Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για τις εκλογές»

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για τις εκλογές»

    Έτος εκλογών θα είναι το 2007 ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση της ΚΟ του κινήματος, εκφράζοντας και την ανησυχία του για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων.

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης την οποία χαρακτήρισε "αποτυχημένη", προσθέτοντας ότι "αυτή η αποτυχημένη κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγεί την Ελλάδα, δεν το αντέχει η Ελλάδα".

    Ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό που άρχισε στη Βουλή τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι το πανόραμα της κυβερνητικής αποτυχίας και δείχνει ότι η χώρα οπισθοδρομεί σε όλους τους τομείς.

    Σ' αυτή τη συζήτηση, πρόσθεσε, αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Αυτή της απαισιοδοξίας και της ανέχειας που εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία και εκείνη της αισιοδοξίας και της αξιοπρέπειας η οποία εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ. Στη συζήτηση αυτή, πρόσθεσε, η Νέα Δημοκρατία είναι απολογούμενη για τα τρία χαμένα χρόνια της διακυβέρνησής της.

    Στόχος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ο κ. Παπανδρέου είναι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού να αναδείξει την αναξιοπιστία και την ανικανότητα της κυβέρνησης και παράλληλα να πείσει τον ελληνικό λαό ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

    Ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει την αξιοπιστία του και γι' αυτό δεν θα τον εμπιστευτεί ξανά ο ελληνικός λαός και συμπλήρωσε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός θα είναι χωρίς αμφιβολία ο τελευταίος προϋπολογισμός της ΝΔ .

    Αναφερόμενος στο θέμα του ΟΤΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να πουλήσει φθηνά και για εισπρακτικούς λόγους εθνικό πλούτο. "Η πώληση αυτή - είπε - δεν πρέπει να γίνει". Χαρακτήρισε πρωτοφανές γεγονός για οποιαδήποτε κυβέρνηση την αντιπαράθεση κορυφαίων υπουργών για τον ΟΤΕ, την ώρα που ο πρωθυπουργός είναι απών αλλά είναι ουσιαστικά ο πρώτος υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για "άθλιο πραξικόπημα" αναφερόμενος στις "τροπολογίες της νύχτας" και τόνισε ότι "δεν θα γίνει ανεκτή η υποβάθμιση της δημοκρατίας που επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό, αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξέφρασε την ανησυχία του διότι όπως είπε η Ελλάδα χάνει συνεχώς έδαφος. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αποσυνδέσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας από το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω της ατολμίας, του φόβου και της ανικανότητάς της μέχρι σήμερα. "Η Ελλάδα υποχωρεί και η Τουρκία θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανενόχλητη και χωρίς καμία πίεση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της" είπε χαρακτηριστικά.

    Έκανε λόγο για "δήθεν πάγωμα των οκτώ κεφαλαίων την ώρα που ανοίγουν ταυτόχρονα άλλα 25 κεφάλαια" και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής δέχθηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωρίς δεύτερη κουβέντα. Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μπήκε σε ένα παζάρι από το οποίο βγήκε χαμένος. "Εμείς δεν δεχόμαστε αυτό το παζάρι" είπε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε "ούτε έξω πάμε καλά κύριε Καραμανλή".

    Ενόψει των πολιτικών εξελίξεων κατά το νέο έτος, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "Η ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να γαντζωθεί στην εξουσία" και ανέφερε ως παράδειγμα το σενάριο το οποίο, όπως είπε, διακινεί το κυβερνών κόμμα, αυτό της ακυβερνησίας, την ώρα που η ΝΔ είχε ισχυρή πλειοψηφία και το πρόβλημα δεν είναι η ισχυρή πλειοψηφία αλλά η ίδια η ΝΔ. Προειδοποίησε τους βουλευτές του κόμματος να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες "τις γνωστές πρακτικές της δεξιάς" η οποία όπως είπε δεν θα διστάσει μπροστά σε τίποτα. "Εμείς - πρόσθεσε - δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ να χειραγωγήσει τον πολίτη. Και το μήνυμά μας είναι "ως εδώ". Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη νέα διάταξη του κόμματός του, λέγοντας ότι στόχος της είναι ένας και μοναδικός, "η νίκη στις εκλογές η οποία αποτελεί μονόδρομο για το καλό του τόπου" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο θάνατο του δημοσιογράφου Γιάννη Διακογιάννη με τον οποίο υπήρξαν προσωπικοί φίλοι. Ανέφερε ότι ο Γιάννης Διακογιάννης έδωσε με συνέπεια τη μάχη της δημοσιογραφίας και ήταν αφοσιωμένος στους αγώνες για τη δημοκρατία , ήταν μια καθαρή προσωπικότητα και είχε μεγάλη ευαισθησία στον πόνο του ανθρώπου.

    Στην αρχή της συνεδρίασης μίλησε ο γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Ρέπας, ο οποίος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει μόνο τις δαπάνες για την Προεδρία της Δημοκρατίας και θα καταψηφίσει όλες τις άλλες συμπεριλαμβανομένων και των αμυντικών.

