Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής για φυγόστρατους: «Μη χαριστείτε σε κανέναν»
  • [02] Εξεταστική για τις υποκλοπές ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ
  • [03] Κ.Παπούλιας: "Συναίνεση για τη Παιδεία"
  • [04] Ιστορική απόφαση για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή

  • [01] Κ.Καραμανλής για φυγόστρατους: «Μη χαριστείτε σε κανέναν»

    "Προχωρήστε, μην χαριστείτε σε κανέναν", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, για το θέμα των παράνομων απαλλαγών στρατευσίμων.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε αναλυτικές του δηλώσεις, υπογράμμισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δοθούν τα ονόματα των φυγόστρατων, αλλά ανέφερε ότι υπάρχει η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στη συνέχεια η απόφαση του ΣτΕ -στο οποίο είχε προσφύγει το υπουργείο εναντίον της απόφασης της Αρχής- ότι δεν επιτρέπει να δοθούν τα ονόματα.

    Κατά συνέπεια, ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, η εκτελεστική εξουσία οφείλει να πειθαρχήσει και πρόσθεσε ότι "είναι, όμως, ζητούμενο μέχρι ποιου ορίου μπορεί η Αρχή Προστασίας να παρεμβαίνει, επειδή δεν μπορεί να λασπώνονται όλοι, ούτε είναι δυνατόν να αιωρούνται τέτοιες καταγγελίες, γιατί είναι πολύ βαριές".

    Στο θέμα πρέπει να δώσει απάντηση ίδια η Αρχή, είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και σημείωσε ότι η δημοκρατία λειτουργεί με κανόνες.

    Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι θέλει να δώσει τον κατάλογο, "γιατί δεν είναι πρέπον να καίγονται τα ξερά μαζί με τα χλωρά και να αιωρούνται τέτοιες καταγγελίες, πολύ περισσότερο για πολιτικά πρόσωπα".

    Σε άλλες χώρες, πρόσθεσε, δίνεται πλήρες βιογραφικό και σε πολλές περιπτώσεις και ιατρική βεβαίωση για πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές θέσεις.

    Χαρακτήρισε υπερβολική την ευαισθησία της Αρχής και πρόσθεσε ότι ίσως θα πρέπει να επαναξεταστεί η απόφασή της με βάση τα νέα δεδομένα και μέχρι ποιου σημείου μπορεί να παρεμβαίνουν οι Αρχές.

    Απαντώντας στην κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρέπει να καταλάβει ότι είναι καταγγελλόμενο και να απολογηθεί για τη σήψη που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια που κυβέρνησε. Όλες οι περιπτώσεις είναι πριν από το 2004, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης και θα πρέπει στο ΠΑΣΟΚ να σιωπήσουν και να απολογηθούν.

    Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπάρχουν σε αυτή την υπόθεση ποινικά και διοικητικά ζητήματα και σε ό,τι αφορά τα ποινικά έχει αναλάβει η τακτική δικαιοσύνη. Σε ότι δε αφορά τα διοικητικά, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι θα ερευνηθούν όλοι οι φάκελοι και θα υπηρετήσουν όσοι παράνομα απηλλάγησαν.

    Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, υπογράμμισε ο Υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.

    Ανέφερε ακόμη ότι το ένα τρίτο των ατόμων που έχουν ελεγχθεί έχει εκπληρώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο νόμιμα τις υποχρεώσεις του και υπογράμμισε ότι η έρευνα συνεχίζεται σε διοικητικό επίπεδο και θα συνεχιστεί σε βάθος.

    Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που μπορούν να υπηρετήσουν ακόμη και εκείνοι που απηλλάγησαν παράνομα τη δεκαετία του '80, σημειώνοντας ότι θα εφαρμοστεί απόλυτα ο νόμος.

    Ανέφερε ακόμη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις στο Συμβούλιο των Αρχηγών για τη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων και σύντομα θα φέρει εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ για το πλαίσιο λειτουργίας τους και τη νέα δομή τους που θα ισχύσει το 2007.

