Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μυστήριο καλύπτει το θάνατο του Λιτβινένκο

  • [01] Μυστήριο καλύπτει το θάνατο του Λιτβινένκο

    Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκαν τέσσερις Έλληνες, που διέμεναν στο Λονδίνο, στο ίδιο ξενοδοχείο, όπου βρισκόταν ο Ρώσος πρώην πράκτορας Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό ουσία. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος και οι τέσσερις υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις.

    Στο μεταξύ, διαφορετικές εκδοχές διατυπώνουν οι βρετανικές εφημερίδες, για τον "ύποπτο", όπως τον χαρακτηρίζουν οι βρετανικές αρχές, θάνατο του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

    Η εφημερίδα "Κυριακάτικη Εξπρές" υποστηρίζει την εκδοχή ότι ο Ρώσος πρώην πράκτορας είχε ασπασθεί το Ισλάμ και προσπαθούσε να προμηθεύσει στην "Αλ Κάιντα" πυρηνικό οπλισμό, με αποτέλεσμα να γίνει στόχος διεθνών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. Την εκδοχή αυτή η εφημερίδα τη στηρίζει στις πληροφορίες που έδωσε ο Τσετσένος πρώην υπουργός και γείτονας του Λιτβινένκο στο βόρειο Λονδίνο, Αχμεντ Ζακάγεφ, ο οποίος καταζητείται από τις ρωσικές αρχές για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Αλλα δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Λιτβινένκο να εξεβίαζε για χρήματα Ρώσους επιχειρηματίες, πρώην συναδέλφους του στην Κα Γκε Μπε και στελέχη του υποκόσμου. Η Ρωσίδα πανεπιστημιακή Τζουλιάνα Σβετισλάνα δήλωσε στην εφημερίδα "Ομπσέρβερ" ότι ο Λιτβινένκο της είχε προτείνει να συνεργαστούν, έναντι αμοιβής, σε επιχείρηση εκβιασμού Ρώσων επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας.

    Τα τρία αεροσκάφη των Βρετανικών Αερογραμμών τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί για να ερευνηθεί εάν έχουν μολυνθεί από το πολώνιο 210, καθώς είχαν πραγματοποιήσει δρομολόγια Μόσχα-Λονδίνο λίγες μέρες πριν από τις μοιραίες συναντήσεις του Λιτβινένκο στο γιαπωνέζικο εστιατόριο, πήραν το "πράσινο φως" να επανέλθουν στα δρομολόγιά τους.

    Το ίδιο ισχύει και για ένα αεροσκάφος της EasyJet με το οποίο είχε ταξιδέψει ο Ιταλός καθηγητής ειδικός σε θέματα ασφάλειας Μάριο Σκαραμέλα, από το αεροδρόμιο του Στάνστεντ στη Νάπολη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο γιαπωνέζικο εστιατόριο του Λονδίνου με το Ρώσο πρώην πράκτορα Λιτβινένκο.

    Από την πλευρά του, ο Ιταλός Μάριο Σκαραμέλα,συνεργάτης του Αλεξάντερ Λιτβινένκο ,δήλωσε στην ιταλική κρατική τηλεόραση από την κλινική που νοσηλεύεται στο Λονδίνο, ότι η ποσότητα πολωνίου 210 που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του υπερβαίνει κατά 5 φορές τη δόση που προκαλεί τον θάνατο.

    Εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λονδίνου όπου νοσηλεύεται ο Σκαραμέλα, δήλωσε πάντως το απόγευμα της Κυριακής ότι "πηγαίνει καλά".

    "Τα αποτελέσματα των εξετάσεων παραμένουν προς το παρόν φυσιολογικά" δήλωσε ο εκπρόσωπος,προσθέτοντας πάντως ότι μπορεί να γίνουν συμπληρωματικές εξετάσεις.

    Ο Σκαραμέλα είναι ειδικός σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας και ήταν σύμβουλος της ιταλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής "Μιτρόκιν" που ερευνούσε τη δράση της Κα Γκε Μπε στην Ιταλία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

    Ο Μάριο Σκαραμέλα είχε συναντηθεί την 1η Νοεμβρίου με τον Λιτβινένκο σε ένα σούσι μπαρ του Λονδίνου και λίγες ώρες μετά ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος αρρώστησε για να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 23 Νοεμβρίου.

    Σε επιστολή που είχε στείλει ο Σκαραμέλα στον δικηγόρο του και περιήλθε στην κατοχή του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΝΣΑ,υποστήριζε ότι η δηλητηρίασή και εκείνη του Λιτβινένκο "συνδέονται με τις πληροφορίες που ο ίδιος ο Λιτβινένκο μου είχε δώσει τους προηγούμενους μήνες".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 December 2006 - 7:30:19 UTC