Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Λετονία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • [02] Αγριο έγκλημα με πέντε κυνηγούς στο Αγρίνιο.

  • [01] Στη Λετονία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Στη Λετονία μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής για να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Η κυβέρνηση είναι αταλάντευτα προσανατολισμένη στο δρόμο της μεταρρύθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου.

    Τον δρόμο της μεταρρύθμισης δεν τον διαπραγματευόμαστε, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο ωστόσο οφείλουμε όλοι να πάρουμε θέση στο «δια ταύτα». Πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση για συμμετοχή, σύνθεση, συνεργασία, συνέργεια είπε ο κ. Καραμανλής.

    Η ομιλία του πρωθυπουργού, που επικεντρώθηκε στην ανάγκη δημιουργικού άλματος στην ανώτατη εκπαίδευση, εστιάστηκε στις αντιδράσεις που συναντούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης: «Δεν μπορεί, ούτε οι πολιτικές δυνάμεις, ούτε η εκπαιδευτική κοινότητα, να υποτάσσονται στη συντηρητική αντίληψη, που απαιτεί να μην αλλάξει τίποτε».

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η αντίληψη αυτή σημαίνει καθήλωση στο χτες. «Σημαίνει αδράνεια απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας και εγκατάλειψη της νέας γενιάς». Υποχρεούμαστε να κινούμαστε έξω και πέρα από λογικές κομματικού κόστους είπε ο κ. Καραμανλής.

    Επέκρινε επίσης όσους προτάσσουν τις όποιες διαφορετικές εκτιμήσεις, τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, «ενάντια στο ξεκίνημα αλλαγών, ακόμη και για εκείνα στα οποία ομογνωμούμε».

    Αναφερόμενος στη στάση της κοινωνίας, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι πολίτες αξιώνουν στάση ευθύνης από όλους. «Απαιτούν θέσεις που βάζουν τέλος στο τέλμα και οδηγούν μπροστά. Μακριά από ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και δογματισμούς. Μακριά από ανέξοδους λαϊκισμούς, προσχηματικές υπεκφυγές και αβάσιμες κινδυνολογίες».

    Περιγράφοντας την κατάσταση που παρέλαβε η ΝΔ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «η δήθεν δωρεάν Παιδεία κατέληξε να είναι ένα από τα πιο βαριά οικονομικά φορτία για κάθε οικογένεια» καθώς και ότι η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αναπτυξιακή και την παραγωγική διαδικασία είναι «μειωμένη». Τα ΑΕΙ «παράγουν άνεργους πτυχιούχους» την ώρα που κατέχουμε παγκόσμιο ρεκόρ στην εξαγωγή φοιτητών. Κι ενώ το ελληνικό πανεπιστήμιο θεωρείτο ως το βασικό μέσο για την επαγγελματική, την κοινωνική και οικονομική άνοδο, «η στασιμότητα, η καθήλωση του ελληνικού πανεπιστημίου, η αδυναμία του να αναπτυχθεί, άρχισε να περιορίζει τη συμβολή του στην κοινωνική και οικονομική εξέλιξη».

    Αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μέσα από την «ατολμία, την αδράνεια, το τέλμα του παρελθόντος», μια πραγματικότητα που καλύπτεται, χρόνια τώρα, κάτω από την προστατευτική ασπίδα βαθειά συντηρητικών αντιλήψεων, νοοτροπιών ελάχιστης προσπάθειας και κατεστημένων συμφερόντων, αλλά και -προπάντων μάλιστα- κάτω από τη συσκότιση ενός ανεύθυνου λαϊκισμού, που, ενώ επικαλείται ενδιαφέρον για τους οικονομικά ασθενέστερους, λειτουργεί τελικά σε βάρος τους» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν στην αλλαγή της κατάστασης αυτής με την αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου: Αυτός είναι ο στόχος μας, τον οποίο υπαγορεύουν οι ανάγκες και τα αιτήματα της κοινωνίας καθώς και η προοπτική του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Χώρου, «από τον οποίο δεν μπορεί να αυτοεξαιρεθούμε ως τελευταίοι εκφραστές της συντήρησης».

