Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2007
  • [02] Γ.Παπανδρέου:"Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει σενάριο ήττας"
  • [03] Γ.Αλογοσκούφης:"Πώς θα πουλήσουμε τον ΟΤΕ"
  • [04] «Έφυγε» ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης

  • [01] Αρχίζει στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2007

    Αρχίζει σήμερα το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2007.

    Συνάντηση Καραμανλή-Ζαγορίτη

    Εφόλης της ύλης συζήτηση με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή είχε χθες το πρωί ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Βγαίνοντας και ερωτηθείς για τις διαφωνίες σχετικά με τις αλλαγές στον ΟΤΕ ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι "η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει το πρόγραμμά της, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και προχωρά τις μεταρρυθμίσεις".

    Σε ερώτηση για το εάν ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος ο κ. Ζαγορίτης απάντησε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να λύνονται τα προβλήματα και συνέχισε ότι λύνονται προβλήματα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλάζει η Ελλάδα και αυτό έχει σημασία.

    [02] Γ.Παπανδρέου:"Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει σενάριο ήττας"

    Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για τις εκλογές και θα τις κερδίσει, δηλώνει ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι "για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει σενάριο ήττας" και ότι "η νίκη για μας είναι υποχρέωση απέναντι στην παράταξη και την πατρίδα". Ενώ τονίζει ότι μια ακόμα ψήφος στη ΝΔ δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά "επιβράβευση μια φαύλης πολιτικής".

    Ο ίδιος, όπως αναφέρει, διεκδικεί "μια πρώτη ευκαιρία για να κάνουμε πράξη το όραμά μας" το οποίο συμπυκνώνει στη φράση "τη δημιουργία μιας χώρας πρωτοπόρας, κοινωνικά δίκαιης, ανοιχτής στον κόσμο και σίγουρης για το μέλλον της". Και προσθέτει, "είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει επίσης ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. "Εμείς", αναφέρει, "θέλουμε μια δίκαιη κοινωνία" και καταλογίζει στη ΝΔ"μια αντίληψη πελατειακού καπιταλισμού", αποτέλεσμα της οποίας είναι να "ισχύει το δίκαιο του ισχυρού και όχι η ισχύς του δικαίου".

    Μεταξύ των μέτρων που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να γίνει πράξη η "δίκαιη κοινωνία", αναφέρει την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Και δεσμεύεται "για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο δίνει ταυτόχρονα κίνητρα, αλλά είναι και μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος", με αντίθετη φορά από τη σημερινή, με την οποία ενισχύονται τα υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών.

    Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναβιώνει το παρακράτος και ότι έχει κομματικοποιήσει πλήρως την Αστυνομία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΟΤΕ, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι "το Δημόσιο πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο" και χαρακτηρίζει "απαράδεκτο αυτό που κάνει η κυβέρνηση". Τονίζει επίσης ότι "το κράτος πρέπει να έχει στρατηγικό ρόλο" σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες ή η ενέργεια, ενώ δηλώνει αντίθετος"στην εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων με εισπρακτική λογική".

    Σχετικά με το άρθρο 16 και το ενδεχόμενο καταψήφισης της αναθεώρησης από βουλευτές του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου απαντά ότι υπάρχει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχει και ο σεβασμός στην παράδοση του ελληνικού Κοινοβουλίου για τις συνταγματικές αναθεωρήσεις.

    Τονίζει πάντως ότι το άρθρο 16, το οποίο "ευνουχίζει το δικαίωμα του κράτους να ρυθμίζει μια πολύ σημαντική πτυχή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης", δεν είναι η κύρια πτυχή των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση. Επαναφέρει τις 15 προτάσεις για την Παιδεία, που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή και δεσμεύεται για τη διάθεση του 5% του προϋπολογισμού, αλλά και την αγορά ενός εκατομμυρίου υπολογιστών των 100 Ευρώ για να διατεθούν σε μαθητές.

