Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν τη χώρα στο μέλλον
  • [02] Στο συνέδριο του ΕΣΚ ο Γ.Παπανδρέου
  • [03] "Διάλογος για το μέλλον των λιμανιών"
  • [04] Η μόδα επεκτείνεται μέχρι το...διάστημα

  • [01] Κ.Καραμανλής: Οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν τη χώρα στο μέλλον

    Την έναρξη των εργασιών της ΣΤ΄ Τακτικής Συνέλευσης του Σ.Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, θα κηρύξει στις 10.00 το πρωί, ο πρωθυπουργός.

    Η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που οδηγεί τη χώρα στο δρόμο του μέλλοντος θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές του 2008, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για τον προϋπολογισμό, στην οποία είχαν κληθεί και συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

    Οφείλουμε να τολμούμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν είναι για τους λίγους, υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον, οι μεταρρυθμίσεις δεν στηρίζονται σε ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δείχνουν ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα της κυβέρνησης και έπεσε κάτω από το 3%.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται στο 4,4%, το ενιάμηνο του 2006 σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 20%. Παράλληλα οι ξένες επενδύσεις πολλαπλασιάστηκαν. Η αύξηση της ανεργίας ανακόπηκε και αντίθετα μειώθηκε από το 11,3% στο 8,8%. Το 2007, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι έτος εντατικής και στοχευμένης δουλειάς για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και για προετοιμασία άλλων.

    Ο προϋπολογισμός του 2007 υπηρετεί ισόρροπα τους στόχους της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Ειδικότερα ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων στα 12,000 ευρώ με αποτέλεσμα περισσότερα από τρία εκατομμύρια πολιτών να μην πληρώνουν καθόλου φόρο. Ακολούθως μίλησε για την αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού νόμου με τον οποίο παρέχεται μεγαλύτερη στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στην ολοκλήρωση του χάρτη για τις χρήσεις γης.

    Επιπλέον αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής που αλλάζει το ενεργειακό χάρτη, στην εφαρμογή σχεδίου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στην πλήρη ενεργοποίηση του νέου πλαισίου για τις ΔΕΚΟ, στην προώθηση στοχευμένων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας.

    Ο κ. Καραμανλής έδωσε έμφαση στην προώθηση των νέων αποκρατικοποιήσεων και έκανε ειδική αναφορά στην αναζητήση στρατηγική επενδυτή στον ΟΤΕ και στις αλλαγές στον τραπεζικό χώρο. Προτεραιότητα θα δώσει στον απεγκλωβισμό των πανεπιστημίων από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και στον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό όπου σημείωσε ότι επιδιώκεται ένα συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων για αλλαγές που θα εφαρμοστούν μετά τις επόμενες εκλογές.

    Επίσης υπογράμμισε τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής του κράτους καθώς επίσης και τη συνταγματική μεταρρύθμιση που μεταξύ άλλων θα απελευθερώσει την παιδεία από τα δεσμά της. Ανάπτυξη, ευημερία, πρόοδος της ζωής των πολιτών είναι ο στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισχυρή οικονομία και η διάχυση της ανάπτυξης σε όλους.

    Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από την εποχή του εφησυχασμού, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "απορρίπτουμε την τακτική της πόλωσης και της πολιτικής οξύτητας, δεν κάνουμε εκπτώσεις, δεν υποχωρούμε σε σκοπιμότητες, δεν υποκύπτουμε στις σειρήνες του λαϊκισμού, δεν υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών". Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές. Διευκρίνησε ότι το μέτρο θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές γιατί όπως εξήγησε δεν θέλει να αιφνιδιάσει κανέναν.

    Η παροχή της δυνατότητας ψήφου στους Ελληνες που εργάζονται στο εξωτερικό είναι υποχρέωση της Πολιτείας και παράλληλα είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που χρειάζεται καλή προετοιμασία, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο Π. Ευθυμίου για την ομιλία πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ

    Ο κ. Καραμανλής μιλά για όλα χωρίς να λέει τίποτα, ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου για την ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

    Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τους Έλληνες ότι όλα πάνε καλά, τόνισε, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης για τους οποίους επαίρεται ο κ. Καραμανλής, στηρίζονται κατά τα 2/3 στον υπερδανεισμό των ελληνικών νοικοκυριών και στην πίεση που ασκήθηκε στην οικοδομή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε, επίσης, ότι η όποια ανάπτυξη υπάρχει δεν συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη και αναφερόμενος στην φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης την χαρακτήρισε ως το εργαλείο της πιο εκτεταμένης, της πιο βίαιης και σκληρής αναδιανομής εισοδήματος που πραγματοποιήθηκε στα 33 χρόνια της μεταπολίτευσης.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται σήμερα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, υπόσχεται μεγαλύτερο και περισσότερο κομματικό κράτος, μεγαλύτερη μείωση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία αυξάνοντας την ιδιωτική δαπάνη του κάθε πολίτη για τα συγκεκριμένα δημόσια αγαθά.