    Συνέντευξη Γ.Παπανδρέου στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

    Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για τις εκλογές και θα τις κερδίσει, δηλώνει ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι "για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει σενάριο ήττας" και ότι "η νίκη για μας είναι υποχρέωση απέναντι στην παράταξη και την πατρίδα". Ενώ τονίζει ότι μια ακόμα ψήφος στη ΝΔ δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά "επιβράβευση μια φαύλης πολιτικής".

    Ο ίδιος, όπως αναφέρει, διεκδικεί "μια πρώτη ευκαιρία για να κάνουμε πράξη το όραμά μας" το οποίο συμπυκνώνει στη φράση "τη δημιουργία μιας χώρας πρωτοπόρας, κοινωνικά δίκαιης, ανοιχτής στον κόσμο και σίγουρης για το μέλλον της". Και προσθέτει, "είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει επίσης ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. "Εμείς", αναφέρει, "θέλουμε μια δίκαιη κοινωνία" και καταλογίζει στη ΝΔ"μια αντίληψη πελατειακού καπιταλισμού", αποτέλεσμα της οποίας είναι να "ισχύει το δίκαιο του ισχυρού και όχι η ισχύς του δικαίου".

    Μεταξύ των μέτρων που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να γίνει πράξη η "δίκαιη κοινωνία", αναφέρει την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Και δεσμεύεται "για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο δίνει ταυτόχρονα κίνητρα, αλλά είναι και μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος", με αντίθετη φορά από τη σημερινή, με την οποία ενισχύονται τα υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών.

    Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναβιώνει το παρακράτος και ότι έχει κομματικοποιήσει πλήρως την Αστυνομία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΟΤΕ, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι "το Δημόσιο πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο" και χαρακτηρίζει "απαράδεκτο αυτό που κάνει η κυβέρνηση". Τονίζει επίσης ότι "το κράτος πρέπει να έχει στρατηγικό ρόλο" σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες ή η ενέργεια, ενώ δηλώνει αντίθετος"στην εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων με εισπρακτική λογική".

    Σχετικά με το άρθρο 16 και το ενδεχόμενο καταψήφισης της αναθεώρησης από βουλευτές του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου απαντά ότι υπάρχει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχει και ο σεβασμός στην παράδοση του ελληνικού Κοινοβουλίου για τις συνταγματικές αναθεωρήσεις.

    Τονίζει πάντως ότι το άρθρο 16, το οποίο "ευνουχίζει το δικαίωμα του κράτους να ρυθμίζει μια πολύ σημαντική πτυχή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης", δεν είναι η κύρια πτυχή των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση. Επαναφέρει τις 15 προτάσεις για την Παιδεία, που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή και δεσμεύεται για τη διάθεση του 5% του προϋπολογισμού, αλλά και την αγορά ενός εκατομμυρίου υπολογιστών των 100 Ευρώ για να διατεθούν σε μαθητές.

    Ο κ. Παπανδρέου κάνει άνοιγμα στο Συνασπισμό για διάλογο και μάλιστα, όπως τονίζει, περιμένει τη συμμετοχή του στον προσυνεδριακό διάλογο για το προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με την κατάθεση προτάσεων. Επίσης αξιολογεί ως θετική την προσωπική του εμπειρία, ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, από τις όποιες επαφές υπήρξαν με τον ΣΥΝ.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει στις συμμαχικές κυβερνήσεις, απαντά ότι πιστεύει στις "αποτελεσματικές κυβερνήσεις", αλλά και σε μια "ευρεία δημοκρατική συναίνεση".

    Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ο κ. Παπανδρέου, τονίζει ότι θα μπορούσε να συζητηθεί ακόμα και για τις επόμενες εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι "το εκλογικό σύστημα θα ενισχύει την αυτονομία της πολιτικής και τη διαφάνεια, θα παρέχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στους πολιτικούς, θα μειώνει την επιρροή ειδικών συμφερόντων και θα χαρακτηρίζει από μεγαλύτερη δημοκρατικότητα". Διαπιστώνει, όμως, ότι ο τρόπος με τον οποίο τίθεται από την κυβέρνηση το θέμα "δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο συζήτησης".

    Σε ερώτηση για τις αποκλίσεις που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι πρέπει να θεσπιστούν κανόνες και αφήνει υπαινιγμούς αναφέροντας ότι "δεν είναι δυνατό μια εταιρία δημοσκοπήσεων να εξαρτάται από την κυβέρνηση και να περιμένουμε ότι θα τη δυσαρεστήσει".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι ο Κώστας Λαλιώτης "δεν είναι αδρανής, είναι παρών", ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο, αλλά δεν απαντά για τον Γιάννο Παπαντωνίου, αναφέροντας απλά ότι "αξιοποιώ όλα τα στελέχη που βρίσκονται στην κοινή μας πορεία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 December 2006 - 11:30:27 UTC