Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού
  • [02] Εξαίρετη η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού

    Συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για θέματα αρμοδιότητας υπουργείου Πολιτισμού.

    Ο κ. Βουλγαράκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ανέφερε ότι την επόμενη χρονιά είναι το έτος της Ελλάδας στην Κίνα και αυτό προϋποθέτει δραστηριοποίηση πολλών υπουργείων και σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση με τον κ. Αλογοσκούφη.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία οι κάμερες, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε "εφόσον τηρούνται οι συνταγματικές δικλείδες και υπάρχει σεβασμός στην ιδιαιτερότητα για τη ζωή των πολιτών, πρέπει να ενεργοποιηθούν αυτοί οι μηχανισμοί που τελικά αποβαίνουν προς όφελος της δημοκρατίας".

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις για το διάδοχό του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε "εμπιστεύομαι απόλυτα την ΕΛΑΣ και τους μηχανισμούς της που μπορούν να έχουν ένα αποτέλεσμα και είμαι βέβαιος ότι θα το έχουν. Οσον αφορά αυτά που είπατε για τον κ. Πολύδωρα πιστεύω ότι όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει".

    Η λύση για το Κόσοβο πρέπει να διασφαλίζει τη σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη

    Υπέρ μίας κοινά αποδεκτής λύσης που θα προσδιορίζει και θα προάγει τον πολυεθνικό χαρακτήρα του Κοσόβου, τάχθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πρωθυπουργό Βοίσλαβ Κοστούνιτσα, στο Βελιγράδι.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα, ως χώρα της περιοχής, έχει πλήρη επίγνωση της αναγκαιότητας μιας τέτοιας διευθέτησης, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι η λύση θα πρέπει να εδράζεται σε συμβιβασμό και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των συνόρων και τη ακεραιότητα της χώρας.

    Για μας θα είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε λύση που δεν θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οποιαδήποτε λύση που θα επιβάλλεται και δεν θα προέρχεται μέσα από συμβιβασμό. Ο συμβιβασμός βρίσκεται μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ο κ. Κοστούνιτσα και άφησε αιχμές για το μεσολαβητή Μάρτι Αχτισάαρι, λέγοντας ότι το τελευταίο εξάμηνο δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις και ξεχάσαμε τη μορφή του.

    Επίσης, πρόσθεσε, ότι οι διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα θέματα και πάλι δεν έφεραν αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά, είπε ο κ. Κοστούνιτσα, σε λίγες μέρες θα έχουμε τις προτάσεις του.

    Στις 26 Ιανουαρίου αναμένονται οι προτάσεις Αχτισάρι.

    Στη συνάντηση νωρίτερα με τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και να παρέχει καθεστώς προστασίας στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από όλες τις πλευρές που θα επιχειρήσουν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ο Πρόεδρος Τάντιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιασδήποτε μορφής ανεξαρτησία για το Κόσοβο, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα συμβάλει σε αποσταθεροποίηση.

    Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, σημείωσε ο κ. Τάντιτς και το δικαίωμα αυτό το ασκούμε με ευρωπαϊκό τρόπο, με διπλωματικά μέσα και με βάση το διεθνές δίκαιο και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να το κάνουμε με βίαιο τρόπο ή με πόλεμο.

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής ανεξαρτησία στο Κόσοβο, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μετακινείται από τις θέσεις της και ανέφερε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις προτάσεις που θα υποβληθούν από το μεσολαβητή, σημειώνοντας ότι δεν είναι δική του δουλειά να κάνει προβλέψεις για το περιεχόμενο των προτάσεων.

    Η βασική θέση, όπως την προσδιόρισε ο κ. Τάντιτς, είναι "πλήρης αυτονομία- όχι ανεξαρτησία".

    Την Κυριακή στη Σερβία διεξάγονται εθνικές εκλογές.

    Όπως είπε ο κ. Τάντιτς, οι εκλογές δεν επιδρούν στην πολιτική για το Κόσοβο, την οποία έχει χαράξει ο ίδιος ως πρόεδρος και η παρούσα κυβέρνηση.

    Ο Σέρβος πρόεδρος αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις των δύο χωρών και στη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας προς τον ευρωατλαντικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Σερβίας. Στόχος της Σερβίας, είπε ο κ. Τάντις, είναι να γίνει μέλος της ΕΕ.

    Επίσης στις συνομιλίες όπως ανέφερε συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς και το σχέδιο ανοικοδόμησης στο οποίο η Ελλάδα συνεισφέρει σημαντικά ποσά.

    Η στήριξη της Σερβίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Καραμανλής, στρατηγική επιλογή.

    Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής να διεξαχθούν με τρόπο που θα προβάλει στην διεθνή κοινότητα τη δημοκρατική ωριμότητα της χώρας.

