Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λατερανού

  • [01] Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λατερανού

    Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λατερανού αναγορεύθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στη Ρώμη, στην ιστορική επίσκεψή του στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.

    Νωρίτερα είχε επισκεφθεί τον Ορθόδοξο Ναό των Αγίων Θεοδώρων -όπου τελέστηκε δοξολογία - και το Ναό του Αγίου Κλήμεντος, όπου μάλιστα βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Κυρίλλου. Πρόσφερε δε μια εικόνα των Αγίων Μεθόδιου και Κυρίλλου, ενώ απεκαλύφθη ένα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας ψηφιδωτό των Αγίων.

    Στο Λατερανό, ο κ. Χριστόδουλος, σε ομιλία του μετά την αναγόρευσή του, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "είναι όντως ιδιαίτερης σημασίας η στιγμή αυτή, διότι έπειτα από πολλούς αιώνες που τη σιωπή έσπασαν μόνο αντιδικίες, προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ομιλεί από του βήματος του Ποντιφικού του Πανεπιστημίου του Λατερανού. Εύχομαι το γεγονός τούτο, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημειολογική αξία, να συνιστά βήμα σε μία πορεία αγάπης, που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της ενότητας της Εκκλησίας του Κυρίου μας".

    Ο κ. Χριστόδουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενέστατα στις αντιλήψεις και τις πρακτικές, που, όπως είπε, επικρατούν σήμερα και οδηγούν "σε μια εκθεμελίωση του πνευματικού κόσμου, τον οποίο οικοδόμησε η εκκλησία. Βλέπουμε δυνάμεις να εργάζονται με ταχύτητα και μεθοδικότητα, προκειμένου να εξώσουν την εκκλησία από τη ζωή του Ευρωπαίου ανθρώπου".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, όπως είπε, εν ονόματι της επιστήμης, για την αποϊεροποίηση της ζωής, με τις μεθόδους παρέμβασης των γονιδίων και με πρόθεση, όπως τόνισε, την καταστροφή της μοναδικότητας του προσώπου.

    Ιδιαίτερα στάθηκε στο χριστιανισμό και στη σχέση του με την Ευρώπη. "Η Εκκλησία", είπε," δεν υπήρξε για την Ευρώπη μόνο σωτηρία ψυχών, αλλά και διδάσκαλος. Δίδαξε πίστη, έσπειρε όλη την Ευρώπη με τη Βίβλο και καθώς είναι ο κληρονόμος της αρχαίας παιδείας, δίδαξε επίσης δίκαιο και κλασσικά γράμματα".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται, όπως είπε, σήμερα η εκκλησία να προσαρμόσει το λόγο της στις απαιτήσεις των δυνάμεων του κόσμου ετούτου. Και αναφέρθηκε στην εμφάνιση του Ισλάμ, καταλήγοντας ότι "τίποτε δεν εμποδίζει την εκκλησία να σταθεί με σεβασμό μπροστά στη ζωή και τις αρχές εκείνων που η πίστη τους διαφέρει από τον χριστιανισμό. Η αποστολή μας στον σύγχρονο κόσμο είναι να προβάλλουμε να διακηρύξουμε την αλήθεια της πίστεώς μας, ότι η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι οπωσδήποτε παγκόσμια αξία, καθόσον αποτελεί πηγή ακένωτων δωρεών της αγάπης του Θεού για όλον τον κόσμο".

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' είπε ότι "είμεθα και οι δύο κληρονόμοι μίας διαφορετικής λειτουργικής παράδοσης και διαφορετικών εκκλησιαστικών θεσμών. Αισθάνθηκα, όμως, ότι παρά τις μέχρι στιγμής σοβαρές διαφορές μας, ζήσαμε και οι δύο μία ευλογημένη στιγμή, όταν σταθήκαμε μπροστά στο κοινό Ευαγγέλιο και εκφράσαμε τον κοινό πόθο να δούμε την Ευρώπη να οικοδομείται πάνω στις αξίες που απορρέουν από την ταπεινή υποταγή στον Παντοκράτορα Χριστό. Είναι μία ευθύνη που έχουμε αναλάβει ως διάκονοι του Χριστού, να αναδείξουμε τις καλύτερες πλευρές της κληρονομιάς μας και να υπηρετήσουμε έτσι, όσο καλύτερα μπορούμε, την εκκλησία και την ανθρωπότητα".

    Η αναγόρευση έγινε στο Πανεπιστήμιο του Λατερανού, ενώ προηγουμένως ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στο θεωρούμενο ως σεβασμιότερο Ναός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, γιατί είναι ο Καθεδρικός Ναός της Ρώμης και η επίσημη εκκλησιαστική έδρα του Πάπα, όταν αυτός ασκεί την εξουσία του ως επίσκοπος Ρώμης.

    Αργά το απόγευμα σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί την κατακόμβη της Αγίας Πρίσκιλας και την Πατριαρχική Βασιλική της Παναγίας της Μεγίστης (Majore).

    Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο. Στο κοινό ανακοινωθέν της ιστορικής συνάντησης, ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνουν μεταξύ άλλων την κοινή αποστολή τους να διανύσουν "την δύσβατον ατραπόν του διαλόγου της αληθείας προς αποκατάστασιν της κοινωνίας της πίστεως εν τω συνδέσμω της αγάπης".