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε να μην περιοριζόμαστε στην επανάληψη χρόνιων διαπιστώσεων. Το ζήτημα δεν μπορεί να περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα τί κερδίζουμε μένοντας σβ αυτό που έχουμε. Το ζήτημα είναι τι χάνουμε αρνούμενοι τις αλλαγές, και χάνουμε πολλά: «Το κόστος της μη μεταρρύθμισης είναι μεγάλο. Το κόστος της καθήλωσης είναι σοβαρό. Το είπα και το επαναλαμβάνω: Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος της στασιμότητας. Κι αυτό έχει, ήδη, αρχίσει» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται γιβ αυτούς που τολμούν τις αλλαγές, που τολμούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

    Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία.

    «Κάντε εάν θέλετε δημοψήφισμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ,για να σε καταλήξετε σε ενιαία άποψη και μην προσπαθείτε να φορτώσετε τις δικές σας ευθύνες και την αναποφασιστικότητα σε άλλους», είπε ο κ. Καραμανλής προς τον κ. Παπανδρέου με αφορμή την αντιπαράθεσή τους για το άρθρο «16». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξέλαβε ως θετική την προσέγγιση Παπανδρέου αν και, όπως είπε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το "γύρισε" αμέσως μετά, με την πρόταση για δημοψήφισμα. Οι πολίτες αποφάσισαν υπέρ των θέσεων της ΝΔ στις εκλογές του 2004, είπε ο κ.Καραμανλής, και «εάν αύριο, στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες αποφασίζουν διαφορετικά, ελάτε εσείς και εφαρμόστε το δικό σας πρόγραμμα, αλλά μη ψάχνετε για υπεκφυγές».

    Απευθυνόμενος δε στον κ. Αλαβάνο, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι απειλές για επερχόμενες μεγαλύτερες κινητοποιήσεις «εκφράζουν μια αντιδραστική, συντηρητική και αλαζονική αντίληψη». Κανείς δεν μπορεί να προαναγγέλλει ακραίες αντιδράσεις στις επιλογές της πλειοψηφίας, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, κάλεσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και η ΝΔ να συμφωνήσει ότι αν, εφόσον και όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, να το βοηθήσει να οργανώσει το δημοψήφισμα που θέλει. Επίσης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΣΥΝ για την πρωτοβουλία του να συζητηθεί το θέμα της Παιδείας, αλλά και τον κ. Παπανδρέου «που βοήθησε να κατανοήσουν όλοι οι Έλληνες για το ποιος έχει θέση και ποιος δεν έχει, για το ποιος είναι υπέρ και ποιος δεν είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και, τελικά, για το ποιος νοιάζεται και ποιος όχι για τους νέους ανθρώπους».

    Α.Αλαβάνος: Η παιδεία δεν είναι για πούλημα

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος στην ομιλία του έδωσε έμφαση στη δημόσια εκπαίδευση, δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο, όχι, όμως, όπως εξήγησε, στον αυταρχισμό και επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι η ομιλία του χαρακτηριζόταν από προγραμματικές δηλώσεις.

    «Αισθάνομαι ζαλισμένος. Δεν ξέρω αν είμαστε στην άνοιξη του 2004 ή στο φθινόπωρο του 2006 που είστε κυβέρνηση, αν για τα όνειρα σας απευθύνεστε στους δασκάλους που ενάμιση μήνα βρίσκονταν στους δρόμους. Υπήρχε μεγάλη απόσταση μεταξύ των όσων λέτε και για όσους τα λέτε, από αυτό που ζούμε εμείς σήμερα, με μια πρωτοφανή κρίση στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Μια καθολική κρίση που το γόρδιο δεσμό μόνο η Πολιτεία μπορεί να το λύσει με ριζοσπαστικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις. Ο ΣΥΝ θέλει το διάλογο για την παιδεία αλλά έπρεπε να τον είχε οργανώσει η κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε: «Αυτό που λέτε εσείς δεν είναι μεταρρύθμιση γιατί είναι ενάντια στους καθηγητές των πανεπιστημίων, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενάντια στους φοιτητές και μαθητές. Με ποιους συμμάχους θα κάνετε μεταρρύθμιση; Ποιοι είναι οι σύμμαχοι σας πέρα από ορισμένα κέντρα σπουδών ή ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού;».