    Ο κ. Παπανδρέου κάνει άνοιγμα στο Συνασπισμό για διάλογο και μάλιστα, όπως τονίζει, περιμένει τη συμμετοχή του στον προσυνεδριακό διάλογο για το προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με την κατάθεση προτάσεων. Επίσης αξιολογεί ως θετική την προσωπική του εμπειρία, ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, από τις όποιες επαφές υπήρξαν με τον ΣΥΝ.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει στις συμμαχικές κυβερνήσεις, απαντά ότι πιστεύει στις "αποτελεσματικές κυβερνήσεις", αλλά και σε μια "ευρεία δημοκρατική συναίνεση".

    Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ο κ. Παπανδρέου, τονίζει ότι θα μπορούσε να συζητηθεί ακόμα και για τις επόμενες εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι "το εκλογικό σύστημα θα ενισχύει την αυτονομία της πολιτικής και τη διαφάνεια, θα παρέχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στους πολιτικούς, θα μειώνει την επιρροή ειδικών συμφερόντων και θα χαρακτηρίζει από μεγαλύτερη δημοκρατικότητα". Διαπιστώνει, όμως, ότι ο τρόπος με τον οποίο τίθεται από την κυβέρνηση το θέμα "δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο συζήτησης".

    Σε ερώτηση για τις αποκλίσεις που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι πρέπει να θεσπιστούν κανόνες και αφήνει υπαινιγμούς αναφέροντας ότι "δεν είναι δυνατό μια εταιρία δημοσκοπήσεων να εξαρτάται από την κυβέρνηση και να περιμένουμε ότι θα τη δυσαρεστήσει".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι ο Κώστας Λαλιώτης "δεν είναι αδρανής, είναι παρών", ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο, αλλά δεν απαντά για τον Γιάννο Παπαντωνίου, αναφέροντας απλά ότι "αξιοποιώ όλα τα στελέχη που βρίσκονται στην κοινή μας πορεία".

    Υπό την προεδρία του κ.Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Γ.Αλογοσκούφης:"Πώς θα πουλήσουμε τον ΟΤΕ"

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής",δηλώνει ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πώληση ενός ποσοστού του ΟΤΕ, γύρω στο 20% "σε στρατηγικό εταίρο ή σύμμαχο" και ότι το μάνατζμεντ θα ασκείται από κοινού, από το δημόσιο και τον αγοραστή. Το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, πάντως, "θα πρέπει να είναι συμβατό με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης", υπογραμμίζει.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι ο στόχος της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού είναι στρατηγικός, αλλά το σχέδιο θα ματαιωθεί, "αν δεν βρούμε τον κατάλληλο σύμμαχο". Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως σημειώνει, ίσως επιλεγεί μια περαιτέρω μετοχοποίηση.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να μπορέσει να γίνει η επιλογή του "εταίρου".

    Σε ερώτηση γιατί η ΝΔ εγκατέλειψε το θέμα τις πώλησης ζημιογόνων επιχειρήσεων, ο υπουργός απαντά ότι "αποκρατικοποιήσεις ζημιογόνων εταιριών δεν μπορούν να γίνουν γιατί κανένας δεν αγοράζει ζημιές" και άλλωστε, όπως λέει, "δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας αποκρατικοποίηση ζημιογόνων εταιριών". Για τις εταιρίες αυτές, αναφέρει,"προέχει η εξυγίανσή τους, προτού σκεφτείς οποιασδήποτε μορφής αποκρατικοποίηση".

    Σχετικά με την κατάσταση στα λιμάνια ο κ. Αλογοσκούφης τονίζει ότι το υπουργείο Οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με "με τη διαδικασία που προωθείται", η οποία "είναι αποκλειστική πρωτοβουλία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας". Διευκρινίζει, πάντως, ότι "δεν υπάρχει κανένα θέμα διένεξης" μεταξύ των δύο υπουργείων.

    Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρεται και στην αναθεώρηση του Συντάγματος και προτείνει να περιληφθεί ρητή διάταξη που "να απαγορεύει την ύπαρξη ειδικών λογαριασμών". Αυτό σε συνδυασμό"με τη δημιουργία ενός νέου μισθολογίου στο Δημόσιο". Τάσσεται επίσης υπέρ μιας διάταξης που θα καθιερώνει τη "σύνταξη προϋπολογισμών για τριετή χρήση", αλλά και της κατάργησης της διάταξης που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο κρατικοποιείται μια εταιρία.

