Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου:Ελλειψη προσωπικού στην Υγεία
  • [02] Η Ντ. Μπακογιάννη για το αεροδρόμιο των Σκοπίων
  • [03] "Έφυγε" ο Μάριος Πλωρίτης
  • [04] Εκτελέσθηκε ο Σαντάμ Χουσείν

  • [01] Γ.Παπανδρέου:Ελλειψη προσωπικού στην Υγεία

    Το Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και συνομίλησε με τους εργαζομένους, τη διοίκηση αλλά και με γονείς παιδιών που νοσηλεύονται εκεί.

    Κατά τη συζήτηση που είχε με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Γιώργο Γιαννόπουλο, διαπίστωσε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού αλλά και παραϊατρικού προσωπικού.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από 1.500 εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν από το προσωπικό, έγιναν μόνο 815 προσλήψεις και όπως επισημάνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ "η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη στις εφημερίες αλλά και τα Σαββατοκύριακα".

    Όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, σημαντική έλλειψη προσωπικού υπάρχει και στη Μονάδα Νεογνών, όπου αντιστοιχούν τρεις νοσηλευτές για 30 κρεβάτια.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε και τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και μίλησε με παιδάκια που νοσηλεύονται εκεί και με γονείς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι χρειάζονται περισσότερες πιστώσεις αλλά και πρόσληψη προσωπικού.

    Επιστολή Νίκου Αθανασάκη στη Δήμητρα Λιάνη

    Εντονα αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στην απόφαση της Δήμητρας Λιάνη να παραχωρήσει μέρος του Αρχείου του Ανδρέα Παπανδρέου στην Βουλή.

    Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε συναντηθεί με την κ. Λιάνη και είχαν συζητήσει το θέμα, της έστειλε χθες επιστολή, μετά τις δηλώσεις που έκανε η ίδια σε τηλεοπτικά μέσα ανακοινώνοντας την απόφασή της.

    Ο κ. Αθανασάκης καταλογίζει στην κ. Λιάνη ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα μεταξύ τους, ότι δηλαδή δεν τήρησε τη συμφωνία να υπάρξει ένα μικρό περιθώριο χρόνου πριν αποφασίσει τι θα κάνει με το αρχείο. Η συμφωνία επίσης προέβλεπε ότι πριν η κ. Λιάνη ανακοινώσει τις αποφάσεις της θα επικοινωνούσε εκ νέου με τον κ. Αθανασάκη.

    Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει στην επιστολή του -την οποία όπως τονίζει αναγκάζεται να δώσει στη δημοσιότητα μετά τις δηλώσεις της κ. Λιάνη- ότι το θέμα του αρχείου εκκρεμεί αρκετά χρόνια και ότι κατά την εκτίμησή του δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια "μόνο και μόνο επειδή προέκυψε η πρόταση της προέδρου της Βουλής" στην κίνηση της οποίας ο κ. Αθανασάκης καταλογίζει κάποιες σκοπιμότητες.

    Αναφέρει επίσης ότι το θέμα του Αρχείου επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω της κατεδάφισης της οικίας του Ανδρέα Παπανδρέου και μάλιστα ότι λόγω της εξέλιξης αυτής υπήρξε εμπλοκή του εκδοτικού Οίκου Λιβάνη ο οποίος ανέλαβε την διασφάλιση της αποθήκευσης του αρχείου και υπήρξε και σχετική συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ.

    Οπως αναφέρει ο κ. Αθανασάκης, τα δημοσιεύματα για την εμφάνιση αντικειμένων του Ανδρέα Παπανδρέου στο Μοναστηράκι και η πρόταση της κ. Μπενάκη περιέπλεξαν τα πράγματα όχι για πρώτη φορά.

