισμού, της πόλωσης και της στείρας αντιπαράθεσης, αλλά ακολουθεί πρακτικές που προάγουν την εθνική ενότητα.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι το πολιτικό του στίγμα είναι το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο και σημείωσε «ότι δεν παίζουμε το παιχνίδι του λαϊκισμού, δεν κατεβαίνουμε στο πεδίο της πόλωσης, δεν ανταποκρινόμαστε σε προκλήσεις στείρας αντιπαράθεσης και πρακτικές φανατισμού, ακολουθούμε πρακτικές που προάγουν την εθνική ενότητα, συναντιόμαστε με τους πολίτες στο κέντρο της πολιτικής, στο κέντρο που χαράσσονται οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η νέα εποχή».

    Κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

    Την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, για την επόμενη τετραετία, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, από το βήμα του 24ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα αντικατασταθεί με ένα χαμηλό τέλος ακίνητης περιουσίας, που με τη σειρά του θα αντικαταστήσει και άλλους φόρους οι οποίοι επιβαρύνουν την οικοδομή.

    Εκφράζοντας την πίστη ότι θα είναι κυβέρνηση ξανά η ΝΔ, τόνισε ότι, η παρούσα κατάργηση του ΦΜΑΠ θα πραγματοποιηθεί ενόψει του τρίτου κύκλου φορολογικής μεταρρύθμισης που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στον κλάδο της Οικοδομής, ο κ. Αλογοσκούφης εξήρε τη συνεισφορά της οικοδομής στην οικονομία γενικότερα ενώ εστίασε στην εισαγωγή του ΦΠΑ στα ακίνητα και την κατάργηση σταδιακά του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. "Την οικοδομή πάντα την προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [02] Ο ρόλος της σύγχρονης οικονομικής διπλωματίας

    Στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, θα συμμετάσχει σήμερα η υπουργός Εξωτερικών. Αύριο, η κ. Ντ.Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσεις επισκεψη εργασίας στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό της Φιλίπ Ντούστ-Μπλαζί.

    «Η εξωστρέφεια αποτελεί πλέον ανάγκη επιβίωσης, καθώς είναι η κύρια προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της ενώπιον εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης "Money & Show", σε αθηναϊκό ξενοδοχείο.

    Στην ομιλία της με τίτλο, ?Η στρατηγική του υπουργείου Εξωτερικών στα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες», η υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον σύγχρονο ρόλο της οικονομικής διπλωματίας που καλείται να ασκήσει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης των αγορών και εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού. Αναφερόμενη στην ευρύτερη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τις παρευξείνιες χώρες, ανέπτυξε τους στόχους και τις δράσεις που έχει αναλάβει η ελληνική διπλωματία και οι οποίες καθιστούν τη χώρα μας πρωταγωνιστικό παράγοντα, τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας, όσο και για την παραγωγή μερίσματος ειρήνης και ανάπτυξης για όλους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενη στα εκκρεμή πολιτικά ζητήματα της περιοχής, είπε ότι επιδιώκουμε να έχουμε θετική συμβολή στην επίλυσή τους. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο «σοβαρό αγκάθι» που αποτελεί το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ και τόνισε ότι «εχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η παραποίηση της ιστορίας, η προκλητικότητα και οι ανελαστικές θέσεις δεν αποτελούν στοιχεία ευρωπαικής συμπεριφοράς». Στόχος μας , πρόσθεσε, αποτελεί η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης που θα οδηγήσει στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και «θα άρει την πιθανότητα να οδηγηθούν σε αδιέξοδα οι ευρωατλαντικές δομές της γειτονικής χώρας».

    Για την Τουρκία είπε ότι: «πετύχαμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα χωρίς να της αφαιρέσουμε το κίνητρο να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», επανέλαβε ότι αρχή μας είναι «πλήρης εκπλήρωση, πλήρης ένταξη» στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι στο διμερές επίπεδο πραγματοποιούμε σημαντικά βήματα για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας. Ανέφερε δε ως παράδειγμα «την επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οποία συνέβαλε στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο».

    Μιλώντας για τον νέο ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών και για τον πυλωνα της οικονομικής διπλωματίας, είπε ότι «θέλουμε - και το πετυχαίνουμε ήδη - με την πολιτική μας να ανοίξουμε δρόμους για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και για ξένες μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση της διεθνούς της ισχύος».

    «Θα υπερασπιστώ την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας και την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι, ενώπιον 110 επιχειρηματιών της Γαλλίας, των μεγαλύτερων επιχειρηματιών της χώρας» συμπλήρωσε η υπουργός.

    Περιγράφοντας τους στόχους της ελληνικής διπλωματίας στα Βαλκάνια, όπου «η Ελλάδα κατέχει σήμερα ηγετικό ρόλο, ως δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης», είπε ότι προωθούμε την σταδιακή διαμόρφωση ενός ενιαίου οικονομικού χώρου ως μια διαδικασία παράλληλη με την προσέγγιση των χωρών αυτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα διευκολύνει τα κράτη της περιοχής στην εκπλήρωση των αναγκαίων κριτηρίων για την μελλοντική ένταξή τους.

    Στο πλαίσιο αυτό: Συμβάλαμε στη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες.