    Επίσης αναφέρει ότι δύο συζητήσεις έγιναν στην Κυβερνητική Επιτροπή για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, απαντώντας έτσι, εμμέσως, στον κ. Σουφλιά, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν γνωρίζει τις αποφάσεις.

    "Αν έτυχε να απουσιάζει ο κ. Σουφλιάς από τις συνεδριάσεις αυτές, είναι κάτι που δεν θυμάμαι", αναφέρει ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος προσθέτει ότι ο ίδιος τιμά όλους τους συναδέλφους του, αλλά "δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις για τα θέματα των λεπτομερειών".

    Επίσης αναφέρει ότι "οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν και την ωριμότητα και τη δυνατότητα συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό ώστε να λαμβάνουν όλες τις εξηγήσεις που πλέον είναι απαραίτητες".

    Απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά

    «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ.Αλογοσκούφης συνεχίζει αυτή τη συζήτηση και μάλιστα λέγοντας ορισμένα πράγματα που δεν ευσταθούν και με θίγουν. Είμαι υποχρεωμένος, συνεπώς, να απαντήσω στα εξής :

    Πρώτον. Υποστηρίζει ότι ήμουν ενήμερος για την τροπολογία. Δεν ήμουν ενήμερος. Το έχω δηλώσει και όφειλε να το σεβαστεί, εξάλλου όλοι γνωρίζουν ότι δεν συνηθίζω να λέω ψέματα. Συζητήσαμε στην Κυβερνητική Επιτροπή την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, αλλά δεν συζητήσαμε το πολύ σημαντικό θέμα του περιεχομένου της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Το τι λέει η τροπολογία δεν είναι λεπτομέρεια. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, πάνω στο οποίο έγινε όλος ο δημόσιος διάλογος των τελευταίων ημερών.

    Δεύτερον. Ο κ. Αλογοσκούφης στη συνέντευξή του αναφέρει αυτά που εγώ υποστήριζα εξ αρχής : Στρατηγική συμμαχία και από κοινού μάνατζμεντ. Αυτά, όμως, δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία. Με αποτέλεσμα, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η τροπολογία, να κατηγορείται από την Αντιπολίτευση η Κυβέρνηση, ότι το κράτος θα πουλήσει όλες τις μετοχές του ΟΤΕ και δεν θα συμμετέχει στο μάνατζμεντ. Πράγμα που -όπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, του κ.Ρουσόπουλου και, τελικά, και του κ.Αλογοσκούφη- η Κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πράξει.»

    [04] «Έφυγε» ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης

    Πέθανε χθές ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης, πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας "Τα Νέα" ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

    Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι από το Β' Νεκροταφείο Αθηνών (Ριζούπολη).

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας, προσερχόμενος στη δεξίωση που παρατίθεται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των εκπροσώπων των Μέσων Επικοινωνίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Σβαυτή τη μέρα που θα ήταν μέρα χαράς, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, μας ήρθε ένας θάνατος. Ένας θάνατος ενός εξαιρετικού ανθρώπου, ενός ακέραιου δημοσιογράφου, ενός ανθρώπου που θα μας λείψει.

    Θα μου λείπει και από την Προεδρία, αφού ξέρετε ότι ήταν στην ομάδα των δημοσιογράφων της Προεδρίας.

    Τον Γιάννη θα τον θυμόμαστε πάντοτε. Ήταν υπόδειγμα ήθους δημοσιογράφου και ανθρώπου.»

    Η Πρόεδρος της Βουλής κα Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Γιάννη Ε. Διακογιάννη:

    «Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για την πρόωρη απώλεια του δημοσιογράφου Γιάννη Διακογιάννη, ο οποίος με την προσωπικότητα και το έργο του κόσμησε το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ και τίμησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

    Συνεπής υπερασπιστής της ανεξαρτησίας και της ποιότητας της ενημέρωσης, με λόγο εύστοχο και διεισδυτικό, διακρίθηκε για την εντιμότητα, την ευπρέπεια, την παρρησία και την αμεροληψία του. Υπέρμαχος των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ήταν πάντα παρών όχι μόνο στις εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και όπου στον κόσμο διακυβεύονταν η ειρήνη και η δημοκρατία. Η απουσία του αφήνει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά η παρακαταθήκη του αποτελεί φωτεινό παράδειγμα.

