Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Νίκος Αθανασάκης νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Ο Νίκος Αθανασάκης νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

    Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εξελέγη σήμερα ο Νίκος Αθανασάκης, με 230 ψήφους τις οποίες πήρε μεταξύ των 285 ψηφισάντων. Σαράντα ψηφοδέλτια ήταν λευκά και 15 άκυρα.

    Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ξενογιαννακοπούλου, το 2005, είχε πάρει 228 ψήφους, από τους 280 ψηφίσαντες, ενώ 48 ψηφοδέλτια ήταν λευκά και 4 άκυρα.

    Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Μία από τις σκληρότερες επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα προς όσα στελέχη ακολουθούν προσωπική στρατηγική και υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος του.

    Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για να εκλέξει νέο γραμματέα και νέο πολιτικό Συμβούλιο, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκινά μια νικηφόρα πορεία προς τις εκλογές και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο λαός θα ψηφίσει υπέρ της δίκαιης κοινωνίας. Βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ο κ. Παπανδρέου είναι να σταματήσει τον κατήφορο στον οποίο έχει μπει η χώρα με την κυβέρνηση της δεξιάς η οποία, όπως είπε, "ζει στο παρελθόν, καταναλώνει το παρόν και εκποιεί το μέλλον".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για τη στάση της στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που φαίνεται να οδηγείται η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εξέλιξη την οποία, όπως ανέφερε, φέρνει σε δύσκολη θέση την Κυπριακή Δημοκρατία. Χαρακτήρισε ελλειματική και χωρίς τόλμη την πολιτική της κυβέρνησης στην οποία απέδωσε το αδιέξοδο.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση "να ξεκινήσει και να συμπαρασταθεί στο δύσκολο αγώνα της Κυπριακής κυβέρνησης". Η μάχη πρόσθεσε πρέπει να δοθεί για να προστατευθεί τουλάχιστον το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στον αγώνα αυτό, αλλά να συνεργαστεί στενά με την Κυπριακή.

    Ο κ. Παπανδρέου επικρίνοντας την κυβέρνηση τόνισε ότι η πολιτική της δείχνει καθαρά την ιδεολογία της δεξιάς και χαρακτήρισε επκοινωνιακό τρικ τα περί μεσαίου χώρου. Επίσης κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι προεκλογικά, για κάθε κοινωνική κατηγορία ανέλαβε και μία προσωπική βαρύγδουπη δέσμευση την οποία δεν τήρησε, με αυτό τον τρόπο έκρυψε το κρυφό πρόγραμμα του κόμματός του και χαρακτήρισε τερατούργημα την απογραφή με την οποία, όπως τόνισε, υπονόμευσε την Ελλάδα και γι αυτό η συντηρητική παράταξη δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι υπηρετεί την πατρίδα.

    Τριαντα τρία χρόνια από τη μεταπολίτευση, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν υπήρξε τόσο σκληρή και βίαιη αναδιανομή εισοδήματος όσο αυτή που έγινε τα τρία τελευταία χρόνια. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για πλαστή ανάπτυξη, με αβέβαιο μέλλον και κατηγόρησε την κυβέρνηση την κυβέρνηση ότι κρύβει τα ελλείμματα με τεχνάσματα, αλλά δεν μπορεί να κρύψει το δημόσιο χρέος το οποίο έφθασε στα 23.000 ευρώ κατά κεφαλή από τα 18.000 ευρώ στα οποία το παρέλαβε.

    Η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου είναι να απαλλάξει τη χώρα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη χώρα. Επανερχόμενος στο θέμα του μεσαίου χώρου, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα προσωπείο και ότι αυτός ο χώρος είναι ο μεσαίος χώρος των κλοπών και υποκλοπών, ο μεσαίος χώρος των κουμπάρων, της υποκρισίας και του καθημερινού ψεύδους. Το δίλημμα, πρόσθεσε, είναι μεταξύ της σκληρής συντηρητικής αντίληψης και μιας προοδευτικής πρότασης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρόταση 15 σημείων για την παιδεία που παρουσίασε προ ημερών στη Βουλή και η οποία, όπως τόνισε, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που κινείται η Νέα Δημοκρατία. Επανήλθε στο θέμα του δημοψηφίσματος, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτό. Και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ο οποίος, όπως είπε, "λοιδώρησε" την πρόταση για δημοψήφισμα, ότι ο ίδιος πριν τις τελευταίες εκλογές είχε κάνει σημαία του το δημοψήφισμα για τις ταυτότητες το οποίο ξέχασε στη συνέχεια.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση του συνεδρίου του κόμματος και πρόταση της κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή. Επίσης ανέφερε ότι στο προγραμματικό συνέδριο θα διατυπωθεί το περιεχόμενο του εκτελεστικού νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί με την άποψη που υπάρχει σε στελέχη του κόμματος του για να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16, μιλώντας για "ιδεολόγημα" και "τακτικισμό" τον οποίο αντιπαρέβαλε με την ιδεολογική συζήτηση.

