Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελευθερία και ασφάλεια μπορούν να συμβαδίζουν
  • [02] Παπαρήγα: Υποστήριξη στα αιτήματα εργαζομένων
  • [03] Ένταση στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

  • [01] Ελευθερία και ασφάλεια μπορούν να συμβαδίζουν

    «Η ελευθερία και η ασφάλεια μπορούν και πρέπει να συμβαδίζουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χρήση του συστήματος με τις κάμερες και πρόσθεσε πως «όταν έχεις στη διάθεσή σου την τεχνολογία, μπορείς να τη χρησιμοποιείς, σεβόμενος απολύτως το Σύνταγμα και την ιδιωτική ζωή».

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ενδεικτικά ότι «στο δημόσιο χώρο, όπου δεν παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή του έλληνα πολίτη, θα έπρεπε να επιτρέπεται η καταγραφή από τις κάμερες», επικαλούμενος προς τούτο το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου συνελήφθησαν σύντομα οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο Μετρό, ακριβώς επειδή αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία από τις κάμερες.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης επί του θέματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι κατ' αρχάς αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της σχετικής κυβερνητικής προσφυγής και τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων".

    "Αλλη κυβέρνηση κατέκρινε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Η δική μας κυβέρνηση σέβεται και θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων», συμπληρωσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση περί του τρόπου λειτουργίας του συστήματος με τις κάμερες, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η καταγραφή γινόταν με τέτοιο τρόπο που η Πολιτεία σεβάσθηκε απολύτως την ιδιωτική ζωή των ελλήνων πολιτών», παρατηρώντας επιπρόσθετα ότι δεν είναι δυνατόν το μήνυμα της ελληνικής Πολιτείας να είναι ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των ξένων, αλλά όχι των ελλήνων πολιτών.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετικά ερώτηση, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διαφοροποίηση» στις θέσεις που διατύπωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και στη θέση της κυβέρνησης για τη χρήση του υλικού από τις κάμερες.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε πως «όταν υπάρχει τεχνολογία, πρέπει να τη χρησιμοποιούμε» και επεσήμανε ότι θα πρέπει να τηρείται το Σύνταγμα, άρα και να διαφυλάσσεται η ιδιωτική ζωή του έλληνα πολίτη.

    «Σε τίποτα δεν διαφέρει το περιεχόμενο που έχει η προσφυγή της κυβέρνησης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας από αυτά που σας λέω τώρα, ερμηνεύοντας (μετά από συνεννόηση μαζί του) τη χθεσινή δήλωση του κ.Σουφλιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

    Εξαίρετη η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

    «Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε η εξαίρετη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, οι οποίοι συζήτησαν και σειρά άλλων θεμάτων, όπως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η προσεχής έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν, η υπαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα visa waver, καθώς και διμερή οικονομικά θέματα.

    Ο κ Κουμουτσάκος τόνισε ότι είναι δεδομένη και σταθερή η πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς να υπάρξουν αποτελέσματα και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της τρομοκρατίας.

    Η διαπίστωση που κάναμε από την αρχή ότι το επεισόδιο αυτό δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, πρόσθεσε.

    Στην ίδια συνάντηση, η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στα Βαλκάνια και τις εξελίξεις στην περιοχή, ενόψει των εκλογών στη Σερβία, στις 21 Ιανουαρίου και της αναμενόμενης λίγες ημέρες αργότερα κατάθεσης των προτάσεων του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μ. Αχτισάρι για το Κόσοβο

    Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν ακόμη στην προετοιμασία της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του Αφγανιστάν, «το οποίο είναι ψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος και των ΗΠΑ και της Συμμαχίας», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Από ελληνικής πλευράς, ετέθη το θέμα του visa waver, δηλαδή να ενταχθεί η Ελλάδα στο εν λόγω πρόγραμμα και, σύμφωνα με τον κ Κουμουτσάκο, «οι επαφές των αξιωματούχων των δύο χωρών προκειμένου να συντελεστεί πρόοδος στο θέμα αυτό συνεχίζονται κανονικά».