    Στη συνέχεια ο Αλέκος Αλαβάνος αφού χαρακτήρισε τα δημόσια πανεπιστήμια κλειδί σημείωσε: «Εμείς θα θέλαμε να υπάρχει συζήτηση διάλογος και κοινά σημεία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Έχουμε, όμως, παλιούς λογαριασμούς με την παράταξη που είναι συντηρητική. Παρ' όλ' αυτά είμαστε διατεθειμένοι να καθήσουμε και να συζητήσουμε, αλλά όχι να υποταχθούμε».

    Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για Παιδεία που "βρίσκεται σε γυάλα", για αποτυχημένο εξεταστικό σύστημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και για ευθύνες της Πολιτείας, ενώ άσκησε έντονη κριτική για την υποχρηματόδοτηση, όπως σημείωσε, του εκπαιδευτικού συστήματος.

    «Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τις μικρότερες χρηματοδοτήσεις στην εκπαίδευση. Δίνει 3,1% για την παιδεία και 4,2 για την άμυνα. Δεσμευτήκατε για αύξηση των δαπανών της παιδείας μέσα στην τετραετία και σήμερα τι χειροκροτάτε; Ότι μείνατε στο 3,1%;», τόνισε ο Αλ.Αλαβάνος.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα των πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ζητάει ευθύνες από τους άλλους, γιατί αυτή είναι υπεύθυνη και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει η ιστορία με τα δήθεν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

    «Το πανεπιστήμιο έχει κηρυχτεί σε κατάσταση πολιορκίας. Ετοιμάζεστε να κάνετε υποστολή της ελληνικής σημαίας από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Δεν θα το επιτρέψουμε. Το μήνυμα από όλους θα είναι ότι η παιδεία δεν είναι για πούλημα», κατέληξε ο κ Αλαβάνος.

    Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥν χαρακτήρισε άστοχη την πρόταση του κ.Παπανδρέου για δημοψήφισμα σχετικά με την αναβάθμιση της παιδείας. Παράλληλα τόνισε ότι η αλλαγή του άρθρου 16 δεν πρέπει να περάσει, γιατί, όπως είπε, είναι αντίθετοι σε αυτή τόσο οι φοιτητές, όσο και οι πανεπιστημιακοί, αλλά και γιατί είναι ένα μοντέλο που εμπορευματοποιεί πλήρως τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σημείωσε ότι «καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, δεν μας υποχρεώνει για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

    Γ.Παπανδρέου: Το εκπαιδευτικό μας σύστημα βουλιάζει

    Για αυταρχισμό και σύγκρουση με την κοινωνία κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ως "προγραμματικές δηλώσεις" την ομιλία του πρωθυπουργού. Κάνοντας λόγο για "αποσπασματικότητα και παλινωδία" στις επιλογές, ο κ. Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια εξαιτίας της απουσίας υποδομών στην εκπαίδευση. "Το εκπαιδευτικό μας σύστημα βουλιάζει το διαπιστώνει καθημερινά η ελληνική οικογένεια, ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται αφόρητα. Μόνιμο άγχος και μόνιμη αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών", σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Παπανδρέου κατέθεσε στη Βουλή δέσμη μέτρων που θα συνιστά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ και την οποία θα θέσει υπό την κρίση του λαού με δημοψήφισμα όταν αναλάβει την εξουσία.

    Πρότεινε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, (που δίνει την αποκλειστική αρμοδιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο ελληνικό Δημόσιο) και άσκησε κριτική στα κόμματα της Αριστεράς που αρνούνται την αναθεώρησή του - διευκρίνισε ωστόσο ότι η αλλαγή που ο ίδιος προτείνει, αποτελεί μικρό τμήμα των εκπαιδευτικών αλλαγών και πως «είναι αποπροσανατολιστικό να επικεντρώνεται όλη η συζήτηση στο άρθρο αυτό».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου επισκόπησε τις αλλαγές που θα δρομολογήσει με την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και τις οποίες (όπως αναφέρθηκε) θα θέσει και σε δημοψήφισμα: Αντικατάσταση του αναλυτικού πρόγράμματος από «πλαίσιο προγράμματος», βελτίωση των υποδομών, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και βελτίωση των αμοιβών τους σε συνδυασμό με σύστημα αξιολόγησης, ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά, προσχολική εκπαίδευση για όλους, αυτοδυναμία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ με βάση προγραμματικές συμφωνίες με την Πολιτεία, αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατάργηση της λογικής του ενός συγγράμματος, αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 5% του ΑΕΠ με διάθεση του 40% του Δβ ΚΠΣ για τους ανθρώπινους πόρους και σύνδεση της Παιδείας με την έρευνα και την παραγωγή.