    Επίσης δήλωσε έτοιμος να διεξάγει ο ίδιος ιδεολογική συζήτηση, τόσο με τη νεολαία του κόμματος όσο και με την ελληνική νεολαία για το θέμα αυτό. Επίσης επικαλέσθηκε, προς ενίσχυση της θέσης του, τμήμα της αγόρευσης του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη συζήτηση για το Σύνταγμα του ΄75, όπου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε απόψεις οι οποίες από το σημερινό πρόεδρο του Κινήματος θεωρούνται ότι ταυτίζονται με τις δικές του.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτές απέδειξαν ότι η ΝΔ δεν ηγεμονεύει πολιτικά. Και συνέκρινε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 1982, μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, για να υποστηρίξει ότι το Κίνημα στις εκλογές του 1982 είχε θριαμβεύσει, κάτι που δεν συνέβη τώρα με τη ΝΔ. Οι ψηφοφόροι, πρόσθεσε, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, άρχισαν να γυρίζουν την πλάτη στη ΝΔ και περιμένουν απο μας να τους πείσουμε.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν τη μάχη για τη μεγάλη ανατροπή, να ξεφύγουν από τις όποιες αντιπαραθέσεις και να παλέψουν νικηφόρα όλοι μαζί. Ο ίδιος τόνισε ότι εγγυάται ένα ανοιχτό ελεύθερο και δημοκρατικό διάλογο, αλλά απευθύνοντας αυτή την προειδοποίηση τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί την αντίληψη που κατακερματίζει το ΠΑΣΟΚ και δημιουργεί οικόπεδα και φέουδα για να εξυπηρετηθούν προσωπικές στρατηγικές.

    Στη μάχη προς τις εκλογές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα ρίξει τα καλύτερα στελέχη του και επέλεξε ως χώρο μείζονος αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση τη Βουλή, όπου, όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει σύστημα "μαν του μαν" απέναντι σε κάθε υπουργό ώστε να μην περνούν αντιλαϊκά νομοσχέδια από την κυβέρνηση. Επίσης ανέφερε ότι σύντομα θα ετοιμαστεί η τελική προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να βγει στους πολίτες, να κάνει γνωστές τις θέσεις του και ο πολίτης να νιώσει ότι ακούγεται.

    Ο κ. Παπανδρέου προτείνοντας το Νίκο Αθανασάκη για γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις ικανότητές του και τη μεγάλη πολιτική του πείρα και πρόσθεσε ότι ο νέος γραμματέας έχει τη δύναμη να οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη περίοδο. Επίσης αναφέρθηκε στο "απαράμιλλο ήθος" του κ. Αθανασάκη.

    Αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατυπώνονται από την πλευρά της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει, τόνισε ότι η συντηρητική παράταξη δεν μπορεί να κατανοήσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί εμείς δεν πρόκειται να κυβερνήσουμε όπως η ΝΔ, που προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις της με κράνη και γκλοπς. Δεν μας καταλαβαίνουν, πρόσθεσε, γιατί εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα, όπως η ΝΔ.

    Επίσης αναφέρθηκε σε όσα ακούγονται για τον ίδιο ότι δεν γνωρίζει τον Ελληνα. Δεν με καταλαβαίνουν, είπε, γιατί εγώ γνωρίζω άλλον Ελληνα και όχι τον υποταγμένο Ελληνα που θέλουν εκείνοι να φτιάξουν. Η ΝΔ, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει ως μόνο όπλο την ψυχολογία, καθώς δεν έχει να παρουσιάσει κανένα έργο και καμία πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ στον ψυχολογικό πόλεμο της ΝΔ θα αντιπαρατάξει την αυτοπεποίθησή του, με την οποία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου

    «Όσο και αν το επιχειρεί ο κ. Παπανδρέου, δεν θα καταφέρει να διαστρέψει την πραγματικότητα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, στην δήλωση που έκανε σχετικά με τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός του.

    «Ο κύριος Παπανδρέου, στη σημερινή του ομιλία, εξέφρασε το παράπονο ότι δήθεν δεν τον καταλαβαίνουν», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος και συνέχισε: «Οι πολίτες όμως τον καταλαβαίνουν και γνωρίζουν ότι η «σκληρή και βίαιη αναδιανομή εισοδήματος», για την οποία έφτασε σήμερα να μιλά ο κύριος Παπανδρέου, δεν είναι άλλη από το μεγάλο έγκλημα του χρηματιστηρίου που διαπράχθηκε εις βάρος εκατομμυρίων Ελλήνων επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

    Όσο και αν το επιχειρεί ο κ. Παπανδρέου, δεν θα καταφέρει να διαστρέψει την πραγματικότητα. Δεν θα καταφέρει τα προβλήματα του ίδιου και του κόμματός του να τα εξάγει στην κοινωνία και τη χώρα. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν και ο ίδιος παραδέχεται ότι απέναντι στο έργο της νέας διακυβέρνησης το μόνο που έχει να αντιπαραθέσει είναι η «αυτοπεποίθηση» του ΠΑΣΟΚ» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 December 2006 - 17:30:26 UTC