    Στο μεταξύ, την αισιοδοξία των αρχών για την εξιχνίαση της υπόθεσης του τρομοκρατικού χτυπήματος στην αμερικανική πρεσβεία εξέφρασε ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης, στην Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής όπου εκλήθη για να αναπτύξει τις δράσεις και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Κληθείς από την πρόεδρο της Επιτροπής Μαρίας Κόλλια και από άλλους βουλευτές να σχολιάσει το τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς και για το σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες, ο κ.Δημοσχάκης δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Ο βαθμός αντίδρασης της ελληνικής αστυνομίας μετά το περιστατικό ήταν πολύ μεγάλος και όλοι εφήρμοσαν το σχέδιο όπως είχε εκπονηθεί. Ταυτόχρονα έχουν ελεγχθεί όλα τα οχήματα της περιοχής -και ξεπερνούν τα 20.000- καθώς και όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και όσα γειτνιάζουν με αυτήν, αφού η χρήση της ρουκέτας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Αναλύουμε όλα τα στοιχεία στα εργαστήρια μας που είναι υπερσύγχρονα. Η υπόθεση αντιμετωπίζεται με μεγάλη σοβαρότητα. Συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στην εξιχνίαση της. Είμαστε αισιόδοξοι. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό και συνεργάζεται και με τις ξένες υπηρεσίες.Το σχέδιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όταν το υλικό συγκεντρωθεί και επεξεργαστεί θα έχουμε το αποτέλεσμα, που και εσείς και εμείς επιθυμούμε. Είμαστε σοβαροί. Σφάλμα από δω και πέρα σε εμάς δεν συγχωρείται. Εχουμε δρόμο μπροστά μας".

    Τ.Ρις: «Αισθάνομαι απολύτως ασφαλής στην Ελλάδα»

    Στο μεταξύ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη ΝΕΤ χθες ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσάρλς Ρις τόνισε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη διαλεύκανση της τρομοκρατικής επίθεσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Ο κ. Ρις υπογράμμισε ότι αισθάνεται απολύτως ασφαλής στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας τη χώρα του και ότι θα συνεχίσει να ταξιδεύει και να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί. Αναφέρθηκε στην έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία των ελληνικών αρχών τονίζοντας ότι "πάντα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και σε κατάσταση εγρήγορσης για την πιθανότητα της τρομοκρατίας. Δυστυχώς στην εποχή μας είναι μια πραγματικότητα στη ζωή όλων. Ιδιαίτερα οι αμερικανικές πρεσβείες είναι στόχοι σε όλο τον κόσμο. Είμαστε σε κατάσταση συνεχούς αυξημένου συναγερμού".

    Τέλος ο κ. Ρις δήλωσε ότι ως διπλωμάτης που είναι και όχι ερευνητής δεν μπορεί να εκτιμήσει αν οι δράστες είναι συνήθεις ύποπτοι από το παρελθόν. Η αίσθησή μου, είπε, είναι ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε τίποτε.

    [02] Παπαρήγα: Υποστήριξη στα αιτήματα εργαζομένων

    Την υποστηρίξή της στα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και τη διαφωνία της «με την προσπάθεια που γίνεται για την στρατιωτικοποίηση όλων αυτών των υπηρεσιών» εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα σε δηλώσεις της, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τα προεδρεία των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι στους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και του λιμενικούς «πρέπει να τους αποδοθούν αυτά που με τις υποσχέσεις της η κυβέρνηση τους χρωστάει». Σε αυτά τα ζητήματα, πρόσθεσε, έχουν δίκιο και εμείς τους αντιμετωπίζουμε ακριβώς και με βάση τα αιτήματα που έχουμε για τους δημόσιους υπαλλήλους, για αύξηση διαπιστωμένων κενών θέσεων που υπάρχουν, π.χ., στους πυροσβέστες.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων στο βαθμό που βεβαίως με αυτές ενισχύεται η ασφάλεια και η καταπολέμηση της κοινωνικής εγκληματικότητας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι: «δεν είμαστε καθόλου σύμφωνοι με την προσπάθεια που γίνεται για την στρατιωτικοποίηση παραπέρα όλων αυτών των υπηρεσιών στην κατεύθυνση ενίσχυσης της καταστολής του λαϊκού κινήματος. Θεωρούμε πολύ ύποπτη την φιλολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, ότι δεν υπάρχει αστυνομία, ότι όλα είναι διαλυμένα. Όλα αυτά οδηγούν, κατά τη γνώμη μας, στη δημιουργία ιδιαίτερων σωμάτων, είτε παραστρατιωτικών, είτε παρααστυνομικών, που δεν θα έχουν σχέση με την προστασία από την κοινωνική εγκληματικότητα, αλλά θα παίζουν ρόλο κατασταλτικό και θα οδηγήσουν σε καταστάσεις εξαιρετικά ακραίες. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες εξελίξεις. Αυτή η φιλολογία που αναπτύσσεται είναι πάρα πολύ ύποπτη και μάλιστα γίνεται ακόμα πιο ύποπτη μετά τις εξελίξεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Αμέσως όλοι ζητάνε να υπάρχουν ειδικά σώματα, πέρα από τα τεχνικά μέσα, τις κάμερες για να μας λύσουν το πρόβλημα.

    Τέλος πρέπει να πούμε ότι η κοινωνική εγκληματικότητα ή φαινόμενα τέτοιας εγκληματικότητας, δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή πουθενά και σε καμία χώρα του κόσμου, αλλά και σε κανένα κοινωνικό σύστημα, δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της καταστολής».