    Ειδική επίσης, μνεία επεφύλαξε ο κ. Παπανδρέου στον ξυλοδαρμό του κυπρίου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη - τον οποίο χαρακτήρισε «αποτροπιαστικό γεγονός», καυτηριάζοντας τη «νοοτροπία και αντιλήψεις που περνούν ξανά στην Αστυνομία επί κυβερνήσεων της Δεξιάς».

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου, οριοθέτησε και την προσέγγισή του και σε σχέση με εκείνην των κομμάτων της Αριστεράς: «Διαφωνώ με την άποψη ότι το άρθρο 16 θεσπίστηκε για να προστατεύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο - μας το κληροδότησε η Δεξιά για να το ελέγξει. Το άρθρο 16 είναι κατάλοιπο μιας εμφυλιοπολεμικής Ελλάδας, μιας Ελλάδας που δεν πίστεψε ποτέ στον εαυτό της. Δεν είναι καρπός προοδευτικής διεκδίκησης».

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «δεν υπάρχει άλλη λύση, από το να θέσουμε, ύστερα από ευρύτατο κοινωνικό διάλογο, τις βασικές παραμέτρους της μεταρρύθμισης, σε ένα ειδικό για τον σκοπό αυτό δημοψήφισμα, που θα έχει ως στόχο τη σταθερή ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας. Να πάμε στον ελληνικό λαό. Το δημοψήφισμα θα είναι ένα εργαλείο που θα αξιοποιηθεί για να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία στη χώρα μας».

    Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του να τεθεί σε δημοψήφισμα η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, παρατηρώντας ότι οι γενικές εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα.

    Παράλληλα, με αφορμή πρόσφατη επίσκεψή του στο ολοήμερο σχολείο του Περάματος, όπου, όπως είπε, διαπίστωσε δυσλειτουργίες λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, ο κ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατήργησε τα ολοήμερα σχολεία, ενώ παρέχει ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα. «Δείτε τον οποιονδήποτε τομέα θέλετε. Έχετε πάει πίσω τη χώρα, έχετε αποτύχει οικτρά. Και γιβ αυτό δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Α.Παπαρήγα: Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας

    «Οι αγώνες στο χώρο της παιδείας για το ΚΚΕ είναι ένδειξη ελπίδας και υγιούς αντίδρασης για τις ταξικές επιλογές στο χώρο της παιδείας», τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προσθέτοντας ότι αυτές οι επιλογές «ξετσίπωτα γίνεται προσπάθεια να περαστούν ως αναβάθμιση».

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, τάχθηκε κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, τονίζοντας ότι η τροποποίηση του "θα ανοίξει τους ασκούς του αιόλου". Παράλληλα σημείωσε ότι οι διαφορά απόψεων ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ασήμαντη, αφού, όπως είπε, «η μια ή η άλλη λύση που προτείνονται οδηγούν στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών επιχειρηματιών ενώ θα αναιρεθεί ακόμα πιο πολύ ο κοινωνικός ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων».

    Η κα Παπαρήγα έδωσε έμφαση στον κατακερματισμό της γνώσης που οξύνεται όπως είπε, καθώς και στο να κατοχυρωθεί αποκλειστικά ο δημόσιος χαρακτήρας της δημόσιας παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της.

    Τέλος, σχολίασε και τις αναφορές του πρωθυπουργού στο περιστατικό με το κύπριο φοιτητή σημειώνοντας: «Εμείς δεν εμπιστευόμαστε ότι η κρατική καταστολή είναι ένα τυχαίο περιστασιακό γεγονός. Δεν το αποδίδουμε στο δικό σας DNA, αλλά όταν υπάρχει ταξική αντίδραση έρχεται πάντα ο μηχανισμός καταστολής για να αντιδράσει».

    Η κα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημοψήφισμα, τόνισε στη δευτερομιλία της, ότι το ΚΚΕ δεν είναι κατ΄αρχήν εναντίον ενός δημοψηφίσματος για την παιδεία, αλλά σημείωσε ότι το ερώτημα που έχει σημασία είναι ποιο θα είναι το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος και υπογράμμισε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο με τις αντιλαϊκές προτάσεις για την παιδεία και πρόσθεσε ότι θα παλέψει για να μην περάσουν κάποια μέτρα.