    Υποστηρίζουμε την κατασκευή μεγάλων αξόνων μεταφορών που θα διασυνδέουν τις χώρες της περιοχής. Γιβ αυτό τον λόγο χρηματοδοτούμε μέσω του ΕΣΟΑΒ την κατασκευή τμημάτων του Διαδρόμου Δέκα, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια και το Βελιγράδι με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

    Συνεισφέρουμε στη δημιουργία στην ευρύτερη περιοχή μας μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας. Με την ενεργειακή συνθήκη ΝΑ Ευρώπης που ξεκίνησε από μια ελληνική πρωτοβουλία και υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2005 ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 9 χώρες των Βαλκανίων, οι εθνικές νομοθεσίες για την ενέργεια των χωρών αυτών εναρμονίζονται με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Καθιστούμε την Ελλάδα - προς όφελος όλης της περιοχής - μείζονα και ασφαλή ενεργειακό κόμβο, με την προωθηση μεγάλων ενεργειακών έργων, όπως οι αγωγοί πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας.

    Μέσω, τέλος, της αναπτυξιακής βοήθειας, που το Υπουργείο Εξωτερικών διοχετεύει στις χώρες της περιοχής, ισχυροποιούμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας με τις γειτονικές μας χώρες και ενισχύουμε την καλή εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των λαών τους.

    Η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής μας, δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και την Τουρκία, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή δεν βοηθά μόνο στην αποκόμιση οικονομικών οφελών για τις χώρες μας, αλλά συμβάλλει και στην εμπέδωση κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, «που μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό υπόβαθρο για την σταδιακή εξομάλυνση και των πολιτικών μας σχέσεων».

    "Ήδη έχουμε θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς συνεργασίας: στον επιχειρηματικό, τον ενεργειακό, στον τομέα του Τουρισμού, καθώς και τον τραπεζικό τομέα".

    Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος με την Τουρκία, καθώς τους πρώτους εννέα μήνες του 2006, οι εξαγωγές μας προς την γείτονα αυξήθηκαν 24,7%.

    Αναφερόμενη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, είπε ότι είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της περιοχής 6,1% το 2005, στην οποία οι περισσότερες χώρες αποτελούν ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές, κυρίως διότι είτε παράγουν, είτε διαμετακομίζουν ενέργεια.

    "Η Ελλάδα διεκδικεί πρωταγωνιστική θέση στο πλαίσιο της πολυμερούς συνεργασίας, αξιοποιώντας τη συμμετοχή μας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου", επεσήμανε η κα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι πρωτοστατούμε στην ενίσχυση των σχέσεων του ΟΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Εργαζόμαστε επίσης», πρόσθεσε, «για την ανάπτυξη των μεταφορικών δικτύων της περιοχής» και «προωθούμε δυναμικά την ιδέα της δημιουργίας περιφερειακού οδικού δακτυλίου γύρω από τον Εύξεινο Πόντο, που έχουμε προτείνει να ονομαστεί "ο δρόμος των Αργοναυτών", καθώς αυτός ο αρχαίος μύθος αποτελεί ιστορικό συνδετικό κρίκο για τα κράτη της περιοχής. Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, θα συμβάλει στην βελτίωση των μεταφορών και της διακίνησης προσώπων και αγαθών».

    Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Διασπορά στην προσέγγισή μας με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας».

    Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στους κάτωθι αριθμούς: Σε 14 δισ. ευρώ ανέρχονται οι Ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην Τουρκία.

    Οι επενδύσεις αυτές έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον 200.000 θέσεις εργασίας στις χώρες της περιοχής.

    Η χώρα μας είναι πρώτη σε ξένες άμεσες επενδύσεις στην Αλβανία, τη πΓΔΜ και τη Σερβία. Κατέχει επίσης τη δεύτερη θέση στη Ρουμανία και την τρίτη στη Βουλγαρία.

    Στον τραπεζικό τομέα, περισσότερα από 1.000 υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών λειτουργούν στην περιοχή, φτάνοντας να κατέχουν το 20% του μεριδίου της αγοράς.

    Τα τρία τελευταία χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές στις χώρες αυτές έχουν αυξηθεί κατά 22%.

    Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ξένων, διεθνοποιημένων εταιρειών αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δημιουργώντας στρατηγικές συμμαχίες και συμπράττοντας με ελληνικές εταιρείες προκειμένου να μπουν σε αυτές τις αγορές.

    «Όλα αυτά τα στοιχεία που σας ανέφερα δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδιώκει - και έχει - η χώρα μας στην ανάπτυξη της ευρύτερης γειτονιάς της. Έναν ρόλο που της επιτρέπει παράλληλα να προωθεί και την δική της ανάπτυξη για τα χρόνια που έρχονται», είπε συνοψίζοντας η υπουργός Εξωτερικών.

    Αναφερόμενη στην πολιτική διπλωματία, επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών ως την πιο ισχυρή εγγύηση για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Για το ζήτημα του καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου, είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε τις θέσεις μας και στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην Σερβία» και ότι «καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης ισορροπημένης και κοινά αποδεκτής, που θα εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους κατοίκους της περιοχής, έτσι ώστε να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

    Κλείνοντας, η υπουργός διαβεβαίωσε το ακροατήριό της ότι «σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό ή επενδυτικό σας εγχείρημα στο εξωτερικό, θα βρείτε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών έναν πολύτιμο σύμμαχο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 January 2007 - 7:30:16 UTC