    Τόνισε χαρακτηριστικά ότι επειδή η θητεία στην Αεροπορία και το Ναυτικό είναι δωδεκάμηνη οι στρατεύσιμοι δεν μπορούν στο διάστημα αυτό να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους.Εκεί προχωρούμε με τοποθετήσεις επαγγελματιών οπλιτών ή μονίμων αξιωματικών που θα εκπαιδεύονται και θα υπηρετούν 3 έως 5 έτη. Ουσιαστικά προχωρούμε σε ημιεπαγγελματικό στρατό, όπως είχε ομόφωνα ψηφιστεί. Οταν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στο Συμβούλιο των Αρχηγών, θα παρουσιαστεί στο ΚΥΣΕΑ το συνολικό πλαίσιο.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η θητεία, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι το θέμα αυτό δεν συζητείται, ούτε είναι στην ατζέντα του υπουργείου, αλλά αν θεωρηθεί αναγκαίο, με βάση και τις εισηγήσεις που υπάρχουν, θα ανοίξει ευρύτατη συζήτηση.

    Θα πρέπει να δούμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης, τη δοσολογία μεταξύ επαγγελματιών και οπλιτών, αλλά, πρόσθεσε, ότι όπως είναι σήμερα οι συνθήκες, δεν μπορεί να έχουμε μόνο επαγγελματικό στρατό.

    Τόνισε ακόμη ότι η θητεία δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από τη ζωή των νέων ανθρώπων και ανέφερε ότι ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται κέντρα σε διάφορες περιοχές, ώστε να παρουσιάζονται σε αυτές οπλίτες από όμορους νομούς και ανέφερε μεταξύ άλλων τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα και τη Δράμα.

    Στη Ρόδο, είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ήδη λειτουργεί ένα τέτοιο κέντρο και το επισκέφθηκε το Νοέμβριο στην ορκωμοσία των οπλιτών, όπου οι 180 ήταν από τη Ρόδο και οι υπόλοιποι από νησιά της Δωδεκανήσου.

    Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα, που περιορίζει την αυθαιρεσία, ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι έτσι οι νέοι θα κάνουν τη θητεία κοντά στα σπίτια τους και θα είναι και πιο παραγωγικοί.

    Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Π.Ευθυμίου («Η βιομηχανία απαλλαγών από τη στράτευση είναι μία μόνο όψη της κατάστασης που διαμορφώθηκε από το 2004 στην Στρατολογία»), δήλωσε: "Στο ΠΑΣΟΚ περισσεύει η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός. Το φαινόμενο που τώρα δήθεν ανακαλύπτουν, χαρακτήρισε την 20ετή θητεία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ".

    Ο Θ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι "παριστάνουν τους καταγγέλλοντες ενώ στην πραγματικότητα είναι καταγγελλόμενοι. Όσο κι αν δεν βολεύει το ΠΑΣΟΚ η αλήθεια, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη. Η κυβέρνησή μας αποκαλύπτει όσα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συγκάλυπταν (επειδή τα δημιουργούσαν), η κυβέρνησή μας διερευνά διεξοδικά και παραπέμπει στη δικαιοσύνη κάθε υπόθεση παραβίασης της νομιμότητας, η κυβέρνησή μας αποδεικνύει στην πράξη την αμετάκλητη απόφασή της να πατάξει φαινόμενα αδιαφάνειας και κομματικής ευνοιοκρατίας διασφαλίζοντας την ισότητα όλων των ελλήνων πολιτών έναντι του νόμου".

    Τέλος, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος "η κυβέρνησή μας φέρνει όλες τις απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες, ώστε να εκλείψουν μια για πάντα φαινόμενα που δεν είναι συμβατά με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Πολιτεία".

    Στο ερώτημα αν «η απάτη είναι προσωπικό δεδομένο», ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι "αν ήταν έτσι η κυβέρνηση δεν θα είχε προχωρήσει σε όλες αυτές τις ενέργειες για να αποκαλύψει αυτή την απάτη".

    Και πρόσθεσε ότι "η Αρχή Προστασίας Ατομικών Δεδομένων θεωρεί ότι αποτελεί προσωπικό δεδομένο η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων απέφυγαν παρανόμως να στρατευθούν".

