Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η αγάπη χτίζει»
  • [02] "Τελευταίο αντίο" στον Γιάννη Διακογιάννη

  • [01] «Η αγάπη χτίζει»

    Με τίτλο "Η αγάπη χτίζει" η μη κρατική οργάνωση Αλληλεγγύη της Εκκλησίας σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ξεκινάει πανελλαδική σταυροφορία, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανέγερση στέγης για τους παραπληγικούς στην Κυψέλη.

    Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος καθώς και ο πρόεδρος της οργάνωσης Δημήτρης Φουρλεμάδης, παραβρέθηκαν στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ Νερατζιώτισσα σε ειδική εκδήλωση.

    Όσοι θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή δεν έχουν παρά να στείλουν μήνυμα SMS από κινητό τηλέφωνο στέλνοντας τη λέξη «ΑΓΑΠΗ» στον αριθμό 4578.

    Υπουργός και Αρχιεπίσκοπος έστειλαν συμβολικά τα πρώτα μηνύματα. Ο κ. Λιάπης στην ομιλία του τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της σταυροφορίας, τη συμβολή του υπουργείου σ' αυτήν ενώ εξήρε το έργο της αλληλεγγύης αναφερόμενος στην δράση που έχει τα πέντε τελευταία χρόνια και όπως είπε χαρακτηριστικά ''η δράση αυτή εμφανίζει την εικόνα του ουμανισμού και του φιλανθρωπικού έργου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.'' Ο κ. Λιάπης κατέληξε λέγοντας ότι'' το υπουργείο στηρίζει αυτή την προσπάθεια. ''

    Με στόχο την όσο δυνατόν γρηγορότερη ανέγερση του σπιτιού των παραπληγικών αναφέρθηκε και ο αρχιεπίσκοπος. Στο περιθώριο της εκδήλωσης όμως ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα εφημερίδων, που επισημαίνουν ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες οι γιορτές των Χριστουγέννων πραγματοποιούνται σε χαμηλούς τόνους για να μην προκαλούνται οι πολίτες άλλων θρησκευμάτων.

    Ο κ. Χριστόδουλος τόνισε ιδιαίτερα ότι απαιτούμε απο τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας να σέβονται τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας και την ιστορία μας. Επέκρινε αυτου του είδους της κινήσεις και απευθυνόμενος προς τον κ. Λιάπη τόνισε ότι αυτά τα οποία λέγω θέλω να πιστεύω ότι βρίσκουν ανταπόκριση προς την πολιτεία αλλά κυρίως προς τον λαό, ο οποίος σέβεται και τιμά τις παραδόσεις του.

    [02] "Τελευταίο αντίο" στον Γιάννη Διακογιάννη

    Υπό τους ήχους του Adagio του Τομάζο Αλμπινόνι και με πολύ σεβασμό, εκατοντάδες φίλοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, είπαν σήμερα το απόγευμα στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών το "τελευταίο αντίο" στον κοινοβουλευτικό και πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας "Τα Νέα" Γιάννη Ε. Διακογιάννη, που έχασε το Σάββατο τη μάχη με το θάνατο, μιά μάχη που έδωσε με γενναιότητα για πολλούς μήνες.

    Ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης, δημοσιογράφος και ταξιδευτής, όπως έγραφε, άλλωστε, το αγγελτήριο του θανάτου του, δεν θέλησε θρησκευτική κηδεία, αλλά πολιτική. Και αυτό έγινε. Άλλωστε, ήθελε να φύγει το ίδιο ήσυχα ,όπως έζησε.

    Στη διαθήκη του που διάβασε η δημοσιογράφος, συνάδελφος του για πολλά χρόνια στα έδρανα των κοινοβουλευτικών συντακτών, κα Ντόρα Νταϊλιάνα, ο Γιάννης ζητούσε να μην εκφωνηθούν επικήδειοι λόγοι.

    Ο Γιάννης ζητούσε, επίσης, το πιάνο του (εξαίρετος γαρ πιανίστας ο ίδιος, αν και αυτοδίδακτος...) να δοθεί στο Δημοτικό Ωδείο της Σύμης (ο εκλιπών είχε πρωτοστατήσει στην καθιέρωση του ομώνυμου φεστιβάλ στο νησί) και κάποια από τα βιβλία του να δοθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου σπουδασε. Ακόμη ζήτησε τα χρήματα από τις πωλήσεις του βιβλίου του πατέρα του ("Οι ανυπότακτοι της Σύμης") να δοθούν για να "προβληθεί ο αντιαποικιοκρατικός, αντιϊμπεριαλιστικός, λαϊκός, πατριωτικός και σοσιαλιστικός αγώνας του Εθνικού Μετώπου Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης στα Δωδεκάνησα".