    Σχόλια του ιταλικού Τύπου για την επίσκεψη

    Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου που αναφέρονται στη χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου με τον Πάπα.

    Το δημοσιογραφικό όργανο των Ιταλών Καθολικών Επισκόπων "Avvenire" σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ του (πλαισιούμενο και από φωτογραφία εναγκαλισμού των δύο εκκλησιαστικών ηγετών), επισημαίνει μεταξύ άλλων: "Επιτέλους στη Ρώμη και τον Πάπα. Αφού είχε υποχρεωθεί να αναβάλει για ορισμένο χρονικό διάστημα το ταξίδι του, κυρίως για να μη δυσαρεστήσει την πιο συντηρητική πτέρυγα της Συνόδου του, ο Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος συνάντησε χθες τον Βενέδικτο XVI, όπως άλλωστε είχε εκφράσει την επιθυμία αυτή απο το 2001. Δηλαδή, από τότε, που ο Ιωάννης Παύλος ο Β' μετέβη στην ελληνική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του προσκυνήματός του στα χνάρια του Παύλου. Η χθεσινή συνάντηση υπήρξε εξαιρετικά εγκάρδια, κορυφωθείσα από ανταλλαγή δώρων και με την υπογραφή κοινής δήλωσης. Βεβαρημένη η χθεσινή ημέρα του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος το απόγευμα πραγματοποίησε μιαν άλλη επιθυμία του: Να λάβει από την Εκκλησία της Ρώμης δύο κρίκους της αλυσίδας με την οποία ήταν δεμένος ο Παύλος στη διάρκεια της φυλάκισής του και η οποία φυλάσσεται στην Πατριαρχική Βασιλική του Αποστόλου Παύλου εκτός των τειχών. Μάλιστα, για να ανταποκριθεί σ' αυτό ακριβώς το αίτημά του, ο Πάπας Βοϊτίλα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2001, προσκάλεσε τον Χριστόδουλο να έρθει στη Ρώμη. Η χθεσινή ημέρα αποτελεί πράγματι σημαντικό σταθμό στις αναζωογονηθείσες σχέσεις ανάμεσα στη Ρώμη και την Αθήνα".

    Η εφημερίδα δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα της κοινής δήλωσης που υπεγράφη από τους δύο Προκαθήμενους και καταλήγει με την ενημέρωση που παρέσχε στους Ιταλούς δημοσιογράφους για τη συνάντηση των δύο εκκλησιαστικών ηγετών ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, πρόεδρος του Ποντιφηκού Συμβουλίου για την ενότητα των Χριστιανών: "Βρισκόμαστε σε μια σημαντική φάση του οικουμενισμού, μεστή απο γεγονότα, και επομένως δεν μιλάμε πια για στασιμότητα", δήλωσε χθες ο Βάλτερ Κάσπερ στους δημοσιογράφους, εξηγώντας τους "πόσο σημαντική ήταν η επίσκεψη στο Βατικανό του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου". Η Εκκλησία της Ελλάδος - πρόσθεσε- είναι αρχαιότατη, ιδρυθείσα από τον Απόστολο Παύλο και με δέκα εκατομμύρια πιστούς είναι η δεύτερη σημαντική Ορθόδοξη Εκκλησία μετά το Πατριαρχείο της Μόσχας. Ο Βάλτερ Κάσπερ "επαίνεσε" στη συνέχεια το "ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας με τους νέους στη θεολογική έρευνα", υπογραμμίζοντας τις καλές σχέσεις με τη Ρώμη. Μίλησε, επίσης, για τις επισκέψεις, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ομάδων ιερωμένων, καθώς και για την "καρποφόρα πολυεπίπεδη συνεργασία εδραιωθείσα μεταξύ της Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδος και της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού".

    Ο καρδινάλιος Κάσπερ είπε συγκεκριμένα: "Βρισκόμαστε σε μία φάση, κατά την οποία διαφαίνεται, πλέον, κατά τρόπο ευδιάκριτο, ένα οικουμενικό άνοιγμα, προερχόμενο τόσο από την επίσκεψη του Ιωάννου Παύλου του Β' στην Αθήνα το 2001, όσο και από την προσωπική προώθηση του Αρχιεπισκόπου". O Βάλτερ Κάσπερ αναφέρθηκε και στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο Εκκλησιών: Το ρόλο της Ευρώπης, τις χριστιανικές ρίζες της, το ποιμαντικό έργο για την αντιμετώπιση της ολοένα και διευρυνόμενης εκκοσμίκευσης, την εκ νέου ανακάλυψη και εμβάθυνση της παράδοσης. "Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών -διευκρίνισε ο καρδινάλιος Kάσπερ- σημειώνει ότι οι Χριστιανοί έχουν το καθήκον να αντιμετωπίσουν ενωμένοι και από κοινού τις προκλήσεις που απορρέουν απο την εκκοσμίκευση και την παρουσία του Ισλάμ. Σ' αυτό να προσθέσουμε την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς που τείνει να υπερβεί τις προκαταλήψεις του παρελθόντος".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 December 2006 - 13:30:25 UTC