    Παρεμβάσεις εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων

    Την ανάγκη ουσιαστικής διαφοροποίησης της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής τόνισε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ με θέμα τον προϋπολογισμό του 2007 ο Γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ Θωμάς Φίλιππας.

    Εξ άλλου, στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος ανέφερε ότι η αύξηση του κόστους ζωής, το επίπεδο των μισθών και των συντάξεων, όπως και η ανεργία, διαμορφώνουν το πλαίσιο της δυσαρέσκειας για την ασκούμενη πολιτική. Πρόσθεσε δε ότι η ενίσχυση της απασχόλησης και η μείωση των ανισοτήτων προϋποθέτουν εγκατάλειψη της οικονομικής πολιτικής.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εγκαταλειφθεί η λογική των γενικών πολιτικών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ακολουθηθούν εξειδικευμένες πολιτικές για τους επιμέρους κλάδους.

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για καρτέλ του κράτους που αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις. Υποστήριξε δε ότι έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και συνεχίζουν να γίνονται. Ωστόσο, είπε, το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι τοπικό. Στην Ευρώπη,είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, γίνεται λόγος για ελληνική μεταρρυθμιστική ολιγωρία. Σημείωσε δε ότι ο φαύλος κύκλος της μεταρρυθμιστικής φοβίας πρέπει να σπάσει και κατέληξε λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι εάν θέλει ο λαός τις μεταρρυθμίσεις, αλλά εάν τολμούν οι ηγεσίες.

    Στην δική του ομιλία ο Πρόεδρος της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιώργος Κασιμάτης ανέφερε ότι η ανάγκη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει επιτακτική και σημείωσε ως θετικό στοιχείο την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα στο 2007.

    Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΓΕΣΕΣ Μιχάλης Κουτουλάκης μίλησε για αύξηση των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους, που, όπως σημείωσε, πλήττουν τα μικρά εισοδήματα και είναι κοινωνικά άδικοι.

    Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δημήτρης Αρμενάκης ανέφερε στην ομιλία του ότι το πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να απαγκιστρωθεί από τις δυνάμεις της συντήρησης και του συντεχνιασμού, υπογράμμισε ότι η επανίδρυση του κράτους αποτελεί τραγική αναγκαιότητα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την οικονομική ανάπτυξη και να αντιπαρέλθει το ότι κάποιοι διαμαρτύρονται γιατί ξεβολεύονται.

    [02] Στο συνέδριο του ΕΣΚ ο Γ.Παπανδρέου

    O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συμμετάσχει και θα μιλήσει σήμερα στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου οι εργασίες πραγματοποιούνται στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

    Στις 10:30 το πρωί ο Γιώργος Α. Παπανδρέου θα μιλήσει στη θεματική ενότητα, «Παγκόσμιες Προκλήσεις και Προοδευτικές Πολιτικές». Στην συνέχεια, θα συμμετάσχει στην παρουσίαση της πανευρωπαϊκής καμπάνιας που ξεκινά το ΕΣΚ, με θέμα «Βάλτε τα παιδιά πρώτα», μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που προωθούν τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη.

    Στις 12:30 μ.μ. ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους ηγέτες των Ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, όπου θα τους παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για το επόμενο διάστημα.Στο περιθώριο του Συνεδρίου, θα έχει διμερείς συναντήσεις.

    Τον κ.Γ.Παπανδρέου συνοδεύουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Βάσω Παπανδρέου (αντιπρόεδρος του ΕΣΚ), Άννα Διαμαντοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και Χρήστος Παπουτσής, οι ευρωβουλευτές, Σταύρος Λαμπρινίδης και Νίκος Σηφουνάκης, η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος, Πωλίνα Λάμψα, η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου και η αντιπρόεδρος της οργάνωσης γυναικών του ΕΣΚ, Άννα Καραμάνου.

    Χθες ο κ. Γ.Παπανδρέου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των εκπροσώπων των ΑΜΕΑ. Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "σε μια δίκαιη κοινωνία την οποία κτίζουμε με το πρόγραμμά μας έχουν ισότιμη θέση τα άτομα με αναπηρία. Είμαστε κοντά τους και συνεργαζόμαστε με τις Ομοσπονδίες τους. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η ισότιμη πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην Παιδεία, την Υγεία,την Πόλη,τη Ζωή και την Εργασία".

