Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ελληνική οικονομία ξέφυγε από την εικονική πραγματικότητα»
  • [02] Προς δεύτερο κύκλο μεταρρυθμίσεων
  • [03] Οι Έλληνας δηλώνουν χαρούμενοι και ήρεμοι

  • [01] «Η ελληνική οικονομία ξέφυγε από την εικονική πραγματικότητα»

    Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, συνοδευόμενος από τον κ. Μεϊμαράκη,θα επισκεφθεί στις 9.00 το πρωί τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, ο κ.Σ.Ιβανόφ θα μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία.

    Στην ατζέντα των συνομιλιών του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης στην Αθήνα, είναι η κατάσταση ασφαλείας στα Βαλκάνια, η στρατιωτική και αμυντικοτεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και γενικότερα οι διμερείς σχέσεις και οι προοπτικές διεύρυνσής τους.

    Η μεταρρυθμιστική στρατηγική συνεχίζεται σταθερά, απαρέγκλιτα, εντατικά, με απαίτηση και με στήριξη της κοινωνίας, τόνισε ο κ.Κώστας Καραμανλής μιλώντας, χθες, στο 17ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα :"Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας".

    Η ελληνική οικονομία ξέφυγε από την εικονική πραγματικότητα, απέκτησε στόχους και στρατηγική, απέκτησε νέα ρότα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι " δεν είμαστε ακόμη στην κατάσταση που θέλουμε και δικαιούται η χώρα, χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε, χρειάζονται ολοένα και πιο γρήγοροι ρυθμοί, η μεταρρυθμιστική στρατηγική συνεχίζεται σταθερά, απαρέγκλιτα, εντατικά με απαίτηση αλλά και στήριξη της κοινωνίας".

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην κορυφαία μεταρρύθμιση της οικονομικής πολιτικής, στην φορολογική μεταρρύθμιση που μπαίνει τώρα στην δεύτερη φάση της. Εξήγησε ότι αυξάνεται το αφορολόγητο όριο, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα και θεσπίζονται μέτρα κοινωνικής φροντίδας ενώ προβλέπεται ταυτόχρονα σημαντική απλούστευση των διατάξεων του κώδικα βιβλίων και στοιχείων ώστε να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μειωθεί το κόστος που συνεπάγονται.

    Βασικό στοιχείο στη νέα οικονομία, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, είναι η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει άμεση προτεραιότητα στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών με πλήρη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Αναφέρθηκε και στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ταχυδρομικούΤαμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα διάθεσης μετοχών που έχουν στην κατοχή τους το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών της Τράπεζας Αττικής. Εξετάζεται δε και η πλήρης αποκρατικοποίηση του καζίνου της Πάρνηθας.

    Μείζονος σημασίας για το επόμενο διάστημα είναι η πλήρης εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ με στόχο να μπει φραγμός στην κατασπατάληση δημοσίων πόρων, να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών τους και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη. Ιδιαίτερη σημασία, είπε ο πρωθυπουργός, έχει για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής η μεταρρυθμιστική στρατηγική στον τομέα της ενέργειας με στόχους την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι βασική προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας και του έργου που παράγει η τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση. "Είμασταν και είμαστε σε διαρκή διάλογο για να σπάσουμε όλοι μαζί τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας και της συντήρησης, να δώσουμε τη δυνατότητα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο να αναβαθμιστεί να αναγεννηθεί και να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, να ενδυναμωθούν οι δεσμοί ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και στα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού καθώς επίσης με την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία".

    Ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση που παρέδωσαν στην οικονομία και τόνισε τα αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής που δρομολόγησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Ειδικότερα ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη και το τρίτο τρίμηνο του χρόνου έφτασε στο 4,4 % . Ο τουρισμός ύστερα από μια πενταετία πτωτικών τάσεων καταγράφει σημαντική αύξηση αφίξεων που πέρυσι έφτασε το 7%. Ο πληθωρισμός παρά την δυσμενή επίδραση από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περιορίστηκε κάτω από το 3%. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις τους πρώτους οκτώ μήνες σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι ξεπερνώντας τα 3,5 δισ ευρώ ενώ οι συνολικές επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10%.

    Η Ελλάδα κατέληξε ο πρωθυπουργός κινείται με ανοικτούς ορίζοντες και αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας με όλους τους γείτονές της, με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, της Μεσογείου και τις χώρες της Ασίας που βγαίνουν δυναμικά στην παγκόσμια αγορά αξιοποιώντας την οικονομική διπλωματία.

    Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνοαμερικανική οικονομική και εμπορική συνεργασία αναφέροντας ότι το 2005 οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ έφτασαν στο ένα δισ ευρώ ενώ οι εξαγωγές στα 700 εκατομμύρια και πρόσθεσε ότι παρότι υπάρχει έλλειμμα 300 εκατομμυρίων ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο η αμερικανική αγορά παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    [02] Προς δεύτερο κύκλο μεταρρυθμίσεων

    Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), για το Πρόγραμμα Προώθησης του Εμπορίου και των Επενδύσεων στον Εύξεινο Πόντο, θα υπογράψει το πρωί ο ο κ. Γ.Αλογοσκούφης.

    Ο πρώτος κύκλος μεταρρυθμίσεων ολοκληρώνεται στο τέλος αυτής της τετραετίας και στη συνέχεια θα ζητηθεί η ψήφος του λαού για να προχωρήσουμε στο δεύτερο κύκλο των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, χθες, ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου "International Banking Forum" του Economist με θέμα την οικονομία, τις τραπεζικές δραστηριότητες και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Ταυτόχρονα ο κ.Αλογοσκούφης συνέστησε στις τράπεζες να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους από τα επιτόκια και τις άλλες τραπεζικές υπηρεσίες.

    Στα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, μπορούμε να αποβλέπουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

    Εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα το χαρακτήρισε'' κυκλοφοριακό σύστημα της οικονομίας ''και είπε ότι πρόκειται για έναν υγιή παραγωγικό τομέα. Και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες καινοτομούν με τα προϊόντα που παρέχουν. Ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα εντείνεται και λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και γι αυτό η πρόοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, στις αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών, την εξυγίανση της ΑΤΕ προσθέτοντας ότι όλα αυτά διαμόρφωσαν συνθήκες για ένα καλύτερο τραπεζικό σύστημα. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕ , είπε ο κ. Αλογοσκούφης και υπενθύμισε την υποστήριξη της κυβέρνησης στην επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την επέκταση ως κοσμοϊστορικό γεγονός. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες των ελληνικών τραπεζών.

    Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης στην ορατή βελτίωση, όπως είπε, της πορείας της ελληνικής οικονομίας αλλά και στις προοπτικές της που διανοίγονται. Επίσης, αναφέρθηκε στη μείωση των ελλειμμάτων, στην αύξηση του ΑΕΠ , η οποία έφτασε το γ΄τρίμηνο του 2006 το 4,4%, στη μείωση της ανεργίας που σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχει μειωθεί στο 8,8% και στην αύξηση των εξαγωγών η οποία έφθασε το 20% , το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2006. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπαίνει πλέον στα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων οργανισμών και αυτή η πρόοδος συντελείται μέσω θετικών στοιχείων αλλά και αντιξοοτήτων, όπως είναι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δημιουργεί προϋποθέσεις για διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με συνέπεια και υπευθυνότητα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως υπάρχουν περιθώρια για να μειωθεί η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων των τραπεζών. Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο υπουργός, υπάρχουν ακόμη περιθώρια να μειωθεί κι άλλο η διαφορά των επιτοκίων, επειδή υπάρχουν περιθώρια για πιο αποτελεσματικό ανταγωνισμό και πιο αποτελεσματική λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία πολλές φορές, λόγω προβλημάτων του παρελθόντος, ακόμη χαρακτηρίζονται από υψηλό κόστος λειτουργίας, κάτι που έχει αντανάκλαση και στα περιθώρια επιτοκίων που διατηρούν.

    [03] Οι Έλληνας δηλώνουν χαρούμενοι και ήρεμοι

    Ο μέσος Έλληνας δηλώνει πως τον περισσότερο καιρό νιώθει χαρούμενος και ήρεμος, ενώ παράλληλα ομολογεί πως συχνά νιώθει κουρασμένος και έχει ένταση, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο με θέμα την ψυχική ευεξία των ευρωπαίων πολιτών, που δημοσιεύτηκε χθες στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, το 61% των ερωτηθέντων Ελλήνων, δηλώνουν ότι τον περισσότερο καιρό είναι χαρούμενοι, το 58% δηλώνουν ήρεμοι, το 56% γεμάτοι ζωή και το 65% γεμάτοι ενέργεια. Παράλληλα, το 36% δηλώνουν πως έχουν ένταση και το 30% δηλώνουν κουρασμένοι. Περισσότερο χαρούμενοι και ήρεμοι δηλώνουν οι ευρωπαίοι με 65% και 63% αντιστοίχως, αλλά παράλληλα δηλώνουν πως έχουν μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τους Έλληνες (50%) και πως είναι κουρασμένοι (34%).