    Σε ερώτηση σχετικά με τις κάμερες η κ. Παπαρήγα δήλωσε:

    «Nομίζω ότι η παρακολούθηση μέσω καμερών ήταν ένας στρατηγικός στόχος που έψαχνε κάθε φορά την ευκαιρία για να υλοποιηθεί. Και αυτό είναι πολλά χρόνια. Μήπως οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν έγιναν αφορμή για να εγκατασταθούν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί και οι κάμερες, που τότε εμείς είχαμε πει, ότι και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες θα παραμείνουν;».

    [03] Ένταση στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Από μικροεπεισόδια σημαδεύτηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Το πρωί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια εκατοντάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ετοιμάστηκαν να κάνουν πορεία προς τη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα άλλοι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια. Στο σημείο που συναντήθηκαν οι δυο ομάδες δημιουργήθηκαν τα πρώτα επεισόδια, καθώς άρχισαν διαπληκτισμοί μεταξύ των συγκεντρωμένων για το ποια παράταξη θα τεθεί επικεφαλής της πορείας. Τελικά οι φοιτητές της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης μπήκαν επικεφαλής και ξεκίνησε η πορεία το μεσημέρι.

    Πριν η πορεία φτάσει στη Βουλή ομάδα νεαρών πέταξε τέσσερις βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ και δυο ανδρών της ομάδας "Ζ" που βρίσκονταν απέναντι από το πνευματικό κέντρο στην οδό Ακαδημίας, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

    Όταν η πορεία έφτασε στη Βουλή και ενώ το συλλαλητήριο βρισκόταν σε εξέλιξη, δημιουργήθηκαν επεισόδια στην οδό Φιλελλήνων. Άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ από τις οποίες προκλήθηκε πυρκαγιά σε ένα σταθμευμένο όχημα της Πρεσβείας της Βοσνίας. Σύντομα η φωτιά επεκτάθηκε σε άλλα τρία αυτοκίνητα καθώς και σε καφετέρια που βρίσκεται κοντά στην συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Σιμωνίδου. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση αφού στο χώρο έφτασαν έξι οχήματα με 30 άνδρες και κατάφεραν μετά από λίγο να σβήσουν τη φωτιά η οποία κατέστρεψε τα τέσσερα οχήματα και την πρόσοψη του καταστήματος, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Όσο κράτησε η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, διακόπηκε η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους, αλλά και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    Λίγο μετά, στη Βουλή, ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό που είχαν δημιουργήσει οι αστυνομικοί και οι τελευταίοι έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών, απομακρύνοντας τους.

    Κύριο αίτημα των διαδηλωτών ήταν να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να μην ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, έστω και μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το συλλαλητήριο είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό με δεδομένο ότι σήμερα θα συζητείτο στη Βουλή για δεύτερη φορά το άρθρο 16, όμως η σχετική συζήτηση είχε ολοκληρωθεί από τις 10 Ιανουαρίου.

    Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος δήλωσε: «Η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν θα περάσει. Όλοι ζητάνε ένα Πανεπιστήμιο δημόσιο, υψηλής ποιότητας, δωρεάν, ανοιχτό για όλα τα παιδιά που τελειώνουν το Λύκειο. Σήμερα το εκπαιδευτικό κίνημα για το άρθρο 16 συναντιέται με το κίνημα για το άρθρο 24,με το οικολογικό κίνημα και αλληλοενισχύονται. Η σημερινή κινητοποίηση όμως, γίνεται, κάτω από τη βαριά σκιά του θανάτου των 70 φοιτητών, που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σφαγείο της Βαγδάτης που δημιούργησαν οι αμερικάνοι. Επομένως, τα κινήματα αυτά συναντιούνται και με το κίνημα ειρήνης, ενάντια στον πόλεμο».

    Οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων είχαν κηρύξει στάση εργασίας, τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού. Οι δάσκαλοι έχουν προκηρύξει για σήμερα δίωρη στάση εργασίας ενώ οι πανεπιστημιακοί έχουν 24ωρη απεργία.

    Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη στην Πολυτεχνική Σχολή.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι φοιτητές 281 πανεπιστημιακά τμήματα εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν νέες γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους.

    Επεισόδια στο Πολυτεχνείο

    Ένταση επικρατεί από το απόγευμα γύρω από το Πολυτεχνείο όπου έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός διαδηλωτών μετά το πανσπουδαστικό συλλαλητήριο και τα επεισόδια που έγιναν στο Σύνταγμα.

    Ομάδα νεαρών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στην οδό Πατησίων. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών. Από τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τις μολότοφ άρπαξαν φωτιά τα ρούχα δύο αστυνομικών χωρίς όμως να τραυματιστούν.

    Μετά την πράξη τους οι νεαροί κατέφυγαν και πάλι στο Πολυτεχνείο το οποίο είναι αποκλεισμένο από αστυνομικές δυνάμεις και έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Πατησίων και τους γύρω δρόμους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 January 2007 - 15:30:21 UTC