    Ο Θ.Ρουσόπουλος υπενθύμισε σχετικά ότι επί κυβέρνησης ΝΔ αποκαλύφθηκε το υψηλό ποσοστό Ι-5 που ήταν ικανό προς στράτευση και κάλεσε τους κκ. Γ. Παπανδρέου και Π. Ευθυμίου να συμβουλεύονται τον κ.Α. Τσοχατζόπουλο και τον κ.Γ. Παπαντωνίου (πρώην Υπουργός Άμυνας) «πριν πετούν αόριστες καταγγελίες».

    Αναφορικά με την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε όλους έλαβαν παρανόμως απαλλαγή της στράτευσής τους, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι εύλογο να υπάρξουν κυρώσεις, τόνισε, όμως, ότι το θέμα αφορά τη στρατιωτική δικαιοσύνη που έχει επιληφθεί της υπόθεσης.

    Θέματα Απασχόλησης στην κυβερνητική επιτροπή

    Τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ευαίσθητες, φθίνουσες περιοχές και κλάδους της οικονομίας, αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή, μετά από εισήγηση του Υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη.

    Το Ταμείο, όπως είπε ο Σ. Τσιτουρίδης, θα δίνει υψηλές αποζημιώσεις μηνιαίως σε ανέργους, άνω των 50 ετών, σε φθίνοντες κλάδους της οικονομίας και σε περιοχές υψηλής ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά, ή συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για πλήρη συνταξιοδότηση.

    Επίσης, στην Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίστηκε η δημιουργία φορέα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Θα δημιουργηθεί, έτσι, εθνικό μητρώο ασφαλισμένων και συνταξιούχων, κάτι που θα διευκολύνει την επιτάχυνση εξυπηρέτησης των πολιτών σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, είπε ο Υπουργός.

    Εκτίμησε δε ότι το 2007, μετά τη δημιουργία του φορέα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε από το 1992 και δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

    Ο φορέας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικού δικαίου, αλλά το δημόσιο θα έχει το κεφάλαιο, συμπλήρωσε ο υπουργός.

    Επίσης στην Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής θέσης γενικού επιθεωρητή δαπανών πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε να εξορθολογιστούν και να ενισχυθούν οι έλεγχοι και οι κανόνες διαφάνειας.

    [02] Εξεταστική για τις υποκλοπές ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, συνεδρίασε το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του κόμματος και ασχολήθηκε με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.

    Στο μεταξύ, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών προτείνουν με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, με πρώτους υπογράφοντες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο.

    Οι υπογράφοντες επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό διότι, όπως αναφέρουν, "κινήθηκαν στη λογική της συσκότισης και της συγκάλυψης, δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο, δεν αξιοποίησαν την ΑΔΑΕ και ενέπλεξαν τη Δικαιοσύνη σε μια ουσιαστικά αδιέξοδη έρευνα».

    Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «-Ποίοι και με ποιο στόχο έκαναν τις τηλεφωνικές υποκλοπές;

    -Ποια φυσικά πρόσωπα ή υπηρεσίες αφορούσαν οι υποκλοπές; Ποιος είναι πλήρης ο κατάλογος των παρακολουθημένων προσώπων;

    -Υπάρχει και στη διάθεση ποίων είναι το περιεχόμενο των υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων;

    -Υπάρχει συμμετοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στην όλη υπόθεση, ή υπάρχει ανικανότητα και επικίνδυνη επιπολαιότητα στη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών;

    -Έχει ερευνήσει η ΕΥΠ πληροφορίες σε σχέση με την ανάμειξη ξένων χωρών στην όλη υπόθεση και γιατί δεν έχουν μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί, προς την κατεύθυνση αυτή, τα κρίσιμα ευρήματα της ΑΔΑΕ (αριθμοί τηλεφώνων στο εξωτερικό κλπ);

    -Η Κυβέρνηση γιατί δεν σεβάστηκε τους θεσμούς, γιατί αγνόησε στην όλη υπόθεση την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αλλά και τις λοιπές αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) και γιατί ενέπλεξε στην όλη υπόθεση την Δικαιοσύνη κατά τρόπο αντισυνταγματικό και αντιθεσμικό;

