Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Αμπού Ντάμπι ο κ.Κ.Παπούλιας
  • [02] "Η φινλανδική πρόταση δεν έτυχε επιτυχίας"

  • [01] Στο Αμπού Ντάμπι ο κ.Κ.Παπούλιας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έφτασε σήμερα στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), για διήμερη επίσημη επίσκεψη με την οποία ολοκληρώνει την «αραβική» περιοδεία του στην περιοχή, περιοδεία που εντάσσεται στη στρατηγική επιδίωξη αναθέρμανσης, σε πολιτικό, χρηματοοικονομικό και εμπορικό επίπεδο, των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

    Τόσο στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Σέιχ Χαλίφα Μπεν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν (Sheikh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan) - που επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς και στα μείζονα διεθνή προβλήματα, με έμφαση στην κατάσταση στη ευρύτερη Μέση Ανατολή - όσο και σε χαιρετισμό του στο «Φόρουμ» Ελλήνων και Αράβων επιχειρηματιών, που οργανώθηκε στο Αμπού Ντάμπι από το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο της πόλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως το οικονομικό ζητούμενο της επίσκεψής του εντάσσεται σε μιά στρατηγική ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    «Για τη χώρα μου οι οικονομικές σχέσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά εντάσσονται στη στρατηγική μας να εκπέμψουμε μαζί με σας (τα ΗΑΕ και τους επιχειρηματίες) ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι οι σχέσεις αυτές συμβάλλουν στη δημιουργία σταθερότητας και ειρήνης, αλληλεγγύης και ποιοτικής ανάπτυξης σε μια περιοχή μάλιστα που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος των ΗΑΕ υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θερμότητα τον Ελληνα Πρόεδρο - ήταν παρών και ο διάδοχος της χώρας - και επεσήμανε πως η επίσκεψη Παπούλια στα Εμιράτα θα συμβάλλει στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στους ήδη υπάρχοντες τομείς συνεργασιών και στον εντοπισμό νέων, με δεδομένο ότι η χώρα του είναι ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο, θέλει δε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και έχει κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα.

    Ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε πως, πέραν του οικονομικού τομέα, θα πρέπει να εμβαθύνουν οι διμερείς σχέσεις και στον πολιτικό τομέα, σχέσεις που είναι άριστες (άλλωστε η Ελλάδα και τα Εμιράτα έχουν κοινές θέσεις σε θέματα διεθνούς δικαίου) και σημείωσε - κάτι που έπραξε και αργότερα στο χαιρετισμό του στο επιχειρηματικό Φόρουμ - πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κέντρο και πύλη για τις επιχειρήσεις των ΗΑΕ προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

    Στο χαιρετισμό του στο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο του Αμπού Ντάμπι, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και παραλλήλως επεσήμανε πως για τη χώρα μας η Αραβική Χερσόνησος και ο Κόλπος «δεν αποτελούν απλώς μιά περιοχή - στόχο για την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών δεσμών».

    «Μοιραζόμαστε», είπε, «το ίδιο γεωγραφικό περιβάλλον και συγκροτούμε έναν κοινό πολιτικό και πολυπολιτισμικό χώρο, ένα πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών, αλλά και σχέσεων ιστορικής φιλίας».

    O Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε πως αυτή η επισκεψή του υποδηλώνει τη βούληση της Ελλάδας να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις της με τα Εμιράτα, «δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση τόσο των πολιτικών όσο και των οικονομικών και εμπορικών δεσμών». Προσκάλεσε δε τους επιχειρηματίες των ΗΑΕ να επικεντρώσουν το επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον τους στην ελληνική αγορά, όπου «μπορούν να βρεθούν κατάλληλοι τοπικοί συνεργάτες και να δημιουργηθούν κερδοφόρες επιχειρήσεις».

    Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων και με στόχο την προσέλκυση αραβικών επενδύσεων στη χώρα μας, ο Πρόεδρος παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα, χώρα-μέλος της ΕΕ και ανήκουσα στο «στενό πυρήνα» της ευρωζώνης. Αποτελούμε, είπε χαρακτηριστικά, μέρος μιάς αγοράς 340 εκατομμυρίων καταναλωτών εμπορικών και χρηματοοικονομικών προϊόντων στη ΝΑ Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κάρολος Παπούλιας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερη τεχνογνωσία σε τομείς, όπως ο χρηματοοικονομικός, η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες, σε συνδυασμό με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και αξιόπιστο δίκτυο στην περιοχή. Άλλωστε, είπε, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ποσοστό ανάπτυξης 3,8% - «είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην ευρωζώνη», - και υπάρχει πλέον η υποδομή από τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας των Αθηνών και από τις αναπτυξιακές αλλαγές στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τα Εμιράτα, σημειώνοντας τη θεαματική αύξηση των διμερών εμπορευματικών συναλλαγών και των ελληνικών εξαγωγών στα ΗΑΕ, γεγονός που καταδεικνύει, όπως είπε, την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ τόνισε, επίσης, την άνοδο που παρουσίασαν οι επενδύσεις από τα Εμιράτα στο χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας μας, όπως η επένδυση 400 εκατομμυρίων δολλαρίων των ΗΑΕ στην Τράπεζα Μάρφιν.