    Στους οικείους του και στη δημοσιογραφική οικογένεια εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από τον Λίβανο όπου βρίσκεται για το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Γιάννη Ε. Διακογιάννη:

    "Ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν ένας υπέροχος φίλος, λαμπρός δημοσιογράφος, ένας καλός άνθρωπος, όλοι μας όσοι τον γνωρίσαμε θα αισθανθούμε το μεγάλο κενό που αφήνει πίσω του".

    Ανάλογη δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου:

    "Ο Γιάννης Διακογιάννης, υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος, όσο και ένας ξεχωριστός δημοσιογράφος.

    Διακρινόταν για την ακεραιότητα της προσωπικότητας, την ευθύτητα και τη γλυκύτητα του χαρακτήρα του, την αδιαπραγμάτευτη πίστη και προσήλωση στις αρχές της δεοντολογίας του επαγγέλματός του, που το ύψωσε πραγματικά σε λειτούργημα.

    Ένας πολίτης με βαθύ δημοκρατικό φρόνημα, με οικογενειακή παράδοση αγώνων, με αταλάντευτη ιδεολογική πίστη στη Δημοκρατία και τις ιδέες της Αριστεράς.

    Το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Και πιστεύουμε ότι η μνήμη του Γιάννη Διακογιάννη θα παραμείνει πάντα ενεργή, ένα πρότυπο και ένα μέτρο στο χώρο της ενημέρωσης".

    Ανακοίνωση για την θλιβερή είδηση εξέδωσε το ΚΚΕ, η οποία αναφέρει:

    "Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τον πρόωρο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου Γιάννη Ε. Διακογιάννη, ενός ανθρώπου τίμιου, εργατικού και ευσυνείδητου, ενός ανθρώπου με ήθος.

    Ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης τίμησε τη δημοσιογραφία. Αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο επιφανείς υπηρέτες της, γιατί αναζητούσε τη μέγιστη ακρίβεια στα γεγονότα, δίχως να διστάζει μπροστά στα εμπόδια. Εργάστηκε έχοντας κλειστά τα αφτιά στις σειρήνες του πλουτισμού και του εύκολου κέρδους. Έβγαζε το ψωμί του με τον ιδρώτα του.

    Ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης υπήρξε άνθρωπος με ανησυχίες και γενικότερα ενδιαφέροντα. Τον απασχολούσε η ζωή των απλών ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Γης, η αδικία σε βάρος τους, οι άδικοι πόλεμοι. Θα θυμόμαστε τις ανταποκρίσεις του από το Ιράκ, όταν οι ιμπεριαλιστές βομβάρδιζαν καίγοντας χιλιάδες αθώων.

    Ευχή είναι να υπάρξουν πολλοί σβ αυτό το επάγγελμα σαν τον Γιάννη Ε. Διακογιάννη.

    Στην μάνα του και στον αδελφό του, καθώς και στους άλλους συγγενείς εκφράζουμε τα ολόθερμα συλλυπητήριά μας".

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέκος Αλαβάνος, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Κοινοβουλευτικού Συντάκτη της εφημερίδας "Τα Νέα", Γιάννη Ε. Διακογιάννη:

    « Μαζί με την οικογένειά του, μαζί με τους συναδέλφους του, μαζί με τους συντοπίτες του της Σύμης, κι εμείς στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς θρηνούμε τον Γιάννη Διακογιάννη, τον σοβαρό, έντιμο, ανεξάρτητο, ήπιο δημοσιογράφο, τον άνθρωπο του ήθους και των γραμμάτων, τον αριστερό, τον φίλο μας που έφυγε τόσο νωρίς».

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Κοινοβουλευτικού Συντάκτη των "ΝΕΩΝ" Γιάννη Ε. Διακογιάννη:

    «Ο Γιάννης Διακογιάννης έχασε την ύστατη μάχη του. Στη ζωή του όμως κέρδισε πολλές και δύσκολες μάχες, ώστε όλοι όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, να συμφωνούμε ότι ο Γιάννης υπήρξε ένας άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα και ευαισθησίες, ένας δημοσιογράφος χωρίς εξαρτήσεις, εργάτης της έγκυρης ενημέρωσης, υπερασπιστής του δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Στην οικογένεια του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

    Δήλωση για τον θάνατο του κοινοβουλευτικού συντάκτη των "ΝΕΩΝ" Γιάννη Ε. Διακογιάννη, έκανε και ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης:

    "Ο Γιάννης Διακογιάννης τίμησε με την παρουσία του την δημοσιογραφία. Πριν απβ όλα όμως, ήταν Άνθρωπος με το «Α» κεφαλαίο. Με ήθος, εντιμότητα, ακεραιότητα, αξιοπρέπεια. Με αρχές και αξίες που τηρούσε και υπηρετούσε χωρίς να υπολογίζει ή να φοβάται το όποιο κόστος. Και πάντα για το γενικό καλό.