    Αναφορικά με το αρχείο ο κ. Αθανασάκης τονίζει στην επιστολή του ότι πρέπει να είναι ενιαίο και να συγκεντρωθεί στο Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου. Αναφέρει επίσης ότι όπως είχαν συζητήσει με την κ. Λιάνη θα υπήρχε πρόβλεψη συμμετοχής της χήρας του Ανδρέα Παπανδρέου στη διαδικασία αυτή.

    Ο κ. Αθανασάκης ξεκαθαρίζει ότι το θέμα του Αρχείου δεν μπορεί να συναρτηθεί με οποιοδήποτε άλλο θέμα, υπονοώντας τη διεκδίκηση της κ. Λιάνη να είναι υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Κάτι τέτοιο τονίζει "θα έδινε την εικόνα μιας απαράδεκτης, σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, διαπραγμάτευσης".

    Ο καθένας φέρει την ευθύνη των αποφάσεών του και κρίνεται γι' αυτές τονίζει επίσης ο κ. Αθανασάκης και προσθέτει ότι στην περίπτωση του αρχείου οι αποφάσεις ανήκουν στην κ. Λιάνη.

    Τονίζει επίσης ότι όσοι γνώρισαν και έζησαν από κοντά τον Ανδρέα Παπανδρέου οφείλουν να τιμούν και να προστατεύουν τη μνήμη του και υπογραμμίζει ότι ο ίδιος αυτό ακριβώς πράττει, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά και κανένα σχόλιο στις πράξεις της κ. Λιάνη σχετικά με την προστασία της μνήμης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Η Ντ. Μπακογιάννη για το αεροδρόμιο των Σκοπίων

    «Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μία ηγετική προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, ο Ελληνας στρατηλάτης καθιερώθηκε στην Ιστορία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφορικά με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ να δεχθεί την πρόταση της δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης των δύο αεροδρομίων της χώρας για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων "Πέτροβετς", σε αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" και της Αχρίδας σε αεροδρόμιο "Απόστολος Παύλος"».

    Η κ. Μπακογιάννη προσθέτει στη δήλωση της: «Με την σημερινή τους δήλωση, τα Σκόπια, για μία ακόμη φορά, αναζητούν πλαστά στηρίγματα στο παρελθόν.

    Η Ιστορία, 2.300 χρόνια μετά, ούτε αλλάζει ούτε παραχαράσσεται. Η συμπεριφορά αυτή των Σκοπίων δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις για σχέσεις καλής γειτονίας που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία και από τις δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε και εξυπηρετεί τις ευρω-ατλαντικές τους προσδοκίες.

    Η Ελλάδα έχει καταστήσει γνωστές τις θέσεις της έναντι εταίρων και συμμάχων, θέσεις που εκφράζουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

    Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ, σε συνεδρίασή του, ενέκρινε την πρόταση της δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης των δύο αεροδρομίων της χώρας για τη μετονομασία τους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι «η απόφαση για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων δεν υποκρύπτει πονηρές βλέψεις και δεν αποτελεί προσπάθεια για μονοπώληση του ονόματος μίας παγκόσμιας ιστορικής προσωπικότητας, η οποία, όπως είπε, τιμάται σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, στην Ινδία και αλλού».

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι «η ενέργεια για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε "Μέγας Αλέξανδρος" δεν πρέπει να εκληφθεί από την Ελλάδα ως πρόκληση, σημειώνοντας ότι ο Μακεδόνας στρατηλάτης αποτελεί κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας και όχι αποκλειστικά μιας χώρας ή ενός έθνους».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μιλόσοσκι, σημείωσε ότι «η χώρα του τιμά τον Μέγα Αλέξανδρο ως μεγάλη ιστορική προσωπικότητα και ότι εδώ και πολλά χρόνια μία λεωφόρος των Σκοπίων ονομάζεται λεωφόρος του "Αλέξανδρου του Μακεδόνα", ενώ σε δύο πόλεις της ΠΓΔΜ (Πρίλεπ και Στιπ) αναγέρθηκαν φέτος αγάλματά του».

    Κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ πρόσθεσαν ότι επιλέχθηκε για το αεροδρόμιο των Σκοπίων η ονομασία "Μέγας Αλέξανδρος" και όχι "Αλέξανδρος ο Μακεδών" για να ταυτίζεται με την αγγλική μετάφραση του ονόματος της ιστορικής αυτής προσωπικότητας, που είναι "Alexander the Great".

    Από την πλευρά της, η ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Ράντμιλα Σεκερίνσκα δήλωσε ότι χαιρετίζει «την πρωτοβουλία για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων», συμπλήρωσε όμως ότι «η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να φροντίσει για τη βελτίωση των υπηρεσιών του αεροδρομίου».

    [03] "Έφυγε" ο Μάριος Πλωρίτης

    Ο Μάριος Πλωρίτης, συγγραφέας, μεταφραστής θεατρικών έργων, σκηνοθέτης, κριτικός θεάτρου, αρθρογράφος, συγγραφέας κοινωνικών και πολιτικών δοκιμίων και δημοσιογράφος, ένας από τους κορυφαίους της δημόσιας και πνευματικής ζωής της χώρας, έφυγε χθές από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών.

    Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, από το Α΄Νεκροταφείο.

    Ο Μάριος Πλωρίτης, γεννήθηκε στις 19/1/1919 στον Πειραιά, σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε με θεατρικές σπουδές στην Αγγλία και στην Αμερική.

    Πρωτοεμφανίστηκε ως θεατρικός μεταφραστής , στα χρόνια της κατοχής, σε έργα που ανέβαζε ο θίασος Τέχνης του Κάρολου Κουν και από τότε, μετέφρασε πάνω από 100 έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες από τους σπουδαιότερους έλληνες πρωταγωνιστές.

    Ως σκηνοθέτης εμφανίστηκε με επιτυχία το 1952, στον θίασο Λαμπέτη- Παπά- Χορν, με το έργο "Βαθιά, γαλάζια, θάλασσα".

    Εκτός από τα παραπάνω , προσέφερε στο θέατρο και με την ιδιότητα του καθηγητή δραματολογίας και ιστορίας θεάτρου, στην δραματική σχολή του Κουν αλλά και ως διευθυντής σύνταξης της έκδοσης "Θέατρο" του Θόδωρου Κρίτα.

    Τον Μάριο Πλωρίτη γνώρισε και εκτίμησε βαθιά το πλατύ κοινό και ως κριτικό θεάτρου και κινηματογράφου, στην εφημερίδα Ελευθερία, την οποία εγκατέλειψε το 1965, αλλά και μέσα από τις επιφυλλίδες και τα άρθρα του στην εφημερίδα ΒΗΜΑ, μετά την μεταπολίτευση.

    Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας "Νίκη", αυτοεξορίστηκε στην διάρκεια της δικτατορίας στο εξωτερικό, ανέπτυξε έντονη δράση κατά της χούντας η οποία και απαγόρευσε την κυκλοφορία δύο βιβλίων του, "Τα λοφία και οι παγίδες" και "Τα προσωπεία-Ιουλιανά και άλλα", δύο κοινωνικά - πολιτικά δοκίμια, γραμμένα το 1966 και παραμονές της δικτατορίας.

    Δήλωση του πρωθυπουργού

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για το θάνατο του Μάριου Πλωρίτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Μάριος Πλωρίτης τίμησε με τη ζωή και το έργο του την Ελλάδα. Με συνέπεια και επιμονή, έδωσε απτό περιεχόμενο στην έννοια του πνευματικού ανθρώπου και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού ελληνικού πολιτισμού. Η παρακαταθήκη της πολύπλευρης δράσης του θα μείνει ζωντανή στη συνείδηση όλων όσων διδάχθηκαν απβ αυτόν πολιτισμό.

    Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    Δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    "Ο Μάριος Πλωρίτης υπήρξε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή, όσο και πολύπλευρη προσωπικότητα που σφράγισε με το ανήσυχο και πρωτοπόρο πνεύμα του, τα γράμματα, τις τέχνες, τη δημοσιογραφία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    "Διανοούμενος που ξεχώρισε για την πρωτοτυπία της σκέψης του.Πολιτικός στοχαστής με ακέραιο δημοκρατικό φρόνημα. Άνθρωπος ευαίσθητος που έφερε τις σύγχρονες παγκόσμιες αναζητήσεις και στήριξε κάθε καινοτομία στο ελληνικό θέατρο.Ο Μάριος Πλωρίτης, υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας.

    Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα της γγ του ΚΚΕ

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τον θάνατο του Μάριου Πλωρίτη στην οικογένειά του.

    Ανακοίνωση του ΣΥΝ

    Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ σε ανακοινωσή του αναφέρει:

    "Άλλος ένας μεγάλος της πνευματικής και δημόσιας ζωής του τόπου μας έφυγε.

    Ο Μάριος Πλωρίτης, από την πρώτη συνεργασία του, στα χρόνια της κατοχής, με το «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κουν, μέχρι το τέλος της ζωής του διακρίθηκε ως κορυφαίος σκηνοθέτης, μεταφραστής και κριτικός.

    Θα θυμόμαστε επίσης πάντα τα δύο προφητικά βιβλία του, «Τα λοφία και οι παγίδες» και «Τα προσωπεία - Ιουλιανά και άλλα», που κυκλοφόρησαν λίγο πριν την 21η Απριλίου 1967 και τα οποία οι λογοκριτές της στρατιωτικής χούντας απαγόρευσαν, καθώς και την αντιδικτατορική του δράση στην αυτοεξορία του στο εξωτερικό".

    Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού

    Τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του Μάριου Πλωρίτη, εκφράζει ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος σε δήλωση του αναφέρει ότι η παρουσία του εκλιπόντος «επί σειρά δεκαετιών στο χώρο της τέχνης και των γραμμάτων άφησε ανεξίτηλα ίχνη στη πνευματική διαδρομή της νεώτερης Ελλάδας».

    «Εξαίρετος θεωρητικός του θεάτρου, λαμπρός μεταφραστής, διαπρεπής επιφυλλιδογράφος, ο Μάριος Πλωρίτης αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό», καταλήγει στη δήλωση του ο υπουργός Πολιτισμού.

    Δήλωση του υπουργού Εσωτερικών

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωση του τονίζει ότι η απώλεια του Μάριου Πλωρίτη είναι «απώλεια για τον τόπο».

    «Ο Μάριος Πλωρίτης, με το μεγάλο και πολυσχιδές έργο του αλλά και με το προσωπικό του παράδειγμα, σημάδεψε ανεξίτηλα τη σύγχρονη πορεία του πολιτισμού μας και εκπροσώπησε όσο λίγοι το Ελληνικό Πνεύμα», αναφέρει στην ίδια δήλωση ο κ. Παυλόπουλος.

    Δήλωση της υπουργού Εξωτερικών

    "Ο Μάριος Πλωρίτης ήταν ένας σημαντικός δημιουργός αλλά και μια προσωπικότητα κόσμημα για τον πολιτισμό μας", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Μάριου Πλωρίτη και πρόσθεσε: " Άνθρωπος των γραμμάτων, της τέχνης και της δημιουργίας, αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στο Θέατρο και στη Δημοσιογραφία. Η συνεπής και συνετή προσέγγιση των πραγμάτων ήταν για αυτόν στάση ζωής. Η απώλεια του, αφήνει ένα μεγάλο κενό, η προσφορά του όμως, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

    Εκφράζω στην οικογένεια του τα θερμά μου συλλυπητήρια".

    Δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΣΥ

    "Ο Πολιτισμός, η Δημοσιογραφία, το Θέατρο και τα Γράμματα, έχασαν σήμερα έναν γνήσιο εκφραστή τους. Ο Μάριος Πλωρίτης, με το έργο του, τη συνέπεια του και το ήθος του, δίδαξε δημοσιογραφία αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη σε όλους τους νεώτερους λειτουργούς της. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του", δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και Α αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης για το θάνατο του Μάριου Πλωρίτη.

    [04] Εκτελέσθηκε ο Σαντάμ Χουσείν

    Στην εκτέλεση δια απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσεϊν, προχώρησαν σήμερα οι Ιρακινές αρχές, υλοποιώντας την απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε τον πρώην Ιρακινό ηγέτη σε θάνατο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και ειδικότερα για τους θανάτους 148 σιιτών χωρικών από το Ντουτζάιλ μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατά της ζωής του το 1982.

    Η εκτέλεση έγινε στις 5 τα ξημερώματα σήμερα τοπική ώρα. Η κόρη του, που ζει εξόριστη στην Ιορδανία, ζήτησε να ταφεί ο πατέρας της στην Υεμένη έως ότου το Ιράκ απελευθερωθεί και καταστεί δυνατό να ταφεί στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με το Ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χούρα, παρόντες στην εκτέλεση ήταν ένας γιατρός, ένας δικηγόρος, μάρτυρες και αξιωματούχοι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκτέλεση μαγνητοσκοπήθηκε και ελήφθησαν φωτογραφίες.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε την εκτέλεση του Σαντάμ ως ένα "σημαντικό ορόσημο" στην "πορεία της χώρας προς την δημοκρατία, εκτιμώντας, όμως παράλληλα ότι η εκτέλεση δεν θα τερματίσει τη βία στο Ιράκ.

    Στο Λονδίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάργκαρετ Μπέκετ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν τιμωρήθηκε για κάποια από τα εγκλήματά του σε βάρος του λαού του Ιράκ. "Καλωσορίζω το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσέιν δικάσθηκε από ένα Ιρακινό δικαστήριο για κάποια τουλάχιστον από τα φρικιαστικά εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος του λαού του Ιράκ, ανέφερε η Μπέκετ σε γραπτή δήλωσή της.

    Το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε, λίγη ώρα μετά την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσέιν, τους Ιρακινούς να "εργασθούν στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης και της εθνικής ενότητας".

    "Δοκιμασία της δέσμευσης μιας κυβέρνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί ο τρόπος που αντιμετωπίζει τους χειρότερους παραβάτες τους", σημειώνει ο Ρίτσαρντ Ντίκερ, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

    "Η εσπευσμένη εκτέλεση του Σαντάμ Χουσέιν είναι απλά εσφαλμένη", σημείωσε από την πλευρά του ο Λάρι Κοξ, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ. "Σηματοδοτεί την απάρνηση της δικαιοσύνης για τα αναρίθμητα θύματα που υπέστησαν ανείπωτα δεινά στην διάρκεια της κυριαρχίας του", πρόσθεσε.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τομοχίκο Τανιγκούτσι δήλωσε ότι "αναγνωρίζουμε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με τους όρους της δικαστικής διαδικασίας και σεβόμαστε τις νομικές διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση του Ιράκ. Τούτου λεχθέντος, αυτό που είναι πιο σημαντικό κατά την άποψή μας είναι το να αποτελέσει αυτή η καταδίκη όχι μια νέα πηγή σύγκρουσης αλλά μια αφορμή συμφιλίωσης του Ιρακινού λαού".

    Η κυβέρνηση της Μαλαισίας, που ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, εκτίμησε από την πλευρά της ότι η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσέιν θα επιφέρει "αύξηση της βίας στο Ιράκ".

    Στο Ιράκ οι αντίπαλοι του Σαντάμ βγήκαν και πανηγύρισαν στους δρόμους, ενώ το κόμμα Μπααθ του πρώην Ιρακινού ηγέτη, έχει προειδοποιήσει με αντίποινα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 December 2006 - 7:30:29 UTC