    Δημοσκόπηση ALCO

    Κατά δύο μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση, της εταιρίας ALCO, που διεξήχθη με τη μέθοδο της κάλπης, από τις 9 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου και δημοσιεύεται στο "Έθνος της Κυριακής". Η διαφορά, υπέρ της ΝΔ παρουσιάζεται αυξημένη, κατά 0,8 μονάδες, σε σχέση με τη διαφορά που εμφάνιζαν τα δύο κόμματα στη δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει η ίδια εταιρία πριν από ένα χρόνο.

    Ειδικότερα η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 35,3% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 33,3%. Σταθερό εμφανίζεται το ΚΚΕ με 6,6% (έναντι 6,7%), ενώ με άνοδο εμφανίζεται ο ΣΥΝ με 3,2% (έναντι 2,8%) και με μεγάλη πτώση ο ΛΑΟΣ με ποσοστό 3,2% (έναντι 5,6%).

    Υπέρ της ΝΔ είναι και τα ποσοστά που καταγράφονται και στα άλλα (θεωρούμενα ως) βασικά ερωτήματα. Ειδικότερα στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 59,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ 22%.

    Επίσης ο Κώστας Καραμανλής παραμένει καταλληλότερος για το πρωθυπουργικό αξίωμα, συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις του 40,0% των ερωτηθέντων και προηγείται με 12 μονάδες του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος συγκεντρώνει το 28,9%.

    [02] Αγριο έγκλημα με πέντε κυνηγούς στο Αγρίνιο.

    Πυκνό μυστήριο καλύπτει μέχρι στιγμής το πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά πολλαπλό έγκλημα με θύματα πέντε νεαρούς κυνηγούς, συγγενείς μεταξύ τους, που βρέθηκαν νεκροί χθες το βράδυ στην αγροτική περιοχή Στάικα του συνοικισμού Πλατάνου στα Καλύβια Αγρινίου.

    Θύματα είναι τα αδέλφια Βασίλειος και Χρήστος Νικολόπουλος του Νικολάου 23 και 21 ετών, και τα ξαδέλφια τους Λάμπρος Αντρέσσας του Χρήστου 33 ετών, Ηλίας Πίπας του Παναγιώτη 33 ετών και Αλέξιος Νικολόπουλος του Γεωργίου 17 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία και οι πέντε φέρουν τραύματα από πυροβόλο όπλο, προφανώς κυνηγητικό.

    Η παρέα των κυνηγών είχε ξεκινήσει στις 3.30 χθες το μεσημέρι από το χωριό Λεύκα και μετέβησαν μαζί στο συγκεκριμένο σημείο για κυνήγι τσίχλας. Ολοι βρέθηκαν νεκροί, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας, στα σημεία που είχαν τοποθετηθεί ο καθένας για το καρτέρι εκτός από τον 17χρονο. Φαίνεται ότι αυτός προσπάθησε να διαφύγει τραυματισμένος, αφού εγκατέλειψε το όπλο του δίπλα σε έναν από τους εξάδελφούς του και βρέθηκε νεκρός σε μια απόσταση περίπου 100 μέτρων. Από την αστυνομία ερευνάται το ενδεχόμενο ότι ο 17χρονος να πρόλαβε και να έκανε στον πατέρα του μία αναπάντητη κλήση με το κινητό τηλέφωνό του. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που έκανε την πρώτη αυτοψία η πολλαπλή δολοφονία έγινε πιθανότητα μεταξύ 5 και 6 το απόγευμα.

    Σήμερα από το πρωί με το φως της μέρας ξεκίνησε δεύτερη λεπτομερής αυτοψία στο χώρο από ιατροδικαστή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών και κλιμάκιο της εγκληματολογικής υπηρεσίας από την Αθήνα υπό την εποπτεία του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αγρινίου. Ερευνες για την υπόθεση διενεργεί η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου με τη συνδρομή αξιωματικών του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής υπό την εποπτεία και το συντονισμό του γενικού επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγου Βασίλη Τσιατούρα και του γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγου Δημήτρη Μπουλούκου.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την αστυνομία δεν υπάρχει εμφανές κίνητρο για το πρωτοφανές έγκλημα κάτι που περιπλέκει το μυστήριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 November 2006 - 9:30:25 UTC