    "Επιθυμώ να ταφώ με τρόπο απλό, όπως έζησα. Δεν θέλω επικήδειους. Μονάχα λίγα λουλούδια θα "ζήταγα" από τους συμμαθητές του δημοτικού που μαζί μεγαλώσαμε τρείς - τρείς στα θρανία", ανέφερε ο Γιάννης στη διαθήκη του με ημερομηνία 23. 3. 2006.

    Και πρόσθετε: "Κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν επεδίωξα και δεν απόκτησα ποτέ. Και δεν έχω να αφήσω τίποτα σε κανέναν. Οι αγώνες μου - που έδωσα μαζί με τόσους άλλους αγωνιστές και αγωνίστριες - φοιτητικοί, πολιτικοί, συνδικαλιστικοί, καλλιτεχνικοί, πολιτιστικοί, αντιπολεμικοί, αισθητικοί και δημοσιογραφικοί, αποτελούν μιά παρακαταθήκη. Αυτή, όμως υπάρχει και στα τρία βιβλία μου και στο τέταρτο, το υπό έκδοση, που δεν έτυχαν πάντως (με ευθύνη μου) μιάς σωστής επιμέλειας".

    Ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης ζήτησε ακόμη από τους συγγενείς, τους φίλους και τους συντρόφους του, αυτούς που, όπως ανέφερε, "με αγάπησαν και τους αγάπησα να αγαπούν από δώ και πέρα ακόμη περισσότερο" την μητέρα και τον αδελφό του, αλλά και τις δύο κυρίες που βοηθούν στο πατρικό του σπίτι, την κυρία Κική και την Ευγενία.

    Και κατέληγε: "Ταξίδεψα, αγάπησα, με αγάπησαν, πάλεψα, συγκρουστηκα. Ημουν τυχερός. Σας χαιρετώ".

    Το φέρετρο με τη σορό του Γιάννη ήταν σκεπασμένο με το δάφνινο στεφάνι που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τον οποίον εκπροσώπησαν στελέχη της Προεδρίας με επικεφαλής το διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του Προέδρου Κωνσταντίνο Μπίκα.

    Στεφάνια έστειλαν ο πρωθυπουργός, μέλη της κυβέρνησης, πολιτικά κόμματα,φορείς και οργανώσεις, η Πρόεδρος της Βουλής,και εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι του Γιάννη.

    Το Γιάννη Ε. Διακογιάννη αποχαιρέτισαν με δάκρυα στα μάτια και με χειροκροτήματα, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με την κόρη του (στενή φίλη του Γιάννη), η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου και η σύζυγός του Άντα (συμφοιτήρια και στενή φίλη του Γιάννη) πολλά μέλη της κυβερνήσεως, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τους Υπουργούς Θόδωρο Ρουσόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Προκόπη Παυλόπουλο, Δημήτρη Σιούφα, Μανόλη Κεφαλογιάννη, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Βαληνάκη, Θεόδωρο Κασσίμη, κ.α., καθώς και τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βαγγέλη Αντώναρο.

    Ηταν ακόμη εκεί, δεκάδες μέλη της Βουλής από όλα τα κόμματα, ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο τέως Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (με επικεφαλής τον Πάνο Σόμπολο),της ΠΟΕΣΥ (με επικεφαλής το Δημήτρη Τσαλαπάτη), του ΕΔΟΕΑΠ (με επικεφαλής το Νίκο Κιάο) και του ΤΣΠΕΑΘ (με επικεφαλής το Δημήτρη Καπράνο).

    Ακόμη ήταν εκεί πρώην Υπουργοί και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον Αντώνη Λιβάνη, τον Κώστα Λαλιώτη, τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, Σάκη Πεπονή, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Ρέππα, Τηλέμαχο Χυτήρη, Χάρη Καστανίδη, Πέτρο Ευθυμίου, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Χρήστο Παπουτσή, Άννα Διαμαντοπούλου,Κίμωνα Κουλούρη, Χρήστο Βερελή καθώς και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Διακρίναμε επίσης το νέο δήμαρχο της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη καθώς και πολλά στελέχη της Αριστεράς, πρώην βουλευτές, τον πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γρηγόρη Φαράκο καθώς και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανόλη Γλεζο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 December 2006 - 17:30:33 UTC