    -Η Κυβέρνηση γιατί δεν ενημέρωσε την Βουλή, τους αρχηγούς των Κομμάτων και τα θύματα των παρακολουθήσεων;

    -Ο Πρωθυπουργός, για ένα θέμα υψίστης εθνικής ασφάλειας, όπως το χαρακτήρισε, γιατί δεν ενημέρωσε τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, αλλά ούτε το αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών;»

    Οι υπογράφοντες ζητούν τη συζήτηση της πρότασής τους στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

    Δήλωση Πέτρου Ευθυμίου για τα στρατολογικά έγγραφα

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, σχετικά με την υπόθεση της υπεξαίρεσης στρατολογικών εγγράφων, έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση:

    Στην υπόθεση των φυγόστρατων αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάζεται να αποκαλύψει, ό,τι δεν μπορεί άλλο να συγκαλύψει. Η βιομηχανία απαλλαγών από τη στράτευση είναι μία μόνο όψη της κατάστασης που διαμορφώθηκε από το 2004 στην Στρατολογία.Η δεύτερη είναι η πλήρης περιφρόνηση των νόμων προς εξυπηρέτηση "ημετέρων" με τη μέθοδο των μετατάξεων από τον Στρατό Ξηράς στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία.

    Ρωτάμε ευθέως και αναμένουμε απάντηση από τον υπουργό Εθνικής ΄Αμυνας και την κυβέρνηση.

    Πρώτον: είναι αλήθεια, ναι ή όχι ότι κατά παρέκκλιση των ισχυόντων νόμων την 26η Ιουλίου 2006 υπογράφηκαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας χίλιες οκτακόσιες πενήντα δύο (1852) μετατάξεις από τον Στρατό Ξηράς προς το Ναυτικό και την Αεροπορία;

    Δεύτερο: είναι αλήθεια, ναι ή όχι, ότι κατά παρέκκλιση των ισχυόντων νόμων και αποφάσεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψε την 3η Νοεμβρίου 2006 δύο χιλιάδες εκατόν δώδεκα (2112) μετατάξεις από τον Στρατό Ξηράς προς το Ναυτικό και την Αεροπορία;

    Και αυτά μόνον για το 2006... Ανάλογα και αντίστοιχα είναι τα μεγέθη και το 2005.Το κομματικό κράτος της ΝΔ έχει μετατρέψει το στράτευμα σε κέντρο ευνοιοκρατικής μεταχείρισης των "ημετέρων" διαχωρίζοντας τους νέους Έλληνες σε προνομιούχους και μη στο ιερό καθήκον που είναι η υπηρεσία για την άμυνα της πατρίδας.

    [03] Κ.Παπούλιας: "Συναίνεση για τη Παιδεία"

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνισε σήμερα πως η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να έχει μια ευρύτατη βάση συναίνεσης.

    Ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε διαδοχικά με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ ((ΠΟΣΔΕΠ).

    Ο Πρόεδρος υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της ΠΟΣΔΕΠ τόνισε ότι παρακολουθεί τους αγώνες τους και σημείωσε ότι "είστε ένας δυναμικός εταίρος του διαλόγου για την παιδεία που αφορά όλους μας".

    "Η παιδεία είναι εθνική υπόθεση και νομίζω ότι πρέπει να έχει μια ευρύτατη βάση συναίνεσης. Μικρές ευρωπαϊκές χώρες επενδύοντας στην παιδεία είχαν άριστα αποτελέσματα και για την κοινωνική τους πρόοδο, αλλά και για την οικονομική τους πρόοδο και για το μέλλον των παιδιών τους", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΟΣΔΕΠ Λ. Απέκης εξέφρασε την ελπίδα αυτο το έτος, να είναι το έτος της παιδείας και να αποβεί θετικό για την παιδεία της χώρας μας.