    Γ.Παπανδρέου για δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι έλληνες του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους που πρότεινε σήμερα ο πρωθυπουργός στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ανέφερε ότι "εμείς έχουμε καταθέσει δημοσίως μια πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και μια ανανέωση της πολιτικής ζωής". Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι "αντί να ασχοληθούμε με το πλαίσιο του εκλογικού συστήματος βλέπουμε ευκαιριακές και χωρίς περιεχόμενο εξαγγελίες, που έχουν σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα. Θα περίμενα πιο σοβαρή και υπεύθυνη στάση για θέματα, όπως το Σύνταγμα και ο Εκλογικός Νόμος και όχι μία ευκαιριακή μικροκομματική αντιμετώπιση".

    [03] "Διάλογος για το μέλλον των λιμανιών"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρευρεθεί στην ΣΤ΄Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό.

    Επίσης, θα παρευρεθεί και ο υπεύθυνος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Βασ. Πριμικίρης.

    Την υποστήριξή τους στους απεργούς στο λιμάνι του Πειραιά εξέφρασε χθες ο κ. Αλέκος Αλαβάνος κατά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ).

    Υπάρχει, είπε ο κ. Αλαβάνος, μία φράση η οποία έχει γίνει παροιμιακή στη νεολαία εδώ και δεκαετίες και προέρχεται από μια ιταλική κωμωδία. Η φράση αυτή είναι "Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει". Πρέπει να καταλάβει ο Υπουργός Ναυτιλίας ότι απευθύνεται σ' αυτόν αυτή η φράση και ότι το λιμάνι όχι μόνο δεν θα φύγει στους Κινέζους ή στους Αμερικάνους ή στους Άραβες, αλλά αποδεικνύουν οι εργαζόμενοι σήμερα με την προσπάθειά τους,με τον αγώνα τους, αλλά και με την προσφορά τους,ότι μπορεί να είναι ένα κερδοφόρο λιμάνι,σύγχρονο λιμάνι, μεγάλο λιμάνι, κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου σε ολόκληρη την Μεσόγειο, είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απορρίψει την πρόταση για απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών στα λιμάνια. Η θέση αυτή είναι η Ευρωπαϊκή θέση, είπε και πρόσθεσε ότι ζητεί από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του,προτείνοντας να είναι η επόμενη χρονιά, χρονιά ενός μεγάλου διαλόγου σχετικά με το μέλλον των ελληνικών λιμανιών, ενώ επανέλαβε τη θέση του ΣΥΝ υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών.

    [04] Η μόδα επεκτείνεται μέχρι το...διάστημα

    Έχετε κλείσει θέση στην επόμενη διαστημική πτήση, περάσατε τις ιατρικές εξετάσεις, αλλά το ζήτημα είναι τι θα φορέσετε στην πτήση;

    Η εταιρία Orbital Outfitters έχει την απάντηση. Η νέα εταιρία, που έχει την έδρα της στο Λος Άντζελες, υπόσχεται πως θα είναι η πρώτη που θα ντύσει με στυλ τους τουρίστες του διαστήματος και τα μέλη των διαστημικών πτήσεων.

    "Όταν κάποιος φορά μια διαστημική στολή θα προστατεύεται με βάση την πιο προηγμένη τεχνολογία και θα εμφανίζεται σα να έχει βγει από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας", δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας Orbital Outfitters, Ρικ Τάμλινσον.

    "Με τους δισεκατομμυριούχους να χρηματοδοτούν τις νέες διαστημικές εταιρίες και τους επιβάτες να πληρώνουν μέχρι 200.000 δολάρια για μία πτήση, η ασφάλεια είναι σημαντική. Έχουμε την πρόθεση να την κάνουμε και σικάτη", πρόσθεσε ο Ρικ Τάμλινσον.

    Ο πρόεδρος της εταιρίας Orbital Outfitters ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις για τις σικάτες διαστημικές στολές θα είναι έτοιμες περίπου το 2008. Θα παρουσιάσουμε τις πρώτες διαστημικές στολές για τα μέλη των πτήσεων το 2007, διαβεβαίωσε ο Ρικ Τάμλινσον, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν οι προτάσεις για το τι θα φορέσουν οι τουρίστες του διαστήματος.

    Το κόστος για μια διαστημική στολή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3 και έξι χιλιάδων δολαρίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 December 2006 - 5:30:27 UTC