    Νωρίτερα, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα απαντώντας σε ερώτηση ότι η Σερβία δείχνει να έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες στην Ευρωπαϊκή της πορεία, τόνισε ότι η Σερβία είναι ένα παλιό, ιστορικό και ευρωπαϊκό κράτος και σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ότι αφορά τους θεσμούς, τη νομοθεσία και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Δεν υπήρχε πάντοτε η σχέση της εταιρικότητας από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Σερβία, είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρωθυπουργός.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι μία κυβέρνηση δημοκρατική και με ευρωπαϊκή κατεύθυνση θα επιταχύνει μετά τις εκλογές τους ρυθμούς προς την ΕΕ, τόνισε ότι το κλίμα σήμερα στην ΕΕ είναι πιο θετικό για τη Σερβία απ' ότι στο παρελθόν, ενώ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συζήτησαν με τον Σέρβο ομόλογό του για την κατασκευή οδικών έργων που θα ενισχύσουν τις υποδομές στην περιοχή.

    Συνάντηση Ντ.Μπακογιάννη με το Σέρβο ομόλογό της

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην περιοδεία του σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης, συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογό της Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Κατά τη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και το ζήτημα του Κοσόβου.

    Διαπιστώθηκε ότι σε διμερές επίπεδο οι σχέσεις είναι άριστες, ενώ για το καθεστώς του Κοσόβου εκφράστηκε η ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    Η κα Μπακογιάννη μετέφερε επίσης μήνυμα φιλίας και συνεργασίας στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

    Απευθυνόμενη δε στους δημοσιογράφους, η κα Μπακογιάννη τόνισε:

    "Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της Σερβίας. Το μέλλον όλης της περιοχής είναι στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ένα μέλλον που μπορεί να εξασφαλίσει ανάπτυξη σταθερότητα και ευημερία".

    Ο Βουκ Ντράσκοβιτς αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο που να μην μπορεί να αρθεί, στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις επικείμενες εκλογές θα κλείσει οριστικά το δίλημμα "Ευρώπη ή όχι".

    Αποχαιρετώντας τον Βουκ Ντράσκοβιτς, η κ.Μπακογιάννη του ευχήθηκε "καλή δύναμη" στην προεκλογική εκστρατεία.

    [02] Εξαίρετη η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

    «Για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε η εξαίρετη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, οι οποίοι συζήτησαν και σειρά άλλων θεμάτων, όπως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η προσεχής έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν, η υπαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα visa waver, καθώς και διμερή οικονομικά θέματα.

    Ο κ Κουμουτσάκος τόνισε ότι είναι δεδομένη και σταθερή η πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς να υπάρξουν αποτελέσματα και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της τρομοκρατίας.

    Η διαπίστωση που κάναμε από την αρχή ότι το επεισόδιο αυτό δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επιβεβαιώνεται κάθε μέρα, πρόσθεσε.

    Στην ίδια συνάντηση, η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στα Βαλκάνια και τις εξελίξεις στην περιοχή, ενόψει των εκλογών στη Σερβία, στις 21 Ιανουαρίου και της αναμενόμενης λίγες ημέρες αργότερα κατάθεσης των προτάσεων του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μ. Αχτισάρι για το Κόσοβο

    Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν ακόμη στην προετοιμασία της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ, στην οποία πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του Αφγανιστάν, «το οποίο είναι ψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος και των ΗΠΑ και της Συμμαχίας», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Από ελληνικής πλευράς, ετέθη το θέμα του visa waver, δηλαδή να ενταχθεί η Ελλάδα στο εν λόγω πρόγραμμα και, σύμφωνα με τον κ Κουμουτσάκο, «οι επαφές των αξιωματούχων των δύο χωρών προκειμένου να συντελεστεί πρόοδος στο θέμα αυτό συνεχίζονται κανονικά».

    Τ.Ρις: «Αισθάνομαι απολύτως ασφαλής στην Ελλάδα»

    Στο μεταξύ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη ΝΕΤ χθες ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσάρλς Ρις τόνισε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη διαλεύκανση της τρομοκρατικής επίθεσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

    Ο κ. Ρις υπογράμμισε ότι αισθάνεται απολύτως ασφαλής στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας τη χώρα του και ότι θα συνεχίσει να ταξιδεύει και να κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί. Αναφέρθηκε στην έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία των ελληνικών αρχών τονίζοντας ότι "πάντα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και σε κατάσταση εγρήγορσης για την πιθανότητα της τρομοκρατίας. Δυστυχώς στην εποχή μας είναι μια πραγματικότητα στη ζωή όλων. Ιδιαίτερα οι αμερικανικές πρεσβείες είναι στόχοι σε όλο τον κόσμο. Είμαστε σε κατάσταση συνεχούς αυξημένου συναγερμού".

    Τέλος ο κ. Ρις δήλωσε ότι ως διπλωμάτης που είναι και όχι ερευνητής δεν μπορεί να εκτιμήσει αν οι δράστες είναι συνήθεις ύποπτοι από το παρελθόν. Η αίσθησή μου, είπε, είναι ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε τίποτε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 January 2007 - 11:30:13 UTC