    Σχετικά με την έρευνα που διεξήχθη για την ψυχική ευεξία των Ευρωπαίων, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας, Μάρκος Κυπριανού, δήλωσε: «Η σημασία της ψυχικής υγείας πρέπει να αναγνωριστεί περισσότερο. Η καλή ψυχική υγεία του πληθυσμού αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία της ΕΕ στην οικονομία της γνώσης. Η κατάσταση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελεί δείκτη του επιπέδου απουσίας αποκλεισμών στις κοινωνίες της ΕΕ». Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει στη ανακοίνωσή της ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην επαγγελματική ζωή και στις κοινωνικές σχέσεις των ευρωπαίων πολιτών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και τα άτομα που ασχολούνται με οικιακά είναι εκείνοι που αισθάνονται περισσότερο δυσάρεστα, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη.

    Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες στην πλειονότητά τους (57%) δηλώνουν ότι τα ψυχικά ή συναισθηματικά προβλήματα δεν επηρεάζουν την εργασία τους. Παράλληλα, το 24% των Ελλήνων δηλώνουν πως σπάνια επηρεάζουν την εργασία τους, το 15% πως την επηρεάζουν μερικές φορές και το 6% πως την επηρεάζουν τις περισσότερες φορές. Επιπλέον, λόγω ψυχικών ή συναισθηματικών προβλημάτων, το 24% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αποδίδουν λιγότερο στην εργασία τους, το 22% ότι δεν είναι το ίδιο προσεκτικοί , το 13% ότι είναι λιγότερο δραστήριοι και το 6% ότι απουσιάζει από την εργασία του.

    Σε ό,τι αφορά την επίδραση των ψυχικών ή συναισθηματικών προβλημάτων των Ελλήνων στις κοινωνικές τους επαφές, το 55% απαντούν ότι δεν τις επηρεάζουν καθόλου, το 22% ότι τις επηρεάζουν σπανίως, το 15% μερικές φορές και το 6% τις περισσότερες φορές. Επίσης, τρεις στους πέντε Ευρωπαίους (60%) δηλώνουν ότι δεν είχαν ποτέ προβλήματα με κοινωνικές δραστηριότητες όπως η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς λόγω ψυχικών προβλημάτων.

    Σε ό,τι αφορά την φροντίδα και τη θεραπεία των ψυχικών προβλημάτων, το 13% των Ελλήνων, αλλά και των ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν ότι τον περασμένο μήνα ζήτησαν τη βοήθεια ειδικού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα, το 4% όσων παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα έλαβαν φάρμακα, το 2% έκανε ψυχοθεραπεία και το 1% νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη είναι 7%, 3% και 1%.

    Επίσης, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι περισσότεροι Έλληνες (62%) όταν αισθάνονται άσχημα αναζητούν υποστήριξη από την οικογένειά τους, το 46% αναζητούν υποστήριξη από κάποιο ειδικό και το 28% από φίλο. Σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους πολίτες, οι περισσότεροι (53%) απευθύνονται στην οικογένεια, το 50% απευθύνεται σε ειδικούς και το 22% σε φίλους.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το στιγματισμό των ατόμων με ψυχικά προβλήματα, οι Έλληνες φαίνονται λιγότερο ανεκτικοί σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαίων πολιτών. Συγκεκριμένα, το 77% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι απρόβλεπτα, έναντι 63% των ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, το 42% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα άτομα με ψυχικά προβλήματα αποτελούν κίνδυνο για τους άλλους, έναντι 37% των ευρωπαίων πολιτών. Το 24% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα άτομα με ψυχικά προβλήματα τα δεν θεραπεύονται ποτέ, έναντι 21% των ευρωπαίων και το 21% πιστεύουν ότι τα ίδια τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας ευθύνονται για την κατάστασή τους, έναντι 14% των ευρωπαίων πολιτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 December 2006 - 5:30:29 UTC