    Και πρόσθεσε ότι ζητησαν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο "για να εκφράσουμε την αγωνία της Πανεπιστημιακής κοινότητος, της εκπαιδευτικής κοινότητας συνολικά, αλλά και της κοινωνίας, γιβαυτό το μεγάλο ζήτημα της παιδείας. Και να σας δώσουμε κάποια στοιχεία για τους λόγους που μας κάνουν να κινητοποιούμαστε, με αίτημα αυτό που εμείς συνοψίζουμε: στην υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, της δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης, μια που εμείς είμαστε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι".

    "Το υπουργείο Παιδείας είναι εδώ για το δημόσιο Πανεπιστήμιο", δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, σε απάντηση ερωτήσεων σχετικών με τις κινητοποιήσεις στις οποίες προχωρεί η εκπαιδευτική κοινότητα για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

    Η κ.Μ.Γιαννάκου υπογράμμισε ιδιαίτερα, ότι η συζήτηση είναι μία κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι η γνώση δεν έχει σύνορα, ενώ διεθνοποιούνται τα Πανεπιστήμια. Μάλιστα τόνισε ότι θα υπάρξει στήριξη της ποιότητας των ΑΕΙ.

    Η υπουργός επισήμανε την σύμπτωση απόψεων με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον πρώην υπουργό Θεοδωρο Πάγκαλο, στο θέμα του άρθρου 16, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα είπαν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, υπενθυμίζοντας ότι μετά τα μέτρα του υπουργείου, αναγκάστηκαν να κλείσουν πολλά ιδιωτικά Τεχνικά Εκπαιδευτήρια.

    Η κα Γιαννάκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής σχετικά με αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα για τα ΑΕΙ δήλωσε ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί από την παρούσα κυβέρνηση. Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι γνωστό πως τα Πανεπιστήμια έχουν ζητήσει την αποδέσμευση του λυκείου από τις εξετάσεις για τα ΑΕΙ.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

    Το μεσημέρι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Στις 6 το απόγευμα φοιτητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή. Για αύριο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία, ενώ το μεσημέρι τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις θα πραγματοποιηθούν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια με μοναδικό σύνθημα τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16. Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει για αύριο 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τη λήξη της βάρδιας.

    [04] Ιστορική απόφαση για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή

    Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατάσει το τουρκικό δημόσιο να επιστρέψει στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη ακίνητο που είχε δημευθεί το 1974, δήλωσαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής.

    Η απόφαση που ανακοινώθηκε επίσημα στη διοίκηση του Ιδρύματος σήμερα, ζητά από το τουρκικό δημόσιο να επιστρέψει το ακίνητο σε τρεις μήνες ή να καταβάλει αποζημίωση ύψους 900.000 ευρώ. Μετά την πάροδο της τρίμηνης προθεσμίας θα αρχίσουν να προσμετρούνται τόκοι υπερημερίας.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μεγάλης Σχολής συναντήθηκε σήμερα για να ενημερωθεί γα την «ιστορική» απόφαση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Αυτό που θα πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι η δυνατότητα μας να διαχειρισθούμε απρόσκοπτα την περιουσία της Μεγάλης Σχολής, τόνισαν μέλη του Συμβουλίου.

    Η δικηγόρος του Ιδρύματος της Σχολής κ. Γκιουλντέν Αλκάν, δεν βρέθηκε για να σχολιάσει την απόφαση, που θεωρείται ότι επιβραβεύει τη στρατηγική που είχε επιλέξει για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

    Η απόφαση ανοίγει ένα διαφορετικό δρόμο για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν συσωρευθεί. Ο δρόμος των νομοθετικών αλλαγών προχωρά παράλληλα.

    «Ακόμα και οι ελλείψεις της νέας νομοθεσίας που ετοίμασε τουρκική κυβέρνηση μπορούν να αποκατασταθούν μέσα από τη δικαιοσύνη», δηλώνουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και νομικοί.

    Πρόκειται για την πρώτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδικάζει την Τουρκία σε θέμα που αφορά τα κοινωφελή ιδρύματα των χριστιανικών μειονοτήτων.

    Μέχρι σήμερα οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων απέφυγαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους για δικαίωση στις πολιτικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για πιέσεις προς την τουρκική κυβέρνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 January 2007 - 13:30:19 UTC