Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταδιακή αύξηση των κοινωνικών δαπανών

  • [01] Σταδιακή αύξηση των κοινωνικών δαπανών

    Σταδιακή αύξηση των κοινωνικών δαπανών, με παράλληλη αναδιάρθωσή τους, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο υπουργός είπε ότι, όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των κοινωνικών δαπανών, θα διατίθενται περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω από ό,τι τώρα.

    Ετσι, από το 26% του ΑΕΠ που φθάνουν τώρα οι κοινωνικές δαπάνες, θα φθάσουν το 27% του ΑΕΠ σταδιακά. Η αναδιάρθρωση των κοινωνικών δαπανών θα γίνει διότι ως τώρα δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Αντί να είναι στοχευμένες οι κοινωνικές δαπάνες, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, διαχέονται στο σύνολο του πληθυσμού και όχι στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Στην αύξηση των δαπανών θα συμβάλει και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω της οποίας θα συγκεντρωθούν χρήματα για να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των δαπανών αυτών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε τα παραπάνω με αφορμή την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών, έτους 2005, που διενήργησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 19,6% του πληθυσμού της χώρας διέμενε το 2004 σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα έναντι του αντίστοιχου ποσοστού 19,9% που ήταν το 2003.

    -Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, εκτιμώνται σε 832.456 και τα μέλη τους σε 2.088.701.

    -Το ποσοστό κινδύνου οικονομικής επισφάλειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες (20,9%) σε σχέση με τους άνδρες (18,3%).

    -Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 27,9%, ενώ για τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών σε ποσοστό 22,7%.

    -Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία, απειλούνται από οικονομική επισφάλεια κατά 20%, ενώ αυτά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία κατά 17,9%.

    -Ο κίνδυνος οικονομικής επισφάλειας των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη ανέρχεται σε 53,9%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για νοικοκυριά χωρίς παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη ανέρχεται σε 27,6%.

    -Τα μέλη των νοικοκυριών που διαμένουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές, απειλούνται από τη φτώχεια περισσότερο από αυτά που διαμένουν σε πυκνοκατοικημένες και ενδιάμεσης πυκνότητας περιοχές.

    -Ο κίνδυνος οικονομικής επισφάλειας των νοικοκυριών με ένα γονέα ανέρχεται σε 40,7% των νοικοκυριών αυτής της κατηγορίας, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νοικοκυριά με δυο γονείς και ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται σε 14,3%.

    Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 5.568 νοικοκυριών και σε 12.381 μέλη των νοικοκυριών αυτών ηλικίας 16 ετών και άνω. Στον πληθυσμό της έρευνας δεν περιλαμβάνονται ομάδες πληθυσμού που είναι κατά τεκμήριο φτωχές, όπως είναι οι διαβιούντες σε ιδρύματα, οι αθίγγανοι και οι άστεγοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 January 2007 - 13:30:11 UTC