Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΕ προτείνει «πάγωμα» 8 κεφαλαίων για την Τουρκία

  • [01] Η ΕΕ προτείνει «πάγωμα» 8 κεφαλαίων για την Τουρκία

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζοντας τις συστάσεις της επί του τρόπου συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ και διαπιστώνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, πρότεινε σήμερα το πλήρες πάγωμα οκτώ κεφαλαίων διαπραγμάτευσης, τα οποία, όπως επισήμανε, επηρεάζονται άμεσα από τους εμπορικούς περιορισμούς που θέτει η Τουρκία στην Κύπρο.

    Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κεφάλαια διαπραγμάτευσης ΕΕ - Τουρκίας, η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ναι μεν θα αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πλην όμως δεν θα «κλείνουν» για όσο χρονικό διάστημα η Τουρκία εμμένει στη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου.

    Τα οκτώ κεφάλαια που θα παραμείνουν πλήρως παγωμένα αφορούν την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών, τις χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες, τη γεωργία, την ανάπτυξη της υπαίθρου, την αλιεία, τις μεταφορές, την τελωνειακή ένωση και τις εξωτερικές σχέσεις.

    Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει τα εξής:

    Kατβ αρχήν επισημαίνει πως «σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Φιλανδικής Προεδρίας ότι οι διπλωματικές προσπάθειες που είχαν στόχο να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας δεν απέδωσαν καρπούς, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να επισπεύσει τις συστάσεις της σχετικά με τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ».

    Συνεχίζοντας η Επιτροπή καταλήγει στα εξής συμπεράσματα και συστάσεις:

    1) Διαπιστώνει ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Άγκυρας και εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, περιλαμβανομένων των μέσων μεταφοράς.

    2) Θεωρεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες - και σε συνέχεια της δήλωσης της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της - η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Ένταξη της Τουρκίας δεν θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στα κεφάλαια που αφορούν τους τομείς, οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από τους περιορισμούς της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό εως ότου η Επιτροπή αποφανθεί ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Τα κεφάλαια αυτά είναι: Κεφάλαιο 1: Ελεύθερη διακίνηση αγαθών, Κεφάλαιο 3: Δικαίωμα εγκατάστασης και ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, Κεφάλαιο 9: Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Κεφάλαιο 11: Γεωργία και ανάπτυξη της υπαίθρου Κεφάλαιο 13: Αλιεία, Κεφάλαιο 14: Μεταφορές, Κεφάλαιο 29: τελωνειακή ένωση και Κεφάλαιο 30: εξωτερικές σχέσεις.

    3) Η Επιτροπή θεωρεί ότι κανένα κεφάλαιο δεν θα κλείσει έως ότου η ίδια αποφανθεί ότι η Τουρκία εφαρμόζει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.

    4) Η Επιτροπή θα ενημερώνει το Συμβούλιο της ΕΕ για την πρόοδο που σημειώνεται σε θέματα που σχετίζονται με τη δήλωση της 21 Σεπτεμβρίου 2005 στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων προόδου που εκπονεί για την Τουρκία.

    5) Στο εξής οι εργασίες της Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διαδικασία επόπτευσης και αναλυτικής καταγραφής των προβλημάτων. Τα κεφάλαια για τα οποία οι τεχνικές προετοιμασίες θα ολοκληρώνονται θα παραμένουν ανοιχτά , όπως άλλωστε ορίζεται από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για την προσχώρηση της Τουρκίας.

    6) Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στο να επαναληφθούν τάχιστα και εντός του 2007 οι διαδικασίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη συνολική λύση του κυπριακού.

    Μετά τη σημερινά απόφαση της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προέβη στην εξής δήλωση: «Υπάρχει ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας πρέπει να είναι αξιόπιστες. Αναμφίβολα η Τουρκία έχει κάνει πρόοδο. Αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της. Οι συστάσεις της Επιτροπής είναι ξεκάθαρες και υπολογισμένες. Η συνολική πρόοδος των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τη συνολική πρόοδο σχετικά με το σεβασμό των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία».

    Τέλος, ο Επίτροπος Ολι Ρεν προέβη στην εξής δήλωση: «H Ευρώπη χρειάζεται μία σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα Τουρκία και γι αυτό η ΕΕ ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ένα χρόνο πριν. Υπό το φως της στρατηγικής σημασίας που έχουν οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στον αρχικό ρυθμό, μόλις η Τουρκία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της που συνδέονται με το πρωτόκολλο της Άγκυρας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 November 2006 - 17:30:24 UTC