    Τονίζοντας, εξάλλου, πως τα ΗΑΕ αποτελούν «πρότυπο πολιτικής σταθερότητας και δυναμικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον», πρόσθεσε ότι οι διμερείς πολιτικές σχέσεις βρίσκονται «σε άριστο επίπεδο» και ως εκ τούτου διατύπωσε τη βεβαιότητά του πως η επίσκεψή του στο Αμπού Ντάμπι (σήμερα) και (αύριο) στο Ντουμπάι θα τις ενισχύσει περαιτέρω. Επεσήμανε δε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει με «αποφασιστικότητα και συνέπεια» κάθε προσπάθεια που «θα συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής και στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών της με τα ΗΑΕ».

    Αμέσως μετά την άφιξή του στο Αμπού Ντάμπι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλη Κεφαλογιάννη και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Οικονομίας Χρήστο Φώλια και Πέτρο Δούκα, μετέβη στο ανάκτορο Μούσρεφ (Mushref) όπου είχε επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Σέιχ Χαλίφα Μπεν Ζάγιεντ Ναχιάν, ο οποίος αργότερα του παρέθεσε επίσημο πρόγευμα. Οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν τα ανώτατα παράσημα των δύο χωρών, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος και το Ανώτατο παράσημο Ουσάμ Ζάγιεντ (Usam Zayed).

    Το απόγευμα (τοπική ώρα) ο Πρόεδρος χαιρέτισε το επιχειρηματικό Φόρουμ, ενώ αργότερα επρόκειτο να παρακολουθήσει μαζί με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ συναυλία παραδοσιακής ελληνικής μουσικής από το ελληνικό συγκρότημα «Εν Χορδαίς», που συνοδύει την ελληνική αποστολή.

    Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Ντουμπάι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ηγεμόνα του Εμιράτου Σέιχ Μοχάμεντ Μπεν Ρασίντ Αλ Μακτούμ (Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum) και θα χαιρετίσει επιχειρηματικό φόρουμ στο πλαίσιο του οποίου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών (από τον Πρόεδρο του Κωνσταντίνο Μίχαλο) και του αντιστοίχου επιμελητηρίου της πόλης.-

    [02] "Η φινλανδική πρόταση δεν έτυχε επιτυχίας"

    "Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι δεν αποδίδονται ευθύνες από τη Φιλανδική Προεδρία, δηλαδή η Φιλανδική Προεδρία δεν βγήκε να αποδώσει ευθύνες προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, η φιλανδική πρόταση δεν έτυχε επιτυχίας, άρα προχωρούμε στην ουσιαστική συζήτηση, η οποία θα κορυφωθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου για το μείγμα της αντίδρασης", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    Κληθείσα να διευκρινήσει τί εννοεί με το μείγμα αντίδρασης, η κα Μπακογιάννη είπε ότι "έχω πει πολλές φορές ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να τιμήσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της, έχει αναλάβει υποχρεώσεις και έχει υπογράψει το πρωτόκολλο της Αγκυρας και πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της. Σε περίπτωση που δεν το κάνει αυτό, τότε η ΕΕ θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη απάντηση, αυτή που αρμόζει σε μία χώρα υποψήφιο μέλος που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Αυτό θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκές αποφάσεις. Και αυτό εννοώ με το μείγμα αντίδρασης".

    Σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία, η κα Μπακογιάννη είπε ότι η επίσκεψη είναι πάρα πολύ σημαντική και πρόσθεσε ότι "εύχομαι να έχει επιτυχία και η Τουρκία να αναδείξει το φιλόξενο πρόσωπό της".

    Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να καταδικάσει ορισμένα ακραία στοιχεία, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ τέλος ευχήθηκε να είναι επιτυχημένη η επίσκεψη του Πάπα στη γείτονα χώρα, όπως και οι συνομιλίες του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Τέλος φιλανδικής πρωτοβουλίας για Κυπριακό

    Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες που είχε στο Τάμπερε της Φινλανδίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ερκι Τουομιόγια, με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Τουρκίας, Γιώργου Λιλλήκα και Αμπντουλάχ Γκιουλ αντίστοιχα.

    Η φινλανδική προεδρία, έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου στην Τουρκία για να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία.

    Στην αντίθετη περίπτωση, οι 25 θα πρέπει να αποφασίσουν για τη διακοπή, τουλάχιστον μερική, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Στο μεταξύ, περιοδεία σε τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτο σταθμό το Λονδίνο, ξεκίνησε σήμερα ο Τούρκος διαπραγματευτής με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατσάν, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων στην υποψηφιότητα της Άγκυρας.

    Η δήλωση Λιλλίκα

    "Η Κυπριακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, ανταποκρίθηκε θετικά στη φιλανδική πρωτοβουλία και κατέβαλε πολλές προσπάθειες για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα επέτρεπε το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, για τους σκοπούς του απευθείας εμπορίου, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την απόδοση της πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, με την αποχώρηση απ' αυτήν των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και τη διασφάλιση της επιστροφής των νομίμων κατοίκων της πόλης στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Δυστυχώς, παρά την καλή μας θέληση και τις φιλότιμες προσπάθειες της φιλανδικής προεδρίας, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία γιατί, όπως κάθε συμφωνία προϋποθέτει την καλή θέληση όλων των εμπλεκομένων μερών.

    Ως συνέπεια τούτου, από τούδε και στο εξής οι συζητήσεις επικεντρώνονται επί των συμπερασμάτων που το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της.

    Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και εκτιμήσεις για τα συμπεράσματα με τη φιλανδική προεδρία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με απώτερο στόχο να εξευρεθεί η απαραίτητη ομοφωνία μεταξύ των 25 εταίρων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 November 2006 - 13:30:30 UTC