    Με την καθημερινή ενεργό παρουσία του και ως πολίτης και ως δημοσιογράφος, αγωνίστηκε και για τα αυτονόητα, αλλά και για υψηλά ιδανικά.

    Ακούραστος και μαχητικός μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν θέλησε να υποκύψει, να παραδοθεί.

    Όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, και μας συνέδεαν δεσμοί φιλίας, θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν μοναδικό Άνθρωπο.

    Στους οικείους του εκφράζω τα θερμότατα συλλυπητήρια μου".

    Δηλώσεις για τον θάνατο του Κοινοβουλευτικού Συντάκτη των "ΝΕΩΝ" Γιάννη Ε. Διακογιάννη, έκαναν οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Τσαλαπάτης και ΕΣΗΕΜΘ, Δημήτρης Γουσίδης.

    Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος δήλωσε: «Ο Γιάννης Ελ. Διακογιάννης ήταν πραγματικό κόσμημα για την ελληνική δημοσιογραφία, καθώς διέθετε δύο σημαντικότατα στοιχεία, το ήθος και την εργατικότητα. Το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο».

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης: «Η Γενναιότητα, η Συνέπεια, η Αξιοπρέπεια και η Δημοσιογραφία είναι από σήμερα φτωχότερες. Καλό σου ταξίδι αδελφέ μας Γιάννη».

    Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Δημήτρης Γουσίδης: «Ο φίλος Γιάννης Ελευθερίου Διακογιάννης στο γρήγορο πέρασμά του από τη ζωή άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ως υπόδειγμα Ανθρώπου και Δημοσιογράφου».

    Βιογραφικό Σημείωμα

    Ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1957 στην Αθήνα. Τέλειωσε το Ββ Γυμνάσιο στην οδό Αχαρνών το 1974 και πέτυχε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας.

    Από τα φοιτητικά του χρόνια αναδείχθηκε σε δραστήριο στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπεύθυνος Νεολαίας και Τύπου του κόμματος στη Αχαΐα, ενώ το 1976 εκλέχτηκε γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας.

    Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία το 1980, ως φοιτητής, συνεργαζόμενος με την εφημερίδα «Το Βήμα». Από το Νοέμβριο του 1981 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1987 ήταν υπεύθυνος του γραφείου της εφημερίδας «Τα Νέα» για τη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα. Στη συνέχεια, επιστρέφοντας στην Αθήνα πέρασε διαδοχικά από το ελεύθερο, το κοινοβουλευτικό και το πολιτικό ρεπορτάζ των «Νέων».

    Τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, γράφτηκε στη συνέχεια στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), στο πλαίσιο της οποίας αγωνίστηκε μαχητικά για την αξιοπρέπεια και τη διαφάνεια στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

    Με εφόδια τη διαρκή ανησυχία του, την αγωνιστικότητα και το πάθος για έναν κόσμο ανεξάρτητο, ελεύθερο και κοινωνικά δίκαιο περιπλανήθηκε σε σχεδόν 100 χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τη Βόρειο, Κεντρική και τη Λατινική Αμερική.

    Κάλυψε για «Τα Νέα», με υψηλό αίσθημα δημοσιογραφικής ευθύνης και με κίνδυνο, συχνά, της ζωής του, τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και βρέθηκε σε ριψοκίνδυνες δημοσιογραφικές αποστολές σε ταραγμένες περιοχές του πλανήτη.

    Για τις ανταποκρίσεις του και τα καθημερινά του ρεπορτάζ, που μετέφεραν στον έξω κόσμο μια καθαρή και σταθερά προοδευτική ματιά, δέχθηκε πολλές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και τα βραβεία του Ιδρύματος Μπότση, του Ιδρύματος Ελένη Βλάχου, της ΕΣΗΕΑ και της Πανελλήνιας Ένωσης Ημερησίων Εφημερίδων Επαρχιακού Τύπου.

    Παθιασμένος με τη δημοσιογραφία, την υπηρέτησε με απαράμιλλη εντιμότητα, συνέπεια και ήθος. Ανυπότακτος και χωρίς εκπτώσεις στην τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί με κάθε μορφής εξουσία.

    Πολίτης του κόσμου και συνάμα ανιδιοτελής πατριώτης, συμπαραστεκόταν έμπρακτα στα όπου γης απελευθερωτικά κινήματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αγώνα για μια ελεύθερη Κύπρο, την οποία όνειρό του ήταν να δει χωρίς στρατό κατοχής.

    Στάθηκε πάντα στο πλευρό των ταπεινών και καταφρονημένων αυτού του κόσμου. Υπέρμαχος των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, έδινε πάντα το παρόν σε κάθε μορφής πρωτοβουλία για την προστασία των ανθρώπινων αξιών και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής. Έφθασε μάλιστα μέχρι το βήμα της έδρας του ΟΗΕ όπου, ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατήγγειλε την προσπάθεια διάλυσης της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνούς Οργανισμού.

    Συγγραφέας τριών βιβλίων, τα έσοδα των οποίων διέθετε για πολιτικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Το 1986 εκδόθηκε το έργο του «Στα Σύνορα της Φωτιάς», ένα οδοιπορικό στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής με σημαντικές συνεντεύξεις που πήρε, μεταξύ άλλων, από τον Ντανιέλ Ορτέγκα, την Ορτένσια Αλλιέντε, κόρη του δολοφονημένου προέδρου της Χιλής, και τον Ερνέστο Γκεβάρα, πατέρα του θρυλικού επαναστάτη Τσε. Τα έσοδα της έκδοσης τα πρόσφερε για την ανάπτυξη της Παιδείας στη Νικαράγουα, την περίοδο που στην εξουσία βρισκόταν το νεοπαγές επαναστατικό κίνημα των Σαντινίστας.

    Ακολούθησε το 1987 το «Μετά τον Τσε και τον Αλλιέντε», βιβλίο στο οποίο αφηγείται μια ακόμη περιπλάνησή του, αυτή τη φορά στη Λατινική Αμερική, όπου αναζήτησε την κοινή μοίρα που συνδέει τις χώρες αυτές με την μαρτυρική Κύπρο και την Ελλάδα, εξαιτίας των διαρκών παρεμβάσεων των ΗΠΑ.

    Το 1992, με δικά του έξοδα, εκδίδει το βιβλίο «Δυο Φεγγάρια στην Αμερική», στο οποίο καταθέτει τις εντυπώσεις του από ένα ταξίδι 35 ημερών, στη διάρκεια του οποίου διέσχισε απβ άκρη σβ άκρη τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καταγράφοντας με τον δικό του αυθεντικό τρόπο το σύγχρονο προφίλ της Βόρειας Αμερικής.

    Χρέος τιμής για τον ίδιο ήταν και η επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου «Οι ανυπότακτοι της Σύμης», που έγραψε ο πατέρας του Ελευθέριος Γ. Διακογιάννης, ένας από τους αφανείς ήρωες του πατριωτικού αγώνα για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από την Ιταλική κατοχή και την Αγγλική επικυριαρχία.

    Άνθρωπος με βαθειά πολιτιστική καλλιέργεια -εξαίρετος πιανίστας ο ίδιος, μολονότι αυτοδίδακτος- πρωταγωνίστησε στην καθιέρωση δύο κορυφαίων πολιτιστικών θεσμών στην ελληνική περιφέρεια: Διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στο ξεκίνημα του Φεστιβάλ της Πάτρας το 1986 και υπήρξε ο εμπνευστής και ο δημιουργός από το 1995 μέχρι το 2002 του Φεστιβάλ στο ακριτικό νησί της Σύμης, γενέτειρα του πατέρα του, στο οποίο κατάφερε να ενώσει το καλλιτεχνικό όραμα σπουδαίων ανθρώπων απ΄ όλο τον κόσμο οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 December 2006 - 7:30:26 UTC